Κανναβοσυζητήσεις

Πλήρης Έκδοση: Ανησυχίες για Θερμοκρασία/Υγρασία & VPD.
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Θέματα προς συζήτηση:
  • Ποια είναι τα επιθυμητά επίπεδα και πως ευνοούν το φυτό.
Temperature response of photosynthesis in different drug and fiber varieties of Cannabis sativa L
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23573022/

Photosynthetic response of Cannabis sativa L. to variations in photosynthetic photon flux densities, temperature and CO2 conditions
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23572895/

  • Όρια και αντιδράσεις του φυτού στο όριο. 
  • Ανεπιθύμητα επίπεδα και επιπτώσεις στα φυτά. 
  • Θερμοκρασία/υγρασία συσχέτιση και VPD.
  • Έλεγχος θερμοκρασίας. 
  • Έλεγχος Υγρασίας.
Η υγρασία μου είναι στο 70 με 75% στην ανάπτυξη (με ανοιχτά φώτα), το VPD είναι περίπου στο 1.
Στην άνθηση το σωστό είναι 65 με 70% υγρασία με ανοιχτά φώτα αλλά το φίλτρο άνθρακα για τις μυρωδιές χάνει πάρα πολύ απόδοση και την έχω στο 55 - 60%.

Επισης σε αυξιμένη υγρασία χαλάνε πιο γρήγορα τα εξαρτήματα.
Στη προηγούμενη καλλιέργεια κυμαίνονταν στο 80% σταθερά σε όλη την αναπτυξη. Για μια στιγμή νόμιζα πως είχε χαλάσει το υγρόμετρο αλλά όταν το εβγαλα έξω, μετά από κάποια λεπτά έπεσε στα 72% και ησύχασα, δούλευε!

Τι είναι μούχλα?
Πολλοί καλλιεργητές λανθασμένα νομίζουν πως είναι αναγκαίο να καλλιεργούν σε χαμηλή υγρασία.

 Είναι απόλυτη παραπληροφόρηση ότι η μούχλα, τα βακτήρια κ.α δημιουργούνται/αναπτύσσονται σε υγρασία κάτω του ~75%.

 Αυτό που θα έπρεπε να ανυσιχεί τον καλλιεργειτή είναι το VPD. Αν η υγρασία σου είναι χαμηλά (και ειδικά αν έχεις υψηλές θερμοκρασίες ταυτόχρονα) το VPD θα είναι αυξημένο και τα φυτά σου θα έχουν μειωμένη διαπνοή και κατα συνέπεια μειωμένη φωτοσύνθεση και απορρόφηση του νερού (και του Ca Κυρίως). Στις ιδανικές συνθήκες VPD τα φυτά αναπτύσσονται πιο γρήγορα και αποδίδουν περισσότερο ποσοτικά.

 Θα προβληματιζόμουν για μούχλα βακτήρια κ.α αν το VPD ήταν κάτω από 0.6 kPa ή αν η υγρασία πέρναγε το 70% με 75% στην άνθηση( για την αναπτυξη είναι επιθυμητά αυτά τα επίπεδα.

 Τα ιδανικά επίπεδα, με βάση to IPM, είναι κάτω από 80%RH και VPD μεγαλύτερο από 0.4 kPa με 0.6 kPa. Όσοι ισχυρίζονται ότι 'πρέπει' να καλλιεργούμε σε χαμηλή υγρασία δεν κατανοούν την έννοια του VPD και της υγρασίας τις περισσοτερες φορές.

 Το κλειδί στο να αποτρέψεις κάθε πιθανή δημιουργία μούχλας, βακτηρια κ.α, είναι να κρατήσεις την θερμοκρασία κλίματος στους ίδιους περίπου βαθμούς με την θερμοκρασία των φύλλων όσο/αν είναι δυνατόν. Έτσι δεν θα δημιουργηθεί δρόσος στα φύλλα κατα την νύχτα (κλειστά φώτα) με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα μικρόβια να αναπτυχθούν. Αυτό είναι από τα κύρια ζητήματα όσον αφορά τον έλεγχο των ασθενειών**(IPM) και η πιο αποδοτική λύση είναι η οριζόντια κυκλοφορία του αέρα.
  • Σημείο δρόσου : Νήμα
  • IPM(ασθένιες της κάνναβης): Νήμα
  • Κυκλοφορία αέρα : Νήμα

 *Η υγρασία επηρεάζει το VPD 'καλύτερα' από την θερμοκρασία, π.χ στην άνθηση, όταν η θερμοκρασία αυξάνεται(>25, <29), ρυθμίζω την υγρασία ώστε να πετύχω το κατάλληλο VPD.

Πηγή: logical gardener
(31-03-2021, 02:22 )Falcon Έγραψε: [ -> ]Τι είναι μούχλα?



Μούχλα(Fungus): Νήμα