Περί Cal/mag. Τι φάση;
#2
  Για ποιο λόγο κυκλοφορεί ειδικό λίπασμα Cal/Mag; 

   Όπως και στον 'κοσμο των 'οργανικών', έτσι και στα επεξεργασμένα λιπάσματα, υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση. Αν και ο τρόπος χρήσης του εξαρτάται από την μέθοδο καλλιέργειας, γενικά οι καλλιεργητές το αντιλαμβάνονται σαν μια 'λύση' στο πρόβλημα.

  Να διευκρινίσω ότι το Cal/Mag δεν είναι κάποιο 'είδικο στοιχείο' που χρειάζεται σα πρόσθετο στην λίπανση. Στην ουσία είναι δύο ξεχωριστά στοιχεία, ασβέστιο(Ca) και μαγνήσιο(Mg), τα οποία ωφελούν σε διαφορετικές λειτουργίες και της περισσότερες φορές δεν ευννοεί ο συνδυασμός τους, ούτε το φυτό, ούτε τον καλλιεργητή.

  Τις περισσότερες φορές που το προμηθεύεται κάποιος είναι επειδή νομίζει ότι είναι αναγκαία η χρήση του. Συνήθως όταν τα φυτά ασθενούν, οι πρώτες υποθέσεις που κάνει ο καλλιεργητής είναι 1)Παραπάνω άζωτο ή 2)λιγότερο Ca και/ή Mg μέσα στο λίπασμα ή στο υπόστρωμα. Το πρώτο συνήθως ισχύει, είναι πολύ συχνή η υπερβολική δόση αζώτου. Το δεύτερο όμως δεν συμβαίνει συχνά.

  Όσο αφορά το Ca το πρόβλημα δεν είναι ότι λείπει από την λίπανση(μείγμα/υπόστρωμα) αλλά ότι το  φυτό δεν μπορεί να το απορροφήσει/μετακινήσει. Για παράδειγμα, ακόμα και αν είναι αρκετά τα ιόντα Ca στο υπόστρωμα δεν σημαίνει ότι η ρίζα θα τα απορροφήσει όλα. Ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την απορρόφηση/μετακίνηση του Ca είναι το περιβάλλων κλίμα( υγρασία/ θερμοκρασία & VPD) του φυτού. Όταν λοιπόν το VPD δεν είναι στα επιθυμητά επίπεδα, η διαπνοή του φυτού μειώνεται με αποτέλεσμα να απορροφάει λιγότερο νερό από της ρίζες. To Ca είναι immobile, απορροφιέται από της ρίζες λόγο του ότι το 'παρασέρνει' το νερό, οπότε αν η ροή του νερού μειωθεί τότε μειώνεται και η απορρόφηση του Ca.

  Η λύση στο πρόβλημα θα ήτανε να αυξήσουμε την υγρασία(και/ή να μειώσουμε την θερμοκρασία) και όχι να προσθέσουμε παραπάνω Ca ή Cal/Mag. Προσθέτοντας παραπάνω(σπατάλη), ενισχύεται μεν η απορρόφηση του λίγο, λόγο του ότι θα υπάρχει παραπάνω Ca στο νερό της ριζόσφαιρας, οπότε με την μειωμένη ροή απορρόφησης νερού θα απορροφηθούν λίγα παραπάνω ιόντα άσβεστου(αλλά η ροή παραμένει μειωμένη).

  Η ρίζα του προβλήματος λοιπόν είναι η μειωμένη διαπνοή που προκύπτει στα ανεπιθύμητα επίπεδα VPD.

VPD : Νήμα
mobile/imobile elements : Νήμα

  Ωστόσο υπάρχουν πολλές εταιρίες όπου σκοπίμως φροντίσανε να λείπει ένα μέρος Ca από το λίπασμα για να αναγκάζουν τους καλλιεργητές να αγοράσουν και δεύτερο προϊόν. Οι αξιόλογες εταιρίες λιπασμάτων(συμβατικά-οργανικά) που σέβονται τον καταναλωτή, φροντίζουνε στη φόρμουλα του λιπάσματος να περιέχει ακριβώς όσο Ca και Mg χρειάζεται.


 Ας υποθέσουμε όμως ότι καλλιεργώ σε χώμα και ότι έχω προσθέσει ασβέστιο και μαγνήσιο, είναι ανάγκη να αγοράσω πρόσθετο Cal/Mag για το ριζοπότισμα; 

  Και να έχει το χώμα την απαραίτητη περιεκτικότητα ασβεστίου δεν αποκλείει την έλλειψη στα φυτά. Λόγο της CEC και την πυκνότητα της μάζας του χώματος, είναι δύσκολο να μετακινείτε to Ca στο χώμα περισσότερο από τα υπόλοιπα υποστρώματα(coco,τυρφη κ.α) αλλά δεν επηρεάζει το χώμα όσο το VPD στην απορρόφηση του. Τα φυτά που καλλιεργούνται στην φύση(ντομάτα) έχουν τις περισσότερες ελλείψεις Ca λόγο του VPD(χαμηλή υγρασία και/ή υψηλή θερμοκρασία), που συμβαίνει συνήθως την καλοκαιρινή περίοδο.

Νήμα: CEC - Cations Exchange Capacity(4ο ποστ)


Βλέπω τόσα πολλά Cal/Mag προϊόντα στην αγορά και τους καλλιεργητές να τα αγοράζουν σα να είναι άκρως απαραίτητα. Γιατί;

  Υπάρχουν περιπτώσεις που xρειάζεται να υπάρχει σαν πρόσθετο, είτε επιδη το αφαιρεσανε επιτιδες οι εταιριες για να σε αναγκασουν να παρεις και επιπλεον προιόν είτε τις φορές που θα χρειαστεί διαφυλλική πρόσθετη εφαρμογή.

 Μπορεί κάποιος να ποσθέσει ασβεστίτη στο νερό και να ποτίσει ριζικά; 

  Ναι, αλλά είναι καλύτερα να ουδετεροποιούμε τον άνθρακα με κάποιο οξύ(όπως το κιτρικό οξύ) αλλιώς θα επηρεάσεις αρνητικά το πεχά στο νερό του υποστρώματος και αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την απορρόφηση του σιδήρου(Fe) και το φωσφόρου(P). Επίσης η αύξηση Ca δίνει παραπάνω πιθανότητες να κάνει δεσμό με το P δημιουργώντας ιόντα που δεν μπορούν να απορροφηθούν από τις ρίζες(που σημαίνει ότι αυτά τα πρόσθετα ιόντα Ca και P δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα για το φυτό).

Νήμα: Δεσμοί ιόντων(6ο ποστ)

  Κατά την γνώμη μου όμως θα ήτανε πολύ καλύτερο να προσθέσεις γύψο αντί για ασβετίτη για ριζοπότισμα, έτσι δεν θα χρειαστεί να προσθέσεις οξύ. Το θέμα είναι η περιεκτικότητα (mg/L) Ca που θες να προσθέσεις στο μίγμα σου. (Θα μεταφράσει ο falcon τις πληροφορίες με την δοσολογία και τα σχετικά.)

Το έδαφος εδώ γύρω σε μένα είναι εμπλουτισμένο με μαγνήσιο(Mg) και δεν έχω παρατηρήσει ελλείψεις του.

  Συνήθως στα περισσότερα χώματα που κυκλοφορούν όπως και στα γόνιμα εδάφη, η περιεκτικότητα σε μαγνήσιο είναι σε επιθυμητά επίπεδα. Η έλλειψη Ca είναι ο λόγος που προσθέτουν Cal/Mag οι καλλιεργητές της περισσότερες φορές.

Διάβασα πως υπάρχει ιδανική αναλογία ( απ'ότι λένε οι 'ειδικόι') μεταξύ Ca:Mg γύρω στο 70:30 ή κάπου εκεί. 

  Άλλη μια παραπληροφόρηση είναι ότι υπάρχει ιδανική αναλογία Ca:Mg. Αυτό βασίζεται σε παλιές μελέτες του 1940 που αφορούσαν καλλιέργεια σε αμμώδες υπόστρωμα. Είναι ένας ισχυρισμός όπου κάποιοι 'ειδικοί' το δηλώνουν λανθασμένα ως γεγονός. Έχουν δημοσιεύσει στο παρελθόν για την λανθασμένη δήλωση αρκετοί καλλιεργητές όπως και έχουν πειραματιστεί αρκετοί στον χώρο τις επιστήμης. Τα αποτελέσματα ηταν επιθυμητά από αναλογίες 1.5:1 έως 8:1 Ca:Mg. Έχει αποδειχτεί όμως ότι στο ~ 3:1 αναλογία έχει λιγότερη απόδοση.

Σχετικές πληροφορίες, πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.


Έχουν την ίδια αναλογία,περιεκτικότητα(%) και ενώσεις όλα τα προϊόντα Cal/Mag;

Οχί...(λείπει κείμενο).

Γιατί όχι κάκο τρία(Caco3) και epsom salts(mgso4);

 Το πρώτο το χρησιμοποιούν πολές εταιρίες στην βαση και/ή σε προσθετη λίπανση που περιέχει Ca με την μορφή της 'οργανική' λίπανσης που εμπορεύονται. Η εφαρμογή του σαν Caco3 είναι αποδοτική και οικονομική, ωστόσο πρέπει να ουδετεροποιηθεί με οξύ(π.χ το κιτρικό) όπως ανέφερα και πιο πάνω.

  Το δεύτερο επεξεργάζεται σε εργαστήριο...(λείπει κείμενο)
 http://www.fao.org/fileadmin/templates/ ... ulfate.pdf"

Πηγή: The Logical Gardener
Απάντηση


Μηνύματα στο Θέμα
Περί Cal/mag. Τι φάση; - από illustrator - 26-03-2021, 15:30
RE: Περί Cal/mag. - από Cpt_Alpha - 29-03-2021, 03:51
RE: Περί Cal/mag. Τι φάση ? - από Falcon - 30-03-2021, 12:01
RE: Περί Cal/mag. Τι φάση ? - από Cpt_Alpha - 30-03-2021, 13:06
RE: Περί Cal/mag. Τι φάση ? - από Falcon - 31-03-2021, 02:23
RE: Περί Cal/mag. Τι φάση ? - από L.B.P. - 06-04-2021, 12:13

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)