Περί Cal/mag. Τι φάση;
#5
(30-03-2021, 04:42 )Argisilaos Έγραψε: Calcitic lime, dolomite lime και γυψος. Είναι καλύτερα από το νιτρικό ασβεστιο για ριζοπότισμα/διαφυλλικά;

 Οι ασβεστόλιθοι(Limes) όπως και ο γύψος(θειικό ασβέστιο) θεωρούνται λίπανση αργής απελευθέρωσης, αυτό τα κάνει κατάλληλα για εφαρμογή στο υπόστρωμα, συν του ότι έχουν και την ιδιότητα να αυξάνουν και να κρατάνε το πεχά στα επιθυμητά επίπεδα. Επίσης είναι αποδεκτά από τους οργανικούς καλλιεργητές λόγο του ότι θεωρούνται φυσικά. Το νιτρικό ασβέστιο είναι άμεσα διαθέσιμο για της ρίζες, όποτε το σοφότερο είναι να το εφαρμόζεις στο ριζοπότισμα(το νερό που ποτίζεις) και όχι στο υπόστρωμα.

 Για δυαφυλλική λίπανση, το νιτρικό ασβέστιο είναι αρκετά πιο αποδοτικό και είναι πολύ πιο εύκολη η εφαρμογή του σε σχέση με τους ασβεστόλιθους, αλλά δεν θεωρείτε 'οργανικό'. Οπότε, εάν αυτό δεν σε ενδιαφέρει, το νιτρικό βολεύει πιο πολύ γενικότερα.

 Ο γύψος δεν κάνει για διαφυλλικη λίπανση διότι περιέχει θειο, και το θειο όπως και ο φώσφορος, δεν μπορούν να εισχωρήσουν την επιδερμίδα του φύλου. Αποφεύγω να ψεκάζω τα φύλλα με ότι περιέχει φώσφορο η θειο.(γύψος, άλατα epsom, calphos κ.α.)

 Συνοπτικά η σύσταση τους,

το νιτρικό της YaraLiva περιέχει 15.5% άζωτο και 19 ασβέστιο.

Lime είναι ο ασβεστόλιθος. Η κύρια ουσία που το χαρακτηρίζει είναι το ανθρακικό ασβέστιο(CaCO3) και μετά από επεξεργασία μετατρέπεται σε ασβεστίτη(πιο καθαρή μορφή του CaCO3). Τον καθαρισμένο-επεξεργασμένο ασβεστολιθο των λέμε γεωργικό ασβεστόλιθο(agricultural lime) όπου είναι και πιο ωφέλιμο στην θρέψη των φυτών. Οι ασβεστόλιθοι που περιέχουν ως κύριο συστατικό(εκτός από ασβεστίτη) και δολομίτη Mg(CO3) συνιστούν τους δολομιτικούς ασβεστόλιθους(dolomite limes).

 Δηλαδή, calcitic lime είναι ο ασβεστίτης, ανθρακικό ασβέστιο (CaCO3) και dolomite lime είναι ο δολομίτης, ανθρακικό ορυκτό του ασβεστίου και του μαγνήσιου(CaMg(CO3)2). Και στα δυο υπάρχει άνθρακας. Η περιεκτικότητα του υποστρώματος σε άνθρακα επιρεάζει την αποδοτικότητα του ρυθμίζοντας το ph αποτελεσματικά, επιρεαζει θετικά την δομή του υποστρώματος, την ροή του νερού, παραγωγή των μικροβίων κ.α. 

* Οι λειτουργίες του άνθρακα και η σχέση του με το φυτό θα συζητηθούν αναλυτικότερα στο νήμα άνθρακας/υπόστρωμα,CO2 και κύκλος του άνθρακα: Νήμα

 Η σημαντική διαφορά αυτών των δυο ουσιών, ως προς την θρέψη του φυτού, είναι η περιεκτικότητα μαγνήσιου που έχει ο δολομίτης. Το μαγνήσιο(Mg) χρειάζεται σε διαφορετικές λειτουργίες για το φυτό απ' ότι το ασβέστιο(Ca) με αποτέλεσμα άλλες φορές να ευνοεί ο συνδυασμός και άλλες όχι. Έχει αποδειχτεί πως η αναλογία Ca/Mg επηρεάζει ελάχιστα, αν όχι καθόλου, τα φυτά. Αυτό που θα έπρεπε να μας ανησυχεί είναι η περιεκτικότητα αυτών των δυο ουσιών σε μαγνήσιο και ασβέστιο και όχι η αναλογία.

 Το ανθρακικό μαγνήσιο αναγράφεται σε ποσοστό %. Για να υπολογιστεί το Mg από το MgCO3 πρέπει να πολλαπλασιαστεί η ποσότητα % επί 0.29. Δηλαδή, 11% ανθρακικό μαγνήσιο επί 0.29 μας κάνει 3,19%(11x0.29=3.19).

Συνήθως, ο δολομίτης περιέχει ~11% μαγνήσιο και ~21% ασβέστιο. Ο ασβεστίτης περιέχει ~40% ασβέστιο και ~0.2% μαγνήσιο.

  Υπολογισμοί παραγωγής/εφαρμογής λιπασμάτων: Νήμα

 PH: Και οι δυο ουσίες αυξάνουν το Ph. Οι διαφορές τους σχετικά με το ph είναι πολύ μικρές ως προς την ποσότητα που χρειάζεται και τις αντιδράσεις τους. Ακόμα και όταν τα χρησιμοποιούμε για την ισορρόπηση του ph, έχουμε σαν βασικό κριτήριο την περιεκτικότητα του Ca και του Mg.

 Ο δολομίτης όπως και ο ασβεστίτης, μπορούν να εφαρμοστούν με σκοπό να αυξήσουν το ph του υποστρώματος εφόσον η περιεκτικότητα μαγνήσιου είναι 75ppm και πάνω. Αν το ph στο υπόστρωμα είναι χαμηλότερο του επιθυμητού και η περιεκτικότητα μαγνήσιου κάτω από 75ppm θα ήταν πιο ωφέλιμη η εφαρμογή δολομίτη ώστε να προσθέσουμε και μαγνήσιο. Στις περιπτώσεις που το ph δεν χρειάζεται να επηρεαστεί, αλλά χρειάζεται παραπάνω ασβέστιο, εφαρμόζεται ο γύψος (θειικό ασβέστιο) το οποίο δεν επηρεάζει το ph στο υπόστρωμα και παρέχει ασβέστιο και θείο στα φυτά.


 Γεγονότα για τον γύψο.


.pdf   gypsum.pdf (Μέγεθος: 25,36 KB / Λήψεις Αρχείων: 3.037)

 Πηγή: The Informed Gardener
Απάντηση


Μηνύματα στο Θέμα
Περί Cal/mag. Τι φάση; - από illustrator - 26-03-2021, 15:30
RE: Περί Cal/mag. - από Cpt_Alpha - 29-03-2021, 03:51
RE: Περί Cal/mag. Τι φάση ? - από Falcon - 30-03-2021, 12:01
RE: Περί Cal/mag. Τι φάση ? - από Cpt_Alpha - 30-03-2021, 13:06
RE: Περί Cal/mag. Τι φάση ? - από Falcon - 31-03-2021, 02:23
RE: Περί Cal/mag. Τι φάση ? - από L.B.P. - 06-04-2021, 12:13

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)