Κορεάτικη Φυσική Καλλιέργεια
#1
Bug 
Μήνυμα προς τον αναγνώστη
Δεν είμαι ειδικός ούτε ειδήμων, δεν βγάζω τα καλύτερα φυτά ούτε έχω στρέμματα να καλλιεργώ.

Βγάζω όμως το χόρτο μου χωρίς μπουκάλι. 

Τέλος disclaimer. 

Η Κορεάτικη Φυσική καλλιέργεια αποσκοπεί στην απεξάρτηση του αγρότη από την βιομηχανία  λιπασμάτων δίνοντας του αυτάρκεια. 

Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι ενδιάμεσα στην φυσική καλλιέργεια,-του δεν κάνω τίποτα - αλά Masanobu Fukuoka και στην δυτική φιλοσοφία νταντεματος.

Το φυτό θωρακίζεται με θρεπτικά στοιχεία, ένζυμα, ορμόνες και μικρόβια που παράγει ο ίδιος ο καλιεργητης από το κτήμα του. Εδώ ταΐζουμε ανάλογα με το στάδιο ζωής του φυτού.

Ακολουθείτε, κάτι πολύ γνωστό σε μας, ο θρεπτικός κύκλος. 

Η θεωρία του θρεπτικού κύκλου, υποστηρίζει πως το φυτό θέλει διαφορετικά θρεπτικά στοιχεία ανάλογα με το στάδιο ζωής του. 
Έτσι, αλλά στοιχεία θέλει στα πρώιμα στάδια βλαστικης ανάπτυξης, άλλα στην αλλαγή για ανθοφορία κι άλλα κατά την διάρκεια της ανθοφορίας.

Με απλες, (ενίοτε όμως) χρονοβόρες διαδικασίες, παρασκευάζονται όλα τα σκευάσματα που χρησιμοποιεί ο καλιεργητης. 

Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. 

Τα βασικά σκευάσματα είναι τα εξής (με σειρά φθίνουσας σημασίας) 
IMO Ιθαγενείς Μικρό Οργανισμοι
LAB Λακτικα Βακτήρια 
OHN Ασιατικά Θρεπτικά Βότανα 
FPJ Ζυμωμένος Χυμός Φυτών,  
FFJ Ζυμωμένος Χυμός Φρούτων 
FAA, Αμινοξέα Ψαριών 
WSCa, Υδατοδιαλυτό Ασβέστιο 
WSCaP Υδατοδιαλυτός Φώσφορος κι Ασβέστιο.
WSK Υδατοδιαλυτό Κάλλιο.

Πολύ μεγάλης σημασίας είναι οι Ιθαγενείς Μικρό Οργανισμοι και είναι ίσως η πιο δύσκολη διαδικασία μιας και πρέπει να πιάσουμε αγρίους μικρό οργανισμούς και να τους καλλιεργείσουμε. Δυστυχώς δεν έχω πια ΙΜΟ και είναι στα todo. 
Φυσικά θα πάρω φωτογραφίες όταν μπορέσω να πάω για ΙΜΟ. 

Το OHN αποτελεί θρεπτικό πολτό για τα μικρόβια κι έχει και φυτοπροστατευτικό ρόλο. Χρησιμοποιείτε σχεδόν σε κάθε περίπτωση. Η όλη διαδικασία είναι επίσης χρονοβόρα αλλά και κάπως συνθέτη. Τα βασικά στοιχεία του ΟΗΝ είναι :
  • Πιπερόριζα
  • Σκόρδο 
  • Κανέλα 
  • Αρχαγγελική
  • Γλυκόριζα 
Τo FPJ και το FFJ είναι ζυμωμένοι χυμοί φυτών και φρούτων αντίστοιχα. 

Οι ζυμώσεις όλες γίνονται με προσθήκη μαύρης ακατέργαστης ζάχαρης. Σε βάρος όσο φυτική ύλη τόσο ζάχαρη. 

Δεν πάμε να λιώσουμε τελείως την φυτική ύλη, νομίζω κάτι τέτοιο κάνει η Biobiz (βλ. MDSS) εδώ θέλουμε να μην ολοκληρωθεί η ζύμωση. 

Με την ζάχαρη δημιουργείτε οσμοτική πίεση, δεν θέλουμε να στύψουμε και την τελευταία σταγόνα από την φυτική ύλη, θα πάρουμε μόνο ότι βγει από την πίεση αυτή.

Τα αμινοξέα ψαριών είναι βασικά άζωτο όχι όμως στην ιοντική μορφή. Ζάχαρη με ψάρια πάλι 1 προς 1 σε βάρος. 

WSCa φτιάχνουμε καβουρδίζοντας τσόφλια αυγών τα οποία βάζουμε 1 προς 10 σε ξύδι. (σε βάρος) 

WSCaP φτιάχνουμε καβουρδίζοντας κόκαλα τα οποία βάζουμε 1 προς 10 σε ξύδι. (σε βάρος) 

WSK φτιάχνουμε είτε καβουρδίζοντας κοτσάνι καπνό είτε ήλιο και μετά πάλι 1 προς 10 σε ξύδι.

Αυτά για αρχή θα ποσταρω φώτο όπως φτιάχνω τα ματζούνια μου.

Εβίβα και καλές καλλιέργειες
Απάντηση


Μηνύματα στο Θέμα
Κορεάτικη Φυσική Καλλιέργεια - από tzorge - 23-06-2021, 21:37

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)