Μια θολωμένη ιστορία

bud01b

Η πρώτη μου επαφή με τη Θολούρα (Haze) ήταν μέσω ενός κλώνου φαινοτύπου Amesia Lemon από Barney’s Farm που μου έδωσε ένας φίλος καλλιεργητής. Θα το υποτιμούσα πάρα πολύ αν έλεγα ότι απλά μου κέντρισε την περιέργεια. Βασικά μόλις έχοντας τελειώσει ένα Silver Haze θα έλεγα ότι βγάζει μια δημιουργική τάση, σίγουρα σε βαθμό που θα διαβάζω τι έγραψα και θα απορώ πάλι!

Μιλώντας για ενδιαφέρον λοιπόν, μου βγήκε κι εμένα να ψάξω να βρώ, τι διάλο είναι αυτό το πράγμα; Μπάφος που σε κάνει να κάνεις πράγματα, γαμώ!

Ψάχνοντας τη γενετική ιστορία μιας ποικιλίας κάνναβης οδηγεί σε μονοπάτια όπου η ιστορία και ο μύθος γίνονται ένα. Στην συγκεκριμένη, τα μονοπάτια σίγουρα συναντιόνται στην Καλιφόρνια του 60 και 70 όπου δύο αδέρφια γνωστοί ως Haze Brothers φαίνονται ως οι πρωτοπόροι της ποικιλίας αυτής που αργότερα θα γινόταν ένας βασικός πυλώνας στην κοινότητα των σποράδων (σποράδων από σποράς, breeder, πως στο διάλο να το πούμε 😀 ). Τέλος πάντων, από κει και πέρα στο να έρθουμε στα γενετικά που υπάρχουν σήμερα και έχουμε δοκιμάσει, όλα εξαρτώνται ποιόν θα πιστέψεις καθώς είναι αρκετοί σποράδες που θέλουν να συνδεθεί το όνομά τους με κάποιες από τις διάσημες ποικιλίες που υπάρχουν, και έτσι λοιπόν έχει ο καθένας την ιστορία του. Θα μπορούσα τώρα να κάτσω να γράφω όλες τις εκδοχές που υπάρχουν αλλά από τη μία βαριέμαι, και από την άλλη θέλω να στρίψω και άλλο ένα τσιγάρο. Οπότε μια στα γρήγορα να μην το ξεχάσω όπως στρίβω (καθόλου σπάνιο φαινόμενο) και να πώ ότι όπως και να ‘χει, η Θολούρα ήρθε τελικά στην Ολλανδία τη δεκαετία του 80 όπου δουλεύτηκε σε μπόλικα υβρίδια σε συνδυασμό με τις ποικιλίες που υπήρχαν διαθέσιμες εκείνη την εποχή, και έχουμε τις σημερινές ποικιλίες που είναι οι παραλλαγές που προκύψαν και προκύπτουν από εκείνα τα γενετικά υλικά. Συνεχίζεται μετά το στρίψιμο!

(δυο στριψίματα και ένα πλύσιμο πιάτων μετά)

Η Θολούρα λοιπόν έχει το τέλειο όνομα για το τι να περιμένει κανείς από αυτό το φυτό σε άποψη μαστούρας. Κάνει τη σκέψη να τρέχει πιο γρήγορα από την έκφραση σε σημείο να φαίνεσαι αρκετά χαμένος από το περιβάλλον χωρίς όμως κάτι τέτοιο να ισχύει, απλά τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, λίγο θολά. Παρά τη θολούρα όμως υπάρχει η διάθεση για έκφραση – τι νομίζεις με κάνει να γράφω τώρα; – σε περιβάλλον παρέας οι συζητήσεις αποκτούν αρκετό ενδιαφέρον.

Καλλιέργεια

Η καλλιέργεια της θολούρας είναι λίγο θέμα. Γενικά δεν είναι εύκολο φυτό, αλλά πιο πολύ από την άποψη του να μην κάνεις μαλακίες. Τι γίνεται στο θέμα της καλλιέργειας γενικά; Ο αρχάριος μην έχοντας την απαιτούμενη πείρα για να αρχίσει, φυσικά θα ψάξει από δω και από εκεί να βρει πληροφορίες και καλά θα κάνει. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν ένα κάρο μαλακίες εκεί έξω για την κάνναβη, και μέχρι να βρει τις σωστές το έχει κάψει το φυτό. Το μυστικό βρίσκεται στο βιβλίο Ο Οδηγός του Ωτοστοπάτζή στο Γαλαξία, γνωστό και ως The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy και είναι τυπωμένο με πελώρια γράμματα στο εξώφυλλό του, κάτι που πιστεύεται ότι οδήγησε και στην τρομερή του επιτυχία, Don’t Panic, Μήν Πανικοβάλλεσαι. Η Θολούρα είναι ένα φυτό που κάνει έναν αιώνα να τελειώσει και δε θέλει πολύ φαΐ. Εκεί που πιστεύεις ότι έχει έλλειψη στην ουσία θα το κάψεις. Αν θέλεις απλά να πιείς, μην το βάλεις καν στα σχέδιά σου να το μεγαλώσεις, τη γάμησες, βάλε μια ίντικα να το ευχαριστηθείς. Επί της ουσίας οποιοσδήποτε μπορεί να το μεγαλώσει αλλά θέλει μια σωστή νοοτροπία απέναντί του. Ανάλογα τι θα σου τύχει, μπορεί να περιμένεις και πάνω από τέσσερις μήνες για να τελειώσει η ανθοφορία του.

Θα σε ανταμείψει η υπομονή; Καλή ερώτηση και η απάντηση έρχεται πάλι με τη μορφή ερώτησης. Τι ακριβώς θέλεις; Τι ψάχνεις; Όπως έγραψα πιο πάνω, αν θέλεις απλά να έχεις κάτι να πιείς, βάλε κάτι να σου βγει στα γρήγορα, ψάξε ένα καλό αυτοματάκι και θα είσαι μια χαρά. Αν ψάχνεις όμως κάτι άλλο, τότε σίγουρα θα το βρεις. Σίγουρα είναι ωραία να έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις πριν το αρχίσεις, για αρχή θα πρότεινα κάποιον αξιόλογο σπορά, κάποιο υβρίδιο που η περιγραφή του να σου αρέσει και να αρχίσεις από εκεί. Φημολογείται ότι στην καθαρή μορφή του υπάρχει ως Original Haze διαθέσιμο από Flying Dutchmen αλλά και εκεί το συστήνουν ως επί το πλείστον για κάποιον που θέλει να χρησιμοποιήσει το γενετικό υλικό για νέες ποικιλίες.

Φιλικά

Θολούρας