Τα επαγγέλματα της κάνναβης

Όταν με το καλό η Ελλάδα μπει στον 21ο αιώνα και σταματάει να κυνηγάει ένα φυτό και ασχοληθεί με όντως σοβαρά πράγματα όπως το 30% ανεργία και τη φτωχοποίηση του πληθυσμού, αυτά είναι κάποια από τα επαγγέλματα που θα δείτε να ανθίζουν.

Καλλιεργητής κάνναβης

image002

Η απαραίτητη αρχή στην οικονομία της κάνναβης είναι ο γεωργός – κηπουρός. Η διαφορά έρχεται από τον τύπο καλλιέργειας. Η εξωτερική καλλιέργεια γίνεται από τον γεωργό, η εσωτερική από τον κηπουρό.

Ο γεωργός δε θα απέχει πολύ από το σημερινό γεωργό κάποιας άλλης καλλιέργειας. Θα παράγει μαζική κάνναβη για μαζικές εφαρμογές. Τα άνθη που θα βγάζει θα πηγαίνουν ως επί το πλείστον για παράγωγα κάνναβης όπως χασίς, κανναβέλαιο, κανναβούτυρο και άλλα.

Demand for marijuana edibles is pushing several Colorado manufacturers to expand their facilities or move to larger quarters.

Ο κηπουρός από την άλλη είναι ένα τελείως καινούργιο επάγγελμα. Η καλλιέργεια σε εσωτερικό χώρο ούτως ή άλλως δεν είναι κάτι που συνηθίζεται για άλλα φυτά. Η κάνναβη όμως σε εσωτερικό περιβάλλον μπορεί να διαπρέψει. Στο κατάλληλο περιβάλλον με τα απαραίτητα υλικά και σε έμπειρα χέρια, βγαίνουν οι καλύτερες σοδειές, και αυτή είναι η κάνναβη που θα δείτε στα coffeshops της Ολλανδίας και στα dispensaries των ΗΠΑ.

Ο κηπουρός είναι υπεύθυνος για όλο το φάσμα της σοδειάς. Θέλει πέρα από τις γνώσεις πάνω στην καλλιέργεια του φυτού, να γνωρίζει από ηλεκτρολογικά, φωτισμό και υδραυλικά καθώς είναι απαραίτητες ικανότητες που χρειάζονται για την σωστή λειτουργία μιας εσωτερικής καλλιέργειας.

Το προφίλ του: Αγάπη για τα φυτά, τα ζώα, τη ζωή. Είναι άνθρωπος που δεν τον πειράζει η μοναξιά, ξέρει να συνομιλεί με τη φύση και φορές φορές νιώθει πιο άνετα ανάμεσα στα φυτά του παρά σε ανθρώπους.

Trimmer

trimmer

Η κάνναβη δεν καταναλώνεται ακριβώς όπως βγαίνει από το φυτό. Χρειάζεται μια υποτυπώδη επεξεργασία που είναι το κόψιμο των παπάδων από τα φυτά και το καθάρισμά τους από τα περιττά φύλλα. Ψαλιδάκι στο χέρι λοιπόν, άσπρα ή ότι άλλο χρώμα γαντάκια θέλει ο καθένας, και αρχίζουμε.

Ως επί το πλείστον είναι μια εποχιακή δουλειά εκτός αν μιλάμε για μεγάλες εγκαταστάσεις που έχουν καθημερινές σοδειές. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη εκπαίδευση, πιο πολύ δουλειά της υπομονής είναι, και όχι από τις πιο ευχάριστες που θα έκανε κανείς.

Το προφίλ του: Σχολαστικός, δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια και παίρνει υπερηφάνεια από το καλό προϊόν που βγάζει.

Budtender

20140218_TERRAPINCARESTATION_RECREATIONALWEED_FIRSTDAY_0105

Από bartender (αυτός που φροντίζει το bar) βγήκε η παράφρασή του, ο budtender. Στην Ολλανδία θα ακούσεις να λέγονται και dealers. Κάποιοι κοροϊδευτικά αυτό-αναφέρονται και ως ανθοπώλες καθώς όπως λένε πουλάνε άνθη!

Η δουλειά είναι να κάθεσαι πίσω από τον πάγκο και να εξυπηρετείς πελάτες. Απαιτεί κοινωνικό άτομο, γνώστη της κάνναβης, των διαφορετικών ποικιλιών, των διαφορετικών αποτελεσμάτων, ότι υπάρχει πρέπει να το ξέρει. Λίγοι τέτοιοι υπάρχουν στην Ολλανδία καθώς τα coffeeshops είναι ακόμα υπό την παλαιά φρουρά (μονοπώλιο, κόσμος που δεν ενδιαφέρεται και απλά πουλάει) αλλά αυτό έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει καθώς το αμερικάνικο μοντέλο του επαγγελματία γνώστη αρχίζει να επικρατεί.

budtender

Το προφίλ του: Του αρέσει να μιλάει στον κόσμο, είναι δυναμικό πρόσωπο που μπορεί να επικοινωνήσει αυτό που σκέφτεται χωρίς πρόβλημα. Ταυτόχρονα είναι άνθρωπος που θα ακούσει τον άλλο, θα σκύψει στο πρόβλημά του και θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει.

Κριτικός κάνναβης

reviewer

Όταν υπάρχει ένα προϊόν που ελεύθερα πωλείται, υπάρχουν και οι ανάλογες κριτικές. Όπως έχουμε λοιπόν τους γευσιγνώστες, τους κριτικούς εστιατορίων, έτσι θα έχουμε και τους κριτικούς κάνναβης. Η δουλειά θα έχει να κάνει με την επίσκεψη σε coffeeshops/dispensaries και να γράφει για το κατάστημα και τα προϊόντα του.

Απαιτείται λεπτεπίλεπτο γούστο και ορθή σκέψη. Σε αντίθεση με αυτό που σκέφτονται κάποιοι, ο μαστούρης δεν κάνει γι αυτή τη θέση. Ο καλός ο κριτικός έχει γενικές γνώσεις για το φυτό, θέλει να ξέρει πως παράγεται αυτό που έρχεται στα χέρια του, έχει φροντίσει να επισκεφτεί φάρμες εξωτερικές και εσωτερικές, όπως και χώρους μεταποίησης κάνναβης (παρασκευαστήρια χασίς, BHO, κλπ).

Ταυτόχρονα έχει ταξιδέψει σε άλλες χώρες ώστε έχει γνώση και μέτρο σύγκρισης των καταστημάτων. Ξέρει τι υπηρεσίες υπάρχουν στην Ολλανδία, στις ΗΠΑ, στην Ισπανία κ.ο.κ. και έτσι μπορεί να κρίνει και αυτές που προσφέρονται στο τοπικό επίπεδο.

Το προφίλ του: Οξεία όσφρηση και γεύση. Πολυταξιδεμένος, με ευχέρεια στο λόγο και στη σκέψη. Αναγνωρίζει την ποιότητα όπου τη βρει και κρατάει πάντα καθαρό κεφάλι.

Δημοσιογράφος κάνναβης

journalists

Θα υπάρξει φυσικά και ο ανάλογος τύπος. Έντυπα που θα γράφουν για το lifestyle της κάνναβης, άλλα που θα γράφουν για την καλλιέργειά της, και φυσικά αυτά κάπως θα πρέπει να επανδρωθούν. Οι τωρινοί δημοσιογράφοι θα προσπαθήσουν να χώσουν τη μούρη τους αλλά θα αποτύχουν αν δεν έχουν σχέση με το φυτό ή με την κουλτούρα του. Αντιθέτως αυτοί τους οποίους θα διαβάζουμε αύριο μεθαύριο, δε θα έχουν καμία σχέση με την κλασσική δημοσιογραφία. Καθώς μιλάμε για ένα ειδικό Τύπο, θα χρειαστεί και ειδικές πένες.

Issue-9-Front-Cover1

Τα περί καλλιέργειας θα γράφονται ως επί το πλείστον από ανθρώπους που είτε απασχολούνται με την κηπουρική όπως την προαναφέραμε, είτε είναι στον τομέα της υποστήριξης της καλλιέργειας, όπως ειδικοί πάνω στον φωτισμό, στην υδροπονία κλπ. Τα περί lifestyle από την άλλη θα ασχολούνται με το φυτό, το τελικό προϊόν και την κουλτούρα που σχηματίζεται γύρω από αυτό.

Αν επίσης γράφει και για κάποιο μεγάλο μέσο που μπορεί να χρηματοδοτεί και ταξίδια σε εκθέσεις, θα βρεθεί να επισκέπτεται και να γράφει για εκθέσεις που θα πηγαίνουν από την Cultiva και το Spannabis, μέχρι κύπελλα στην Καλιφόρνια και στο Κολοράντο.

Το προφίλ του: Άνθρωπος που έχει πάρα πολύ καλή χρήση του λόγου και γνώση του θέματος. Ακούει τι του λένε και προσέχει τι συμβαίνει. Η όλη η ζωή του έχει να κάνει με την κάνναβη, και έχει απέραντη περιέργεια πάνω σε αυτήν. Από το πρωί που θα ξυπνήσει με το που θα πάει για ύπνο η κάνναβη θα είναι συνέχεια στο μυαλό του.

Κανναβοπλάστης

edibles

Από ζαχαροπλάστης φυσικά. Είναι ο άνθρωπος που φτιάχνει φαγώσιμα από κάνναβη. Φτιάχνει τα δικά του εκχυλίσματα από κάνναβη, είτε βούτυρο, είτε έλαια, είτε κάτι που δεν το έχουμε φανταστεί καν. Είναι αυτός που θα δημιουργήσει αυτό που σε τρεις γενεές θα λένε “οικογενειακή συνταγή” .

Καθώς η κατάποση της κάνναβης κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς, στο μέλλον (ή και στο παρόν αν μιλάμε για ΗΠΑ) βλέπουμε τα βρώσιμα να ξεφεύγουν από τα παραδοσιακά cakes και muffins, και να εξαπλώνονται σε όλο το γαστρονομικό φάσμα. Ο πετυχημένος συνδυασμός κάνναβης και φαγητού είναι σίγουρο ότι θα γεμίσει πολλά εστιατόρια στο μέλλον.

Το προφίλ του: Γευσιγνώστης με μεγάλη φαντασία, όρεξη για πειραματισμό και διάθεση να υπερβαίνει τα όρια. Τον ενδιαφέρει η καλλιέργεια της κάνναβης καθώς είναι το βασικό του συστατικό, έχει γνώση των ποικιλιών για να πετυχαίνει τα αποτελέσματα που θέλει, και φυσικά ξέρει από ζαχαροπλαστική ή/και μαγειρική.

Μεταποιητής κάνναβης

bho lab

Η κάνναβη δε θα προσφέρεται απλός ως άνθος, πολύς κόσμος θα θέλει κάποια παράγωγά της που θα έρχονται από μεταποίηση. Το πιο γνωστό είναι το χασίς, αλλά υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός παραγώγων που δεν είναι γνωστά στον περισσότερο κόσμο, όπως BHO, issolator, κ.α.

Μιλάμε δηλαδή για τη βιοτεχνία της κάνναβης η οποία θα αποτελείται από ανάλογους ανθρώπους. Αυτούς που θα έχουν να κάνουν με την γραμμή παραγωγής, δε θα τους απασχολεί τόσο η καλλιέργεια, ο στόχος τους είναι το τι μπορούν να κάνουν με το φυτό. Πολύς κόσμος θα απασχοληθεί σε αυτόν τον τομέα, είτε σε μικρά εργαστήρια παραγωγής BHO, είτε σε πολυάριθμες μονάδες κατασκευής χασίς.

Το προφίλ του: Είναι ο βιοτέχνης της κάνναβης. Ο επιχειρηματίας που δεν καταλαβαίνει και πολλά ίσως από το φυτό, αλλά καταλαβαίνει πως δουλεύει η παραγωγή. Θα ακολουθήσει το κλασσικό μοντέλο εργαστηρίου ή βιοτεχνίας όπως θα το έκανε και για άλλο προϊόν.

Και κλείνω με τον Σύμβουλο κάνναβης

cannabisconsultant

Δεν υπάρχει περίπτωση στην οικονομία της υπηρεσίας και του μεσάζοντα να μη βγει και ο σύμβουλος κάνναβης. Στην καλύτερη περίπτωση θα είναι ένας γεωπόνος που θα συμβουλεύει κόσμο στις καλλίεργειές τους. Στην χειρότερη, θα είναι το κλασικό λαμόγιο που προσπαθεί να ψειρίσει κόσμο πουλώντας μούρη. Και φυσικά υπάρχει οτιδήποτε ενδιάμεσο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Το προφίλ του: Καθώς είναι ένας πολύ μεγάλος τομέας δεν υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ. Σίγουρα θα πρέπει να έχει κάποια άνεση στην επικοινωνία όπως και ένα τρόπο προώθησης της εργασίας του, κάτι που σημαίνει κοινωνικός άνθρωπος.

Δεν τελειώνουν όλα εδώ όμως

Υπάρχουν ένα κάρο επαγγέλματα που θα βρουν το δρόμο τους προς την κάνναβη. Από φωτογράφοι μέχρι δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν σε λίγο καιρό να απασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με την κάνναβη. Τώρα, το  “σε πόσο καιρό θα γίνει αυτό” εξαρτάται από εσένα.

Blues