Το μουσείο της κάνναβης

Ένα από τα πολλά ιδιαίτερα μέρη που έχει το Άμστερνταμ είναι το μουσείο που σχετίζεται με το χασίς και την κάνναβη. Κατηφορίζοντας προς την πλατεία Dam και τη Red Light District, μετά το Μουσείο του Σεξ και πριν το Μουσείο Βασανιστηρίων, συναντάς το Hash Marijuana & Hemp Museum Amsterdam. Πρόκειται για τον παλαιότερο και σημαντικότερο χώρο στον κόσμο που είναι αφιερωμένος στην κάνναβη.

Από το 1985 μέχρι σήμερα, το ολλανδικό μουσείο διαχειρίζεται και παρουσιάζει μια μοναδική συλλογή που περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της κάνναβης. Παράλληλα, λειτουργεί ως κέντρο γνώσης, διευκολύνει την επιστημονική έρευνα και διαδραματίζει σημαντικό πληροφοριακό ρόλο για το παρεξηγημένο φυτό.

Με τη ραγδαία αύξηση της αγοράς της κάνναβης στην Αμερική και την ανεκτικότητα σε νέες ιδέες ιδέες που έχουν κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ, ήταν θέμα χρόνου να δημιουργηθεί κάτι παρόμοιο και εκεί. Στη γωνία της λεωφόρου Las Vegas και της οδού Fremont Street Experience, ένας νέος ενοικιαστής ελπίζει να φτιάξει κάτι που θα λειτουργήσει σαν ατραξιόν για τους τουρίστες που, παραδοσιακά, προσελκύει το Vegas και η δυτική ακτή της Αμερικής.

Το όνομα του εγχειρήματος είναι Cannabition και είναι το πρώτο μουσείο τέχνης που βασίζεται στο ταξίδι της κάνναβης “από τον σπόρο μέχρι τον εορτασμό”. Σύμφωνα με τον ιδρυτή του J.J. Walker, το μουσείο είναι κάτι εντελώς πρωτοποριακό. “Αποκαλούμαστε μουσείο κάνναβης, αλλά είμαστε πραγματικά ένα αξιοθέατο” λέει χαρακτηριστικά και μάλλον έχει δίκιο. Μετά από μερικές μικρές καθυστερήσεις, το Cannabition είναι πλέον ανοικτό στο κοινό και δέχεται επισκέπτες από κάθε μέρος του κόσμου. Είναι ένα πολύχρωμο μέρος με ευφάνταστα εκθέματα, μοντέρνα διακόσμηση και δωμάτια που “αναγκάζουν” τον επισκέπτη να τραβήξει τις δικές του φωτογραφίες.

Οι επισκέπτες απολαμβάνουν μια ξενάγηση από δωμάτιο σε δωμάτιο με “κανναβο-οδηγούς” που στέκονται σε πολλά σημεία προσφέροντας πληροφορίες σχετικά με τα εκθέματα ή οδηγίες για να βγάλεις μια καλή φωτογραφία που θα αναδεικνύει το design. Οι υπεύθυνοι του χώρου λένε ότι χρειάζονται περίπου 45 λεπτά για να ολοκληρώσεις την επίσκεψη, αλλά μάλλον έχουν άδικο. Μπορείτε εύκολα να δείτε τα πάντα μέσα σε 30 λεπτά ή ακόμα λιγότερα, αν δεν είστε ο τύπος που θα χαζέψει τα πάντα και θα περιεργαστεί οτιδήποτε υπάρχει τριγύρω. Για τον Walker, το Cannabition παίζει χαλαρά με την ταυτότητα του “μουσείου” και δεν είναι αυτό που έρχεται στο μυαλό μας όταν ακούμε τη λέξη. Είναι ένα μέρος όπου η εικόνα εκτιμάται ξεκάθαρα περισσότερο από πληροφορίες και ιστορικά αντικείμενα. Εκτός των άλλων, ο χώρος εμπνέεται από τα pop-ups που προσανατολίζονται προς τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης σε όλη τη χώρα.

Ο φωτισμός έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον, αλλά μπορείς να βρεις και σκοτεινά δωμάτια που στοχεύουν να “ανάψουν” το πρόσωπό των επισκεπτών για να τους χαρίσουν ξεχωριστές φωτογραφίες. Η ιδέα για τη δημιουργία του μουσείου γεννήθηκε πριν από 14 μήνες, όταν ο Walker πούλησε την εταιρία περιηγήσεων που διατηρούσε στο Κολοράντο. Πέρασαν περίπου 8 μήνες μέχρι να βρει το μέρος που έψαχνε στο Λας Βέγκας και μελλοντικά στοχεύει να προσθέσει νέους χώρους. Θεωρεί το Cannabition ως μια διαρκώς εξελισσόμενη οντότητα που θα μπορέσει να εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου και θα μοιάζει διαφορετική σε κάποια χρόνια από τώρα. Για παράδειγμα, θα ήθελε να προσθέσει ένα μπαρ, ακουστικά στοιχεία και άλλα πράγματα που θα εξάψουν την περιέργεια του κόσμου.

Πολλά από τα εκθέματα του χώρου προέρχονται από χορηγίες, φτιάχνοντας μία μίξη από πληροφοριακό και διαφημιστικό υλικό. Πχ. μια περιοχή του μουσείου είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στις διαφορές μεταξύ sativa και indica. Ενώ τις διαχωρίζετε, οι φούντες κάθονται στην αγκαλιά ενός γιγαντιαίου φωτισμένου Βούδα ή κουνιούνται από μια κούνια που κρέμεται από έναν γεμάτο με σύννεφα ουρανό. Ανεξάρτητα από την τελική εντύπωση του επισκέπτη, δεν μπορείς να αμφισβητήσεις ότι η εμπειρία συνδυάζει τη διασκέδαση με την εκπαίδευση. Επίσης, είναι ένα εφευρετικό και λειτουργικό παράδειγμα βιωματικής διαφήμισης.

Ας μην ξεχνάμε το εξής: Μπορεί να έχει νομιμοποιηθεί η χρήση της κάνναβης σε πολλά μέρη του πλανήτη, αλλά ακόμα έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε για να αντιμετωπιστεί ακομπλεξάριστα και ισότιμα με τα υπόλοιπα προϊόντα. “Η βιομηχανία κάνναβης έχει περιορισμένες επιλογές στον τρόπο διαφήμισης. Δεν μπορείτε να αγοράσετε διαφημίσεις Google ή Facebook. Καθώς χιλιάδες άνθρωποι ανεβάζουν εικόνες στο Instagram δημιουργείται την ίδια στιγμή ένα διαφορετικό είδος σχέσης με το εμπορικό σήμα” λέει ο Walker με τη γνωστή αμερικάνικη ειλικρίνεια.