Πως θα αποκτήσετε μεγαλύτερους παπάδες σε εξωτερική και εσωτερική καλλιέργεια

Αν είσαι καλλιεργητής κάνναβης, τότε θα ξέρεις πως ο στόχος είναι να κάνεις όσο το δυνατό μεγαλύτερους και υγιέστερους παπάδες. Επίσης, γνωρίζεις το αίσθημα της απογοήτευσης όταν η ποικιλία που καλλιεργείς ποτέ δεν αναπτύσσει εντελώς τους πυκνούς και κολλώδεις παπάδες που ελπίζεις να αποκτήσεις. Ενώ κάποιες ποικιλίες δίνουν μικρή σοδειά, θα πρέπει πάντα να είσαι σε θέση να παράγεις υψηλής ποιότητας παπάδες, αν κάνεις τα σωστά βήματα.

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να βελτιώσεις το μέγεθος των παπάδων. Το κλάδεμα, η εκπαίδευση, το τάισμα και ο φωτισμός είναι οι πιό κοινοί τρόποι που θα υπαγορεύσουν το πως θα αναπτυχθεί το φυτό σου.

Κλάδεμα

how-to-grow-bigger-buds-trimming-960x600

Οι παπάδες θα σχηματιστούν κυρίως στα γόνατα του φυτού. Το γόνατο είναι το σημείο του κύριου κορμού απ’όπου θα ξεπηδήσει ένα κλαδί ή φύλλο. Όσο μεγαλύτερο γίνεται το φυτό, τόσο περισσότερα γόνατα θα εμφανιστούν και αυτό σημαίνει ότι το φυτό θα έχει περισσότερα σημεία, όπου θα μεγαλώσουν παπάδες.

Ενστικτωδώς, θα νόμιζες ότι περισσότερα γόνατα σημαίνει και περισσότεροι και μεγαλύτεροι παπάδες, αλλά αυτό απέχει από την πραγματικότητα. Τα γόνατα με παπάδες που βρίσκονται χαμηλά στο φυτό, μακριά από τις κορυφές, θα προσπαθήσουν να αναπτυχθούν κατά την ανθοφορία, αλλά ποτέ δε θα μεγαλώσουν πλήρως, γιατί δεν λαμβάνουν επαρκή φωτισμό.

Αν θέλεις να βελτιώσεις τη σοδειά του φυτού, η καλύτερη μέθοδος είναι το κλάδεμα όποιου μέρους του φυτού δε παίρνει ποιοτικό φως. Κόψε τους παπάδες και το φύλλωμα που βρίσκονται χαμηλά, κάτω από τις κορυφές του φυτού. Αυτή η στρατηγική θα στείλει όλη την ενέργεια ψηλά στις κορυφές, όπου οι παπάδες δέχονται το περισσότερο φως και έτσι θα γίνουν μεγαλύτεροι και πυκνότεροι.

Εκπαίδευση

how-to-grow-bigger-buds-training-960x600

Ένας άλλος απλός τρόπος για να αυξήσεις τη σοδειά σου είναι με την εκπαίδευση των φυτών. Αν αφεθούν μόνα τους, τα φυτά γενικά σχηματίζουν ένα κύριο κορμό, με άλλους μικρότερους να μεγαλώνουν τριγύρω του. Ένα φυτό κάνναβης μεγαλώνει στο σχήμα ενός κηροπήγιου menorah, όπου το κεντρικό και ψηλότερο κερί αντιπροσωπεύει τον κύριο κορμό του φυτού. Καθώς αυτός ο κορμός θα δώσει μία όμορφη και μεγάλη κορυφή, το ύψος αυτής της κορυφής θα υπαγορεύσει που μπορεί να τοποθετηθεί ο φωτισμός στην εσωτερική καλλιέργεια. Αυτό έχει ως αποτελέσμα τα χαμηλότερα κλαδιά να λαμβάνουν πολύ λιγότερο φως από αυτό που θα μπορούσαν, αν όλες οι κορυφές του φυτού είχαν το ίδιο ύψος.

Με τη μέθοδο του super cropping (τσίμπημα και λύγισμα της κορυφής) ή με το LST (low stress training), όπως δένοντας προς τα κάτω τα κλαδιά που βρίσκονται στην κορυφή του φυτού, μπορείς να ωθήσεις τα υπόλοιπα κλαδιά να αναπτυχθούν, οπότε έτσι δημιουργείς ένα ίσο επίπεδο στις κορυφές. Αυτό που συμβαίνει όταν εκπαιδεύεις τα φυτά σου είναι ότι αναδιανέμονται οι ορμόνες της ανάπτυξης που συγκεντρώνονται στον κύριο κορμό και προς τα τριγύρω κλαδιά, προωθώντας την ανάπτυξη σε ολόκληρο το φυτό. Αυτό οδηγεί στο να υπάρχει ίσο ύψος στα κλαδιά, τα οποία θα δώσουν όλα μεγάλες κορυφές, καθώς θα βρίσκονται σε ίση απόσταση από την πηγή του φωτός.

Λίπασμα

how-to-grow-bigger-buds-feeding-960x600

Το σωστό τάισμα του φυτού είναι οπωσδήποτε απαραίτητη προϋπόθεση για το σχηματισμό μεγάλων παπάδων. Το άζωτο είναι συνδεδεμένο με την περίοδο της ανάπτυξης, ενώ ο φώσφορος είναι το συστατικό, το οποίο συνδέεται περισσότερο με την ανθοφορία. Δίνοντας στο φυτό άζωτο κατά την ανάπτυξή του, δημιουργείς από νωρίς ένα υγιές φυτό με ευεξία, το οποίο θα μεγαλώσει γρήγορα και αυτό θα οδηγήσει σε μία αυξημένη σοδειά.

Μόλις το φυτό γυρίσει σε άνθιση, μειώνεις τα επίπεδα του αζώτου και αυξάνεις αυτά του φώσφορου για να βοηθήσεις τα άνθη να αναπτυχθούν πλήρως και να γίνουν πυκνά. Αν καλλιεργείς σε χώμα, όταν θα μπει το φυτό σε ανθοφορία, συστήνεται το bat guano (κοπριά νυχτερίδας) ή κοπριά από γεωσκώληκες, καθώς θεωρούνται ιδανικά για την αύξηση του φωσφόρου, ενώ συνεχίζεις να ταΐζεις το φυτό τα υπόλοιπα συστατικά που χρειάζεται σε υγρή μορφή.

Άλλη μία συμβουλή για μεγαλύτερους παπάδες περιλαμβάνει το συχνό εμπλουτισμό του χώματος με κομπόστ από τσάι. Αυτό βοηθάει στο να αναπτυχθούν υγιείς μυκορριζικές σχέσεις μεταξύ του χώματος και του μυκηλίου. Όσο περισσότερο μυκήλιο υπάρχει στο χώμα, τόσο πιο πολλά συστατικά θα αφομοιώσει το φυτό και αυτό φυσικά, θα δώσει μεγαλύτερους παπάδες.

Φωτισμός

how-to-grow-bigger-buds-lighting-960x600

Αν θέλεις μεγάλους παπάδες, θα χρειαστείς και μεγάλα φώτα. Όταν αναγνωρίζεις την υψηλής ποιότητας κάνναβη, τότε βλέπεις την κάνναβη στην οποία ο καλλιεργητής της παρείχε άριστο φωτισμό. Δε γίνεται να κάνεις περικοπές όσον αφορά στο σωστό φωτισμό του χώρου καλλιέργειας. Μία βασική κατεύθυνση για τα φώτα είναι, γενικά, για κάθε 100 watt καλύπτεται ένα τετραγωνικό πόδι (ένα πόδι ισούται με 30,50 εκατοστά περίπου). Για παράδειγμα, 600 watt φωτισμός καλύπτει περίπου 4 τετρ. μέτρα.

Βεβαιώσου ότι τα φώτα βρίσκονται στο σωστό ύψος, ώστε τα φυτά να μην υποφέρουν από τη θερμότητα. Δε πρέπει να φυτά να νιώθουν καυτή τη θερμοκρασία, ούτε και το χέρι σου όταν το τοποθετείς ακριβώς πάνω από τις κορυφές. Αν θέλεις να είσαι ακριβής, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ψηφιακό θερμόμετρο για να υπολογίσεις τη θερμοκρασία. Παρέχοντας το σωστό φωτισμό και έχοντας τα φώτα στη σωστή απόσταση από τα φυτά, θα διατηρείς μία υγιή καλλιέργεια που θα δώσει και τους επιθυμητούς παπάδες.

Στην εξωτερική καλλιέργεια, φρόντισε ώστε οι γλάστρες ή τα χαντάκια να έχουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους για να παίρνουν τα φυτά και από τα πλάγια τους το φως του ήλιου. Καλλιεργώντας σε πλαγιά που κοιτά νότια, τα φυτά θα παίρνουν όσο το δυνατό περισσότερο ήλιο.

Η καλλιέργεια μεγαλύτερων παπάδων αποτελεί τη φιλοδοξία των περισσότερων καλλιεργητών. Ωστόσο, αυτό δε θα συμβεί μέσα σε μία νύχτα. Η καλλιέργεια είναι μία δεξιοτεχνία που απαιτεί χρόνο για να εκλεπτιστεί, αφού δε γίνεται να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάπτυξης ενός φυτού. Ένα από τα καλύτερα πράγματα είναι να γράφεις το τι κάνεις, δηλαδή να κρατάς ημερολόγιο καθημερινά. Μ’αυτό τον τρόπο, αν έχεις μία επιτυχημένη καλλιέργεια, θα μπορείς να βλέπεις το τι έχεις ίσως κάνει διαφορετικά σ’αυτή την καλλιέργεια και θα το επαναλάβεις στις επόμενες.

Αναδημοσίευση από το Leafly: https://www.leafly.com/news/cannabis-101/grow-bigger-cannabis-buds-indoors-and-outdoors