Νομοσχέδιο στην Ολλανδική Βουλή με στόχο την ρύθμιση της καλλιέργειας της κάνναβης.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η πλειοψηφία των μελών της Ολλανδικής Βουλής είναι υπέρ της ρύθμισης της καλλιέργειας της κάνναβης. Ένα από τα κύρια κόμματα κατέθεσε πρόταση για νέο νόμο.

Ακόμα δεν είχε παλιώσει η είδηση της πρωτοποριακής απόφασης του δήμαρχου του Tilburg να επιτρέψει χρήστες φαρμακευτικής κάνναβης την καλλιέργεια πέντε φυτών σε εσωτερικό χώρο, και έρχεται η ανακοίνωση ότι η πλειοψηφία των μελών της Δεύτερης Αίθουσας (δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο), είναι πλέον υπέρ της νομιμοποίησης της καλλιέργειας της κάνναβης για την προμήθεια των coffeeshops της Ολλανδίας.

Η ουσία του νομοσχεδίου είναι να επιτρέψει τους ιδιοκτήτες των coffeeshops να προμηθεύονται κάνναβη νόμιμα από αδειούχους καλλιεργητές που θα μπορούν να την καλλιεργούν σε ένα ρυθμισμένο σύστημα, που θα περιλαμβάνει και έλεγχο του τελικού προϊόντος. Η ισχύουσα νομοθεσία υπαγορεύει ότι η κάνναβη μπορεί να πωληθεί και να αποθηκευθεί σε coffeeshops αλλά όλα τα άλλα μέρη της παραγωγής και προμήθειας παραμένουν παράνομα. Καλλιέργειες κάνναβης χωρίς άδεια θα συνεχίσουν να καταστρέφονται. Η πρόταση για τη ρύθμιση του λεγόμενου προβλήματος της «πίσω πόρτας» (σ.τ.μ. αναφέρεται στην προμήθεια κάνναβης των coffeeshops, η πώληση ονομάζεται «μπροστινή πόρτα») υπάρχει στο τραπέζι εδώ και πολλούς μήνες με δεκάδες δημάρχους να υποστηρίζουν την νομοθετική ρύθμιση.

Το αξιοσημείωτο στοιχείο σε αυτή την περίπτωση είναι το Ολλανδικό Εργατικό Κόμμα (PvdA, το αντίστοιχο ΠΑΣΟΚ) που πήρε την πρωτοβουλία ενάντια στο συνκυβερνών κόμμα το Κόμμα των Ανθρώπων για Ελευθερία και Δημοκρατία (VVD, το αντίστοιχο Νέας Δημοκρατίας).

Το PvdA δίστασε για καιρό να πάρει αυτό το βήμα. «Υπάρχει μεγάλη ενόχληση, ανασφάλεια και εγκληματικότητα που συνδέεται με την υπάρχουσα πολιτική που ισχύει στην Ολλανδία» είπε ο βουλευτής του PvdA Marith Volp. «Το PvdA λοιπόν θέλει ένα άλλο σύστημα, που ελέγχει ποιος μπορεί να καλλιεργήσει. Είμαστε υπέρ της πρότασης». Ο υπουργός δικαιοσύνης Ard van der Steur παραμένει αντίθετος στην πρόταση, παρά τη μεγάλη υποστήριξη από 60 δημάρχους, και δήλωσε πως δεν έχει αποδειχθεί ότι η νομιμοποίηση της κάνναβης θα ελαττώσει το έγκλημα. Δεδομένου ότι κάθε coffeeshop στην Ολλανδία προμηθεύεται από παράνομες καλλιέργειες, η δήλωσή του ακούγεται απροσδόκητα κουτή.

πηγή: Sensi Seeds