Κανναβοσυζητήσεις

Πλήρης Έκδοση: H πολιτική της Πορτογαλίας για τα ναρκωτικά λειτουργεί.Γιατί δεν μαθαίνουμε από αυτή;
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/h-politik...me-apo-ayt

07:57 | 11 δεκ. 2017
η δεκαετία του 80’ υπήρξε για το πορτογαλικό κράτος μια περίοδος ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς αυτή σημαδεύτηκε από μία έκρηξη στη χρήση ναρκωτικών ουσιών. το 10% του πληθυσμού έκανε συστηματικά κάποιο είδος ναρκωτικού και η χρήση τους ήταν διαδεδομένη σε όλα τα κοινωνικά και ταξικά στρώματα, από τραπεζικούς υπαλλήλους και διασημότητες, μέχρι φοιτητές και ανθρακωρύχους.

με τους θανάτους και την εγκληματικότητα να εκτοξεύονται λόγω της χρήσης, οι πορτογαλικές αρχές βρίσκονταν ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν την κρίση που είχε ξεκινήσει από τα νότια της χώρας και είχε καταστήσει την περιοχή της algarve ως μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες των ναρκωτικών.

πως όμως έφτασε η κατάσταση στο να χρησιμοποιεί ένας στους 100 πορτογάλους πολίτες ηρωίνη; το δικτατορικό καθεστώς που επεβλήθη από τον αντόνιο σαλαζάρ το 1933 φαίνεται πως είναι η βαθύτερη αιτία.

τα σαράντα χρόνια επιβίωσης του καθεστώτος είναι γεγονός πως επηρέασαν αρνητικά το επίπεδο της πορτογαλικής εκπαίδευσης, ισοπέδωσαν εκπαιδευτικά ιδρύματα και μείωσαν δραματικά τον ηλικιακό μέσο όρο εγκατάλειψης σπουδών, ως ένα μέτρο για να διατηρηθεί η υπακοή του λαού προς το σαλαζάρ. ταυτόχρονα, καθώς η χώρα ήταν κλειστή προς τον έξω κόσμο, ο πορτογαλικός λαός έχασε την ευκαιρία να ζυμωθεί πολιτικά και να πειραματιστεί την περίοδο που συνέβαινε η έκρηξη της κουλτούρας του μαΐου του ’68 και γενικότερα των λεγόμενων swinging sixties.

όταν το καθεστώς έπεσε ξαφνικά το 1974, τα σύνορα της πορτογαλίας βρέθηκαν εκτεθειμένα σε νέες αγορές και επιρροές από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα την ξαφνική διάδοση της κουλτούρας της χρήσης ναρκωτικών, όπως η μαριχουάνα και η ηρωίνη, γεγονός για το οποίο δεν υπήρχε καμία τεχνογνωσία αντιμετώπισης από τις αρχές.

το 2001, η πορτογαλία γίνεται η πρώτη χώρα που θα αποποινικοποιούσε την κατοχή και την κατανάλωση παράνομων ουσιών. αντί να συλλαμβάνονται, οι χρήστες που πιάνονται να έχουν στην κατοχή τους ουσίες, λαμβάνουν μια προειδοποίηση από τις αρχές, πληρώνουν ένα μικρό πρόστιμο ή επισκέπτονται μετά από σύσταση γιατρούς, δικηγόρους και κοινωνικούς λειτουργούς για να βοηθηθούν στην απεξάρτηση.

με την αποποινικοποίηση, η οπιοειδής κρίση σταθεροποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό που σε διάστημα λίγων μόλις ετών σημειώθηκε δραματική μείωση των περιστατικών εθισμού, hiv και ηπατίτιδας, θανάτων από υπερβολικές δόσεις, εγκλημάτων σε σχέση με τα ναρκωτικά και φυλακίσεων για αυτά. τα στοιχεία που προέκυψαν από την κίνηση αυτή του πορτογαλικού κράτους είναι αντικείμενο μελέτης από πληθώρα οργανισμών και κινημάτων για τη μείωση της βλαβερής χρήσης ουσιών ανά τον κόσμο.

γιατί όμως, ενώ η πορτογαλία αποτελεί πρότυπο για την πολιτική της σε σχέση με τα ναρκωτικά, τα υπόλοιπα κράτη δυσκολεύονται να την υιοθετήσουν και αυτά;

η απάντηση είναι πιο σύνθετη απ’ ό,τι φαίνεται, ενώ είναι γνωστό ότι για να φτάσει στο μέτρο της αποποινικοποίησης, η πορτογαλία έκανε πολύ δρόμο όλα τα προηγούμενα έτη.

την πρώτη περίοδο της έκρηξης των ναρκωτικών, το κράτος προσπάθησε να τα πολεμήσει όσο περισσότερο γινόταν, εκδίδοντας διαφημιστικές καμπάνιες που αναφέρονταν σε αυτά σαν ‘’σατανικές ουσίες’’ και επιφέροντας τεράστιες ποινές φυλάκισης στους χρήστες τους. όμως η εκτεταμένη χρήση τους δημιουργούσε παράλληλα ένα κίνημα επιστημόνων που προσπαθούσε να τα πολεμήσει με ό,τι διέθετε αλλά και με αρκετό πειραματισμό.

έτσι, το 1977 στην πορτογαλία ξεκίνησε το πρώτο πρόγραμμα απεξάρτησης από την ηρωίνη με χρήση μεθαδόνης, ενώ μια φαρμακοποιός υπήρξε η πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο που αποφάσισε να μοιράζει δωρεάν καθαρές σύριγγες σε χρήστες, για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης ασθενειών όπως το aids. δέκα χρόνια μετά δε, το πρώτο δημόσιο κέντρο απεξάρτησης στη λισσαβώνα ήταν γεγονός.

η μετέπειτα εξυγιαντική πορεία της πορτογαλίας και το ότι παρέμεινε σταθερή παρά τις αλλαγές κυβερνήσεων είχε να κάνει και με το γεγονός ότι υπήρξε μια τεράστια μεταστροφή ολόκληρης της κουλτούρας του λαού σε σχέση με τα ναρκωτικά και του πως έβλεπε τους χρήστες και τον ίδιο τον εθισμό σε αυτά. από την καλύτερη λειτουργία των κρατικών οργανισμών υγείας, μέχρι την αλλαγή ακόμα και της γλώσσας (οι πορτογάλοι δεν χρησιμοποιούσαν πια τον όρο drogado, δηλαδή junkie), ήταν πλέον γεγονός ότι κάτι είχε αλλάξει.

είναι σημαντικό να τονίσουμε ωστόσο ότι η πορτογαλία κατάφερε να σταθεροποιήσει την κατάσταση με τα ναρκωτικά και όχι να τα εξαφανίσει δια παντός. ενώ οι σχετικοί με αυτά θάνατοι, οι φυλακίσεις και τα προβλήματα λοιμώξεων μειώθηκαν, το κράτος έπρεπε ακόμα να αντιμετωπίσει τα μακροχρόνια προβλήματα υγείας που η εκτεταμένη χρήση είχε δημιουργήσει. ιδιαίτερα δε σε μία χώρα που διανύει οικονομική κρίση, ασθένειες όπως ή ηπατίτιδα c, η κύρωση και ο καρκίνος του ήπατος είναι αρκετές για να γονατίσουν τα ταμεία υγείας.

παράλληλα, οι τοπικοί υπεύθυνοι για τη μείωση των προβλημάτων από τη χρήση ναρκωτικών επισημαίνουν ότι μετά την αποποινικοποίηση, οι κρατικές αρχές παρέμειναν σε απραγία σε σχέση με τη διευκόλυνση λειτουργίας προγραμμάτων παροχής ναλοξόνης κατά των υπερβολικών δόσεων, αλλά και παροχής πακέτων με καθαρές σύριγγες σε φυλακές όπου γίνεται ακόμη εκτεταμένη χρήση.

για πολλούς, η όποια επιτυχία σημειώθηκε με τα μέτρα αποποινικοποίησης είχε να κάνει με το ότι το πρόβλημα ήταν τόσο εκτεταμένο, που ήταν αδύνατο να μην περιοριστεί καθόλου. για να γίνουν κατανοητά τα επίπεδα που είχε φτάσει αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι σχεδόν κάθε πορτογαλική οικογένεια είχε ένα μέλος-χρήστη τις δεκαετίες του 1970 και 1980, ενώ το πρόβλημα αφορούσε όλες ανεξαιρέτως τις κοινωνικές τάξεις. εύλογα θα μπορούσε να συμπεράνει δε κανείς ότι αν αφορούσε μόνο κατώτερα κοινωνικά στρώματα, όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη, τότε δεν θα ήταν σίγουρο το πώς θα λειτουργούσε εν τέλει η αποποινικοποίηση.

η σημερινή πολιτική του πορτογαλικού κράτους στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: ο πρώτος στο ότι δεν υπάρχουν ελαφριά ή βαριά ναρκωτικά, ο δεύτερος στο ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών από ένα άτομο συχνά κρύβει προβληματικές σχέσεις με το περιβάλλον του ή τον εαυτό του και ο τρίτος στο ότι η εξαφάνιση όλων των ναρκωτικών είναι αδύνατη. ο κάθε χρήστης αντιμετωπίζεται δε σαν διαφορετική περίπτωση.

στον υπόλοιπο κόσμο, μικρά βήματα φαίνεται να γίνονται σιγά σιγά προς την κατεύθυνση του πορτογαλικού μοντέλου: η χιλή και η αυστραλία άνοιξαν το 2016 τα πρώτα κλαμπ ιατρικής κάνναβης, ενώ πλέον σε αρκετές πολιτείες των ηπα είναι νόμιμη η χρήση της. η δανία άνοιξε τη μεγαλύτερη δομή ελεύθερης κατανάλωσης ναρκωτικών ουσιών, με τη γαλλία να ακολουθεί ανοίγοντας και αυτή, ενώ στη νότια αφρική έχει προταθεί η αποποινικοποίηση της χρήσης της κάνναβης. ταυτόχρονα, ο καναδάς είναι ο επόμενος που πρόκειται να νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης, ενώ στη γκάνα είναι πλέον αποποινικοποιημένη η χρήση όλων των ναρκωτικών ουσιών.

αυτό που φυσικά δεν είναι νόμιμο ακόμα σε κανένα κράτος, συμπεριλαμβανομένης της πορτογαλίας, είναι η πώληση ναρκωτικών. με ένα μαζικό ωστόσο κίνημα σε παγκόσμιο επίπεδο που καλεί να ξανασκεφτούμε συλλογικά την ίδια την έννοια των ναρκωτικών και τη σχέση του ανθρώπου με αυτά, είναι βέβαιο πως στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος που μπορεί να επιφέρει μεγάλες αλλαγές προς την κατεύθυνση μιας πιο χαλαρής πολιτικής προς αυτά.ζητάει λοιπόν ο συντάκτης του άρθρου ,να μάθει γιατί ...

πολύ απλή η απάντηση φίλτατε/φίλτατη !
επείδη -όπως έγινε προφανώς στη πορτογαλία -όλοι εσείς που δεν είσαστε χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών για να μάθετε κάτι ,πρέπει πρώτα να δύνασθε να νοείτε και σκέφτεστε πιο καθαρά και νηφάλια ,απ' ότι οι χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών.τόσο "απλά" .
απαιτείται " άπλα" στην αντίληψη και στη σκέψη ,γενικότερα.

τσιρς εντ τσαο .
απάντησε στο άρθρο μήπως το δει κανένας "α-χρηστος" και ξυπνησει... έχουμε ελπίδες ακόμα πιστεύω...
ευχαριστώ που το μοιράστηκες!
υπάρχει κάποιος που να ξέρει ή να το ψάξει και να το βρει, σε ποιες χώρες τις ευρώπης επιτρέπετε η αυτοκαλλιέργεια και μέχρι πόσα δέντρα και μέχρι πόσο χόρτο ή πιες παραμέτρους ?
θέλουμε να πιέσουμε με παραδείγματα των άλλων χωρών και να κατεβάσουμε το αβαζ για έρευνα και υπογραφές .
με ενα προχειρο ψαξιμο βρηκα αυτο : https://www.cannabisbusinesstimes.com/ar...world-map/

εχει τα στατιστικα που ψαχνεις και πολλα αλλα Wink
γιατί υπάρχει ελπίδα με την νδ να καραδοκά?
μ'αρεσει που και το σαιτ την παρουσιαζει μακεδονια!!
πότε δεν είδα τα σκόπια ως fyrom, πάρα μόνο σε χάρτες της ελλάδας.
(03-30-2019, 09:29 AM)trompetas Έγραψε: [ -> ]με ενα προχειρο ψαξιμο βρηκα αυτο : https://www.cannabisbusinesstimes.com/ar...world-map/

εχει τα στατιστικα που ψαχνεις και πολλα αλλα  Wink
του 2017 και δεν λέει για αυτοκαλλιέργεια
ιδικά για ε.ε. θέλουμε

(03-30-2019, 10:11 AM)tzorge Έγραψε: [ -> ]γιατί υπάρχει ελπίδα με την νδ να καραδοκά?

την νδ την περιμένουν οι επιχειρήσεις για να ξεκινήσουν με την φαρμακευτική .
ο σίριζα και το ποτάμι τώρα ξύπνησαν και θέλουν συγκεντρώσεις και λέσχες για αυτοκαλλιέργεια καθώς και να προχωρήσει ο ανεξάρτητος οργανισμός κάνναβης
και ψάχνουμε να παρουσιάσουμε σε όλους τους εκπρόσωπους των κομμάτων την κατάσταση στην ευρώπη για την αυτοκαλλιέργεια

πρώτο βήμα θα είναι για τους ασθενείς με κάρτα ασθενών , και συνταγογράφηση από όλους τους γιατρούς .
δεύτερο και όταν όλοι γίνουν ασθενείς (για ύπνο και πονοκέφαλο ) η εφορική χρήση και καλλιέργεια ατομικά

προς το παρόν θέλουν να δώσουν την καλλιέργεια μόνο σε λέσχες ασθενών .
παλεύουμε και για ατομική και για φροντιστές ( κάποιος να καλλιεργεί για κάποιον ασθενή )
[size=x-small][font=verdana]έκαναν πάντα ό,τι συνέφερε τις ηπα. όταν το 1914 οι ηπα, για λόγους ιμπεριαλισμού, επέβαλαν την πρώτη απαγόρευση του οπίου, της κοκαΐνης και των παραγώγων τους με τον νόμο harrison, γνώριζαν τι ήθελαν να κάνουν. γνώριζαν τι τους συνέφερε να κάνουν και με ποιους θα συνεργάζονταν, προκειμένου να το πετύχουν ...το "έχτιζαν" σιγά-σιγά, για να μην φανούν οι προθέσεις τους και αντιδράσουν τα θύματά τους. ο στόχος τους δεν φαινόταν.  θέμα χρόνου ήταν να φτάσουν και το 1937 στην απαγόρευση της κάνναβης και των παραγώγων της με το marihuana tax act. γιατί τους ενδιέφερε αυτό; γιατί από τότε μεθόδευαν τον ιμπεριαλισμό τους στην ευρώπη, ο οποίος θα ξεκινούσε με τον δικό τους δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που μεθόδευαν, χρηματοδοτώντας τον χίτλερ. [/font][/size]
[size=x-small][font=verdana]στόχος εκείνου του νόμου ήταν να φτωχοποιήσουν τη μεσόγειο, αφού πρώτα την ισοπέδωναν μέσω του χίτλερ. στόχος τους ήταν να σταματήσουν την παραγωγή της κλωστικής κάνναβης. γιατί; για να δεσμεύσουν τα κράτη στον ιμπεριαλισμό τους μέσω της εξάρτησης ...για να μην τα αφήσουν να σταθούν στα "πόδια" τους εκ νέου με δικά τους προϊόντα. επί χιλιάδες χρόνια μέσω αυτής της πρώτης ύλης τα κράτη της μεσογείου εξασφάλιζαν χαρτί, υφάσματα, σκοινιά, νήματα, βαφές, φωτιστικό λάδι, ενέργεια, βερνίκια, φάρμακα, αλλά και τροφή ...ένα φυτό πραγματικό "χρυσάφι" της μεσογείου ...το πράσινο "χρυσάφι" της μεσογείου [/font][/size]
[size=x-small][font=verdana]αυτό το φυτό ήταν απόλυτα συμβατό με τις μεσογειακές ιδιαιτερότητες της λειψυδρίας ...ένα φυτό, το οποίο έδινε πλούτο και άρα ανεξαρτησία στους λαούς της μεσογείου. αυτό προφανώς δεν άρεσε στους αμερικανούς. με πρόφαση τα ναρκωτικά, το δαιμονοποίησαν. με πρόφαση "συγγένεια" του είδους με την ινδική κάνναβη, το κατέταξαν εκ του πονηρού στα φυτά που παράγουν ναρκωτικά. γιατί; για να το στερήσουν από τους λαούς. για να επιβάλουν το βαμβάκι ...το τρομερό βαμβάκι ...τον καταστροφέα της γεωργικής παραγωγής της μεσογείου ...το υδροβόρο βαμβάκι ...το βαμβάκι, το οποίο ήταν ακίνδυνο για την ινδία του γάγκη, την αίγυπτο του νείλου ή την λουϊζιάνα του μισισιπή, αλλά όχι για τη μεσογειακή γεωργία. [/font][/size]
[size=x-small][font=verdana]αυτό το βαμβάκι μετέτρεπε κράτη όπως η ελλάδα σε αποικία τους. τους στερούσε την αυτάρκεια, η οποία επί αιώνες τούς εξασφάλιζε την ελευθερία τους. γι' αυτόν τον λόγο καθ’ όλη τη διάρκεια της αμερικανικής παντοδυναμίας τού τελευταίου αιώνα το επιδοτούν σε αυτές τις χώρες ...το επιδοτούν, για να φτωχοποιεί τους λαούς της μεσογείου ...το επιδοτούν, για να ερημοποιεί τα πιο παραγωγικά φιλέτα της μεσογειακής γης ...το επιδοτούν για να δεσμεύει αυτήν την ευλογημένη γη σε χρήσεις τέτοιες, που δεν συμφέρουν τους λαούς τους ...σε χρήσεις μακριά από εκείνες που τους ενδιαφέρουν και σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ήταν ανταγωνιστικοί. το επιδοτούν, για να τεμπελοποιεί την κοινωνία των επιδοτούμενων καλλιεργειών. το επιδοτούν, για να εξασφαλίζουν επαγγελματίες ψηφοφόρους οι λακέδες τους, όταν δίνουν "όλα τα λεφτά για όλα τα κιλά". [/font][/size]
[size=x-small][font=verdana]τζάμπα τους έρχεται η επιδότηση ...η υποχρεωτική επιδότηση, εφόσον χωρίς αυτήν κανείς δεν θα έβγαζε μόνος του τα "μάτια" του. γιατί τους είναι τζάμπα; γιατί, ελέγχοντας την τεχνογνωσία του δικού τους υλικού, την αγορά και τη μόδα, ξαναπαίρνουν τα χρήματά τους πίσω. δίνουν ψίχουλα σε επιδοτήσεις και τα παίρνουν από την αγορά. βάζουν κάποιους να παράγουν φτηνή πρώτη ύλη και τους κάνουν πελάτες τους στα ακριβά προϊόντα. εξάγει είκοσι κιλά φτηνό βαμβάκι η ελλάδα και τα κέρδη της τα παίρνουν πίσω με ένα δικό τους σώβρακο. με μερικά τρακτέρ κάθε χρόνο παίρνουν πίσω τις επιδοτήσεις ...απλά πράγματα ...απλά πράγματα, τα οποία καθιστούν τους έλληνες βλάκες. ποιος όμως τους έβαλε σε αυτήν την κατάσταση; οι βενιζελικοί βρίσκονται πίσω από την επιβολή του βαμβακιού στην ελλάδα. [/font][/size]
[size=x-small][font=verdana]όλοι οι πρωταγωνιστές του benizelic dimension, που περιγράψαμε πιο πάνω, πρωταγωνίστησαν στη "στημένη" μάχη του βαμβακιού εναντίον της κάνναβης. η ίδια αμερικανόδουλη συμμορία πρωταγωνίστησε σε αυτήν την κατάσταση. ο "εθνάρχης" βενιζέλος ίδρυσε το 1931 τον ελληνικό οργανισμό βάμβακος και άρχισαν με επιδοτήσεις να "βοηθάνε" το βαμβάκι εις βάρος της κάνναβης. ο "εθνάρχης" καραμανλής το 1957 απαγόρευσε γενικώς την καλλιέργειά της βάζοντας "λουκέτο" σε επτά τουλάχιστον κανναβουργεία της χώρας. το 1981 ο παπανδρέου γιγάντωσε εκ νέου την παραπαίουσα παραγωγή του βαμβακιού, μέσω των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. [/font][/size]
[size=x-small][font=verdana]κατάλαβε ο αναγνώστης πώς δημιουργούνται στην ελλάδα οι "εθνάρχες"; ...κλείνουν τα εργοστάσια των ανταγωνιστών των αφεντικών τους και προοδεύουν. πώς ο λευτεράκης από το μπακάλικο του πατέρα του έγινε πάμπλουτος εθνάρχης; πώς ο κουφός από το κιουπκόι έγινε από το πουθενά πρωθυπουργός της χώρας; πώς ο μεθύστακας ανδρέας έγινε η μορφή της μεταπολίτευσης; πόσα εργοστάσια έκλεισε ο "σοσιαλιστής" ανδρέας στα χρόνια της "αλλαγής"; ας μετρήσει ο αναγνώστης πόσα εργοστάσια μάς έχουν κοστίσει οι πρωθυπουργοί της μεταπολίτευσης. τέτοιες "υποθήκες" βάζουν αυτοί, οι οποίοι θέλουν να γίνουν πρωθυπουργοί σ' αυτήν τη χώρα. [/font][/size]
[size=x-small][font=verdana]αυτοί, οι οποίοι εξυπηρετούν τα αφεντικά, δεν χάνονται. ανταμείβονται, για να γίνονται πρότυπα και γι' αυτούς που ακολουθούν. αυτοί μας έβαλαν στο βαμβάκι των επιδοτήσεων ...των επιδοτήσεων των σημερινών δανειστών μας. το αποτέλεσμα; η ελλάδα παράγει άνευ λόγου και αιτίας βαμβάκι και εισάγει ζαρζαβατικά από την ανήλια προτεσταντική ολλανδία. η ελλάδα, η οποία μπορεί να ταΐζει με λαχανικά ολόκληρη την ευρώπη, κάθεται και τρώει μεταλλαγμένες ντομάτες, οι οποίες φυτρώνουν πάνω σε ολλανδικές βίδες και μπουλόνια. η ελλάδα κατάντησε να εισάγει γεωργικά προϊόντα όχι μόνον από τη γερμανία, αλλά και από τη σκανδιναβία. [/font][/size]
[size=x-small][font=verdana]αυτό ήταν το σχέδιο των ιμπεριαλιστών εξ’ αρχής ...να καταστρέψουν τη μεσογειακή γεωργική "ισορροπία", η οποία επί χιλιετίες έδινε δύναμη και πλούτο στους λαούς τής μεσογείου. αυτό βέβαια δεν αφορούσε μόνον την ελλάδα. αφορούσε και την τουρκία και την ιταλία και την ισπανία και ολόκληρη τη μέση ανατολή. στόχος των αμερικανών ήταν να στερήσουν από την πλούσια λεκάνη της μεσογείου τη δυνατότητα να είναι αυτάρκης και άρα ανεξέλεγκτη. να της στερήσουν τη δυνατότητα να αντιστέκεται στις εντολές τους. στην ελλάδα το έκαναν με τους βενιζελικούς, στην τουρκία με τους κεμαλιστές, στην ιταλία με τον μουσολίνι κλπ.. παντού εξασφάλισαν τους προδότες που τους εξυπηρετούσαν ...προδότες κατά προτίμηση σοσιαλοφασίστες.   [/font][/size]
[size=x-small][font=verdana]σε όλα τα επίπεδα τούς βόλευε η καταστροφή της καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης ...για το "καλό" των μεσογειακών λαών βεβαίως. σε χώρους όπου καλλιεργούνταν η κάνναβη για χιλιετίες, οι αμερικανοί διέγνωσαν αμέσως το πρόβλημα για την υγεία των λαών ...τα πάντα ήταν εκ του πονηρού. στο επίπεδο της ενέργειας και των καυσίμων γνώριζαν ότι στη δική τους εποχή του πετρελαίου δεν τους συνέφερε η ύπαρξη των εναλλακτικών καύσιμων υλών, που παρήγαγε η κάνναβη. επιπλέον δεν τους συνέφερε ο ανταγωνισμός των υποπροϊόντων της κάνναβης, που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί με μεγάλη επιτυχία τα δικά τους βρόμικης τεχνολογίας πετροχημικά προϊόντα. [/font][/size]
http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2013/0...atias.html

παραθέτω εδώ ενα άρθρο του παναγιωτη τραίνου
για αλλά πράγματα μιλάει το άρθρο αλλα εχει κάποιες αναφορές τι έγινε με την κάνναβη, και γιατί τουλάχιστον στην μεσόγειο