Αξιολόγηση Θέματος:
  • 1 Ψήφοι - 5 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Συζήτηση γενετικής και τράπεζες σπορών
#4
γενικά η διαδικασία της σταθεροποίησης ποικιλιών είναι χρονοβόρα και θέλει πολύ δουλειά. όταν λέμε σταθεροποίηση εννοούμε στην μεταβλητότητα και στην προβλεψιμότητα που βρέθηκε στους απογόνους. όταν μια ποικιλία είναι ασταθής τότε υπαρχή μεγάλο ποσοστό μεταβλητότητας και χαμηλό ποσοστό προβλεψιμότητας. ενώ στην σταθερή ποικιλία συμβαίνει το αντίθετο.

όταν λέμε μεταβλητότητα εννοούμε, την σειρά των διαφορετικών φαινότυπων που θα εκφραστούν όταν βγάλουμε ένα υβρίδιο.
όταν λέμε προβλεψιμότητα εννοούμε την αναμενόμενη αναλογία κατανομής των διαφορετικών φαινότυπων.
όταν ζευγαρώνεις δυο σταθερούς γονείς τότε 50% των απογόνων θα μοιάζουν εξίσου και στους δυο γονείς, 25% θα εκφράσουν χαρακτηριστικά πιο κοντά στην μητέρα και 25% πιο κοντά στον πάτερα.

οπότε ζευγαρώνεις για να έχεις σταθερούς γονείς άλλα και ζευγαρώνεις για να έχεις σταθερούς απογόνους και όλο είναι ένας κύκλος ετών

υπάρχουν διάφορες στις επιλογές του ζευγαρώματος,
διαφορετικά ζευγαρώνεις όταν ο στόχος είναι η σταθερή ποικιλία και διαφορετικά για να φτιάξεις μια καινούργια (ομοαιμη) ποικιλία.


σταθερές ποικιλίες υπάρχουν πολλές και περισσότερες είναι σε landrace άλλα και σε παλια υβρίδια, που εκεί ενδιαφέρουν συγκεκριμένα η συνολική φαινοτυπική έκφραση.
στις ομοαιμες ποικιλίες, υπάρχει ακόμα η αναζήτηση των συγκεκριμένων φαινοτυπικών εκφράσεων.

τα χαρακτηριστικά που είναι κυρίαρχα σε κάθε γονέα ανασυνδυαζονται για να παρέχουν γενετική βάση για τις επόμενες γενεές. η αρχική διασταύρωση των δυο άσχετων γονιών είναι γνωστή και ως f1. οπότε τα καλύτερα χαρακτηρίστηκα απ το υβρίδιο f1 διασταυρώνονται για να βγάλουν μια καλύτερη γένια f2.
στην περίπτωση των landrace(βάζεις και τους γονείς στο ζευγάρωμα) ή των πλέον σταθερών f6 - f10 ζευγαρώνεις πάντα με σκοπό την σταθερότητα και μοναδικότητα τον φαινοτυπικών εκφράσεων.

όσο διασταυρώνεται μια ποικιλία για συγκεκριμένα χαρακτηρίστηκα σταθεροποιούνται τα επιθυμητά χαρακτηρίστηκα και εξαλείφονται άλλα χαρακτηριστικά (αρνητικά ή μη).οπότε το φυτο αλλάζει απ την αρχική του μορφή


ο μέσος καλλιεργητής έχει ανάγκη από γρήγορο και δυνατό χόρτο αγνοώντας την άξια των landraces. η ζήτηση για γρήγορες ποικιλίες, μεγάλη παράγωγη, και χαώδες άκουσμα είναι μεγαλύτερη, οπότε και οι breeders ασχολούνται με τα υβρίδια. (inbreeding depression). (σταδιακά χάνονται τα landrace απ το παγκόσμιο χάρτη).
είναι τελείως διαφορετικό ένα grow να σου πάρει 3,5-4 μήνες με μικρή ευαισθησία τον φυτών σε εσωτερικό περιβάλλον, γρήγορη ωρίμανση και το άκουσμα ένα μίγμα από μαστούρες που σε κρατάει κόκαλο, από το ένα grow 6-7 μηνών με μεγάλη ευαισθησία των φυτών σε εσωτερικό περιβάλλον, μεγάλη διάρκεια ωρίμανσης και το άκουσμα σαν να έχει έρθει απ τον παράδεισο!!!
it's all about terpenes....
Απάντηση


Μηνύματα στο Θέμα
Landraces and Heirloom - από Buzzz - 31-03-2016, 10:16
Σταθεροποίησης Ποικιλιών. - από Buzzz - 31-03-2016, 10:36

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)