Κανναβοσυζητήσεις

Πλήρης Έκδοση: Βιολογική καλλιέργεια
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Ήθελα να πω δυο λόγια για την βιολογική καλλιέργεια όπως προσωπικά την αντιλαμβάνομαι με βάση το τι ξέρω.  Θέλω να ανοίξω έτσι την συζήτηση για την βιολογική καλλιέργεια. 

Κανένα φυτό δεν το μεγαλώνει ο άνθρωπος! 
Τα φυτά μεγαλώνουν μόνα τους.
Σίγουρα αισθανόμαστε την ανάγκη να τα νταντεψουμε, γιαυτό, πιστεύω, και το πιο συνηθισμένο λάθος του πρωτάρη είναι ο υπερβολικός ζήλος στο πότισμα.
Υπέρ ποτίζουμε από την ανάγκη να νταντεψουμε!

H άμεση περιοχή της ρίζας ορίζεται ως "ριζοσφαιρα". Το φυτό εκεί βγάζει οργανικά οξέα, αμινοξέα, υδατάνθρακες (σάκχαρα) και ορμόνες μέσω των εξιδρώσεων στις ρίζες. Η ριζόσφαιρα έχει πολύ πολύ περισσότερα μικρόβια από την τριγύρω περιοχή. 

Με τις εξιδρώσεις το φυτό καλλιεργεί μια γκάμα μικροβίων, τα οποια με την σειρά τους κι αυτά εκκρινουν οργανικά οξέα. Προφανώς κάθε είδος προσελκύει διαφορετικά μικρόβια - και θα έλεγα και πως άλλος φαινότυπος σημαίνει κι άλλα μικρόβια στην ριζοσφαιρα, αλλά αυτό είναι απλή υπόθεση.

Στο χώμα, λοιπόν, ξέρουμε πως υπάρχουν μη διαθέσιμα όλα τα στοιχεία. (μάλιστα οι αναλύσεις χώματος είναι πάντα σε διαθέσιμο στοιχειά) . Αυτά τα μη διαθέσιμα στοιχεία γίνονται διαθέσιμα. Αποκολλούντε από την οργανική μάζα μέσω των οργανικών οξέων, και είτε γίνονται ιόντα, που μπορεί να λάβει η ρίζα με τον ίδιο τρόπο που ρουφάει το μπουκάλι. Είτε ενσαρκώνοντε σε βακτηριακή μάζα. 

Σημείωση, οι θηρευτές των βακτηρίων (αμοιβάδες και μεγαλύτερα μικρόβια) είναι που πραγματικά υποβοηθούν το φυτό, τρώγοντας βακτήρια και κοπρίζοντας ιόντα την ριζόσφαιρα. 

Άρα το φυτό σπερνει βακτηρία και θερίζουν τα πρωτόζωα για να φάει. 

Επίσης κατ εντολή χρησιμοποιεί συμβιοτικα μικρόβια για να τραφεί σε μια μορφή λίπανσης που ονομάζεται ριζοφαγεία. 

Το φυτό προσαρμόζει τα βακτήρια της ριζόσφαιρας ανάλογα με της ανάγκες του, στην φάση της ζωής του. Άλλα θέλει κατά την ανθοφορία κι άλλα στην ανάπτυξη. Στην ανάπτυξη  προσελκύει βακτήρια, σε αυτήν την φάση τα μυκόρριζα εχουν μεν ρόλο, αλλά όχι τον πρωτεύοντα. Όταν μπει στην ανθοφορία, προσελκύει θηρευτές βακτηρίων (αμοιβάδες κλπ) και σταματάει την παραγωγή εξιδρώσεων. Θερίζει δηλαδή τα βακτήρια που έσπειρε κι α
σχολείται με τα μυκόρριζα. Για ότι χρειάζεται το φυτό παράγει το κατάλληλο μείγμα εκχυμώσεων και προσελκύει το μικρόβιο που του το προσφέρει.

Στην βιολογική καλλιέργειά, θέλουμε ένα υπόστρωμα που να ευνοεί τα μικρόβια. Γι αυτό και πρέπει να δώσουμε όλη την σημασία στο καλό compost. Και στην Κορεάτικη Φυσική Καλλιέργεια το 80% είναι οι ιθαγενείς μικρό οργανισμοί(IMO). 

Η έμφαση στο μικροβιολογικό φορτίο είναι εμφανής και για μένα πρέπει να είναι η αρχή. 

Εβίβα.
Καλησπέρα,

Αισθάνομαι πως θέλεις να πεις διάφορα πράγματα και έτσι χάνεται η στόχευση λίγο. Επίσης βρίσκω και κάποιες ανακρίβειες. Δυστυχώς με πιέζει πάρα πολύ ο χρόνος και, αν και θα ήθελα να επεκταθώ, θα περιοριστώ κάπως στα απαραίτητα.

(10-06-2021, 21:29 )tzorge Έγραψε: [ -> ]Κανένα φυτό δεν το μεγαλώνει ο άνθρωπος! 
Τα φυτά μεγαλώνουν μόνα τους.
Σίγουρα αισθανόμαστε την ανάγκη να τα νταντεψουμε, γιαυτό, πιστεύω, και το πιο συνηθισμένο λάθος του πρωτάρη είναι ο υπερβολικός ζήλος στο πότισμα.
Υπέρ ποτίζουμε από την ανάγκη να νταντεψουμε!

Ο άνθρωπος έχει αναπτύξει σχέση ανάγκης, εξάρτησης και συμβίωσης με τα φυτά, αφενός γιατί προσφέρουν τροφή και είδη πρώτης ανάγκης και αφετέρου γιατί του προσφέρουν ψυχαγωγία. Ο βαθμός παρέμβασής μας απέναντι σε αυτά καθορίζει και τον σεβασμό μας για το οικοσύστημα και φτάνει μέχρι το σημείο που αρχίζουμε να τα βλάπτουμε. Το να ενοχοποιούμε τη σχέση μας με τους ζωντανούς οργανισμούς έρχεται σε αντίθεση με την έννοια της δημιουργίας. Για παράδειγμα τα μπονζάι, μεγαλώνουν σε συγκεκριμένα υποστρώματα και δέχονται ακραίες παρεμβάσεις, όλες με σεβασμό στον βιολογικό τους κύκλο και τις ανάγκες τους.

Η επιτυχία της βιολογικής καλλιέργειας έγκειται στην ικανότητά της να λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτή. Δηλαδή να αντιμετωπίζει ολιστικά την κάθε απόπειρα δημιουργίας οικοσυστήματος. Επίσης με τον τρόπο που τα τοποθετείς είναι σαν να τα τσουβαλιάζεις, αρνούμενος να αντιληφθείς τις διαφορές της εσωτερικής με την εξωτερική καλλιέργεια, όπως επίσης και τις διαφοροποιήσεις που μπορεί να υπάρχουν ακόμα και μεταξύ των ήδη υπάρχοντων οικοσυστημάτων. Η λειτουργίες της ριζόσφαιρας όπως και οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται εκει, αποτελούν βασικές βιολογικές διεργασίες αλλά φωτογραφίζουν ένα μόνο τμήμα της ευρύτερης βιολογικής δραστηριότητας, χωρίς απαραίτητα η γνώση αυτή να δίνει απαντήσεις σε τρέχοντες προβληματισμούς της βιολογικής καλλιέργειας.

(10-06-2021, 21:29 )tzorge Έγραψε: [ -> ]Στο χώμα, λοιπόν, ξέρουμε πως υπάρχουν μη διαθέσιμα όλα τα στοιχεία. (μάλιστα οι αναλύσεις χώματος είναι πάντα σε διαθέσιμο στοιχειά) . Αυτά τα μη διαθέσιμα στοιχεία γίνονται διαθέσιμα. Αποκολλούντε από την οργανική μάζα μέσω των οργανικών οξέων, και είτε γίνονται ιόντα, που μπορεί να λάβει η ρίζα με τον ίδιο τρόπο που ρουφάει το μπουκάλι. Είτε ενσαρκώνοντε σε βακτηριακή μάζα.

Σε ένα ήδη υπάρχον ζωντανό έδαφος βρίσκονται όλοι οι απαραίτητοι οργανισμοί για να αποδομήσουν την οργανική ουσία. Σε ένα ανεπτυγμένο οικοσύστημα δηλαδή, πολλά συστατικά στο χώμα βρίσκονται σε μορφή αφομοιώσιμη για φυτά. Ο κύκλος ζωής είναι συνεχής. Αυτό σημαίνει πως και οι αναλύσεις εδάφους θα δέιξουν μια χαρά τα ποσοστά θρεπτικών. Τα στοιχεία δεν αποκολλούνται από την οργανική μάζα μέσω τον οργανικών οξέων, τουλάχιστον όχι έτσι όπως το διατυπώνεις. Οι μικροοργανισμοί μεταβολίζουν την τροφή, όπου κάποια την χρησιμοποιούν για την ανάπτυξή τους και την υπόλοιπη την κάνουν διαθέσιμη στα φυτά.

Για να γίνουν κατανοητά όλα αυτά θα πρέπει να ξεκαθαριστέι αν μιλάμε για ένα ισορροπημένο οικοσύστημα που προϋπάρχει ή αν επιχειρούμε να δημιουργήσουμε ένα από την αρχή. Επίσης η ανάπτυξη μικροοργανισμών εκτός από την προσθήκη οργανικής ουσίας ενισχύεται και απο τις συνθήκες του περιβάλλοντος, όπως την υγρασία και την θερμοκρασία.
Σκέψου να έχεις ένα βαρύ αργυλόχωμα και να θέλεις να κάνεις εσωτερική καλλέργεια προσθέτοντας μόνο κομποστ. Οι ρίζες απλά δεν θα αναπνέουν.

Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ξεχωριστές ανάγκες της κάθε φυτικής οικογένειας. Όταν μιλάμε συγκεκριμένα για την κάνναβη, το φυτό φαίνεται να έχει ιδιαίτερη αδυναμία στο ασβέστιο. Όταν αυτό μεταφερθεί σε γλάστρα, με τεχνητά φώτα και βιολογικούς παράγοντες μεταφράζεται σε ισορροπία οξέων και βάσεων στο υπόστρωμα. Αν δεν επιτευχθεί αυτή η ισορροπία τότε προκύπτουν πολλά προβλήματα που συνήθως τα εξηγούμε ως έλλειψη τροφής. Επίσης η κακή αναλογία οξέων-βάσεων είναι αποτρεπτικός παράγοντας αναπαραγωγής του μικροβιακού φορτίου, όπως η ακατάλληλη δομή, θερμοκρασία και υγρασία.

Ωραία η ριζόσφαιρα και το κομπόστ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συνοψίζουν ολοκληρωμένα την έκταση των βιολογικών εφαρμογών, όχι τουλάχιστον όπως ορίζει η επικεφαλίδα του νήματος. Το κλειδί για μια πετυχημένη βιολογική καλλιέργεια είναι η βαθειά κατανόηση όλων των μηχανισμών της φύσης και η ικανότητα εφαρμογής των σωστών χειρισμών, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, ανάλογα πάντα την περίσταση. Νομίζω πως αν ήταν τόσο εύκολο να αναλυθεί όλο το εύρος της βιολογικής σε ένα ποστ θα απολάμβανε όλος ο κόσμος βιολογικές φουντίτσες. Η πολυπλοκότητα και η δυσκολία τον φαινομένων να εξηγηθούν με γυμνό μάτι είναι αυτό που την καθιστά τόσο απαιτητική αλλά και γοητευτική.

Βίβες.
Αγαπητέ Λουκ,

Τα οξέα κάνουν αυτό ακριβώς που περιγράφω παραπάνω είναι χημεία 101. Τα μικρόβια παράγουν οξέα για τον μεταβολισμό πχ στα δόντια σου τα βακτήρια παράγουν οξέα για να μεταβολιστεί η φρουκτόζη η γλυκόζη η σουκροζι μεταβολιστεί μέσω της γλυκολισης.

Για τον φώσφορο, η κατάλυση επιτυγχάνεται από την φωσφοταση. Την φωσφοταση την δημιουργούν τόσο οι μικρό οργανισμοί όσο και τα φυτά. Οι μικρό οργανισμοί εν αντίθεση με τα φυτά μπορούν και παράγουν και οξεα και βάσεις φωσφοτασης, τα φυτά μόνο οξέα.

Για το κάλλιο, υπάρχουν μικρόβια, βακτήρια, ακτινομύκητες και μύκητες που μπορούν να ελευθερώσουν το κάλλιο από ορυκτά. Τα μικρόβια αυτά εκρυνουν οργανικά οξέα για να λύωσουν τις πέτρες και μέσω της χηλιωσης ιόντων σιλικόνης να ελευθερώσουν το Κ από πέτρωματα που το εμπεριέχουν.

Για να μεταβολιστεί πρέπει να είναι διαθέσιμο, τον μεταβολισμό τον αναφέρω, βλέπε προτοζωα αμοιβαδες κλπ. Δεν ανέφερα το ρόλο των ένζυμων σε αυτήν την διαδικασία. 

Με το αρχικό μήνυμα μου ήθελα να ξεκινήσω μια συζήτηση, όχι να τολμήσω να συνοψίσω σε ένα ποστ την βιολογική καλλιέργεια.

Ναι αν φυτέψεις κάτι είσαι υπεύθυνος να το ποτίσεις αλλά αν φυτρώσει κάτι τότε μάλλον θα τα καταφέρει μόνο του. Και τότε μάλλον το φυτό αυτό το ονομάζουμε ζιζάνιο. 

Ούτε μπορεί να περιμένεις ότι θα βάλεις φυτό σε κόκκους αλάτι κι αυτό θα φυτρώσει.
Αυτό που λέω είναι ότι σαν βάλεις τις σωστές συνθήκες, δηλαδή τις φυσικές, το φυτό δεν σε έχει ανάγκη.

Δεν λέω πως το φυτό είναι θεός και μεγαλώνει χωρίς νερό και χώμα, απλός υπογραμμίζω την ανθρώπινη ύβρη. Δεν ενοχοποιώ την σχέση μας με τα ζώα και τα φυτά. Δεν μίλησα για κάτι τέτοιο. 

Εβίβα κι ελπίζω να είναι λίγο πιο ξεκάθαρα τα πράγματα.