Βιολογική καλλιέργεια
#1
Star 
Ήθελα να πω δυο λόγια για την βιολογική καλλιέργεια όπως προσωπικά την αντιλαμβάνομαι με βάση το τι ξέρω.  Θέλω να ανοίξω έτσι την συζήτηση για την βιολογική καλλιέργεια. 

Κανένα φυτό δεν το μεγαλώνει ο άνθρωπος! 
Τα φυτά μεγαλώνουν μόνα τους.
Σίγουρα αισθανόμαστε την ανάγκη να τα νταντεψουμε, γιαυτό, πιστεύω, και το πιο συνηθισμένο λάθος του πρωτάρη είναι ο υπερβολικός ζήλος στο πότισμα.
Υπέρ ποτίζουμε από την ανάγκη να νταντεψουμε!

H άμεση περιοχή της ρίζας ορίζεται ως "ριζοσφαιρα". Το φυτό εκεί βγάζει οργανικά οξέα, αμινοξέα, υδατάνθρακες (σάκχαρα) και ορμόνες μέσω των εξιδρώσεων στις ρίζες. Η ριζόσφαιρα έχει πολύ πολύ περισσότερα μικρόβια από την τριγύρω περιοχή. 

Με τις εξιδρώσεις το φυτό καλλιεργεί μια γκάμα μικροβίων, τα οποια με την σειρά τους κι αυτά εκκρινουν οργανικά οξέα. Προφανώς κάθε είδος προσελκύει διαφορετικά μικρόβια - και θα έλεγα και πως άλλος φαινότυπος σημαίνει κι άλλα μικρόβια στην ριζοσφαιρα, αλλά αυτό είναι απλή υπόθεση.

Στο χώμα, λοιπόν, ξέρουμε πως υπάρχουν μη διαθέσιμα όλα τα στοιχεία. (μάλιστα οι αναλύσεις χώματος είναι πάντα σε διαθέσιμο στοιχειά) . Αυτά τα μη διαθέσιμα στοιχεία γίνονται διαθέσιμα. Αποκολλούντε από την οργανική μάζα μέσω των οργανικών οξέων, και είτε γίνονται ιόντα, που μπορεί να λάβει η ρίζα με τον ίδιο τρόπο που ρουφάει το μπουκάλι. Είτε ενσαρκώνοντε σε βακτηριακή μάζα. 

Σημείωση, οι θηρευτές των βακτηρίων (αμοιβάδες και μεγαλύτερα μικρόβια) είναι που πραγματικά υποβοηθούν το φυτό, τρώγοντας βακτήρια και κοπρίζοντας ιόντα την ριζόσφαιρα. 

Άρα το φυτό σπερνει βακτηρία και θερίζουν τα πρωτόζωα για να φάει. 

Επίσης κατ εντολή χρησιμοποιεί συμβιοτικα μικρόβια για να τραφεί σε μια μορφή λίπανσης που ονομάζεται ριζοφαγεία. 

Το φυτό προσαρμόζει τα βακτήρια της ριζόσφαιρας ανάλογα με της ανάγκες του, στην φάση της ζωής του. Άλλα θέλει κατά την ανθοφορία κι άλλα στην ανάπτυξη. Στην ανάπτυξη  προσελκύει βακτήρια, σε αυτήν την φάση τα μυκόρριζα εχουν μεν ρόλο, αλλά όχι τον πρωτεύοντα. Όταν μπει στην ανθοφορία, προσελκύει θηρευτές βακτηρίων (αμοιβάδες κλπ) και σταματάει την παραγωγή εξιδρώσεων. Θερίζει δηλαδή τα βακτήρια που έσπειρε κι α
σχολείται με τα μυκόρριζα. Για ότι χρειάζεται το φυτό παράγει το κατάλληλο μείγμα εκχυμώσεων και προσελκύει το μικρόβιο που του το προσφέρει.

Στην βιολογική καλλιέργειά, θέλουμε ένα υπόστρωμα που να ευνοεί τα μικρόβια. Γι αυτό και πρέπει να δώσουμε όλη την σημασία στο καλό compost. Και στην Κορεάτικη Φυσική Καλλιέργεια το 80% είναι οι ιθαγενείς μικρό οργανισμοί(IMO). 

Η έμφαση στο μικροβιολογικό φορτίο είναι εμφανής και για μένα πρέπει να είναι η αρχή. 

Εβίβα.
Απάντηση


Μηνύματα στο Θέμα
Βιολογική καλλιέργεια - από tzorge - 10-06-2021, 21:29

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)