Αυξανόμενο ενδιαφέρον στην Ιαπωνία πάνω στην βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη

Όλο και περισσότερες φωνές στην Ιαπωνία καλούν να λάβει τέλος η πολιτική μηδενικής ανοχής πάνω στην κάνναβη. Ένα πολιτικό κόμμα θέλει να δει αρθεί η απαγόρευση έρευνας πάνω στο φυτό της κάνναβης, νομιμοποιώντας έτσι την φαρμακευτική κάνναβη. Ενδιαφέρον για τη βιομηχανική κάνναβη αυξάνεται επίσης. Μπορούμε να μιλήσουμε για επιστροφή της κάνναβης;

Η Ιαπωνία έχει μια από της πιο αυστηρές νομοθεσίες κατά των ουσιών. Η σύλληψη με ένα μπάφο για πρώτη φορά στη ζωή σου μπορεί να είναι αρκετή για μια πενταετή ποινή κάθειρξης. Το κόμμα της Νέας Αναγέννησης (Shinto Kaikaku) ελπίζει να δώσει ένα τέλος σε αυτή την πολιτική. “Προτείνουμε την άρση της απαγόρευσης έρευνας [πάνω στην κάνναβη] για να δούμε ποια είναι η αλήθεια” δήλωσε στο Reuters η Saya Takagi. Νομιμοποιώντας την έρευνα πάνω στο φυτό της κάνναβης, ο κόμμα της Νέας Αναγέννησης ελπίζει να προωθήσει τα ενδιαφέροντα πολλών ασθενών που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από την φαρμακευτική κάνναβη.

Αυξανόμενος αριθμός ηλικιωμένων θα ευνοούνταν από την νομιμοποίηση της κάνναβης

Η ζήτηση για φαρμακευτική κάνναβη αυξάνεται ραγδαία στην Ιαπωνία λόγο του ηλικιωμένου πληθησμού της. Η Ιαπωνία έχει 127 εκατομμύρια κατοίκους και σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2014, το 33% είναι ήδη άνω των 60 και πάνω από το ένα τέταρτο είναι άνω των 65. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια αύξηση στην ανάγκη για φροντίδα. Δυστυχώς όπως και σε άλλες χώρες, ο καρκίνος είναι μια πολύ συχνή διάγνωση για ηλικιωμένους στην Ιαπωνία.

Ο πληθυσμός έχει αρχίσει να γνωρίζει τις φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού της κάνναβης. Αυτό οφείλεται και στην μακρά ιστορία της χρήσης της κάνναβης στην Ιαπωνία. Οι Ιάπωνες γνωρίζουν επίσης ότι η κάνναβη χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες για να απαλείφουν τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Ούτε τους έχει ξεφύγει ότι αρκετές χώρες και πολιτείες των ΗΠΑ έχουν αρχίσει και νομιμοποιούν την φαρμακευτική κάνναβη. “Τίποτα δε θα ήταν καλύτερο για τους ασθενείς, εάν μπει σε καλή χρήση” είπε ο Kimiko Yajima, ένας 78χρονος καρκινοπαθής από το Τόκιο, μιλώντας στο Reuters. “Θα ήταν υπέροχα αν ο πόνος ηρεμούσε, έστω και για λίγο.¨

Όμως το εμπόδιο σε αυτό είναι η περίπου 70 ετών και πολύ αυστηρή νομοθεσία πάνω στην κάνναβη. Το άρθρο 4 του νόμου, απαγορεύει την χρήση της κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς. Το κόμμα της Νέας Αναγέννησης θέλει να δώσει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση.

Ασθενείς κάνουν θόρυβο για τη φαρμακευτική κάνναβη στην Ιαπωνία

Η νομιμοποίηση της κάνναβης στις ΗΠΑ προχώρησε με φουλ ρυθμούς από τη στιγμή που τα ΜΜΕ άρχισαν να συζητούν το θέμα. Ξαφνικά, υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον στην Αμερική για το Γολγοθά των ασθενών που με προσωπικό ρίσκο, αναζητούσαν παράνομους τρόπους για να προμηθευτούν φαρμακευτική κάνναβη. Παρ ότι το θέμα ήταν ακόμα ταμπού, τα ΜΜΕ άρχισαν να είναι δεκτικά σε ιστορίες για το πως η κάνναβη βοήθησε στη θεραπεία του καρκίνου και τη διαχείριση της επιληψίας. Αυτό βοήθησε στην αύξηση της πολιτικής υποστήριξης για νομιμοποίηση. Η φαρμακευτική κάνναβη είναι τώρα νόμιμη σε 25 πολιτείες και στην Washington D.C..

O Masamitsu Yamamoto, εκδότης της "Ιατρικής Κάνναβης" στην Ιαπωνία
O Masamitsu Yamamoto, εκδότης της “Ιατρικής Κάνναβης” στην Ιαπωνία

Είναι ιδιαίτερα πιθανό να διαβεί και η Ιαπωνία τον ίδιο δρόμο, καθώς υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την καμπάνια της φαρμακευτικής κάνναβης. Προς το παρών, ο Masamitsu Yamamoto κάνει καμπάνια για να αυξάνει το πολιτικό ενδιαφέρον πάνω στο θέμα. Ο λόγος του; Γιατί η αστυνομία βρήκε 200 γραμμάρια κάνναβης στο σπίτι του το Δεκέμβριο το 2015 που χρησιμοποιούσε για μα αντεπεξέλθει στον προχωρημένο καρκίνο που είχε στο συκώτι.

Πριν ξεκινήσει την καλλιέργεια κάνναβης ο Yamamoto είχε επικοινωνήσει με το ιαπωνικό υπουργείο υγείας και ρώτησε γιατί η κάνναβη είναι παράνομη για φαρμακευτική χρήση, και γιατί δεν υπάρχουν έρευνες πάνω σε αυτήν. Σε κάθε περίπτωση η απάντηση είναι ότι τέτοιες έρευνες δεν επιτρέπονται στην Ιαπωνία. Τα αποτελέσματα από τα πειράματα του Yamamoto είναι άκρως ενθαρρυντικά: η κατάστασή του βελτιώθηκε κατά πολύ κατά τη διάρκεια χρήσης της κάνναβης. Όμως, παρ όλο που δεν έδωσε ή πώλησε ποτέ σε κανέναν, συνελήφθη. Ο Yamamoto δεν το έβαλε κάτω, μεταμορφώθηκε σε έναν άνθρωπο που προκαλεί το ενδιαφέρον γύρω από την φαρμακευτική κάνναβη, δίνοντας νέα ζωή στο επίμαχο θέμα της κάνναβης στην Ιαπωνία.

Θα δείξει η βιομηχανική κάνναβη το δρόμο στην Ιαπωνία;

Στις τελευταίες εκλογές, το κόμμα της Νέας Αναγέννησης, δεν κατάφερε να μπει στο κοινοβούλιο. Ενώ είναι αληθές πως αυτό το φιλικό στην κάνναβη κόμμα τραβάει την προσοχή στο επίμαχο θέμα της κάνναβης, είναι όμως αμφισβητούμενο το κατά πόσο η Ιαπωνία θα πάρει το δρόμο της Αμερικής όσο αφορά τη νομιμοποίηση τώρα στα κοντά.

Αυτό που φαίνεται πιο πιθανό είναι να μπορέσει η βιομηχανική κάνναβη να βάλει την κάνναβη στην ατζέντα της νομιμοποίησης. Η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης επιτρέπεται σε μικρή κλίμακα στην Ιαπωνία αλλά απαιτεί μια άδεια που έχει πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Πολλοί τομείς της κοινωνίας θέλουν να δούνε αυτή την πολιτική να αλλάζει και πιστεύουν ότι το πρωτόκολλο του Κυότο είναι στο πλευρό τους. Το πρωτόκολλο που υπογράφει το 1997, είναι μέρος του πλαισίου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και ελέγχει την παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου.

Στις 2 Ιουλίου 2016, υπερασπιστές της βιομηχανικής κάνναβης διοργάνωσαν το Kyote Hemp Forum, όπου συζητήθηκαν η βιωσιμότητα, η επείγουσα κλιματική κατάσταση και η ανάγκη για την άρση της απαγόρευσης της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης ανά τον κόσμο. Το Forum δραστηριοποιήθηκε στο Kyoto International Conference Center, το ίδιο μέρος όπου υπεγράφη το πρωτόκολλο.

pmjapan

Ένας από τους διακεκριμένους καλεσμένους του Forum ήταν η Akie Abe, σύζυγος του πρωθυπουργού Shinzo Abe. Η κ Abe είναι μια θερμή υποστηρίκτρια της βιομηχανικής κάνναβης και μιλάει συχνά πάνω στο θέμα. Σε μια συνέντευξη με ένα ιαπωνικό περιοδικό, για παράδειγμα, είπε: “Η βιομηχανική κάνναβη είναι ένα φυτό που όλα του τα μέρη μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά”. Αργότερα στην ίδια συνέντευξη είπε: “ενώ [η κάνναβη] δεν είναι επιτρεπόμενη στην Ιαπωνία, πιστεύω ότι μπορεί να έχει πολλές πρακτικές χρήσεις και για ιατρικούς σκοπούς επίσης.”

Μιλώντας στο Forum ήταν και ο Chris Conrad, συγραφέας του ‘Hemp: Lifeline To The Future’, και ο ιδρυτής των Sensi Seeds, Ben Dronkers.

Μπορούμε να μιλήσουμε για επιστροφή της κάνναβης;

Για να συνοψίσουμε, η Ιαπωνία έχει ένα πολιτικό κόμμα που είναι θερμός υποστηρικτής της φαρμακευτικής κάνναβης. Αυτό το κόμμα, το κόμμα Νέας Αναγέννησης, ηγείται από αποστάτες του κυβερνώντος κόμματος του πρωθυπουργού Shinzi Abe. Η ίδια του η γυναίκα δεν κρύβει την ευχή της για τη νομιμοποίηση της βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης, ήταν και η κορυφαία ομιλήτρια σε αυτό το θέμα στο προαναφερθέν Forum. Ασθενείς που ωφελούνται από τη φαρμακευτική κάνναβη φαίνονται όλο και περισσότερο στα ΜΜΕ της χώρας.

Η ιστορία διδάσκει ότι μακροχρόνιοι νόμοι δεν ηττώνται αυθημερόν, αλλά οι Sensi Seeds ελπίζουν ότι οι παρούσες εξελίξεις θα συνεχιστουν και θα φέρουν μια επιστροφή της κάνναβης. Αυτό θα είναι καλό νέο πρώτα από όλα για την Ιαπωνία, αλλά σίγουρα θα φέρει καλύτερες ημέρες γενικότερα για όλη της Ασία, όπου οι σκληρή πολιτική νομοθεσία κατά της κάνναβης είναι σύνηθες. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

 

Από Sensi Seeds Blog