Το άρωμα του ονείρου!

Όσοι έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν διάφορες ποικιλίες κάνναβης, έχουν σίγουρα παρατηρήσει διαφορές σε άρωμα και σε γεύση. Τι είναι όμως αυτό που δίνει τη διαφορά από ποικιλία σε ποικιλία;

Το 1989, ο David Watson, ένας από τους δημιουργούς της θρυλικής ποικιλίας Skunk #1, ήταν από τους πρώτους που έδωσε έμφαση στις αρωματικές ιδιότητες των τερπινών. Οι τερπίνες είναι έλαια που παράγονται από τους ίδιους αδένες που παράγουν τα κανναβινοειδή όπως το THC και το CBD και είναι υπεύθυνες για το άρωμα που βγάζει το κάθε φυτό. Αν και οι τερπίνες βγαίνουν από τους ίδιους αδένες όπως τα κανναβινοειδή, δεν συναντώνται μόνο σε φυτά κάνναβης αλλά σε όλο το φυσικό κόσμο.

Όπως και σε άλλα αρωματικά φυτά, οι τερπίνες στην κάνναβη αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν την εξέλιξη του φυτού, για να προσελκύσουν επικονιαστές και να απωθήσουν κυνηγούς. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη των τερπινών, παράγοντες όπως φως, κλίμα, καιρός, λιπάσματα κ.α. Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικές τερπίνες που έχουν αναγνωριστεί στην κάνναβη και η αναλογία τους διαφέρει σε κάθε ποικιλία και αυτό δίνει τη χαρακτηριστική γεύση και άρωμα.

Οι τερπίνες όμως δεν είναι υπεύθυνες μόνο για τη γεύση και το άρωμα, αλλά όπως αποδείχθηκε είναι συν-υπεύθυνες και για τη δύναμη κάθε ποικιλίας σε μια συνεργεία με τα λοιπά κανναβινοειδή. Το THC δένεται στους υποδοχείς που υπάρχουν στο μέρος του εγκεφάλου όπου λαμβάνουν χώρα οι ψυχοδραστικές του ιδιότητες. Οι τερπίνες επίσης δένονται στους ίδιους υποδοχείς και επηρεάζουν τη χημική δραστηριότητα και το πόσο THC περνάει στον οργανισμό. Η δράση τους φτάνει μέχρι και στο σημείο να επηρεάζει την παραγωγή ουσιών όπως η ντοπαμίνη και η σερατονίνη. Σε δοκιμές που έγιναν από τον Watson περί τα τέλη της δεκαετίας του 90, αυτός και οι συνεργάτες τους κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ρητίνη εμπλουτισμένη με τερπίνες και 50% THC, ήταν ποιο ισχυρή (σε ξερό βάρος) από ίσο ποσό καθαρού THC.

Το πως επηρεάζουν οι τερπίνες διαφέρει από τη μία στην άλλη. Κάποιες είναι καλές για το άγχος, άλλες βοηθούν στη συγκέντρωση. Η μυρσίνη για παράδειγμα, βοηθάει στον ύπνο ενώ η λιμονίνη (ή λεμονίνη) ανεβάζει τη διάθεση. Επίσης κάποια άλλα αποτελέσματα δε φαίνονται άμεσα όπως η προστασία στο γαστρικό σύστημα που προσφέρει το καρυοφυλλένιο.

Οι τερπίνες είναι επίσης και το δαχτυλικό αποτύπωμα της κάνναβης. Το 2011 το Werc Shop ήταν το πρώτο εργαστήριο που βγήκε στο Λος Άντζελες που τέσταρε κάνναβη για τερπίνες. Με πάνω από 2000 μετρήσεις πλέον έχουν δει ότι η κάθε ποικιλία έχει συγκεκριμένη σύνθεση τερπινών και αυτό είναι που την κάνει μοναδική.

Λίστα με τερπίνες θα βρείτε στο τέλος αυτού του άρθρου.