No Flush! Γιατί δεν φλασάρω
#17
κατ' αρχάς σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.

θα ήθελα να σταθώ στο εξής:

(22-04-2019, 12:12 )sig-p420 Έγραψε: αυτο που εχω καταλαβει εγω για το φλασαρισμα ειναι οτι με το νερο ξεπλενουμε το υποστρωμα χωμα ή coco απο τα λιπασματα ετσι ωστε να αναγκασουμε το φυτο να φαει απο τα αποθεματα που εχει στον φυτικο ιστό του...(φυσικα δεν ξεπλενετε το ιδιο το φυτο)

το παραπάνω είναι κάτι στο οποίο νομίζω ότι όλοι μας συμφωνούμε.

ας πάρουμε το σενάριο που καλλιεργούμε οργανικά σε super soil κατάλληλης σύστασης. αφού το χώμα μας έχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά, τα οποία διασπώνται και προσλαμβάνονται με φυσικό ρυθμό μέσω χημικών και βιολογικών διεργασιών το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι το να ποτίζουμε το φυτό μας με καθαρό νερό (χωρίς επιπλέον θρεπτικά). έτσι, το φυτό θα ταΐζεται ομαλά και εφόσον το χώμα μας –όπως είπαμε– έχει την κατάλληλη σύσταση, δεν τίθενται θέματα έλλειψης θρεπτικών ή υπερβολικής λίπανσης. όλα καλά και ωραία. επίσης, όπως περιέγραψε πολύ αναλυτικά ο tzorge στην αρχή της συζήτησης θα ήταν άσκοπο το να κάνει κάποιος flush σε οποιοδήποτε στάδιο του κύκλου ζωής ενός τέτοιου του φυτού.

ας δούμε όμως τι συμβαίνει και με το flush στην οργανική καλλιέργεια σε soilless mix με υγρά θρεπτικά. 

στα soilless mix καθώς ρίχνουμε τα υγρά οργανικά θρεπτικά μαζί με το νερό επεμβαίνουμε στους φυσικούς ρυθμούς διάσπασης και πρόσληψης τους εντός του συστήματος μας διότι αυτά βρίσκονται σε τεχνητή μορφή (σαν «μασημένη τροφή» που λέει ο λόγος) επιταχύνοντας αυτές τις δύο διαδικασίες. συγκεκριμένα η biobizz μετά από επικοινωνία επί του ζητήματος απάντησε ότι χρησιμοποιώντας τα soilless mix της εταιρίας και τα υγρά οργανικά θρεπτικά τους, το 30% των θρεπτικών αυτών είναι άμεσα διαθέσιμο μετά το πότισμα, ενώ το υπόλοιπο αποσυντίθεται το μέγιστο μέσα σε 1-3 ημέρες.

έστω λοιπόν ότι κάνουμε οργανική καλλιέργεια και έχουμε ένα φυτό σε κάποιο soilless mix. πείτε ότι του ρίχνουμε σε μερικά ποτίσματα κατά λάθος παραπάνω θρεπτικά. έπειτα το φυτό μας βγάζει ενδείξεις που αποδεικνύουν ότι όντως του έχουμε ρίξει παραπάνω θρεπτικά. αποφασίζουμε αντί να συνεχίσουμε με μειωμένη λίπανση να του κάνουμε flush για να το βοηθήσουμε άμεσα. το φυτό δεν θα το δούμε σιγά σιγά να επανέρχεται; αν συμβαίνει κάτι τέτοιο εγώ καταλαβαίνω ότι το flush συντέλεσε σημαντικά στο να επέλθει ισορροπία στη βιοχημεία του φυτού μας. κάνοντας λοιπόν flush φέραμε στα ίσχυα ένα φυτό που έπασχε από υπερβολική λίπανση. τι είπε ο sig-p420; 

(22-04-2019, 12:12 )sig-p420 Έγραψε: αυτο που εχω καταλαβει εγω για το φλασαρισμα ειναι οτι με το νερο ξεπλενουμε το υποστρωμα χωμα ή coco απο τα λιπασματα ετσι ωστε να αναγκασουμε το φυτο να φαει απο τα αποθεματα που εχει στον φυτικο ιστό του...(φυσικα δεν ξεπλενετε το ιδιο το φυτο)

άρα ξεπλένοντας με νερό το υπόστρωμα καταφέραμε δύο πράγματα: (i) αναγκάσαμε το συγκεκριμένο φυτό να χρησιμοποιήσει τις ποσότητες θρεπτικών που έχει προσλάβει, και (ii) δημιουργήσαμε δυσμενείς συνθήκες για τη μικροπανίδα του υποστρώματος έτσι ώστε να αποτρέψουμε την επαναπρόσληψη θρεπτικών των οποίων οι τιμές είχαν φτάσει σε τοξικά για το φυτό επίπεδα. με βάση αυτό υποθέτω ότι το flushάρισμα είναι μια διαδικασία που φαίνεται να λειτουργεί καλά όταν ξέρουμε πότε μας χρειάζεται.

το ερώτημα τώρα είναι: γιατί να κάνω flush λίγο πριν τη συγκομιδή όταν έχω οργανική καλλιέργεια με soilless mix;
δηλαδή είναι σαν να ρωτάω: γιατί σε μια τέτοια περίπτωση να αναγκάσω το φυτό να χρησιμοποιήσει τις ποσότητες θρεπτικών που έχει ήδη προσλάβει, και ταυτόχρονα να φροντίσω ώστε να μην πάρει άλλα θρεπτικά από το υπόστρωμα;

η πιο απλή απάντηση που σκέφτομαι είναι: γιατί το ίδιο το φυτό μου το ζητάει. κοντά στους πιο υποανάπτυκτους παπάδες, στα χαμηλότερα σημεία του φυτού, αρχίζουν τα μεγάλα φύλλα να κιτρινίζουν και να ξεραίνονται «στύβοντας» τα θρεπτικά που έχουν αποθηκεύσει και δίνοντας την ευκαιρία στους πιο κρυμμένους παπάδες να πάρουν περισσότερο ήλιο, ενώ όταν μιλάμε για μπλε και μοβ ποικιλίες, την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι τα φύλλα που βρίσκονται κοντά στους πιο ώριμους και καλοσχηματισμένους παπάδες αποβάλλουν τη χλωροφύλλη αλλάζοντας χρώμα και κατά συνέπεια δείχνοντας μας ότι έχουν αποθηκεύσει τις απαραίτητες ποσότητες θρεπτικών που τους χρειάζονται, και για αυτό τον λόγο δεν χρειάζονται πλέον τη φωτοσύνθεση. θέλω να πω ότι όσον αφορά το flush στη περίπτωση της οργανικής καλλιέργειας με soilless mix, μου φαίνεται ότι η κατάσταση γέρνει περισσότερο προς τα πρότυπα της καλλιέργεια με χημικά λιπάσματα παρά προς αυτά της παραδοσιακής οργανικής καλλιέργεια σε super soil, λόγω της πιο άμεσης διάσπασης και πρόσληψης των υγρών θρεπτικών που ανέλυσα στην αρχή του μηνύματος μου.

το εξτραδάκι της υπόθεσης είναι ότι βάσει της λογικής που σκέφτομαι πάνω στο συγκεκριμένο θέμα θεωρώ πιο σωστό το flush να γίνεται με τη κανονική ποσότητα νερού που θα ποτίζαμε και ας κρατήσει για περισσότερες μέρες, παρά το να κάνουμε flush με υπερβολικό νερό (2-3 φορές του όγκου της γλάστρας) και για λιγότερες μέρες. κατά αυτό τον τρόπο η μεταβολή στη σύσταση του υποστρώματος γίνεται πιο ομαλά.

όλα όσα ανέφερα αποτελούν μονάχα τη δική μου οπτική. δεν λέω ούτε ότι είναι η σωστή, ούτε ότι δεν είμαι ανοιχτός στο να το δω διαφορετικά το πράγμα, και για αυτό συμμετέχω σε αυτή τη κουβέντα.
Απάντηση


Μηνύματα στο Θέμα
RE: No Flush! Γιατί δεν φλασάρω - από guest19 - 22-04-2019, 09:42
RE: No Flush! Γιατί δεν φλασάρω - από guest19 - 23-04-2019, 16:00
RE: No Flush! Γιατί δεν φλασάρω - από guest19 - 24-04-2019, 04:20
RE: No Flush! Γιατί δεν φλασάρω - από guest19 - 24-04-2019, 12:32

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)