Ακτιβισμός και κάνναβη

Το 2015 είδαμε δυναμικές δράσεις για το θέμα της κάνναβης στην Ελλάδα. Είδαμε την ίδρυση της Πρώτης Κοινωνικής Λέσχης Κάνναβης, είδαμε ένα τεράστιο Protestival στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες συμπολίτες μας, είδαμε τη συζήτηση περί κάνναβης να εξαπλώνεται και να σπάνε τα ταμπού και ο φόβος.

Προβλέπουμε ότι μετά το πέρας του καλοκαιριού η δυναμική αυτή θα συνεχίσει, πλέον η απαγόρευση φαίνεται καθαρά γι αυτό που είναι. Ένας παραλογισμός που εξυπηρετεί ορισμένα συμφέροντα. Αλλά πλέον αρκετά.

Καλά να είναι οι ακτιβιστές φυσικά, οι άνθρωποι που διοργάνωσαν όλα αυτά και αυτοί που θα κάνουν άλλα τόσα. Καθώς ο ακτιβισμός δεν είναι μια πρακτική που ακολουθείται, συνήθως συμφέροντα εξυπηρετούνται όχι στο ανοιχτό αλλά στο ψιθυριστώ, δίνουμε κάποια σημεία προσοχής σε όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον ακτιβισμό. Επί της ουσίας απλά μεταφράζουμε ένα άρθρο του United Kingdom Cannabis Social Clubs.

Καθορίστε τους στόχους και τις προθέσεις σας

Τι θέλετε να πετύχετε τους επόμενους 12 μήνες και πως θα φροντίσετε να το καταφέρετε. Σχεδιάστε κάθε τι που θέλετε να κάνετε και γράψτε πως θα το φέρετε σε πέρας και ποιος από την ομάδα είναι υπεύθυνος για ποιο πράγμα.

Μην αναλαμβάνετε πάρα πολλά

Το να απλωθείς πολύ στον ακτιβισμό είναι κάτι που γίνεται εύκολα. Θα υπάρξουν πολλές ωραίες ιδέες και σχέδια όπου θα θελήσετε να ασχοληθείτε, αλλά είναι σοφό να επιλέξετε προσεκτικά σε ποια θέλετε να βάλετε την ενέργειά σας. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για τη δική σας ηρεμία και το σωστό προγραμματισμό, αλλά και διότι αν βάζεις λίγη ενέργεια σε πολλά projects κανένα από αυτά δε θα καρποφορήσει όσο αν συγκεντρώσεις την προσπάθειά σου σε κάτι. Οπότε είναι καλύτερα να διαλέξεις να είσαι κάτι το οποίο με το οποίο παθιάζεσαι παρά να θέλεις να κάνεις τα πάντα που μπορούν να γίνουν.

Κράτα το απλό

Το να παρασύρεσαι και να περιπλέκεις πράγματα που θα ήταν επιτυχημένα αν τα κρατούσες απλά, είναι ένας από τους κύριους λόγος που projects αποτυγχάνουν ή έρχονται σε αδιέξοδα. Ο ακτιβισμός σου δε θα κριθεί από την περιπλοκότητα αυτού που προσπαθείς να πετύχεις. Απλά σχέδια και μηνύματα συνήθως κάνουν την πιο πετυχημένη καμπάνια. Εάν σου έρθει μια ιδέα που νομίζεις ότι όλοι θα το έχουν σκεφτεί, συνήθως είναι ένα καλό σημάδι καθώς περισσότερος κόσμος θα μπορέσει να ταυτοποιηθεί με αυτό.

Σχεδίαζε 4 μήνες πριν

Διάφορες κινήσεις γίνονται εδώ και εκεί αυτές τις ημέρες στην κοινότητα κάνναβης του ΗΒ, μερικά κι όλας άσχετα από τους στόχους της κοινότητας των ακτιβιστών που έχουν βγει τα τελευταία τρία χρόνια. Έχοντας σχεδιάσει τα δρώμενα της χρονιάς είναι μια καλή ιδέα να βεβαιώσεις ότι αυτά που είναι σχεδιασμένα για τους επόμενους τέσσερις μήνες, να είναι όσο πιο κοντά στα τελειωτικά στάδια είναι δυνατόν. Η πίεση χρόνου όταν πλησιάζει η ημερομηνία του γεγονότος, είναι αρκετά βαριά και γίνεται χειρότερη όταν έχεις αφήσει πράγματα για την τελευταία στιγμή, ή δεν έχεις προετοιμαστεί καταλλήλως. Εάν θέματα όπως ο χώρος, ήχος, φωτισμός, και προώθησης έχουν σχεδιαστεί και δουλευτεί από πριν, ότι μείνει τελικά για το τελευταίο λεπτό θα είναι απλές λεπτομέρειες που μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα.

Κανονίζετε συναντήσεις τουλάχιστον μια φορά το μήνα

Το να είστε οργανωμένοι είναι ένα πράγμα, αλλά το να έχετε καλές γραμμές επικοινωνίας είναι σημαντικό για να βεβαιώνεστε σαν ομάδα ότι όλοι παίρνουν τα γραπτά μηνύματα και όλοι εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και για να υπάρχει συζήτηση μέσα στην ομάδα για τη δουλειά που έχει γίνει, όπως και να συζητηθούν τυχόν προβλήματα που προέκυψαν ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. Ναι το internet κάνει την επικοινωνία εύκολη σε καθημερινή ή και εβδομαδιαία βάση αλλά το να υπάρχει προσωπική επαφή βοηθάει και επιταχύνει πράγματα και καταστάσεις καθώς είναι πιο εύκολο να ανταποκριθεί ο ένας με τον άλλο όταν είσαι στον ίδιο χώρο. Σε αυτές τις συναντήσεις μπορείτε να συζητάτε και να θέτετε στόχους, να αναθέτετε εργασίες και υπευθυνότητες και να κανονίζετε τα events που θέλετε να γίνουν, τις ημερομηνίες και ένα χρονοδιάγραμμα για το τι κάνετε και τι έχει να γίνει

Διαφήμισε τις δράσεις σου τουλάχιστο 4 με 6 βδομάδες πριν

Αφού έχετε σχεδιάσει κάποια δράση, πρέπει να τη διαφημίσεις. Αυτό γίνεται με την παραδοσιακή μέθοδο της αφισοκόλλησης τόσο στο δρόμο αλλά πλέον και online μέσω social media, e-mail κλπ. Μετά την online διαφήμιση πρέπει να ανεβάσετε και ένα blog ή κάποια άρθρα που να εξηγούν στον κόσμο τι είναι αυτό που κάνετε και γιατί πρέπει να έρθουν – δεν περιμένετε από τον κόσμο να γνωρίζει τί είναι αυτό που κάνετε απλά επειδή το σχεδιάσατε, πρέπει να το δείξετε με τέτοιο τρόπο ώστε να φτάσει όσο μπορεί περισσότερους. Μοιραστείτε το blog, τη σελίδα σας, την αφίσα σας τουλάχιστο δύο φορές την εβδομάδα και σε όσες περισσότερες πλατφόρμες γίνεται για να αυξήσετε την προβολή της δράσης.

Διαφήμισε το επόμενο γεγονός στο τέλος του προηγούμενου

Οι πιθανότητες είναι ότι θα υπάρχουν νέοι επισκέπτες σε κάθε μία δημόσια συνάντηση, (αν όχι, τότε δεν προωθείτε σωστά τις δράσεις σας) και ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσεις αυτόν το νέο κόσμο είναι να κάνετε φιλίες, αλλάξτε επαφές ώστε να ενημερώνετε όλους για τα γεγονότα που σχεδιάζετε. Καλά είναι να έχετε και ένα flyer για την επόμενη συνάντηση ώστε να την προωθήσετε την κατάλληλη στιγμή. Ακόμα και ένα απλό Α4 να είναι που γράφει τον τόπο και χρόνο της επόμενης συνάντησης/δράσης είναι καλύτερο από το τίποτα και αυξάνει τις πιθανότητες για να αναπτύξετε περισσότερο κοινό σε κάθε συνάντηση.

Ελπίζουμε τα παραπάνω να σας βοηθήσουν στις δράσεις σας όπως και να εμπνεύσουν αρκετές 🙂

Ομάδα gr420.info