LED και SCROG, ή αλλιώς, πως να μεγαλώσετε ένα φυτό της προκοπής σε περιορισμένο χώρο

Έχει δύο χρόνια που καλλιεργώ με LED και όπως και να το κάνουμε επιστροφή δεν υπάρχει. Αποδώσεις, θερμοκρασίες, όλα τζετ. Το μεγάλο τέστ όμως το έκανα φέτος που μετακόμισα σε ένα studio και λόγο της έλλειψης χώρου πήρα μια μικρή τέντα 0,60 Χ 0,60 και 1,40 ύψος. Τέντα που δεν είναι και για πολλά πολλά, αλλά και ο χώρος μου δεν είναι για περισσότερα. Τι μπορεί να κάνει λοιπόν ένας καλλιεργητής στη συγκεκριμένη κατάσταση;

Τα LED είναι μονόδρομος.

Στο θέμα του φωτισμού δεν σηκώνει συζήτηση ότι σε μικρό χώρο πλέον τα LED θεωρούνται απαραίτητα. Σίγουρα θα υπάρχουν και απόψεις για το αντίθετο, αλλά έρχονται από ανθρώπους που αν τους ζητήσεις φωτιά θα αρχίσουν να χτυπάνε πέτρες! Τα LED πάνελ προσφέρουν αδιαμφισβήτητα ένα καλύτερο περιβάλλον στα φυτά σας καθώς 1) δεν ανεβάζουν τις θερμοκρασίες στο χώρο σας και 2) όση ζέστη παράγουν την κατευθύνουν προς τα πίσω ώστε να μην πηγαίνει προς τα φυτά που μπορούν να πλησιάσουν τα πάνελ σε απόσταση αδιανόητη έτσι και μιλούσαμε για HPS λάμπα. Περισσότερες και αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το φωτισμό μπορείτε να βρείτε σε αυτό το άρθρο.

Χρησιμοποιόντας LED μπορούμε να έχουμε το φως κοντά στο φυτό μας χωρίς προβλήματα
Χρησιμοποιόντας LED μπορούμε να έχουμε το φως κοντά στο φυτό μας χωρίς προβλήματα

SOG ή SCROG ;

Πέρα από το φως, μεγάλο θέμα είναι και πως θα γίνει η καλλιέργεια του φυτού. Δύο λύσεις υπάρχουν, SOG (See Of Green = Θάλασσα Πρασίνου) και SCROG (Screen Of Green = Δίχτυ Πρασίνου). Για το SOG μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το άρθρο. Δυο κουβέντες μόνο γιατί δεν το προτιμώ. Πρώτον, ο αριθμός φυτών στo SOG είναι αναγκαστικά μεγάλος. Στην 0,6 Χ 0,6 θα έπρεπε να χωρέσω 16 φυτά σε τρίλιτρες γλάστρες πράγμα που θα ξέφευγε λίγο έτσι και γίνει καμιά στραβή (στην Ολλανδία επιτρέπονται μέχρι πέντε φυτά και ΟΧΙ κάτω από λάμπες, αλλά αν τα φυτά είναι στον αριθμό σωστά δεν υπάρχει πρόβλημα). Δεύτερον είναι και τα φράγκα, καθώς μιλάμε ήδη για περιορισμένο χώρο, άρα δεν υπάρχει χώρος για μητρικό φυτό που θα δώσει κλώνους και αναγκαστικά θα άρχιζα από σπόρους που θα ανέβαζε το κόστος γύρο στο κατοστάρικο για μια σοδειά. Σίγουρα τα λεφτά για τους σπόρους δεν παίζουν και την πρωτεύουσα σημασία καθώς η σοδειά τα βγάζει και με το παραπάνω αναλογιζόμενος τι γλιτώνεις, αλλά πάλι μαλακία.

Το Δίχτυ είναι μια μέθοδος που τη γούσταρα από την πρώτη στιγμή που την πέτυχα στο rollitup.org. Η καλλιέργεια με Δίχτυ απαιτεί και ενεργή παρουσία από τον καλλιεργητή, αλλά δεν είναι και κάτι δύσκολο.

Η αρχή γίνεται από τις πρώτες βδομάδες του φυτού όπου το περιποιούμαστε με μια ελαφρά σχηματοποίηση ώστε να αρχίσει να ανοίγει (δες εδώ για σχετικές λεπτομέρειες) και επί της ουσίας το Δίχτυ είναι το επόμενο στάδιο μετά από αυτή. Καθώς το φυτό μεγαλώνει περισσότερο από το μέγεθος της γλάστρας το Δίχτυ αναλαμβάνει να του δίνει το σχήμα που θέλουμε. Όπως μεγαλώνουν οι κορυφές του, τις παίρνουμε και τις περνάμε ένα μάτι πιο πέρα, μακριά από το κέντρο το φυτού και έτσι συνεχίζουμε το άπλωμά του. Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία έως ότου καλυφθεί ο χώρος που θέλουμε και είμαστε ικανοποιημένοι.

Καθώς μεγαλώνει το φυτό καλύπτει όλο το χώρο που θέλουμε
Καθώς μεγαλώνει το φυτό καλύπτει όλο το χώρο που θέλουμε

Όσο αφορά την κατασκευή του Διχτυού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πληθώρα υλικών. Προσωπικά προτιμάω σπάγκο που είναι και αναλώσιμος ώστε στο κόψιμο απλά να τον πετάξω και να φύγει από τη μέση και είναι και μαλακός αρκετά ώστε να μη δημιουργήσει πρόβλημα στο φυτό κατά την επαφή μαζί του. Το στήσιμό του μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους ανάλογα φυσικά και το υλικό που θα χρησιμοποιήσει ο καθένας. Αφήστε ελεύθερη τη φαντασία και φτιάξτε το όπως σας βολεύει εσάς. Το μάτι που θα αφήσετε στο Δίχτυ σας πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο για να χωράει η κορυφή χωρίς να ζορίζεται το φυτό, οπότε υπολογίστε το τουλάχιστο στα τέσσερα εκατοστά και πάνω.

Όταν ικανοποιηθείτε με το μέγεθος του φυτού και πως απλώνει στην επιφάνειά σας, γυρίστε το σε ανθοφορία, έχοντας φυσικά στο νου σας ότι το φυτό θα συνεχίσει να μεγαλώνει για μερικές ακόμα βδομάδες. Από εκεί και πέρα, απλά απολαύστε το να μεγαλώνει.

Καλές καλλιέργειες

Blues