No Flush! Γιατί δεν φλασάρω
#24
αγαπητοί μου,

θα επιμείνω..
κάνω μια μετάφραση.... 


η ρίζα αποτελείται από τέσσερα ένθετα στρώματα ιστού: το εξώτατο στρώμα είναι η επιδερμίδα. ακριβώς μέσα σε αυτό το στρώμα είναι ο φλοιός. που ακολουθείται από την ενδοδερμίδα . και τέλος, στον πυρήνα, είναι η στήλη. υπάρχουν επίσης τριχοειδής ρίζες , οι οποίες είναι επεκτάσεις της επιδερμίδας που χρησιμεύουν για να αυξήσουν σημαντικά την επιφάνεια της ρίζας. και, τέλος, στο αναπτυσσόμενο άκρο της ρίζας (μεριστοματική περιοχή) είναι εξειδικευμένα κύτταρα γνωστά ως καλύπτρα.

η καλύπτρα της ρίζας μπορεί να ανιχνεύσει:

νερό
βαρύτητα
τοξικα χημικα
θρεπτικά στοιχεία
φως
πίεση
βακτήρια
μύκητες
βράχια / άψυχα αντικείμενα
άλλα φυτά
άλλα μέλη του δικού του είδους
τις δικές του ρίζες
με λίγα λόγια, η καλύπτρα είναι ένα εξαιρετικό μέρος του φυτού.

οι ρίζες φέρνουν νερό και θρεπτικά συστατικά στο φυτό χρησιμοποιώντας όσμωση για απορρόφηση του νερού και ενεργή μεταφορά για απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.

ξεκάθαρα, το νερό και οι θρεπτικές ουσίες δεν εισέρχονται μαζί με τα ιόντα που είναι διαλυμένα στο νερό. αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να θυμόμαστε. εισάγονται ξεχωριστά.
το δεύτερο σημείο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι τα φυτά δεν χρησιμοποιούν θρεπτικές ουσίες στην οργανική τους μορφή. δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν θρεπτικά συστατικά μέχρι να αναλυθούν στην ανόργανη μορφή τους. αυτό επιτυγχάνεται από τα μικρόβια που με την δραστηριότητα τους, ένζυμα κλπ, προσδίδουν φορτίο δημιουργωντας ιόντα.

ένας επιπλέον μηχανισμός χρησιμοποιείται μέσα στο φυτό για να μετακινείται το νερό και άλλα διαλύματα γύρω. αυτός ο μηχανισμός ονομάζεται μεταγωγή (convection). έτσι, είναι τρεις τρόποι μεταφοράς νερού μέσα και μέσα από το εργοστάσιο: όσμωση, ενεργή μεταφορά και μεταγωγή (convection) (όπου οι δύο πρώτες φέρνουν νερό στο φυτό και η τρίτη το μετακινεί). ας δούμε το καθένα.

η όσμωση είναι η μεταφορά διαλύτη μέσω ημιπερατής μεμβράνης σε συγκέντρωση υψηλότερης διαλυμένης ουσίας στην κατεύθυνση που εξισώνει τη συγκέντρωση σε κάθε πλευρά της μεμβράνης.

πρέπει με την όσμωση να δημιουργήσουμε πίεση (η οποία έχει ως αποτέλεσμα την υδροστατική πίεση ή την ενίσχυση του ιστού υπό πίεση) στο φυτικό κύτταρο. αυτό αναγκάζει το φυτό να στέκεται όρθιο.

η όσμωση γίνεται θέμα όταν τα διαλυμένα χημικά στη μία πλευρά της ημιπερατής μεμβράνης δεν μπορούν να περάσουν από τη μεμβράνη για να εξισώσουν τις συγκεντρώσεις.

εάν το φυτικό κύτταρο έχει υψηλή συγκέντρωση διαλυμένης ουσίας (θρεπτικό διαλυμα) και το νερό έξω από το κύτταρο έχει χαμηλή συγκέντρωση διαλύτη (σκεφτείτε καθαρό νερό), περιγράφουμε ότι το κύτταρο είναι σε ένα υποτονικό διάλυμα και το φυτικό κύτταρο απορροφά ύδωρ , στιβαρό φυτικό ιστό.

εάν, από την άλλη πλευρά, το φυτικό κύτταρο έχει ένα υψηλό επίπεδο διαλύτη και το υλικό που περιβάλλει το κύτταρο έχει υψηλή συγκέντρωση διαλυμένης ουσίας, περιγράφουμε ότι το κύτταρο είναι σε υπερτονικό διάλυμα και το φυτικό κύτταρο θα χάσει νερό, με αποτέλεσμα να έχει χαλαρό φυτικό ιστό.

όταν ένα φυτικό κύτταρο βρίσκεται σε ένα διάλυμα ίσο σε συγκέντρωση με το υγρό που τον περιβάλλει, λέγεται ότι είναι σε ισοτονικό διάλυμα. αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει καμία μεταφορά. αυτό σημαίνει ότι το "νερό μέσα" βρίσκεται σε ισορροπία με το "νερό έξω".


οι ενεργές μεταφορές κοστίζουν σε ενέργεια, γι 'αυτό ονομάζεται "ενεργός" η μεταφορά αυτή . η ενεργή μεταφορά είναι η χρήση της χημικής ενέργειας (atp σε αυτή την περίπτωση) προκειμένου να μετακινηθεί το διάλυμα έναντι της κλίσης της συγκέντρωσης. αυτό σημαίνει ότι τα ιόντα μεταλλικών θρεπτικών συστατικών μετακινούνται από μια περιοχή χαμηλής συγκέντρωσης σε μια περιοχή με υψηλή συγκέντρωση ή, με άλλα λόγια, δεν εξισώνουν τη συγκέντρωση, αλλά δημιουργούν μια μεγαλύτερη ανισότητα συγκέντρωσης - ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση της όσμωσης.

τα φυτά πρέπει να συμμετέχουν σε ενεργή μεταφορά αφού έχουν εξαντλήσει την ικανότητά τους να απορροφούν θρεπτικά συστατικά μέσω διάχυσης. (σε αντίθεση με την όσμωση, η διάχυση είναι απλώς η τάση των μορίων να κατανέμονται ομοιόμορφα) δεδομένου ότι η ανάγκη του φυτού για θρεπτικά ιόντα είναι μεγαλύτερη από την προσφορά στο έδαφος, το φυτό πρέπει να έχει έναν τρόπο να μετακινήσει την εν λόγω θρεπτική ουσία πέρα από την ισορροπία και έναντι της συγκέντρωσης.

τα φυτά είναι σε θέση να το κάνουν αυτό με τη χρήση του ατρ για να αλλάξουν το σχήμα των πρωτεϊνών στις κυτταρικές μεμβράνες. όταν οι πρωτεΐνες αλλάζουν σχήμα, δεσμεύονται με ιοντικά (φορτισμένα) θρεπτικά συστατικά εναποτίθενται στην αντίθετη πλευρά της μεμβράνης, η οποία, με τη σειρά της, προκαλεί μια άλλη αλλαγή στο σχήμα της πρωτεΐνης και οδηγεί σε άλλη μεταφορά ιόντων, προς την αντίθετη κατεύθυνση. με απλά λόγια, υπάρχει συναλλαγή. κάθε τέτοια συναλλαγή, χρειάζεται ένα επιπλέον μόριο ατρ για να επαναληφθεί η διαδικασία.

τα φυτά χρησιμοποιούν ιόντα η + (υδρογόνου) και οη (υδροξυλίου), τα οποία είναι προϊόντα φυτικού μεταβολισμού, για να εμπορεύονται ιόντα ανόργανων θρεπτικών ουσιών που προσκολλώνται σε σωματίδια εδάφους, όπως νο3- (νιτρικό) ή κ + (κάλιο). ! τα φυτά δεν εκκρίνουν ιόντα υδρογόνου και οη (υδροξυλίου) σε ίσο βαθμό. αντίθετα, τείνουν να ευνοούν το h +, πράγμα που σημαίνει ότι το φυτό οξύνει ενεργά το έδαφός του (αυτό συμβαίνει ξέχωρα και επιπλέον της αποσύνθεσης και της συνακόλουθης συσσώρευσης καρβονικού οξέος.)

η διαπνοή είναι η απώλεια νερού μέσα από τα φύλλα του φυτού. αυτή η απώλεια δημιουργεί μια χαμηλότερη κλίση πίεσης στην κορυφή του φυτού στην οποία κινείται το νερό προς τα εμπρός για να γεμίσει. αυτό το φαινόμενο του φυτού που τραβάει το νερό προς τα πάνω ονομάζεται μηχανισμός συσχέτισης-τάσης και είναι ο πρωταρχικός μηχανισμός για τη μετακίνηση του νερού μέσα στο φυτού.

το νερό κολλάει στον εαυτό του λόγω των δεσμών υδρογόνου του (συνοχή). στους μικρούς σωλήνες του ξύλου, αυτοί οι δεσμοί παρέχουν αρκετή τάση για να επιτρέψουν στη χαμηλή πίεση στην κορυφή του φυτού να τραβήξει κυριολεκτικά το νερό μεγάλες αποστάσεις προς τα επάνω χωρίς ποτέ να σπάσει αυτή την ένταση.

οι ρίζες είναι καταπληκτικά, σχεδόν "έξυπνα" όργανα. η όσμωση, η ενεργός μεταφορά και η μεταγωγή μεταφέρουν νερό και θρεπτικά συστατικά μέσα και σε όλο το φυτό.

τα φυτά δεν απορροφούν το θρεπτικό ζωμό με τον τρόπο που ένα σφουγγάρι απορροφά νερό από έναν πάγκο. τα ανόργανα θρεπτικά ιόντα και το νερό εισάγονται ξεχωριστά. υπερβολικές συγκεντρώσεις θρεπτικού διαλύματος στο έδαφος μπορούν να αντιστρέψουν την κατεύθυνση της όσμωσης, σκοτώνοντας το φυτό. η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι μηχανισμοί πρόσληψης και μεταφοράς λειτουργούν επιλύουν το ερώτημα εάν πρέπει ή όχι να "flashαρετε" στο τέλος κάθε κύκλου ανθοφορίας.
Απάντηση


Μηνύματα στο Θέμα
RE: No Flush! Γιατί δεν φλασάρω - από guest19 - 22-04-2019, 09:42
RE: No Flush! Γιατί δεν φλασάρω - από guest19 - 23-04-2019, 16:00
RE: No Flush! Γιατί δεν φλασάρω - από guest19 - 24-04-2019, 04:20
RE: No Flush! Γιατί δεν φλασάρω - από guest19 - 24-04-2019, 12:32
RE: No Flush! Γιατί δεν φλασάρω - από tzorge - 09-06-2019, 13:13

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)