Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Πάροχος Ηλεκτρικού Ρεύματος και νυχτερινό ρολόι
#1
Ανοίγω αυτό το νήμα για να συζητήσουμε τα ενεργειακά που μας αφορούν όλους, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε με τις παγκόσμιες εξελίξεις και τις ανατιμήσεις στην τιμή του ρεύματος.

Σαν καλλιεργητές μας ενδιαφέρει να είμαστε στον πιο οικονομικό πάροχο με τις καταναλώσεις που έχουμε στις εσωτερικές μας καλλιέργειες, αλλά συνάμα αφού καίμε και για άλλους λόγους ρεύμα στα νοικοκυριά μας πρέπει να κάνουμε την καλύτερη επιλογή.

                                                                             ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΡΟΛΟΙ 

Θεωρώ ότι είναι κάτι που πρέπει να έχουμε όλοι. Έτσι και αλλιώς ανάβουμε τα φώτα μας το βράδυ για καλύτερη διαχείριση της θερμοκρασίας οπότε αφενός θα επωφεληθούμε από την χαμηλότερη χρέωση στην KWh, αφετέρου όσοι δικαιούνται κοινωνικό τιμολόγιο η νυχτερινή κατανάλωση δεν προσμετράτε στην συνολική για να μην χάνετε την επιδότηση(300kw το μήνα).

Κάνουμε μια αίτηση εδώ https://apps.deddie.gr/ccrWebapp/ ,Πληρώνουμε το κόστος της υπηρεσίας που ανέρχεται στα 34ευρώ+ΦΠΑ και επικοινωνούμε με τον πάροχό μας για να ανανεώσουμε το συμβόλαιο και να ισχύει η νυχτερινή χρέωση.
    • Νυχτερινό ρεύμα Χειμερινής περιόδου: 1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου.
Από  02:00-08:00 και 15:00-17:00, για τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών.
Από 02:00-08:00 και 15:30-17:30, για τους καταναλωτές των μη διασυνδεμένων νησιών με τμηματικό ωράριο.


Αν κάνουμε ανάπτυξη τα φυτά μας αυτή την περίοδο όσοι δεν έχουν πρόβλημα με τις θερμοκρασίες στην διάρκεια της μέρας(φώτα Led, επαρκή εξαερισμό) μπορούν να ρυθμίσουν τον χρονοδιακόπτη 23:30-17:30 και έτσι 8 ώρες από τις 18 της ανάπτυξης(45%) θα είναι με μειωμένη χρέωση.

Αφού η νυχτερινή χρέωση διαρκεί 8 ώρες από της 24 της ημέρας μπορούμε εύκολα να μετατοπίσουμε 30% της κατανάλωσης με μειωμένη τιμή χρέωσης, ίσως και παραπάνω αν ανάβουμε της ενεργοβόρες συσκεύες (πληντήριο-κουζίνα-θερμοσίφωνα) στις παραπάνω ώρες!

Όσοι έχουμε πρόβλημα με τις θερμοκρασίες στην διάρκεια της μέρας ρυθμίζουμε 17:00-11:00 και έτσι έχουμε 6 ώρες απο τις 18 της ανάπτυξης(33%) θα είναι με μειωμένη χρέωση.

  • Νυχτερινό ρεύμα Θερινής περιόδου: 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου.
Για όλους του καταναλωτές , ανεξαρτήτου περιοχής το ωράριο είναι από 23:00-07:00.


Πιο βολικό το καλοκαιρινό ωράριο αφού έχει 8 ώρες μειωμένης χρέωσης συνεχόμενες οπότε ρυθμίζουμε αναλόγως

                                                                       ΠΑΡΟΧΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Τεράστιο κεφάλαιο και η πιο σημαντική παράμετρος στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Κυρίως έχουμε δύο περιπτώσεις τα σταθερά προγράμματα και τα μεταβαλλόμενα, πιστεύω ότι 9 από τους 10 εδώ μέσα είμαστε σε μεταβαλλόμενο..
Όλες οι εναλλακτικές εταιρίες εκτός της ΔΕΗ και πολύ λίγων εναλλακτικών ασύμφορων περιπτώσεων έχουν μεταβαλλόμενη χρέωση.

Γιατί είναι κακή η μεταβαλλόμενη χρέωση? 

Η μεταβαλλόμενη χρέωση περιλαμβάνει μέσα στους όρους τη λεγόμενη "ρήτρα ΟΤΣ" ή "ρήτρα προσαρμογής".
Αυτό θα φανεί στο εκκαθαριστικό λογαριασμό σαν προσαύξηση και θα βγάλει αυτούς τους εξωφρενικούς λογαριασμούς που βλέπουμε και μας πέφτουν τα μαλλιά! Εξαρτάτε από την τιμή αγοράς του εισαγόμενου ρεύματος και τελευταία έχει πάρει την ανιούσα οπότε μετατοπίζεται το κόστος στον καταναλωτή και δεν συμφέρει για κανένα λόγο να είμαστε σε μεταβαλλόμενο πρόγραμμα. Υπόψιν το Γ1 και Γ1 Ν της ΔΕΗ (παλιά προγράμματα) είναι μεταβαλλόμενα και χρίζουν άμεσα αλλαγή.

Και πια είναι σταθερά και συμφέρονται προγράμματα αυτή την στιγμή?

Δεη myHome Online. Το πιο οικονομικό αυτή την στιγμή με 0,17€/kWh χρέωση μέρας και 0,13€/kWh χρέωση νύχτας. Πάγιο 4€, 30€ έκπτωση στον πρώτο λογαριασμό, Λειτουργεί μόνο με πάγια εντολή και αν χάσουμε την πληρωμή για 3 διαδοχικές φορές μας πετάει εκτός προγράμματος(γυρνάει σε Γ1)

Δεη myHome Enter. Νο2 στο τελικό κόστος αλλά χωρίς προϋπόθεση την πάγια εντολή για όσους αγχώνονται με τα τραπεζικά ή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (ζούμε δύσκολες εποχές και εγώ εδώ ανήκω).
0,18€/kWh χρέωση μέρας και 0,13€/kWh χρέωση νύχτας.
Πάγιο 12€, Επιβράβευση συνέπειας 5,00% Επιπλέον έκπτωση 2,00% με την ενεργοποίηση πάγιας τραπεζικής εντολής.
Δηλαδή αν πληρώσω στην ώρα μου έχω 5% έκπτωση και αν ενεργοποιήσω την πάγια εντολή έχω επιπλέον 2% έκπτωση με την μόνη διαφορά ότι εαν ένα μήνα δεν μπορώ να ανταπεξέλθω δεν με πετάει εκτός συμβολαίου απλά χάνω την 5-7% έκπτωση.

Τα παραπάνω είναι οικιακά προγράμματα και έχουν την χρέωση που αναγράφω ανεξαρτήτου κατανάλωσης. Έχουν την ίδια χρέωση είτε μέχρι 2000 kWh ανά τετράμηνο, είτε άνω των 2000 kWh.

Ένα χρόνο συμβόλαιο έχουν τα παραπάνω προγράμματα με την τιμή να κλειδώνει για τους πρώτους 6 μήνες, μπορούν αν θέλουν να την αλλάξουνε αλλά σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να αποχωρίσουμε από το συμβόλαιο χωρίς ρήτρα αποχώρισης (η οποία έτσι και αλλιώς είναι μικρή).

Δηλαδή αν υπογράψαμε πρόσφατα συμβόλαιο σε κάποιο ασύμφορο μεταβαλλόμενο πρόγραμμα εκτός ΔΕΗ, θεωρώ ότι μας συμφέρει να σπάσουμε το συμβόλαιο και ας πληρώσουμε ρήτρα αποχώρησης για να μεταφερθούμε σε ένα πιο συμφέρον πρόγραμμα. 

Όλα τα παραπάνω τα αντλώ από site τεχνολογίας αλλά link δεν μπορώ να δώσω οπότε ασχοληθείτε λίγο με το google στην αναζήτηση "ρεύμα σύγκριση" έχει 10δες site που κάνουν αυτόματα τους υπολογισμούς το μόνο που χρειάζεστε είναι να δείτε στον τελευταίο σας εκκαθαριστικό λογαριασμό τις KWh του τετράμηνου και να τα βάλετε στις αυτοματοποιημένες φόρμες που σαν κάνουν τον υπολογισμό και προτείνουν τα συμβόλαια. Όταν ανοίξουν τα pm μου θα μπορώ να στείλω και συνδέσμους σε όσους χρειαστούν ή δεν βγάλαν άκρη.

Τέλος παιδιά θέλω να πω ότι τα δεδομένα στην ενέργεια αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς. Δεν ξέρω αν αύριο το πρόγραμμα που πρότεινα μπορεί να γίνει ξαφνικά ασύμφορο επειδή θα βάλουν ρήτρα αναπροσαρμογής επειδή έτσι τους κάπνισε, αλλά μετά θα κοιτάξουμε εκείνη την στιγμή το πιο συμφέρων πρόγραμμα για να πάμε.   

Αυτή την στιγμή όμως που γράφω τα παραπάνω τα παραπάνω προγράμματα είναι τα πιο συμφέρων.

Οφείλετε να διασταυρώσετε όλα τα παραπάνω με τον εκάστοτε πάροχο και πάρτε τα γραπτά σε email πριν προχωρήσετε σε αλλαγή συμβολαίου για να είστε καλυμμένοι.

Και κλείνοντας να δώσω ένα παράδειγμα από τον τελευταίο μου εκκαθαριστικό στην 
PROTERTIA ΟΙΚΙΑΚΟ 0,11 €/kWh άρχικη χρέωση + 0,19 €/kWh Προσαύξηση = 0,30 €/kWh με χρέωσαν  Sad

Υ.Γ δεν ξέρω τι με έπιασε μέσα στην νύχτα και τα γράφω αυτά με cbd την βγάζω και είναι αρκετά ομιλητικό στην επόμενη μου καλλιέργεια θα βάλω σίγουρα!
Peace-and-love-033a
Απάντηση
#2
Καλημέρα
Στο μυαλό μας είναι ο λογαριασμός ΔΕΗ τις τελευταίες μέρες
Είδα το άρθρο και με τράβηξε το ενδιαφέρον
Όλος ο κόσμος τρέχει να φύγει από την ΔΕΗ για να πάει σε αυτές τις καινούργιες οι οποίες δεν αλλάζουν τίποτα στην ουσία
Όλα ίδια το πάγιο, η χρέωση, η ταριφες, και τα δημόσια
Με το που τελείωσα το διάβασμα πήρα τον λογαριασμό στα χέρια μου και βλέπω ότι είμαι
στο Γ1 πρόγραμμα
   


Στο site τις ΔΕΗ για το πρόγραμμα Γ1
   

Συγγνώμη εάν κάνω κάποιο λάθος ή έχω μπερδευτεί κάπου αλλά θα ήθελα να μου εξηγήσεις εαν είσαι κερδισμένος κάπου ενώ έφυγες από την ΔΕΗ
Απάντηση
#3
@sporakos  Καλημέρα

Αυτό ακριβώς λέω ότι δεν είσαι κερδισμένος εαν φύγεις από την ΔΕΗ. 
Το μόνο που συμφέρει είναι τα δύο προγράμματα που ανέφερα.
Κάποτε το μεταβαλλόμενο ήταν πιο συμφέρων που ήταν φτηνό το ρεύμα αλλά τα τελευταία χρόνια που έχει ανέβει η διεθνής τιμή αγοράς δεν συμφέρει.

Παραθέτω φωτογραφία για το Γ1 από το site της ΔΕΗ γιατί ξέχασες τα λεπτά γράμματα που είναι πιο κάτω.
   
Αυτά τα λεπτά γράμματα είναι που διαμορφώνουν την τελική τιμή και κάνουν το Γ1 ασύμφορο.

Τώρα στο τιμολόγιο σου είναι εκκαθαριστικός λογαριασμός ή έναντι?
Μου κάνει εντύπωση που δεν έχουν χρεώσει προσαύξηση, μήπως είσαι σε κάποιο παλιό πρόγραμμα και δεν σου έχουν πειράξει τους όρους(προνομιακό)?
Αν ναι μην το κουνας καθόλου έχεις το πιο συμφέρων πρόγραμμα που έχω δει ποτέ.
Στην θέση σου θα επικοινωνούσα μαζί τους και θα τους ρώταγα να μου πουν, εαν το πρόγραμμά μου έχει ρήτρα αναπροσαρμογής.  

Να και τα δικά μου χάλια στο προτέργια οικιακό
   
Βαράνε στο ψαχνό!

Εννοείτε ότι εαν είμαστε σε κάποιο πρόγραμμα σταθερό χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής με καλύτερη τιμή KWh από τα προγράμματα που ανέφερα δεν το κουνάμε και είμαστε τυχεροί.
Απάντηση
#4
Ο λογαριασμός είναι έναντι μέχρι 20/01
Γ1 οικιακό τιμολόγιο γράφει
Δεν λέει κάτι για προσαύξηση
Μήπως δεν είχαν έρθει αυτοί οι φόροι μεχρι τότε?
Απάντηση
#5
Sticky με τη μια σ ευχαριστούμε @UltraRunner

Είναι κρίσιμο το ζήτημα και άκρως επίκαιρο
Τα μόνα κύτταρα που καίει η κάνναβη, είναι τα καρκινικά.
Απάντηση
#6
(10-03-2022, 13:14 )sporakos Έγραψε: Ο λογαριασμός είναι έναντι μέχρι 20/01
Γ1 οικιακό τιμολόγιο γράφει
Δεν λέει κάτι για προσαύξηση
Μήπως δεν είχαν έρθει αυτοί οι φόροι μεχρι τότε?

Τα κυλιόμενα προγράμματα τις ρήτρες αναπροσαρμογής τις χρεώνουν ανά τετράμηνο στον εκκαθαριστικό.
Κοίτα και παλιότερους λογαριασμούς και ψάξε τα τιμολόγια για περίεργες χρεώσεις.
Τέλος κάνε τα μαθηματικά μόνος σου και αν σου βγάνουν οι χρεώσεις με 0,11€/kWh που είδα στον λογαριασμό σου μην το πεις ούτε του παπά που λένε!

Μακάρι να είχαμε όλοι αυτή την σταθερή τιμή! Ίσως να συμφέρει να ενεργοποιήσεις το νυχτερινό, αλλά όχι αν αλλάξει το πρόγραμμα σου με τις καινούργιες τιμές. Μόνο εαν στην υπάρχουσα KWh σου δώσουν ακόμα φτηνότερη για το Νυχτερινό χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής. Θα πρέπει να μιλήσεις με τα κεντρικά όμως και στις 1/1.000.000 που είσαι κάποιο ξεχασμένο προνομιακό συμβόλαιο και τους τσιγγλίσεις και στο πειράξουν? Πρόσεχε νιώθω ότι είσαι ιδιαίτερη περίπτωση και ίσως δεν πρέπει να κάνεις τίποτα.

(10-03-2022, 13:40 )trompetas Έγραψε: Sticky με τη μια σ ευχαριστούμε @UltraRunner

Είναι κρίσιμο το ζήτημα και άκρως επίκαιρο

Οι περίεργοι καιροί που ζούμε είναι "βοήθα με να σε βοηθώ" .
Εγώ ευχαριστώ για την φιλοξενία και που μου μάθατε να καλλιεργώ.

(10-03-2022, 13:14 )sporakos Έγραψε: Ο λογαριασμός είναι έναντι

Sorry τώρα πρόσεξα το έναντι...Ωχ κοίτα τον τελευταίο εκκαθαριστικό σου και πες μας.
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)