Το σκοτεινό δίκτυο

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχέση με την κάνναβη, έχει σχέση με την πληροφόρηση. Επί της ουσίας θέλω να σας δείξω ένα άλλο μέρος του internet που δεν έχετε δει μέχρι τώρα, και να σας πω δύο λόγια για το πως δουλεύει.

Δεν θα αρχίσω με το γνωστό “όλα άρχισαν όταν…” καθώς είναι μια πληθώρα θεμάτων που βοήθησαν στην ανάπτυξη του σκοτεινού δικτύου, τρία είναι τα κύρια όμως που θα μας απασχολήσουν. Το Tor, το Bitcoin και το Silk Road μαζί με τις αγορές που αναπτύχθηκαν από εκεί και πέρα.

Tor

TorLogo

Όπως αναφέρεται στη σελίδα του tor project,

“το Tor software σε προστατεύει περνώντας τις επικοινωνίες σου σε ένα απλωμένο δίκτυο αναμεταδοτών που διαχειρίζονται από εθελοντές σε όλο τον κόσμο: απαγορεύει σε κάποιον που μπορεί να παρακολουθεί την σύνδεσή σου στο Internet από το να ξέρει ποιες σελίδες επισκέπτεσαι, εμποδίζει τις σελίδες που επισκέπτεσαι να δουν τη φυσική σου τοποθεσία, και σου επιτρέπει να έχεις πρόσβαση σε σελίδες που έχουν μπλοκαριστεί”

Για να το απλοποιήσω, είναι ένας brower που προστατεύει την ανωνυμία κάποιου στο μέγιστο βαθμό δυνατό. Η τεχνολογία υπάρχει από το 2002 και ξεκίνησε από το ναυτικό των ΗΠΑ, κάτι που δεν εκπλήσσει, και το internet στρατιωτικό project ήτανε.

Το Tor λοιπόν είναι το μέσο το οποίο επιτρέπει την πρόσβαση στο σκοτεινό δίκτυο.

Bitcoin

bitcoin_logo_31993

Λίγα είναι γνωστά στην Ελλάδα για το bitcoin και ακόμα λιγότερα για την τεχνολογία που το υποστηρίζει, τη λεγόμενη block chain. Αν κινήματα καθόντουσαν να ασχοληθούν λίγο με αυτή την τεχνολογία, θα είχε γίνει ήδη η επανάσταση, αλλά άλλη κουβέντα αυτή.

Τι είναι λοιπόν το bitcoin; Το bitcoin στην απλή του μορφή δεν είναι τίποτα. Αριθμοί στο δίκτυο που όμως εδώ και μερικά χρόνια, συγκεκριμένα από τις 22-5-2010 όπου και έγινε η πρώτη αγορά με bitcoin, έχουν αποκτήσει τόση πίστη που χρησιμοποιούνται ως χρήμα. Η πρώτη συναλλαγή έγινε την ημερομηνία που προαναφέρεται, όπου πουλήθηκαν δύο πίτσες για 10.000 bitcoin, σημερινή αξία την ώρα συγγραφής αυτού του άρθρου με το bitcoin στα 205€, 2.050.000 ευρώ, ένα εκατομμύριο η πίτσα δηλαδή.

Πως λειτουργεί; Όλα τα bitcoin δημιουργούνται με τη χρήση υπολογιστικής δύναμης για τη λύση εξισώσεων. Υπάρχουν υπολογιστές που κάνουν το λεγόμενο mining, εξόρυξη κοινώς που η δουλειά τους είναι να επικυρώνουν τις συναλλαγές που έχουν γίνει και μπαίνουν σε κάποιο block, και όταν γίνει αυτό, μια διαδικασία που παίρνει 10 λεπτά, ο υπολογιστής που θα δώσει το τελευταίο χτύπημα, παίρνει ένα αριθμό bitcoin ως ανταμοιβή. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός είναι 25 bitcoin, είχε αρχίσει με 50 αλλά ανά κάποιο προκαθορισμένο αριθμό blocks, η ανταμοιβή διαιρείται δια του δύο. Υπολογίζεται ότι του χρόνου θα πέσει στα 12,5.

Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν τη ζωή του bitcoin για να δείξω ως παράδειγμα πως δουλεύει. Ας πούμε ότι πήρα την ανταμοιβή των 25 bitcoins. Αυτό που φαίνεται είναι ότι 25 Β πήγαν στο πορτοφόλι που είχα ορίσει και είναι κάπως 1DZ32DLHRG2SNuQL9KdGPh84adsrRdqqQa

Αυτή είναι μια διεύθυνση που μόλις δημιούργησα, μπορώ να κάνω όσες θέλω και όλες είναι ορατές! Αυτό είναι ένα σημαντικό να το θυμόμαστε.

Για χάρη ευκολίας ας ονομάσουμε το μακρινάρι Blues. Οπότε σε αυτή τη διεύθυνση πρωτοεμφανίζονται 25 bitcoins. Ας πούμε ότι τα μοιράζω σε πέντε άτομα, στο Γιάννη, στον Κώστα, στην Ελένη, στη Μαρία και στην Κατερίνα και λαμβάνουν όλες και όλοι από πέντε. Θα φαίνεται ότι από το πορτοφόλι Blues, πήγαν στα αντίστοιχα πορτοφόλια από πέντε bitcoins. Αυτό είναι κάτι που είναι ορατό σε όλους, π.χ. κοιτάξτε τη διεύθυνση που έκανα και στην οποία έστειλα ένα bitcoin. Μπορείτε να δείτε όλη τη διαδρομή αυτού του bitcoin πηγαίνοντας πίσω μέχρι στη γέννησή του. Αυτή είναι και η ομορφιά του συστήματος, επειδή όλα είναι ανοιχτά δεν μπορεί να αλλοιωθεί. Μόνος τρόπος είναι κάποιος να ελέγξει πάνω από το 50% του συστήματος και να περάσει συναλλαγές που έχουν γίνει, κάτι απίθανο πλέον με την ανάπτυξη του δικτύου.

Από την άλλη όμως δεν υπάρχει ταυτοποίηση αυτών των διευθύνσεων. Δηλαδή αν εγώ δεν πω ότι αυτή η διεύθυνση είναι δική μου, δεν μπορεί κανείς να το ξέρει. Και μπορεί το bitcoin να αφήνει ένα ίχνος, αλλά υπάρχουν και ένα κάρο τρόποι για να κρυφτεί αυτό το ίχνος, κάτι αντίστοιχο του ξεπλύματος χρημάτων.

Πιο αναλυτικά για το bitcoin δεν υπάρχει λόγος για να πάω, είναι ένα τεράστιο θέμα, πληροφορίες υπάρχουν για όσους θέλουν να το ακολουθήσουν, ακόμα και στα ελληνικά.

Silk Road

pt_948_11389_o

Και πάμε και στο Silk Road, την αφορμή για αυτό το άρθρο μιας και ο δημιουργός του Ross William Ulbricht, καταδικάστηκε πριν από λίγες ημέρες σε ισόβια.

Το Silk Road ήταν το amazon των απαγορευμένων πραγμάτων και υπηρεσιών. Η πρόσβαση γινόταν μέσω Tor και οι πληρωμές μέσω bitcoin. Μπορούσες να βρεις τα πάντα, τα μόνα που απαγορεύονταν ήταν η παιδική πορνογραφία, οι υπηρεσίες δολοφονίας και τα ψεύτικα πτυχία (!!!)

silkroad

Άνοιξε τις “πύλες” του το 2011 και κράτησε για δύο χρόνια. Μπορεί να ακούγεται μικρό το διάστημα αλλά έφερε μια επανάσταση στον τρόπο συναλλαγών και εμπορίου, μακρυά από τις αρχές και με πρόσβαση παντού. Ήταν αντίστοιχο της εξέλιξης των ηλεκτρονικών αγορών στον υπόκοσμο. Πλέον μπορούσες να πουλήσεις και να αγοράσεις τα πάντα από την ασφάλεια του σπιτιού σου. Δε χρειαζόταν να τρέχεις στο πάρκο να βρεις την άκρη σου, απλά έκανες log-on! Μεταξύ των πωλητών και αγοραστών επικρατούσε ένα πνεύμα εμπιστοσύνης, οι αγοραστές έκριναν τον πωλητή δίνοντας του την ανάλογη βαθμολογία και σχόλια ,κάτι που ενημέρωνε τους υπόλοιπους για την αξιοπιστία του οποιουδήποτε, και λειτουργούσε άψογα.

Οι νέες αγορές

black_market_reloaded

Το κλείσιμό του το 2013 και η δημοσιότητα που δόθηκε έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλανε να καταπολεμήσουν. Σήμερα, 2 Ιουνίου 2015 υπάρχουν 28 νέες αγορές που εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό που εξυπηρετούσε το Silk Road. Λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, το Silk Road είχε ένα επιτυχημένο μοντέλο, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει. Και είναι αναβαθμισμένες από θέματα ασφάλειας. Ο Ulbricht ως πρωτοπόρος ήταν και ο πρώτος που έκανε τα λάθη και αυτά τα λάθη του στοίχισαν. Πλέον οι αγορές λειτουργούν με καλύτερα θέματα ασφάλειας και συνήθως από ομάδες και όχι όπως λειτουργούσε το Silk Road ως η σελίδα του Ulbricht με απλά κάποιους να κάνουν δευτερεύουσες δουλειές.

Το μέλλον

Ναι, είναι το μέλλον αυτό που βλέπουμε. Το μέλλον δεν είναι τίποτα παραπάνω από την κατάληξη του παρόντος και όποιος έχει μάτια το βλέπει να σχηματίζεται μπροστά του. Φυσικά είναι ένα μέλλον το οποίο όλες οι αρχές παγκοσμίως θα κάνουν ότι μπορούν για να το αλλάξουν. Σκεφτείτε το bitcoin και την τεχνολογία του και τι σημαίνει αυτό, τι εφαρμογές μπορεί να έχει. Αναλογιστείτε π.χ. ότι το trueco, το εναλλακτικό νόμισμα της Αργεντινής μετά το μπαμ, δε θα καταπολεμούταν με πλαστογραφία όπως και έγινε. Οι δυνατότητες είναι απέραντες και σε όλους τους τομείς.

Ένα πράγμα μόνο χρειάζεται. Φαντασία!

Blues