Περί Cal/mag. Τι φάση;
#1
Για ποιο λόγο κυκλοφορεί ειδικό λίπασμα Cal/Mag; 
  • Ας υποθέσουμε ότι καλλιεργώ σε χώμα και ότι έχω προσθέσει ασβέστιο και μαγνήσιο, είναι ανάγκη να αγοράσω πρόσθετο Cal/Mag για το ριζοπότισμα;
  • Βλέπω τόσα πολλά Cal/Mag προϊόντα στην αγορά και τους καλλιεργητές να τα αγοράζουν σα να είναι άκρως απαραίτητα. Γιατί;
  • Μπορεί κάποιος να προσθέσει ασβεστίτη στο νερό και να ποτίσει ριζικά;
  • Το έδαφος εδώ γύρω σε μένα είναι εμπλουτισμένο με μαγνήσιο(Mg) και δεν έχω παρατηρήσει ελλείψεις του.
  • Διάβασα πως υπάρχει ιδανική αναλογία ( απ' ότι λένε οι ειδικοί) μεταξύ Ca:Mg γύρω στο 70:30 ή κάπου εκεί. 
  • Έχουν την ίδια αναλογία, περιεκτικότητα(%) και ενώσεις όλα τα προϊόντα Cal/Mag;
  • Γιατί όχι κάκο τρία(Caco3) και epsom salts(mgso4);
Απάντηση
#2
  Για ποιο λόγο κυκλοφορεί ειδικό λίπασμα Cal/Mag; 

   Όπως και στον 'κοσμο των 'οργανικών', έτσι και στα επεξεργασμένα λιπάσματα, υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση. Αν και ο τρόπος χρήσης του εξαρτάται από την μέθοδο καλλιέργειας, γενικά οι καλλιεργητές το αντιλαμβάνονται σαν μια 'λύση' στο πρόβλημα.

  Να διευκρινίσω ότι το Cal/Mag δεν είναι κάποιο 'είδικο στοιχείο' που χρειάζεται σα πρόσθετο στην λίπανση. Στην ουσία είναι δύο ξεχωριστά στοιχεία, ασβέστιο(Ca) και μαγνήσιο(Mg), τα οποία ωφελούν σε διαφορετικές λειτουργίες και της περισσότερες φορές δεν ευννοεί ο συνδυασμός τους, ούτε το φυτό, ούτε τον καλλιεργητή.

  Τις περισσότερες φορές που το προμηθεύεται κάποιος είναι επειδή νομίζει ότι είναι αναγκαία η χρήση του. Συνήθως όταν τα φυτά ασθενούν, οι πρώτες υποθέσεις που κάνει ο καλλιεργητής είναι 1)Παραπάνω άζωτο ή 2)λιγότερο Ca και/ή Mg μέσα στο λίπασμα ή στο υπόστρωμα. Το πρώτο συνήθως ισχύει, είναι πολύ συχνή η υπερβολική δόση αζώτου. Το δεύτερο όμως δεν συμβαίνει συχνά.

  Όσο αφορά το Ca το πρόβλημα δεν είναι ότι λείπει από την λίπανση(μείγμα/υπόστρωμα) αλλά ότι το  φυτό δεν μπορεί να το απορροφήσει/μετακινήσει. Για παράδειγμα, ακόμα και αν είναι αρκετά τα ιόντα Ca στο υπόστρωμα δεν σημαίνει ότι η ρίζα θα τα απορροφήσει όλα. Ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την απορρόφηση/μετακίνηση του Ca είναι το περιβάλλων κλίμα( υγρασία/ θερμοκρασία & VPD) του φυτού. Όταν λοιπόν το VPD δεν είναι στα επιθυμητά επίπεδα, η διαπνοή του φυτού μειώνεται με αποτέλεσμα να απορροφάει λιγότερο νερό από της ρίζες. To Ca είναι immobile, απορροφιέται από της ρίζες λόγο του ότι το 'παρασέρνει' το νερό, οπότε αν η ροή του νερού μειωθεί τότε μειώνεται και η απορρόφηση του Ca.

  Η λύση στο πρόβλημα θα ήτανε να αυξήσουμε την υγρασία(και/ή να μειώσουμε την θερμοκρασία) και όχι να προσθέσουμε παραπάνω Ca ή Cal/Mag. Προσθέτοντας παραπάνω(σπατάλη), ενισχύεται μεν η απορρόφηση του λίγο, λόγο του ότι θα υπάρχει παραπάνω Ca στο νερό της ριζόσφαιρας, οπότε με την μειωμένη ροή απορρόφησης νερού θα απορροφηθούν λίγα παραπάνω ιόντα άσβεστου(αλλά η ροή παραμένει μειωμένη).

  Η ρίζα του προβλήματος λοιπόν είναι η μειωμένη διαπνοή που προκύπτει στα ανεπιθύμητα επίπεδα VPD.

VPD : Νήμα
mobile/imobile elements : Νήμα

  Ωστόσο υπάρχουν πολλές εταιρίες όπου σκοπίμως φροντίσανε να λείπει ένα μέρος Ca από το λίπασμα για να αναγκάζουν τους καλλιεργητές να αγοράσουν και δεύτερο προϊόν. Οι αξιόλογες εταιρίες λιπασμάτων(συμβατικά-οργανικά) που σέβονται τον καταναλωτή, φροντίζουνε στη φόρμουλα του λιπάσματος να περιέχει ακριβώς όσο Ca και Mg χρειάζεται.


 Ας υποθέσουμε όμως ότι καλλιεργώ σε χώμα και ότι έχω προσθέσει ασβέστιο και μαγνήσιο, είναι ανάγκη να αγοράσω πρόσθετο Cal/Mag για το ριζοπότισμα; 

  Και να έχει το χώμα την απαραίτητη περιεκτικότητα ασβεστίου δεν αποκλείει την έλλειψη στα φυτά. Λόγο της CEC και την πυκνότητα της μάζας του χώματος, είναι δύσκολο να μετακινείτε to Ca στο χώμα περισσότερο από τα υπόλοιπα υποστρώματα(coco,τυρφη κ.α) αλλά δεν επηρεάζει το χώμα όσο το VPD στην απορρόφηση του. Τα φυτά που καλλιεργούνται στην φύση(ντομάτα) έχουν τις περισσότερες ελλείψεις Ca λόγο του VPD(χαμηλή υγρασία και/ή υψηλή θερμοκρασία), που συμβαίνει συνήθως την καλοκαιρινή περίοδο.

Νήμα: CEC - Cations Exchange Capacity(4ο ποστ)


Βλέπω τόσα πολλά Cal/Mag προϊόντα στην αγορά και τους καλλιεργητές να τα αγοράζουν σα να είναι άκρως απαραίτητα. Γιατί;

  Υπάρχουν περιπτώσεις που xρειάζεται να υπάρχει σαν πρόσθετο, είτε επιδη το αφαιρεσανε επιτιδες οι εταιριες για να σε αναγκασουν να παρεις και επιπλεον προιόν είτε τις φορές που θα χρειαστεί διαφυλλική πρόσθετη εφαρμογή.

 Μπορεί κάποιος να ποσθέσει ασβεστίτη στο νερό και να ποτίσει ριζικά; 

  Ναι, αλλά είναι καλύτερα να ουδετεροποιούμε τον άνθρακα με κάποιο οξύ(όπως το κιτρικό οξύ) αλλιώς θα επηρεάσεις αρνητικά το πεχά στο νερό του υποστρώματος και αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την απορρόφηση του σιδήρου(Fe) και το φωσφόρου(P). Επίσης η αύξηση Ca δίνει παραπάνω πιθανότητες να κάνει δεσμό με το P δημιουργώντας ιόντα που δεν μπορούν να απορροφηθούν από τις ρίζες(που σημαίνει ότι αυτά τα πρόσθετα ιόντα Ca και P δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα για το φυτό).

Νήμα: Δεσμοί ιόντων(6ο ποστ)

  Κατά την γνώμη μου όμως θα ήτανε πολύ καλύτερο να προσθέσεις γύψο αντί για ασβετίτη για ριζοπότισμα, έτσι δεν θα χρειαστεί να προσθέσεις οξύ. Το θέμα είναι η περιεκτικότητα (mg/L) Ca που θες να προσθέσεις στο μίγμα σου. (Θα μεταφράσει ο falcon τις πληροφορίες με την δοσολογία και τα σχετικά.)

Το έδαφος εδώ γύρω σε μένα είναι εμπλουτισμένο με μαγνήσιο(Mg) και δεν έχω παρατηρήσει ελλείψεις του.

  Συνήθως στα περισσότερα χώματα που κυκλοφορούν όπως και στα γόνιμα εδάφη, η περιεκτικότητα σε μαγνήσιο είναι σε επιθυμητά επίπεδα. Η έλλειψη Ca είναι ο λόγος που προσθέτουν Cal/Mag οι καλλιεργητές της περισσότερες φορές.

Διάβασα πως υπάρχει ιδανική αναλογία ( απ'ότι λένε οι 'ειδικόι') μεταξύ Ca:Mg γύρω στο 70:30 ή κάπου εκεί. 

  Άλλη μια παραπληροφόρηση είναι ότι υπάρχει ιδανική αναλογία Ca:Mg. Αυτό βασίζεται σε παλιές μελέτες του 1940 που αφορούσαν καλλιέργεια σε αμμώδες υπόστρωμα. Είναι ένας ισχυρισμός όπου κάποιοι 'ειδικοί' το δηλώνουν λανθασμένα ως γεγονός. Έχουν δημοσιεύσει στο παρελθόν για την λανθασμένη δήλωση αρκετοί καλλιεργητές όπως και έχουν πειραματιστεί αρκετοί στον χώρο τις επιστήμης. Τα αποτελέσματα ηταν επιθυμητά από αναλογίες 1.5:1 έως 8:1 Ca:Mg. Έχει αποδειχτεί όμως ότι στο ~ 3:1 αναλογία έχει λιγότερη απόδοση.

Σχετικές πληροφορίες, πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.


Έχουν την ίδια αναλογία,περιεκτικότητα(%) και ενώσεις όλα τα προϊόντα Cal/Mag;

Οχί...(λείπει κείμενο).

Γιατί όχι κάκο τρία(Caco3) και epsom salts(mgso4);

 Το πρώτο το χρησιμοποιούν πολές εταιρίες στην βαση και/ή σε προσθετη λίπανση που περιέχει Ca με την μορφή της 'οργανική' λίπανσης που εμπορεύονται. Η εφαρμογή του σαν Caco3 είναι αποδοτική και οικονομική, ωστόσο πρέπει να ουδετεροποιηθεί με οξύ(π.χ το κιτρικό) όπως ανέφερα και πιο πάνω.

  Το δεύτερο επεξεργάζεται σε εργαστήριο...(λείπει κείμενο)
 http://www.fao.org/fileadmin/templates/ ... ulfate.pdf"

Πηγή: The Logical Gardener
Απάντηση
#3
Για διαφυλλικά αυτές οι ενώσεις είναι πιο βολικές, Calcium acetate, calcium nitrate, calcium chloride.

Το νιτρικό ασβέστιο είναι πολύ αποδοτικό για πρόσθετο λίπασμα Ca στο ριζοπότισμα και διαφυλλικά.
Αυτό εδώ κάνει πολύ καλή δουλειά. Με 16 ευρώ τα 25 κιλά...

Yaraliva CalciNit - https://www.yara.gr/threpsi-lipansi/lipa...-calcinit/

Να σημειώσω ότι ασβεστιο έχει επείσης η κοπριά όπως και οι γεωργικοί ασβεστόλιθοι.

@Cpt_Alpha Calcitic lime, dolomite lime και γύψος, είναι καλύτερα από το νιτρικό ασβεστιο για ριζοπότισμα/διαφυλλικά;
Απάντηση
#4
(30-03-2021, 13:06 )Cpt_Alpha Έγραψε:  Προς ριζοπότισμα, απλά προσθέτω τον γύψο στο νερό, δεν χρειάζεται να ουδετεροποιηθεί με κάποιο οξύ. Ο γύψος θεωρείτε λίπανση.  Περίπου 0.5 με 1 γραμμάριο στο λίτρο. Κρατάμε υπόψιν ότι ο γύψος δεν διαλύεται εύκολα στο νερό όποτε δεν ξέρουμε με ακρίβεια την περιεκτικότητα ασβεστίου που θα περιέχει στο διάλυμα.

 Αν κάποιος χρειαστεί να προσθέσει γύψο στο υπώστρομα για να παρέχει ασβέστιο στα φυτά, δεν θα πρότεινα παραπάνω από 7 γραμμάρια για χώμα και περίπου 10 γραμμάρια για υπωστρομα τυρφης ή κοκοφοίνικα(χωρίς κοπριά ή κομπόστα).

 Προς διαφυλλικό πότισμα, αποφεύγω οτιδήποτε περιέχει ασβέστιο/θείο(γύψος) ή ασβέστιο/φωσφορικά(calphos). 

 Αν θέλω να ποτίσω διαφυλλικά με φυσικές(οργανικές) ουσίες έχω περιορισμένες επιλογές και η αποτελεσματικότητα τους κυμαίνεται, όπως για παράδειγμα, το ανθρακικό ασβέστιο(CaCO3 ή κάκο τρία) το οποίο έχει διαλυτική ικανότητα ~14 mg/L στους 25 βαθμούς(εκτός και αν το νερό είναι όξινο).

 Για να κάνω ένα διάλυμα ασβεστίου για διαφυλλική λίπανση με φυσικά προϊόντα(γεωργικούς ασβεστόλιθους) θα δοκίμαζα την παρακάτω συνταγή.(Παρόλο που το κιτρικό οξύ επεξεργάζεται σε εργαστήριο, θεωρείτε 'οργανικό')

  1. 950 mL απιονεσμένο νερό (25-30 βαθμούς Κελσίου).
  2. Μειώνω το pH στο 3.0 με κιτρικό οξύ.
  3. Ζυγίζω 3.125 ανθρακικό ασβέστιο(food grade CaCO3) ή ασβεστίτη(calcitic lime) σαν δεύτερη επιλογή, και τα δυο περιέχουν ~ 40% ασβέστιο.
  4. Από τα 3.125 που ζύγισα προσθέτω σε δόσεις 0.1 γρ. έως 0.25 γρ. και κατεβάζω το ph με κιτρικό οξύ στο 4.0 αν χρειαστεί.
  5. Αφού επαναλάβω την διαδικασία και προσθέσω και τα 3.125 ανθρακικό ασβέστιο μέσα στο νερό πρόσθετο και το υπόλοιπο νερό μέχρι να φτάσει στο 1 λίτρο.
  6. Φιλτράρω μερικές φορές το νερό.
 Για να το εφαρμόσω διαφυλλικά,  προσθέτω 1 μέρος από το διάλυμα που έφτιαξα πιο πάνω με 5 μέρη νερού ώστε το μίγμα να προσδίδει περίπου 250 mg/L ασβέστιο.

 Θα ήταν πολύ αποδοτική η εφαρμογή κάποιου κατάλληλου διαβρέκτη για να επιταχύνει την διαδικασία απορρόφησης ασβεστίου από τα φύλλα. Επίσης αποδοτική θα ήταν και η εφαρμογή 0.1 με 0.5 ml χουμικού οξέος το οποίο θα κρατήσει τα φύλλα για περισσότερο χρόνο υγρά ενισχύοντας την απορρόφηση ασβεστίου(και άλλων ωφέλιμων ιόντων).

 Ίσως ωφελούσε η πρόσθεση κάποιας συντηρητικής ουσίας όπως το σορβικό κάλιο (E202) στην αναλογία των 0.5 έως 1.35 γραμμαρίων ανά 1 λίτρο διαλύματος. Αν πρόκειτε να διατηρηθεί για μέρες, καλύτερα να διατηρείτε στο ψυγείο.

 *Η χρήση του κιτρικού οξέος για την ουδετεροποίηση ίσως επηρεάσει αρνητικά κάποια ιόντα ασβεστίου(χηλικοποιήση) με αποτέλεσμα να μειώσει την απόδοση στην διείσδυση του φύλου, γι' αυτόν τον λόγο είναι προτιμότερη η χρήση υδροχλωρικού οξέος από βιολογικής και επιστημονικής άποψης.
Απάντηση
#5
(30-03-2021, 04:42 )Argisilaos Έγραψε: Calcitic lime, dolomite lime και γυψος. Είναι καλύτερα από το νιτρικό ασβεστιο για ριζοπότισμα/διαφυλλικά;

 Οι ασβεστόλιθοι(Limes) όπως και ο γύψος(θειικό ασβέστιο) θεωρούνται λίπανση αργής απελευθέρωσης, αυτό τα κάνει κατάλληλα για εφαρμογή στο υπόστρωμα, συν του ότι έχουν και την ιδιότητα να αυξάνουν και να κρατάνε το πεχά στα επιθυμητά επίπεδα. Επίσης είναι αποδεκτά από τους οργανικούς καλλιεργητές λόγο του ότι θεωρούνται φυσικά. Το νιτρικό ασβέστιο είναι άμεσα διαθέσιμο για της ρίζες, όποτε το σοφότερο είναι να το εφαρμόζεις στο ριζοπότισμα(το νερό που ποτίζεις) και όχι στο υπόστρωμα.

 Για δυαφυλλική λίπανση, το νιτρικό ασβέστιο είναι αρκετά πιο αποδοτικό και είναι πολύ πιο εύκολη η εφαρμογή του σε σχέση με τους ασβεστόλιθους, αλλά δεν θεωρείτε 'οργανικό'. Οπότε, εάν αυτό δεν σε ενδιαφέρει, το νιτρικό βολεύει πιο πολύ γενικότερα.

 Ο γύψος δεν κάνει για διαφυλλικη λίπανση διότι περιέχει θειο, και το θειο όπως και ο φώσφορος, δεν μπορούν να εισχωρήσουν την επιδερμίδα του φύλου. Αποφεύγω να ψεκάζω τα φύλλα με ότι περιέχει φώσφορο η θειο.(γύψος, άλατα epsom, calphos κ.α.)

 Συνοπτικά η σύσταση τους,

το νιτρικό της YaraLiva περιέχει 15.5% άζωτο και 19 ασβέστιο.

Lime είναι ο ασβεστόλιθος. Η κύρια ουσία που το χαρακτηρίζει είναι το ανθρακικό ασβέστιο(CaCO3) και μετά από επεξεργασία μετατρέπεται σε ασβεστίτη(πιο καθαρή μορφή του CaCO3). Τον καθαρισμένο-επεξεργασμένο ασβεστολιθο των λέμε γεωργικό ασβεστόλιθο(agricultural lime) όπου είναι και πιο ωφέλιμο στην θρέψη των φυτών. Οι ασβεστόλιθοι που περιέχουν ως κύριο συστατικό(εκτός από ασβεστίτη) και δολομίτη Mg(CO3) συνιστούν τους δολομιτικούς ασβεστόλιθους(dolomite limes).

 Δηλαδή, calcitic lime είναι ο ασβεστίτης, ανθρακικό ασβέστιο (CaCO3) και dolomite lime είναι ο δολομίτης, ανθρακικό ορυκτό του ασβεστίου και του μαγνήσιου(CaMg(CO3)2). Και στα δυο υπάρχει άνθρακας. Η περιεκτικότητα του υποστρώματος σε άνθρακα επιρεάζει την αποδοτικότητα του ρυθμίζοντας το ph αποτελεσματικά, επιρεαζει θετικά την δομή του υποστρώματος, την ροή του νερού, παραγωγή των μικροβίων κ.α. 

* Οι λειτουργίες του άνθρακα και η σχέση του με το φυτό θα συζητηθούν αναλυτικότερα στο νήμα άνθρακας/υπόστρωμα,CO2 και κύκλος του άνθρακα: Νήμα

 Η σημαντική διαφορά αυτών των δυο ουσιών, ως προς την θρέψη του φυτού, είναι η περιεκτικότητα μαγνήσιου που έχει ο δολομίτης. Το μαγνήσιο(Mg) χρειάζεται σε διαφορετικές λειτουργίες για το φυτό απ' ότι το ασβέστιο(Ca) με αποτέλεσμα άλλες φορές να ευνοεί ο συνδυασμός και άλλες όχι. Έχει αποδειχτεί πως η αναλογία Ca/Mg επηρεάζει ελάχιστα, αν όχι καθόλου, τα φυτά. Αυτό που θα έπρεπε να μας ανησυχεί είναι η περιεκτικότητα αυτών των δυο ουσιών σε μαγνήσιο και ασβέστιο και όχι η αναλογία.

 Το ανθρακικό μαγνήσιο αναγράφεται σε ποσοστό %. Για να υπολογιστεί το Mg από το MgCO3 πρέπει να πολλαπλασιαστεί η ποσότητα % επί 0.29. Δηλαδή, 11% ανθρακικό μαγνήσιο επί 0.29 μας κάνει 3,19%(11x0.29=3.19).

Συνήθως, ο δολομίτης περιέχει ~11% μαγνήσιο και ~21% ασβέστιο. Ο ασβεστίτης περιέχει ~40% ασβέστιο και ~0.2% μαγνήσιο.

  Υπολογισμοί παραγωγής/εφαρμογής λιπασμάτων: Νήμα

 PH: Και οι δυο ουσίες αυξάνουν το Ph. Οι διαφορές τους σχετικά με το ph είναι πολύ μικρές ως προς την ποσότητα που χρειάζεται και τις αντιδράσεις τους. Ακόμα και όταν τα χρησιμοποιούμε για την ισορρόπηση του ph, έχουμε σαν βασικό κριτήριο την περιεκτικότητα του Ca και του Mg.

 Ο δολομίτης όπως και ο ασβεστίτης, μπορούν να εφαρμοστούν με σκοπό να αυξήσουν το ph του υποστρώματος εφόσον η περιεκτικότητα μαγνήσιου είναι 75ppm και πάνω. Αν το ph στο υπόστρωμα είναι χαμηλότερο του επιθυμητού και η περιεκτικότητα μαγνήσιου κάτω από 75ppm θα ήταν πιο ωφέλιμη η εφαρμογή δολομίτη ώστε να προσθέσουμε και μαγνήσιο. Στις περιπτώσεις που το ph δεν χρειάζεται να επηρεαστεί, αλλά χρειάζεται παραπάνω ασβέστιο, εφαρμόζεται ο γύψος (θειικό ασβέστιο) το οποίο δεν επηρεάζει το ph στο υπόστρωμα και παρέχει ασβέστιο και θείο στα φυτά.


 Γεγονότα για τον γύψο.


.pdf   gypsum.pdf (Μέγεθος: 25,36 KB / Λήψεις Αρχείων: 3.021)

 Πηγή: The Informed Gardener
Απάντηση
#6
Τα έψομ για ριζοπότισμα, είναι η καλυτερη επιλογή για να προσθέσεις το μαγνήσιο, χωρίς να χρειάζεται να αυξήσεις το ασβέστιο ή το άζωτο.
  • 16% μαγνήσιο και 32.5% θείο.
  • 1γρ. έψομ στα 4 λίτρα νερό προσδίδουν ~25ppm  Mg και 30ppm θείο (S).
 Συνιθιζεται να το προσθετουν και στο χωμα σε αναλογία ~0.5 γραμμάριο αννά λιτρο αλλά δεν είναι και αναγκαστικό.
Για εσωτερικό χωρο, σε τυρφη ή coco, είναι καλυτερα να το προσθέτεις στο ριζοποτισμα και όχι στο υπώστρομα.

@Falcon λείπει κείμενο.
Απάντηση
#7
(30-03-2021, 13:06 )Cpt_Alpha Έγραψε:  Κατά την διαδικασία προετοιμασίας του διαλύματος, σημειώνω μερικές παρατηρήσεις όπως:
  • Αν έμεινε καθόλου αδιάλυτη ουσία ώστε να χρησιμοποιήσω φίλτρα με μικρότερες τρύπες. Επισις αυτο θα συμαιναι ότι η περιεκτικότιτα σε ασβέστιο θα είναι λίγοτερη από τον υπολογισμό.
  • Πόσο κιτρικό οξύ χρειάστηκε σύνολο ώστε να οργανώσω τα υλικά μου την επόμενη φορά.
  • Πόσο ήταν το τελικό ph ώστε να κάνω τις ανάλογες διορθώσεις και πόση ουσία χρησιμοποίησα(αν χρειάστηκε) να ανεβάσω  το ph.
  • Πόση ώρα πήρε το διάλυμα να ετοιμαστεί ώστε να μπορώ να οργανώσω τον χρόνο μου την επόμενη φορά.

 Η εφαρμογή του διαβρέκτη στο διάλυμα δρα σαν ενισχυτικό της όλης διαδικασίας του διαφυλλικού ποτίσματος. Το προσθέτω στο αραιωμένο διάλυμα(1/5) και όχι στην αρχική φόρμουλα που ετοίμασα.

 Για το polysorbate 20 η δοσολογία είναι 1 γραμμάριο στο 1 λίτρο για οποιονδήποτε άλλο κατάλληλο διαβρεκτικό προϊόν ακολουθώ της οδηγίες που αναγράφει η συσκευασία ή ακόμα καλύτερα απευθύνομαι στον γεωπόνο που το προμηθεύτηκα για περισσότερες πληροφορίες.

Ενημέρωση για τους διαβρέκτες: Νήμα

 Μερικές σημειώσεις για το διάλυμα:
  •  Την πρώτη φορά ίσως είναι προτιμότερο να εφαρμόσω την μισή δοσολογία όπου θα προσδίδει περίπου 125 μιλιγράμμάρια Ca(ασβέστιο) στο 1 λίτρο(αν η διαδικασία πάει καλά). 125 μιλιγραμμάρια στο 1 λίτρο ισούνται με 125 ppm. Αν δω ότι το φάγανε όλο εφαρμόζω την κανονική δόση όπου προσδίδει 250 ppm και αν χρειαστεί μπορώ να την διπλασιάσω στα 500 ppm. Συνήθως η αναλογία που αναγράφεται στην παραπάνω φόρμουλα είναι ιδανική(250 ppm).
     
  •  Στις αρχικές δοκιμές της εφαρμογής των διαλυμάτων μου, δοκιμάζω σε κάποια φυτά από το σύνολο με διαφορετικές δοσολογίες ώστε να υπολογίζω την επιθυμητή περιεκτικότητα Ca που χρειάζεται.

  •  Η παραπάνω φόρμουλα(κιτρικό οξύ-νερό-ασβεστίτη) είναι διάλυμα-απόθεμα( stock solution), δηλαδή δεν είναι το διάλυμα που εφαρμόζω διαφυλλικα, πρέπει να αραιωθεί προτού εφαρμοστεί. Είναι πυκνότερο σε περιεκτικότητα ασβεστίου σαν τα κανονικά λιπάσματα της αγοράς όπου τα αναμιγνύουμε με νερό πριν την εφαρμογή.

  •  Το διατηρώ στο ψυγείο και το χρησιμοποιώ όποτε το χρειάζομαι και όποτε το βγάζω από το ψυγείο, περιμένω να ζεσταθεί σε θερμοκρασίες δωματίου πριν το αραιώσω.
  •  Ο τρόπος της προετοιμασίας στην παραπάνω συνταγή έχει σκοπό δυο πράγματα, την μείωση του κιτρικού οξέος στο διάλυμα όπου ευνοεί τα φυτά όπως και την αύξηση του ph, άρα δεν θα χρειαστεί κάποια βασική ουσία να το αυξήσουμε. Το ph ευνοεί περισσότερο στο 5.0, έτσι θα αυξήσει την απόδοση της εφαρμογής. 

  •  Λόγο του ότι το ασβέστιο είναι αδύναμο προς μετακίνηση εντός του φυτού από όργανο σε όργανο(π.χ. από φύλλο σε κλαδί), πολλοί καλλιεργητές εφαρμόζουν μίγμα με ασβέστιο συν αμινοξέα(calcium bisglycinate ή calcium gluconate) τα οποία δένονται με το ασβέστιο και το μεταφέρουν πιο γρήγορα λόγω του ότι τα αμινοξέα έχουν ταχύτερη μετακίνηση εντός του φυτού.Πέραν του ότι τα αμινοξέα είναι περιττά, δεν θα μεταφέρουν και πολύ ασβέστιο. Χρειάζεται αρκετός χρόνος να φτάσει το Ca από το φύλλο στο κοντινότερο μίσχο. Ανάλογα την απόσταση, συνήθως δεν φτάνει εύκολα, πόσο μάλλον από κάποιο φύλλο σε κάποιο δεύτερο φύλλο.

     Για τον παραπάνω λόγο πάντα ψεκάζω τα φυτά στο σύνολο(φύλλα, μίσχους και κλαδιά) και όχι μόνο τα φύλλα, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο ασβέστιο σε όλα τα όργανα-μέρη του φυτού και να μην αναγκάζεται να το μετακινεί.

     Το POD(Point of Deliquesence) για το χηλικό ασβέστιο είναι πολύ υψηλό(>90%) για να μπορεί να είναι το ασβέστιο διαθέσιμο στα φυτά σε σχέση με άλλες ιονικές μορφές του ασβεστίου( κάποιες είναι περίπου στα <40% όταν χρησιμοποιούμε διαβρέκτη). Η παραπάνω φόρμουλα διαθέτει στο φυτό αρκετό ασβέστιο και κάμποσο μαγνήσιο (αν εφαρμόσεις δολομίτη αντί του ασβεστίτη) σε ιονική μορφή αλλά αν εφαρμοστεί παραπάνω κιτρικό οξύ ή ασβεστίτης απ' ότι πρέπει τότε ίσως δημιουργηθεί κιτρικό ασβέστιο (chelated calcium) όπου δεν είναι επιθυμητό.
UNDERSTANDING DELIQUESCENCE
Managing the Point of Deliquescence


 Αυτή την φόρμουλα μου την είχε δώσει ένας παλιός ιντερνετικός φίλος, δεν γνωρίζω κάποιον άλλον να την έχει δημοσιεύσει παλιότερα και έχει δοκιμαστεί από αρκετούς καλλιεργητές, όπως και εμένα τον ίδιο. Τα αποτελέσματα είναι ευχάριστα. Έχει αρκετά επιθυμητή απόδοση γενικότερα αλλά όχι παραπάνω από άλλες φόρμουλες(όπως το νιτρικό ασβέστιο) συμβατικής θρέψης.

 Επίσης κάποιος μπορεί να πειραματιστεί με τον μη ιονικό διαβρέκτη εφαρμόζοντας το σε μερικά από τα φυτά και στα υπόλοιπα μπορεί να προσθέσει αλόη, όπως προτιμάται από τον 'κόσμο των "όργανικών". Μερικές αξιοσημείωτες παρατηρήσεις που μπορεί να κρίνει κάποιος, με γυμνό μάτι, για να συγκρίνει αυτά τα δυο θα ήταν:
  • Πόση είναι η επιφάνεια που κάλυψε το διάλυμα στο φύλλο(στο σύνολο του δηλαδή, αν γυαλίζει από την υγρασία ή αν έχει κενά που φαίνονται σα να μην βράχηκαν).
  • Αν μοιράστηκε η ουσία όπως πρέπει η αν έμεινε σε σταγόνες(η κύρια δράση της διαβρεκτικής ουσίας).
  • Πόση ώρα έκανε να στεγνώσει το φύλλο (πια ουσία το κράτησε για περισσότερη ώρα υγρό).
  • Για πόσο καιρό διατηρήθηκε χωρίς να φθαρεί η ουσία(π.χ. στο ράφι ή στο ψυγείο).
  • Και τέλος, πόσο και αν απέδωσε η εφαρμογή με το κάθε διάλυμα.

Πηγή: The Logical Gardener
Απάντηση
#8
Αυτή εδώ η μελέτη λέει ότι τα παρακάτω 2 προιόντα με οξίδιο του ασβεστιου, λειτουργισαν καλύτερα από το νιτρικό ασβέστιο σε κάτι φυτά Blueberry.

The Impact of Foliar Application of Calcium Fertilizers on the Quality of Highbush Blueberry Fruits Belonging to the 'Duke' Cultivar

  1. Lebosol®-Calcium-Forte
  2. FOLANX® Ca29  

Με το οξείδιο του ασβεστίου, τι φάση; Προσδίδει;

 Λέω να δοκιμάσω αυτό εδώ το λίπασμα στα 5.5$ για δυαφιλικά και ριζικά αλλά περιέχει κάλιο και βόριο εκτός του ασβέστιου: Adler Agro Ca-Complex 250ml.

 ''Για διαφυλλική εφαρμογή και υδρολίπανση. Εγγυημένη Σύνθεση: Συνολικό Άζωτο (Νιτρικό): 6% w/w, Υδατ. οξείδιο του Καλίου (Κ2Ο): 3% w/w, Υδατοδιαλυτό οξείδιο του Ασβεστίου (CaO) συμπλοκοποιημένο με LS: 10,5% w/w, Υδατοδιαλυτό Βόριο (Β): 0,2%. ''

  1. Θα κάνει λέτε δουλιά διαφυλλικά ή περισευει το κάλιο και το βόριο;
  2. Κάνει για ριζικό ποτισμα να το βάζω σαν προθετο στην βάση μου αντί καποιου Cal/Mag; Η βαση μου ειναι Grow,Micro,Bloom της General Hydroponic.
  3. Τι συμαίνει ''συμπλοκοποιημένο με LS'' ;

Δυο pdf από το πανεπιστίμιο της Μασαχουσέτης, με πλιροφορίες δοσολογιών των ασβεστόλιθων και της ιδιοτιτες τους ως ρυθμιστες του ph. 

.pdf   soil_ph_liming.pdf (Μέγεθος: 107,72 KB / Λήψεις Αρχείων: 466)

.pdf   SoilAcidityandLiming(11-22).pdf (Μέγεθος: 324,79 KB / Λήψεις Αρχείων: 341)
Απάντηση
#9
Εληψεις ασβεστίου.

~Μινιμουμ
   

~Μάξιμουμ
   

Angel



 Το προιόν αυτό περιέχει αρκετό ασβέστιο, μάλλον από ασβεστίτη(Calcitic Lime), αλλά λέει ότι κάνει και διαφυλλικά.


CalCarb
  • Calcium  (Ca) ...................................... 31%
  • Plant nutrients derived from: Calcium Carbonate
  • Wettable Powder Foliar Supplement
Αφου είπαμε ότι πρέπει να ουδετεροποιηθεί πρωτα με κάποιο οξύ, τι άλλο μπορεί να περιέχει και γίνεται διαθέσιμο το ασβέστιο (από το ανθρακικό ασβέστιο) για τα φυτά, όταν το αναμιγνύουμε απευθείας με το νερό;

Μήπως μπορώ να ανακατέψω τη ποσοτητα κιτρικού που θα σημειώσω (όταν κάνω τη φόρμουλα) με την ποσότητα του ανθρακικού -food grade- ασβεστίου σε μια σακούλα κλιπ και απλά να το παιξω και γώ xtreme cal carb η έχει και τίποτα άλλο μεσα; 

Σορβικό κάλιο βαζουμε μόνο σε υγρά η κάνει δουλειά και σε σκόνες; Και αν ναι, τότε σε τι σκόνες παρακαλώ; κάνει για ασβεστόλιθους;
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)