Λακτικά Βακτήρια LAB DIY
#1
Ένας πολύ καλός σύμμαχος της βιολογικής καλλιέργειας είναι τα λακτικά βακτηρία.

Η χρήση τους ειναι  φυτοπροστατευτική, επιταχύνει την αναπτυξη του φυτού, ενώ βελτιώνει την διαθεσιμότητα στοιχείων του υποστρώματος. 

Δρουν αντιμύκητικα  τόσο λόγω ανταγωνισμού αλλά κι επειδη αλλάζουν το ph.

Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψιν μας πως κονσόρτια λακτικών μικροβίων ζουν όχι μόνο ενδοφυτικά, αλλα τόσο στην ριζόσφαιρα όσο και στην φυλλόσφαιρα, τα λακτικά βακτήρια λοιπόν ειναι αμεσα συνδεδεμένα με το σύνολο του φυτού τόσο πάνω από το χώμα όσο και μέσα όσο και τον ίδιο τον ιστό του φυτού.

 
Πως τα καλλιεργούμε?

1) ξεπλένουμε ρύζι και κρατάμε το νερό από τις 2 πρώτε πλύσεις  Το άσπρο ειναι άμυλο που θα ειναι η τροφη, το υπόστρωμα δηλαδή, για τα λακτικά βακτήρια.
   
Βολεύει ένα διάφανο σκεύος. Το γεμίζουμε 2/3, (έχει σημασία για τον σωστό αερισμό) και σκεπάζουμε με πετσέτα μιας και πρεπει να αναπνέει, και το αφήνουμε μακριά από τον ήλιο. Εγώ το βάζω πάνω από το ψυγείο η έξτρα ζέστη βοηθάει να αναπτυχθούν γρήγορα τα μικρόβια. Το αφήνουμε στην ησυχία του δεν θέλει ανακατέματα κλπ.
   
2) Σε 3 με 5 μέρες το νερό θα έχει χωρίσει σε 3 τμήματα. Με σύριγγα συλλέγουμε το μεσαίο στρώμα. Το ζουμί που συλλέγουμε έχει πολλά μικρόβια εκτός από τα λακτικά βακτήρια. 
Για να επιλέξουμε μόνο τα λακτικά  βακτήρια βάζουμε γάλα. Τα λακτικά βακτήρια θα επικρατήσουν στο γάλα και θα εξαλείψουν όλα τα άλλα. Η αναλογία είναι 1 προς 10 δηλαδη 100 ml ρυζόνερο σε ένα λίτρο γάλα.
Πάλι ειναι σημαντικό να γεμίσει το δοχείο 2/3 ώστε η ζυμωση να γίνει με επιτυχία. 
Οπότε παίρνουμε όσο ρυζόνερο αναλογεί ώστε να γεμίσει με γάλα τα 2/3 του δοχείου
   
3) Το γάλα με το ρυζόνερο το σκεπάζουμε με πετσέτα και το φυλάμε πάλι σε σκιερό μέρος.
Σε 5 με 7 μέρες το γάλα έχει γίνει τυρί. (το οποίο τρώγεται κιόλας αλλά άλλη ιστορία αυτή)
   
4)Σουρώνουμε με τουλπάνι 
   
5) Αποθηκεύουμε είτε στο ψυγείο χωρίς ζάχαρη  κρατάει 6 μήνες, είτε με μαύρη ζάχαρη (50-50) εκτός ψυγείου όπου κρατάει ίσως και για 1 χρόνο.

Το αραιώνουμε 1 προς 1000,  μαζί με άλλα θρεπτικά (πχ  SST, FFJ FPJs) διαφυλλικά.
 δεν θέλει πολλά ψεκάσματα, και σίγουρα όχι στα τελειώματα της ανθοφορίας.

Στο υπόστρωμα επιταχύνει την αποσύνθεση κι έτσι μπορεί να έχει διπλή χρήση. Πρώτα να κάνει πιο γρήγορα διαθέσιμα οργανικά στοιχειά με την διάσπαση, ενώ, επειδη τρώει την  ουρία, μπορεί να βοηθήσει σχετικά γρήγορα ένα καυτό υπόστρωμα να γίνει φιλόξενο στα φυτά μας.


Πηγή συνταγής πανεπιστήμιο Χαβάης.


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)