Το χόρτο σαν μορφή διασκέδασης

Θα μπορούσες να πεις ότι όσοι αρθρογραφούμε για αυτό το θέμα είμαστε τυχεροί: Η κουβέντα περί κάνναβης είναι πραγματικά ανεξάντλητη. Το ίδιο συμβαίνει και με την παγκόσμια αρθρογραφία, τη βιβλιογραφία, τις έρευνες και τις μελέτες που σχετίζονται με το ιδιαίτερο φυτό.

Η κάθε είδους χρήση της από τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια δικαιολογεί κάτι τέτοιο και ο καθένας που έχει πέσει θύμα της ακαταμάχητης γοητείας της εντυπωσιάζεται όταν διαπιστώνει την επιρροή που έχει στην καθημερινότητά μας. Στις παρακάτω γραμμές θα ασχοληθώ με τις κοινωνικές ιδιότητες της κάνναβης που μπορούν μελλοντικά να δημιουργήσουν ένα εντελώς καινούριο είδος διασκέδασης.

Οι περισσότεροι έχουμε πετύχει σε κάποια φάση της ζωής μας μία παρέα στην οποία γυρνάει ένα τσιγάρο και σκορπάει το γέλιο και τα πειράγματα. Είτε είσαι και εσύ μέλος μιας τέτοιας παρέας, είτε είσαι απλά παρατηρητής νιώθεις ότι πρόκειται για κάτι όμορφο και αυθόρμητο. Η κάνναβη, εκτός των άλλων, είναι μία από τις λίγες μη επιβλαβείς ουσίες που προωθούν την κοινωνικότητα και τη συντροφικότητα. Ο χρήστης του φυτού, που είναι σε καλή ψυχική κατάσταση, νιώθει πιο άνετος, πιο χαλαρός και πιο κεφάτος. Επίσης, αντιλαμβάνεται πιο προσεκτικά τους ήχους και τις εικόνες γύρω του και βιώνει μία γλυκιά αύξηση των συναισθημάτων.

Ας δούμε τώρα ποιο είναι το κυρίαρχο μοντέλο διασκέδασης στην εποχή μας. Τι σημαίνει διασκεδάζω, εδώ και δεκάδες χρόνια;

-) Βγαίνω έξω από το σπίτι μου για να πάω σε ένα μπαρ και να πιω ένα ποτό.

-) Πάω το βράδυ σε ένα πάρτι για να απολαύσω ένα κοκτέιλ ή σε ένα μέρος για να πιω μπύρες και να ακούσω κάποιο είδος μουσικής.

-) Επισκέπτομαι ένα εστιατόριο και συνδυάζω το φαγητό με ένα κρασί της αρεσκείας μου.

Ο κοινός παρανομαστής της διασκέδασης, έτσι όπως έχει περάσει, καλώς ή κακώς, στη συνείδηση μας είναι δύο μαγικές λέξεις: Κατανάλωση αλκοόλ. Το κάνουν πάρα πολλοί, πλούσιοι και φτωχοί, εργάτες και εργοδότες, ψηλοί και κοντοί, άσπροι και μαύροι, άντρες και γυναίκες.

Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί, σε βάθος χρόνου, να αμφισβητήσει την παντοδυναμία του αλκοόλ τότε αυτός είναι μόνο η κάνναβη. Όχι η στιγματισμένη κάνναβη του χτες που βρίσκεται στο στόχαστρο της αστυνομίας και αναγκάζει τους χρήστες να καπνίζουν σε σκοτεινά σοκάκια και έρημα πάρκα, αλλά η απενεχοποιημένη κάνναβη του αύριο που θα γίνει νόμιμη και θα αποκτήσει το δικό της χώρο δίπλα σε κάθε μπαρ. Αναμφίβολα, μιλάμε για τη σημαντικότερη απειλή για την παγκόσμια βιομηχανία του αλκοόλ. Η μαζική, αλλά και προσεκτική, χρήση της κάνναβης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο, διαφορετικό και ανεξερεύνητο είδος διασκέδασης που θα κερδίζει κάθε ώρα περισσότερους υποστηρικτές και θα σπρώχνει το αλκοόλ στο περιθώριο.

Δεν γνωρίζω τι θα γίνει στο μέλλον και κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Άραγε, είναι τόσο μακρινό το ενδεχόμενο, σε 10-20 χρόνια από σήμερα, να αντικατασταθούν τα ποτά και οι μπύρες στα beach bar από εκλεκτές ποικιλίες κάνναβης και χασίς; Άγνωστο. Η κάνναβη όμως έχει ένα μεγάλο κοινό με το ποτό: Υπερβαίνει με άνεση τα εμπόδια της τάξης και της φυλής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους και σε κάθε χρονική στιγμή. Μπορεί στο σήμερα να θεωρούμε δεδομένο ότι ένα ποτό είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσουμε σε χρόνο ρεκόρ μικροποσότητες αυτοπεποίθησης που θα μας βοηθήσουν στο φλερτ και στις νέες γνωριμίες. Μπορεί να πιστεύουμε ότι μόνο το αλκοόλ λειτουργεί σαν σύγχρονο αγχολυτικό, αλλά η κάνναβη έχει την ικανότητα και τον τρόπο να αλλάξει τα πράγματα.

Ταιριάζει υπέροχα με τη μουσική, συνδυάζεται άψογα με τα φυσικά τοπία, βοηθάει σε νέες γνωριμίες και εξυψώνει τις κάθε είδους θετικές σκέψεις. Ταυτόχρονα, έχει τον τρόπο της να σε κάνει να χαμογελάσεις, προσφέρει αξέχαστες στιγμές, μπορεί να λειτουργήσει ως αφροδισιακό και βελτιώνει το σεξ. Και όλα αυτά συνιστούν τον ορισμό της ποιοτικής διασκέδασης…