Ορθός τρόπος μέτρησης θερμοκρασίας του χώρου καλλιέργειας.

Για να είστε σίγουροι ότι παρέχετε στα φυτά σας τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας περιβάλλοντος, μέσα από τους εξαερισμούς και τους ανεμιστήρες ανακυκλοφορίας μέσα στο χώρο καλλιέργειας σας, πρέπει να καταλάβετε πλήρως τη λειτουργία και τον καταμερισμό της θερμοκρασίας και τα λάθη που μπορείτε να κάνετε κατά τις μετρήσεις σας…

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν 2 διαφορετικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για να μπορείτε να ρυθμίσετε πλήρως το θερμικό σας περιβάλλον.

  • η θερμοκρασία του αέρα (air temperature)
  • η θερμική ακτινοβολία (radiant heat)

και ενώ είναι λογικό ότι αυτά τα 2 συνδέονται, από την άλλη είναι δυο διαφορετικά φαινόμενα στα οποία τα φυτά σας έχουν και διαφορετικές αντοχές.

Α) θερμοκρασία του αέρα: τα κλασικά θερμόμετρα που χρησιμοποιούμε μέσα στους χώρους καλλιέργειας (είτε αναλογικά, είτε ψηφιακά) είναι σχεδιασμένα για να μετράνε τη θερμοκρασία του αέρα. δηλαδή το πρώτο. αυτός είναι και ο γενικός κανόνας ο οποίος λέει ότι πρέπει ο χώρος καλλιέργειας πάντα να έχει μια θερμοκρασία από 20 ελάχιστο εώς 30 βαθμούς μέγιστο. Τα περισσότερα θερμόμετρα ακριβώς επειδή έχουν σχεδιαστεί να μετράνε αυτή τη θερμοκρασία, τις περισσότερες φορές οι καλλιεργητές τα τοποθετούν σε λάθος σημεία με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και από τη θερμική ακτινοβολία και να μετράνε λάθος. για παράδειγμα βάζουμε τον αισθητήρα κάτω από τη λάμπα ώστε να τον χτυπάει το φως απευθείας, οπότε αυτό μετράει παραπάνω.

Εφόσον υπάρχει αρκετή μίξη αέρα μέσα στο χώρο καλλιέργειας εξαιτίας των ανεμιστήρων που έχουμε τοποθετήσει, δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα που θα τοποθετήσουμε το θερμόμετρο φτάνει να μην είναι όπως είπαμε απευθείας κάτω από τη λάμπα. Ένα πολύ καλό σημείο είναι σε έναν τοίχο του χώρου μας, περίπου στη μέση από κάτω προς τα πάνω. καλό θα ήταν να βάλουμε και ένα κομμάτι χαρτόνι πάνω από το θερμόμετρο ώστε να το σκιάζουμε και να μειώσουμε περισσότερο την πιθανότητα να εκτεθεί στη θερμική ακτινοβολία.

Β) θερμική ακτινοβολία: είναι το αποτέλεσμα της μεταδιδόμενης θερμότητας μεταξύ 2 αντικειμένων, χωρίς να επηρεάζεται το ενδιάμεσο (πχ ο αέρας). Στην περίπτωση μας για παράδειγμα, τα φυτά έχουν πιο χαμηλή θερμοκρασία από τη λάμπα και τον ανακλαστήρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μεταδίδεται θερμότητα από τη λάμπα στα φυτά μέσω ακτινοβολίας. Αυτό προκαλεί στα φυτά αύξηση της θερμοκρασίας τους άσχετα με τη θερμοκρασία που έχει ο αέρας. Ρα φυτά μπορούν να αντέξουν πολύ περισσότερη θερμότητα μέσω της ακτινοβολίας αυτής (κάποιες ποικιλίες έχουν αντέξει ακόμη και στους 40 βαθμούς) αλλά εννοείται ότι αν υπεραυξηθεί αυτή η θερμότητα τότε τα φυτά μπορούν να καούν..

Ένας κανόνας εύκολος και πρακτικός, για να μετρήσετε αυτού του είδους τη θερμότητα είναι ο εξής: βάλτε το χέρι σας κάτω από τη λάμπα, με την παλάμη σας προς τα φυτά, κρατήστε το χέρι σας σε ένα ύψος από τη λάμπα περίπου ένα λεπτό, δεν θα πρέπει να νιώσετε την παραμικρή ενόχληση/κάψιμο στο δέρμα σας. Εκεί είναι η κατάλληλη απόσταση για να έχετε και τις κορυφές των φυτών σας. Σε γενικές γραμμές να έχετε στο νου σας ότι τις κορυφές (canopy) τις επηρεάζει η θερμική και τις ρίζες που είναι και το πιο σημαντικό, η θερμοκρασία περιβάλλοντος. για αυτό και πρέπει να υπολογίζετε και να ελέγχετε και τις 2.

Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα των Led ως πηγή φωτισμού, είναι και η κατά πολύ μειωμένη θερμική ακτινοβολία εώς και μηδαμινή σε κάποια μοντέλα. για αυτό και οι αποστάσεις των LED από τις κορυφές των φυτών είναι πολύ μικρότερες από τις HID. Οι 600άρες και οι 1000άρες λάμπες HPS βγάζουν πάρα πολύ θερμική ακτινοβολία και θέλουν πολύ προσοχή. Επίσης βγάζουν και πολύ δυνατό φως. Μπορεί η κάνναβη σαν φυτό να έχει αντοχές στο έντονο φως, αλλά κάποια στιγμή το περίσσιο φως μπορεί να κάνει κακό στις κορυφές λόγω της θερμικής ακτινοβολίας που περιέχει.

Η θερμοκρασία είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες σε ένα χώρο καλλιέργειας.

Μπορεί από το να επιβραδύνει απλά ένα φυτό αν είναι πολύ χαμηλές, μέχρι και να τους καταστρέψει τις τερπίνες οι οποίες ευθύνονται για το άρωμα και τη γεύση του… για αυτό ακριβώς θα πρέπει να κάνουμε πολλά πειράματα για να βρούμε τις θερμικές δυναμικές του χώρου μας και να εξασφαλίσουμε στα φυτά μας ένα άνετο και σωστό περιβάλλον.

psynobi