Κάνναβη, Podemos, Venceremos

Την ίδια εβδομάδα που η κάνναβη έγινε νόμιμη στον Καναδά (μέσα Οκτωβρίου 2018), οργανώθηκε ένα συνέδριο στην Ισπανία για την υποστήριξη της αποποινικοποίησης της καλλιέργειας, της πώλησης και της κατανάλωσης χόρτου. Το συνέδριο οργανώθηκε από το κόμμα των Podemos που έγινε γνωστό στην Ελλάδα πριν λίγα χρόνια σαν το αριστερογενές ισπανικό κόμμα που είναι κατά των πολιτικών ακραίας λιτότητας που εκπορεύονται από την Ευρωζώνη.

Στο συνέδριο, στο οποίο δεν συμμετείχαν μόνο Ισπανοί, αναδείχθηκαν τα δεδομένα της εποχής, κατατέθηκαν προτάσεις και πραγματοποιήθηκε γόνιμος διάλογος για τις προοπτικές του φυτού. Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι δεν γίνεται να ζεις στο 2018 και να ανέχεσαι πολιτικές του 1930. Πλέον, μπορείς να αναφέρεις δεκάδες επιχειρήματα υπέρ της ολικής αποποινικοποίησης της κάνναβης και να τονίσεις ότι η σκοταδιστική προσέγγιση θα καταλήξει, αργά ή γρήγορα, στο παρελθόν, όπου και ανήκει. Η ρύθμιση της κάνναβης είναι ένα ζήτημα που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπων που ζητάνε επιτακτικά από τις χώρες που διαμένουν να ακολουθήσουν τα βήματα της Ουρουγουάης, του Καναδά και εννέα πολιτειών των ΗΠΑ.

“Είναι παράλογο να μπορείτε να αγοράσετε τεκίλα ή τζιν από ένα σούπερ μάρκετ, αλλά η κάνναβη να είναι παράνομη”, έχει δηλώσει πάμπολλες φορές ο Πάμπλο Ιγκλέσιας. Σύμφωνα με το σχέδιο των Podemos, οι αγρότες πρέπει να είναι σε θέση να φυτεύουν τα δικά τους δέντρα εάν έχουν προβλήματα με την τακτική συγκομιδή τους. Προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία μονοπωλίων και ολιγοπωλίων από τις μεγάλες επιχειρήσεις η πρόταση υποστηρίζει τις ιδιωτικές καλλιέργειες, τους γεωργικούς συνεταιρισμούς καθώς και τις μικρές και μεσαίες γεωργικές επιχειρήσεις. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές απόψεις του καθενός, είναι γεγονός ότι η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία και την εδραίωση μιας δυναμικής οικονομίας που οδηγεί στη δικαιότερη κατανομή του κοινωνικού πλούτου. 

Ο στόχος της πρότασης είναι φιλόδοξος. Επιδιώκει να αλλάξει ο ισχύων νόμος για τα ναρκωτικά στην Ισπανία, ο οποίος ορίζει την πώληση και καλλιέργεια κάνναβης ως παράνομη και περιορίζει την κατανάλωση και κατοχή της μόνο σε ιδιωτικούς χώρους, τις γνωστές σε όλους μας λέσχες. Ο Michael Collins, διευθυντής του Γραφείου Εθνικών Υποθέσεων της Πολιτικής για τα Ναρκωτικά στην Ουάσινγκτον, ήταν ένας από τους φιλοξενούμενους ομιλητές στο συνέδριο. Η θέση του ήταν ξεκάθαρη: Πιστεύει ότι “η συζήτηση δεν πρέπει να είναι εάν θα νομιμοποιηθεί η κάνναβη, αλλά πότε και πώς. Η Ισπανία θα μπορούσε να είναι ηγέτης στην Ευρώπη αν το κάνει”. Ο κύριος Collins ξέρει ότι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα προχωρήσει σε ολική αποποινικοποίηση θα έχει πολλαπλά οφέλη.

Ο εμπειρογνώμονας, ο οποίος εργάστηκε στο παρελθόν με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζει ότι το φυτό πρέπει να νομιμοποιηθεί εντελώς – όχι σταδιακά. Γιατί; “Αν ξεκινήσετε με τη θεραπευτική αγορά, ώστε να μπορείτε αργότερα να νομιμοποιήσετε την ψυχαγωγική χρήση, η μαύρη αγορά συνεχίζει να αυξάνεται. Επίσης, αυτό το σύστημα δεν σταματά τις αστυνομικές διώξεις στο δρόμο”. Από την άλλη μεριά, οι Podemos θεωρούν ότι η νομιμοποίηση πρέπει να εφαρμοστεί κυρίως για ιατρική χρήση και έρευνα. Σύμφωνα με το ισπανικό δίκαιο, η κάνναβη μπορεί να καταναλωθεί για θεραπευτικούς σκοπούς, αλλά το ίδιο το φυτό δεν θεωρείται φάρμακο και δεν μπορεί να καπνιστεί για ιατρικούς σκοπούς. Αντίθετα, μόνο για τα παράγωγα της κάνναβης μπορεί να γίνει συνταγογράφηση από γιατρό.

Ο πυρήνας της ήπιας πρότασης των Podemos βασίζεται στη λογική: Η νομιμοποίηση θα επιτρέψει στην πολιτεία να αντικαταστήσει τη μαύρη αγορά, θα μειώσει τη διακίνηση ναρκωτικών και θα ενθαρρύνει τους νέους να έχουν νόμιμα πρόσβαση στο φυτό. Επίσης, η πρόταση περιλαμβάνει μια ισχυρή πολιτική επιβολής κυρώσεων για όσους παραβιάζουν το νόμο καθώς και μέτρα για την απόσυρση προϊόντων που πωλούνται σε ανηλίκους ή δεν πληρούν τα κριτήρια της νόμιμης αγοράς. Βέβαια, οποιαδήποτε αλλαγή δεν αναμένεται να γίνει σύντομα στην ισπανική επικράτεια. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sánchez του Σοσιαλιστικού Κόμματος αρνήθηκε να συμμετάσχει στη συζήτηση για τη νομιμοποίηση της κάνναβης.

Ερωτηθείς για το ζήτημα, κατά την τελευταία του επίσκεψη στον Καναδά, ο πρωθυπουργός απάντησε: “Είμαι επικεντρωμένος σε αυτό που κάνω τώρα. Έχω αρκετά προβλήματα όπως είναι”. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Σχεδίου Ναρκωτικών, το 90% των νέων λένε ότι έχουν εύκολη ή πολύ εύκολη πρόσβαση στην κάνναβη στην Ισπανία…