Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boveda και πρόγραμμα
#1
Καλησπέρα ομάδα τα boveda όταν τα βάζουμε στα βάζα κάθε πότε ανηγω;; Όποιος έχει σχετική εμπειρία πάνω στο πρόγραμμα των boveda ας ενημερώσει ευχαριστώ εκ των προτέρων
Απάντηση

ads by gr420info

#2
Αυτο το εχεις δει καπου εδω μεσα? Που το ακουσες?
Δηλαδη θα δωσεις ποσα € για τα boveda που η δουλεια τους ειναι να παρεχουν σταντε υγρασια μεσα στο βαζο και συ θα το ανοιγεις καθε τοσο για να την βγαζεις? Για σκεψου το λιγο εσυ ο ιδιος.

Αυτο το κανεις πριν βαλεις το boveda στο βαζο κατα την γνωμη μου.
Απάντηση
#3
Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα της boveda. Ακολουθείς τον οδηγό αποξήρανσης που έχουν ανεβάσει τα παιδιά και όταν είναι πλέον έτοιμη για τα βάζα, ρίχνεις μέσα στο βάζο και το boveda. Εγώ συνήθως μέχρι να περάσει κανένας μήνας, ανοίγω μια φορά την εβδομάδα.
Ρε όταν έχω κέφια.. "Κάνω Παπάδες" σου λέω !
Απάντηση
#4
(05-23-2018, 05:09 PM)Zabou Έγραψε: Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα της boveda. Ακολουθείς τον οδηγό αποξήρανσης που έχουν ανεβάσει τα παιδιά και όταν είναι πλέον έτοιμη για τα βάζα, ρίχνεις μέσα στο βάζο και το bκαι εγωoveda. Εγώ συνήθως μέχρι να περάσει κανένας μήνας, ανοίγω μια φορά την εβδομάδα.
Και εγώ έτσι το κάνω μεχρι τον μήνα ανηγω μια φορά την εβδομάδα. Πόση ώρα τα ανηγεις όταν περάσει μια εβδομάδα;;  ευχαριστώ για την απάντηση αδερφε να σε καλά !!
Απάντηση
#5
(05-23-2018, 04:57 PM)Θεός Πάν Έγραψε: Αυτο το εχεις δει καπου εδω μεσα? Που το ακουσες?
Δηλαδη θα δωσεις ποσα € για τα boveda που η δουλεια τους ειναι να παρεχουν σταντε υγρασια μεσα στο βαζο και συ θα το ανοιγεις καθε τοσο για να την βγαζεις? Για σκεψου το λιγο εσυ ο ιδιος.

Αυτο το κανεις πριν βαλεις το boveda στο βαζο κατα την γνωμη μου.

Βγάζουμε τόσο καλή ποιότητα ρε τσακάλι και δεν θα δώσουμε 15-20 ευρώ στα boveda για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη φούντα;; Σιγά τα λεφτα.. απλά είχα ρωτήσει το μαγαζί κ μου είχαν πει με το που βάλεις το βότανο σου στο βάζο πετάς και το biveda και μετά  ανηγε μια φορά την εβδομάδα.και ήθελα να πάρω καμια συμβουλή από καποιον έμπειρο της ομάδας μας!!
Απάντηση
#6
(05-23-2018, 04:57 PM)Θεός Πάν Έγραψε: Αυτο το εχεις δει καπου εδω μεσα? Που το ακουσες?
Δηλαδη θα δωσεις ποσα € για τα boveda που η δουλεια τους ειναι να παρεχουν σταντε υγρασια μεσα στο βαζο και συ θα το ανοιγεις καθε τοσο για να την βγαζεις? Για σκεψου το λιγο εσυ ο ιδιος.

Αυτο το κανεις πριν βαλεις το boveda στο βαζο κατα την γνωμη μου.

Σωστός, το boveda προσθέτει και αφαιρεί την υγρασία ωστε να μένει στο 63% αλλά δεν είναι για τόσο νωρίς κατα τη γνώμη μου.
Εκτός αν η ποσότητα που καταναλώνεις είναι τόσο μικρή σε σχέση με αυτά που παράγεις και είναι να μείνουν μήνες στο βάζο, που και πάλι δεν χρειάζεται απο τώρα(μετά την ωρίμανση με τη μέθοδο που ήδη κάνεις).
*Τα boveda να τα παίρνεις συσκευασμένα ανα κουτί και όχι τεμάχια γιατι χάνουν την δύναμή τους και θέλει ένα ανα 30γρ περίπου.
Αν θέλουν μεταφύτευση, τα νύχια μην μυρίσεις,
για τα σημάδια κοίταξε, πριν το αποφασίσεις.
Dodgy
Απάντηση
#7
Τα boveda τα παίζεις με την μία κανένα άγχος, ξεκινάς κανονικά παίξε μια εβδομάδα με βάζα και μετά άνετος τα χρησιμοποιω 1,5 ετος και ακομα τα βαζα εχουν 62%!
NightWolf  Offtopic Dude
Απάντηση
#8
Να στε καλά όλοι ανεξερετος για τις απάντησεις.! Τα παλικάρια στο alegre στα Εξάρχεια επιμένουν και μου λένε ότι πρέπει να στεγνώσω πολύ καλά την φούντα να σπάει το κλαδί και από το προτο δευτερόλεπτο που θα την βάλω στα βάζα να βάλω και το boveda μέσα και να ανηγω πέντε λεπτά την εβδομάδα για ένα μηνα. Αυτά μου είπε ο άνθρωπος από το μαγαζί αυτά ακουλουθω.
Απάντηση
#9
πρόσεξε αδερφέ μην έχεις παρερμηνεύσει τίποτα ...όταν σου είπαν να σπάει το κλαδί εννοούν στο στέγνωμα με το που τσακίζει και δεν λυγίζει αλλά θέλει προσοχή μη το αφήσεις περισσότερο και γίνουν τελείως παξιμάδια. Έχω ακούσει πάντως και άποψη που υποστηρίζει οτι βάζοντας boveda αμέσως στο βάζο μετά το στέγνωμα σου αφαιρεί απο την τελική γεύση/άρωμα και οτι είναι καλύτερα να το βάζεις αφού έχεις ολοκληρώσει την διαδικασία της ωρίμανσης με τα άνοιξε κλείσε κλπ και έχεις ρίξει σταδιακά την υγρασία στο ~60.
Απάντηση
#10
Να σε καλά αδερφε για την διευκρίνιση εννοείται πως δεν τα αφήνω να γίνουν παξιμάδια πιο πολύ κοιτάω τον παπά παρά το κλαδί. Συνήθως το στέγνωμα μου περνει 5 μέρες ακριβώς σπάνια 7 και ακόμα πιο σπάνια πάνω από 7 μέρες. Να σου πω την αλήθεια κ εγώ το είχα στο μυαλό μου πως πρέπει να τα βάλεις πιο μετά τα μποβεντα απλά έκανα ότι μου είπε το μαγαζί που τα προμηθεύτηκα. Λες στα επόμενα με το καλό όταν βγουν να ακολουθήσω το άρθρο του 420;; Δηλαδή για 5-7 μέρες να βγάζω την φου έξω για κάνα 20λεπτο την πρώτη εβδομάδα την δεύτερη να μην τα βγάζω καθόλου έξω απλά να ανηγω το βάζο για κανα 20 λεπτό και αφού συμπληρωθούν 2 εβδομάδες πάνω κάτω τότε να πετάξω το boveda και να τα αφήσω να οριμασουν;; Από προσωπική πείρα επειδή οπωτε έχω πάρει boveda τα έχω βάλει από την πρώτη μέρα μέσα στο βάζο δηλαδή έκανα τα στέγνωματα και όταν τα έβαζα στο βάζο πέταγα και το μποβεντα. Αυτό που παρατηρείσα μετά από μια εβδομάδα που ανηγα τα βάζα για να κοζαρω. Είναι ότι πρώτον όλα τα strain αν και διαφορετικά μύριζαν κατά 90% ίδια λόγο μποβεντα. Ένα άλλο που παρατήρησα πετοντας το μποβεντα από την πρώτη στιγμή στο βάζο είναι ότι μέσα σε 24 ώρες το μποβεντα έχει απορροφήσει ολη την περιττή υγρασία. Και αυτό με έβαλε σε σκέψεις γτ κανονικά αυτή η υγρασία χάνετε σταδιακά μέσα σε δύο εβδομάδες περίπου ανηγοκλεινοντας τα βάζα και με τα μποβεντα σε 24 ώρες έχουν έρθει στο 62% που ναι μεν είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά νομίζω όχι τόσο απότομα πρέπει να έρθει σιγά σιγά στο 62 όπως μου είπες και εσύ πιο πάνω..
Απάντηση
#11
Καλημέρα, με έχει απασχολήσει και εμένα το θέμα... ρωτάω και τον Buzz σε ένα νήμα που έχει ανοίξει.


Όσα έχω διαβάσει στα ξένα φόρουμ λένε ότι τα βάζεις στα βάζα κάτω από 65 και τα ανοίγεις κάθε μέρα για ένα τέταρτο, είκοσι λεπτά ή μισή ώρα ανάλογα με την υγρασία που έχεις στο περιβάλουν σου. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη υγρασία τόσο περισσότερη ώρα ανοικτά.
Έως να πέσει κάτω από 60.

Αυτή είναι η αποξήρανση.

Κάτω από 60 δεν ανοίγεις τα βάζα και τα βάζεις στην άκρη για ένα μήνα τουλάχιστον.... αυτό είναι το curing

Όσο περισσότερο μείνουν τόσο καλύτερα.  

Σε υγρασία 60- 55 συντηρούνται μέχρι και δυό χρόνια.

Αν κάνω κάπου λάθος διορθώστε με... και εγώ θα ήθελα το curing να είναι η διαδικασία απώλειας υγρασίας, δηλαδή το πρώτο μέρος αλλά είναι όπως το κρασί. Πρέπει να μείνει κλειστό για τουλάχιστον 3 μήνες κάτω από 60 και πάνω από 55 για να πάρεις τα μέγιστα.
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 2 Επισκέπτης (ες)