Ο κύκλος ζωής της κάνναβης ruderallis (autoflower plant)

Μια βασική και κοινή απορία που έχουν πολλοί καλλιεργητές, είναι το πότε πρέπει να αλλάζουμε τα αυτόματα φυτά, από κατάσταση ανάπτυξης σε κατάσταση ανθοφορίας. Οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση, πως μόλις δουν το πρώτο σημάδι ένδειξης φύλλου, είναι η κατάλληλη ώρα να το κάνουν αυτό. Ίσως μια περαιτέρω εξήγηση του κύκλου ζωής μιας αυτόματης ποικιλίας κάνναβης να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα το πότε.


Εβδομάδα 1-3. Από τη στιγμή που σκάει το σπόρι και βγαίνει στην επιφάνεια το κεφαλάκι του, το φυτό ουσιαστικά βρίσκεται στο στάδιο του σπορόφυτου (seedling). Το πρώτο πραγματικό σετ φύλλων (node/γόνατο) που θα εμφανιστεί είναι συνήθως μονόφυλλο. μετά, το δεύτερο συνήθως βγαίνει τρίφυλλο ή μπορεί να είναι και αυτό μονόφυλλο. Από τη στιγμή που το 2ο σετ των φύλλων εμφανιστεί, η ανάπτυξη αρχίζει και επιταχύνει μιας και περισσότερα φύλλα παρέχουν περισσότερη φωτοσυνθετική ικανότητα. Όσο περνάνε οι μέρες και βγαίνουν περισσότερα σετ φύλλων, τόσο πιο γρήγορη θα είναι και η ανάπτυξη. Ανάλογα με την ποικιλία, πολύ ελαφριά δόση λιπάσματος μπορεί να χρειαστεί κατά το τέλος της 2ης βδομάδας. συνήθως αυτά που ρίχνουμε είναι υποβοηθητικά (rootjuice, rhizotonic κ.τ.λ.). Αν χρησιμοποιούμε χώμα με αρκετό λίπασμα μέσα, τότε συνήθως είμαστε καλυμμένοι μέχρι και την τρίτη βδομάδα. Βέβαια μικρές δόσεις ριζοβοηθημάτων δεν βλάπτουν.

Αν χρησιμοποιούμε κάποια soilless μονάδα όπως τύρφη/περλίτη ή κοκοφοίνικα, τα οποία δεν περιέχουν καθόλου λίπασμα, καλό είναι να έχουμε στο νου μας ότι ίσως χρειαστεί μια πολύ ελαφριά δόση λιπάσματος από την δεύτερη βδομάδα.

Εννοείται ότι αν δουλεύουμε υδροπονία, θα πρέπει να τροφοδοτούμε τα φυτά μας με θρεπτικά συστατικά από την πρώτη κιόλας μέρα μιας και το νερό δεν περιέχει τίποτα… Μία γενική θεωρία λέει ότι είναι ώρα να ταΐσουμε για πρώτη φορά ένα φυτό, όταν τα πρώτα μη πραγματικά φυλλαράκια του (κοτυληδόνες) αρχίζουν να κιτρινίζουν.

Kατά την 3η ή 4η βδομάδα (ανάλογα την ποικιλία και το χρόνο που χρειάζεται για να τελειώσει) το φυτό θα αρχίσει να δείχνει φύλλο. Τα αρσενικά φυτά θα βγάλουν σάκους με γύρη (pollen sacks) και τα θηλυκά φυτά άσπρες τρίχες (pistils).

Εβδομάδα 4-6. Στο διάστημα αυτών των εβδομάδων, το φυτό θα μπει σε μια περίοδο ΠΡΟ-άνθισης, αυτές τις βδομάδες θα έχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη η οποία ανάλογα της ποικιλίας, μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 7-8 εκατοστά τη μέρα σε ύψος και 1 καινούργιο σετ φύλλων, αυτή είναι και η περίοδος όπου θα πάρουν και το περισσότερο ύψος και γενικά την περισσότερη ανάπτυξη.

Οι πιο πολλοί καλλιεργητές κάνουν το λάθος να κόβουν τα λιπάσματα της ανάπτυξης αυτή την περίοδο και να γυρνάνε σε ανθοφορίας. Το ίδιο κάνουν και στα φώτα αν χρησιμοποιούν διαφορετικά (πχ mh/hps) αυτό το κάνουν ορμώμενοι από τα σημάδια ανθοφορίας που έχουν δείξει τα φυτά. Από τη στιγμή που γυρίζουμε ένα φυτό σε κατάσταση flowering το φυτό τότε θα σταματήσει την κάθετη ανάπτυξη του και θα επικεντρωθεί στο σχηματισμό ανθών. Αν θέλετε να κρατήσετε τα φυτά σας μικρά και κοντά τότε ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνετε, αν όμως θέλετε να πάρετε το μέγιστο από ένα αυτόματο φυτό (τα οποία εξ ορισμού είναι αρκετά μικρότερα από τα φωτοπεριόδου) πρέπει να συνεχίσετε να το έχετε σε φάση ανάπτυξης μέχρις ότου επιβραδύνει πολύ ή σταματήσει τελείως η κάθετη ανάπτυξη του. Αυτό συμβαίνει συνήθως την 5η-6η-7η  βδομάδα ανάλογα με την ποικιλία.

Εβδομάδα 7-9. Από τη στιγμή που θα σταματήσει τελείως η κάθετη ανάπτυξη, το φυτό θα επικεντρωθεί πλέον αποκλειστικά στο σχηματισμό παπάδων, θα αρχίσει να τους φουσκώνει και να τους σκληραίνει, οι τρίχες θα αλλάξουν χρώμα και από άσπρες θα γίνουν bud04σιγά σιγά όλες κίτρινες/πορτοκαλί/καφέ. Κάπου εδώ θα αρχίσει να εμφανίζεται και έντονα πλέον η ξεχωριστή μυρωδιά του καθενός φυτού. Κατά το τέλος της 9ης βδομάδας, θα αρχίσουν να κιτρινίζουν τα κάτω κάτω φύλλα (fan leaves) το οποίο είναι σημάδι ότι το φυτό μας αρχίζει να οδεύει προς το τέλος της σύντομης ζωής του.

Εβδομάδα 10-11. Τις τελευταίες 2 βδομάδες θα πρέπει να σταματήσουμε τελείως τα λιπάσματα και να ποτίζουμε το φυτό μας μόνο με καθαρό νερό, έτσι ώστε να αρχίσει να τρέφεται με τα αποθέματα που έχει μαζέψει στα φύλλα του. Αυτά πλέον θα αρχίσουν να κιτρινίζουν εφόσον τροφοδοτούν το φυτό με τα θρεπτικά συστατικά και σιγά σιγά να πέφτουν. Όταν δούμε ότι αρχίζουν πλέον να κιτρινίζουν και τα μικρά φύλλα που είναι ανάμεσα στους παπάδες (τα λεγόμενα sugar leaves) κάπου εκεί είναι και η εποχή που είναι έτοιμο για κόψιμο.
κάποιοι θα αναρωτιέστε γιατί σας λέω για 11 βδομάδες ενώ για τις περισσότερες ποικιλίες οι παραγωγοί σπόρων αναφέρουν ότι μπορούν να τελειώσουν σε 8-9-10 βδομάδες…

Αν γυρίσετε σε ανθοφορία την 3η-4η βδομάδα όπως αναφέραμε παραπάνω, ίσως και να καταφέρετε να πιάσετε αυτούς τους χρόνους. Τα φυτά όμως σε καμία περίπτωση δεν θα έχουν φτάσει στο μέγιστο της απόδοσης τους. Βασικά θα έχουν μεγάλη διάφορα από το πόσο θα είχαν αναπτυχθεί αν ακολουθούσατε αυτό το πρόγραμμα.

Σε γενικές γραμμές να ξέρετε ότι οι χρόνοι που δίνουν οι παραγωγοί για τις ποικιλίες τους είναι πάντα ιδιαίτερα αισιόδοξοι, είτε αυτές είναι αυτόματες είτε κανονικές. Επίσης αυτοί οι χρόνοι ισχύουν για ένα φυτό το οποίο θα μεγαλώσει κάτω από τέλειες συνθήκες και από καλλιεργητές πολύ έμπειρους. Αυτοί οι χρόνοι λοιπόν, μπορούν να αλλάξουν πολύ εύκολα προς τα πάνω, και φυσικά το πιο σημαντικό είναι ότι όσο πιο λίγος είναι ο χρόνος ανθοφορίας μιας ποικιλίας, τόσο πιο ελκυστική και περιζήτητη γίνεται, είναι θέμα μάρκετινγκ.
Όλα αυτά φυσικά μπορούν να διαφέρουν από ποικιλία σε ποικιλία. Το ότι αυτός είναι ένας γενικός κανόνας δε σημαίνει ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε όλα τα φυτά με τον ίδιο τρόπο…

Η εμπειρία και η προσωπική έρευνα δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα. καλή τύχη και καλές καλλιέργειες!

Οι περισσότερες πληροφορίες έχουν παρθεί από το γνήσιο κείμενο του πολύ καλού καλλιεργητή Muddy ο οποίος έχει αναρτήσει το πρωτότυπο στο http://www.AutoFlower.Net

psynobi