Συμπεράσματα από το νομοσχέδιο που όλοι περιμέναμε

Στις 7/2/2018 κατατέθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο που επιτρέπει κάτω από συγκεκριμένους όρους την καλλιέργεια της κάνναβης αποκλειστικά για φαρμακευτική χρήση. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού: 

«Ήδη πολλές χώρες στην Ευρώπη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις που δημιουργούν ευνοϊκό πλαίσιο παραγωγής και τελικής διάθεσης τέτοιων προϊόντων. Προχωρήσαμε σε μία σημαντική αλλαγή ειδικά μετά την υποβάθμιση της κάνναβης από την κατηγορία Α στην Β, στη λίστα των ναρκωτικών ουσιών. Σήμερα δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει, παρά το γεγονός ότι η κάνναβη παραμένει σε ένα καθεστώς μη νόμιμης καλλιέργειας, την καλλιέργεια και μεταποίηση του φυτού μόνο για φαρμακευτική χρήση»

Ας αφήσουμε τις δηλώσεις του υπουργού και ας κάνουμε τις κρίσιμες ερωτήσεις: Άλλαξε κάτι μετά από αυτή την κίνηση ή όχι; Σημαδιακή ημερομηνία ή πολύ κακό για το τίποτα; Για να δούμε ποια είναι τα δεδομένα:

1) Σύμφωνα με τα άρθρα του, εγκρίνεται, κατ´εξαίρεση, η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε THC (τετραϋδροκαναβιόλη) άνω του 0,2%, καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικών μονάδων επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με αποκλειστικό σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπώλιου και τη διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς είτε την εξαγωγή τους.

2) Αυτός που θα εγκρίνει την παραγωγή και την κυκλοφορία των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς είναι ο ΕΟΦ. Στην έκθεση του γενικού λογιστηρίου αναφέρεται πως απαγορεύεται η εισαγωγή, διάθεση και εξαγωγή πρώτων υλών και ουσιών καθώς και η διάθεση και εξαγωγή των ποικιλιών για την εκπλήρωση σκοπών που δεν συνάδουν με αυτούς για τους οποίους θεσπίζεται η ρύθμιση. 

3) Η έγκριση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του και στο πρόσωπο των οποίων δεν συντρέχουν κολλήματα.

4) Η διάθεση των σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης θα γίνεται με τους κανόνες του κρατικού μονοπωλίου, μέσω των φαρμακείων, με συνταγή γιατρού στη αρχή και στη συνέχεια με την ένταξή τους και στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

5) Το υπουργείο μελετά και τη δημιουργία μητρώου ασθενών που θα λαμβάνουν φαρμακευτική κάνναβη.  

Τι δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο;

-) Καμία αναφορά για την πιθανότητα αυτοκαλλιέργειας.

-) Καμία αναφορά για αποποινικοποίηση.

-) Καμία αναφορά σε οτιδήποτε που θα έδειχνε την πρόθεση της κυβέρνησης να ελευθερώσει την κάνναβη από τις αντίξοες συνθήκες της παρανομίας.

-) Κανένα πνεύμα ισότητας. Μία πιθανή αντικειμενική έρευνα έγκριτων συνταγματολόγων ίσως βρει το νόμο αντισυνταγματικό. Γιατί; Είναι κάπως αστείο να μιλάμε για ένα νόμο όταν αυτός επιτρέπει κάτι (την παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε THC άνω του 0,2%) κατ´εξαίρεση!

Οι πιο αισιόδοξοι θα πουν ότι είναι ένα πρώτο βήμα. Ίσως έχουν δίκιο, ένα πρώτο βήμα το οποίο μπορεί να σημαίνει πολλά, αλλά μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα. Καλώς ή κακώς, ξέρουμε πως λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα και η πρόσφατη υπόθεση της Novartis μας θυμίζει ότι χωρίς μίζα δεν γίνεται τίποτα. Θα ρισκάρω μία πρόβλεψη και θα πω ότι ότι ελάχιστοι κάτοχοι 4 στρεμμάτων (αυτό είναι το ελάχιστο εμβαδό που απαιτείται σύμφωνα με το νομοσχέδιο) θα μπουν στον κόπο και στα έξοδα να τοποθετήσουν κάμερες, περίφραξη, αποθήκες, μεταποιητικές μονάδες και άλλες εγκαταστάσεις. Μάλλον αυτοί που θα αναλάβουν το έργο θα είναι οι γνωστοί άγνωστοι εθνικοί συνεργάτες του δημοσίου που όλοι αγαπάμε.

Κατά την άποψή μου, το μόνο θετικό που φέρνει το νομοσχέδιο στο σήμερα αφορά τους ασθενείς που έχουν θέματα υγείας και θα μπορούν, επιτέλους, να χρησιμοποιήσουν και την κάνναβη για τη θεραπεία τους. Η συγκεκριμένη μεγάλη μερίδα ανθρώπων βλέπουν ένα πάγιο αίτημά τους να ικανοποιείται. Επίσης, πιθανολογώ ότι είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει κάποια αύξηση των εσόδων του ελληνικού δημοσίου, κάτι που στο μέλλον, ίσως, γλυκάνει τους εξουσιαστές και τους αναγκάσει να κοιτάξουν την ολική αποποινικοποίηση της κάνναβης με άλλο μάτι…