Οι διαφορές ανάμεσα στις Indica και στις Sativa

Indica και Sativa. Δύο λέξεις άγνωστες στο λεξιλόγιο των περισσότερων καταναλωτών κάνναβης, και όμως, αν καθόταν λίγο μερικοί να προσέξουν κάτι τέτοιες λεπτομέρειες, πολλοί αστικοί μύθοι περί κάνναβης που υπάρχουν στις μέρες μας και μόνο καλό δεν κάνουν, δεν θα υπήρχαν καν.

Σας έχει τύχει ποτέ να πιείτε ένα χόρτο και να μην μπορείτε να σηκωθείτε από τον καναπέ; Παρομοίως, σας έχει τύχει ποτέ να πιείτε κάτι και να είστε τίγκα στη χαρά και να θέλετε να κάνετε πράγματα, χωρίς ίσως καν να ξέρετε τι θέλετε; Ο λόγος είναι απλός, διαφορετικά είδη κάνναβης!

Η κάνναβη δεν είναι ένα ενιαίο είδος, έχει κάποιες υποκατηγορίες που παίζουν αρκετά μεγάλη σημασία, και στον τρόπο που καλλιεργείται το φυτό, και στην κατανάλωσή του. Τρεις είναι οι υποκατηγορίες της κάνναβης, Indica (πλέον ίντικα), Sativa (σατίβα) και Ruderalis. Η Ruderalis είναι μια ποικιλία την οποία απλά αναφέρουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να την έχετε βρει ατόφια, είναι μια ποικιλία που η φύση φρόντισε για την κάνναβη ώστε να μπορεί να επιβιώνει και κοντά στους πόλους με τα μικρά καλοκαίρια που έχει συνέχεια φως. Είναι μια ποικιλία που μεγαλώνει γρήγορα και ανθίζει αυτόματα και δεν αποδίδει σχεδόν τίποτα. Η γρήγορη ανάπτυξή της όμως και η αυτόματη άνθιση είναι που έχουν χρησιμοποιηθεί για να γίνουν οι αυτόματες ποικιλίες σε συνδυασμό φυσικά με κάτι άλλο. Αυτά απλά αναφορικά στη Ruderalis.

Διαφορές στο φυτό και στην καλλιέργεια

Οι ίντικες και οι σατίβες όμως είναι που μας δίνουν τον μπάφο, και καλό μπάφο. Οι ίντικα ποικιλίες είναι φτιαγμένες για τα εύκρατα κλίματα όπως π.χ. το ευρωπαϊκό κλίμα. Σα μορφολογία φυτών, είναι σχετικά κοντά με πλατιά φύλλα και συμπαγείς παπάδες. Η περίοδος άνθισης τους είναι στις 8 περίπου εβδομάδες, κάτι που όπως βλέπετε συμπίπτει και με τα κρύα στην Ευρώπη και τα φυτά σε εξωτερική καλλιέργεια τελειώνουν τέλη Σεπτεμβρίου. Μέχρι στιγμής, και το λέω αυτό καθώς όπως μαθαίνει ο καταναλωτής για το χόρτο αυτό θα αλλάξει, αλλά μέχρι στιγμής είναι τα αγαπημένα φυτά των εμπορικών καλλιεργητών λόγο της γρήγορης άνθισης τους. Ιδίως σε εσωτερικής καλλιέργειες με πολλαπλές σοδειές το χρόνο, 4 και 6 εβδομάδες διαφορά στον χρόνο άνθισης είναι πολύς χρόνος. Αλλά και στον εξωτερικό καλλιεργητή οι ίντικες είναι πιο αγαπημένες καθώς παραμένουν πιο κοντές, έχουν πολύ καλύτερες αποδώσεις  στη σοδειά σε σχέση με τις σατίβες, και ελαχιστοποιούν την έκθεση των καλλιεργητών καθώς ωριμάζουν πιο γρήγορα. Επίσης είναι κατά πάσα πιθανότητα, αυτό που πίνουν οι περισσότεροι στην Ελλάδα χωρίς να το γνωρίσουν. Θα επανέλθουμε στις ίντικες πιο κάτω που θα κοιτάξουμε τη μαστούρα τους.

Βλέπετε αριστερά μια τυπική ίντικα και δεξιά μια σατίβα
Βλέπετε αριστερά μια τυπική ίντικα και δεξιά μια σατίβα

Οι σατίβες τώρα, είναι η κάνναβη του Ισημερινού. Είναι φτιαγμένες για ποιο θερμά κλίματα, στην Ελλάδα η Κρήτη μπορούμε να πούμε ότι είναι ιδανική γι αυτές, ψηλώνουν μέχρι και 4 μέτρα, προσωπικά είδα στην Αυστρία ένα Super Silver Haze το οποίο είχε φύγει από την οροφή του καταστήματος και δεν είναι και καθαρή σατίβα (είναι νόμιμη η καλλιέργεια στην Αυστρία, η άνθιση είναι παράνομη. Τρέχα γύρευε!!!) Ο χρόνος άνθισης τους είναι από 12 εβδομάδες και βάλε, υπάρχουν ποικιλίες που φτάνουν και 18 εβδομάδες άνθισης. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι υπάρχει ένα πρόβλημα για όσους θέλουν να βγάλουν φούντα στα γρήγορα. Είναι και αυτό το ρημάδι το ύψος τους που μέσα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στον καλλιεργητή με περιορισμένο χώρο και έξω κάνει μπαμ! Έξω επίσης αν παίρνει πολύ καιρό δεν είναι για τα βόρεια κλίματα όπου τα κρύα μπορεί να πιάσουν και από μέσα Οκτωβρίου ή και ακόμα πιο νωρίς σε κάποιες περιοχές (δε μιλάμε για Ολλανδία που 20 Αυγούστου είχαμε 12 βαθμούς!) Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κατά κύριο λόγο είναι πιο ευαίσθητες στην καλλιέργειά τους, θέλουν προσεγμένη λίπανση σε σχέση με τις ίντικες, οι αρχάριοι τείνουν να τις καίνε στο λίπασμα.

Και τώρα θα μου πεις τι μας σκάει η σατίβα, όλα αρνητικά μας τα είπες. Ναι, όλα τα περί καλλιέργειας, δεν είναι μόνο αυτά όμως.

Διαφορές στη μαστούρα

Εδώ είναι που παίζουν όλα τα λεφτά. Η επίδραση της ίντικα σε σχέση με την επίδραση της σατίβα είναι μέρα με τη νύχτα, για πολλούς κυριολεκτικά μιλώντας. Η σατίβα είναι πρωινό τσιγάρο ή τσιγάρο ημέρας. Ενώ με μια γερή ίντικα θα πέσεις ξερός στον καναπέ και θα κοιτάς το ταβάνι, με μια γερή σατίβα θα θέλεις να γουστάρεις να βγεις να κάνεις κάτι. Και αυτός είναι ο λόγος που έλεγα πρωτύτερα ότι ακόμα και οι εμπορικοί καλλιεργητές θα αρχίσουν τις σατίβες σιγά σιγά, η μαστούρα είναι τελείως διαφορετική και για ορισμένους κλάσεις ανώτερη. Βέβαια είναι και θέμα του τι αναζητάς, το βράδυ μια ίντικα είναι ότι πρέπει για πριν τον ύπνο αλλά για μέσα στην ημέρα δε συνίσταται.

Φυσικά τίποτα δεν είναι απόλυτο, υπάρχουν πάμπολλα είδη σατίβας και ίντικας δεν έχουν όλα τις ίδιες επιδράσεις, πάντα μιλάμε χοντρικά, δεν είναι όλα για τσουβάλιασμα. Συν τις άλλης υπάρχουν και πάρα πολλά υβρίδια που προσπάθησαν να κρατήσουν το καλύτερο και από τους δύο κόσμους, άλλα επιτυχημένα, άλλα όχι.

Υποκειμενικότητα πάνω από όλα

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι όλοι μας είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικά γούστα. Αυτό που γουστάρει ο ένας δεν είναι απαραίτητα το ίδιο που γουστάρει ο άλλος, τι να κάνουμε τώρα! Αυτό είναι και το ωραίο στον κόσμο όμως. Το θέμα λοιπόν δεν είναι να πω εγώ τι είναι καλύτερο, εγώ μπορώ να το κάνω αυτό μόνο για τον εαυτό μου. Δοκιμάστε διάφορες ποικιλίες και δείτε τι θα σας κάτσει καλύτερα. Απλά να γνωρίζετε πλέον ότι και η κάνναβη δεν είναι κάτι το ενιαίο.