[Indoor] No-till Living soil
#1
Την καλησπέρα μου για ακόμη μια φορά στο forum. Eίναι κανείς εδώ? Cool

Έχω ξεκινήσει μια βιολογική καλλιέργεια σε living soil  , δηλαδή σε " ζωντανό χώμα" όπου μέσα σε αυτό έχουμε βάλει και ταυτόχρονα έχουμε δημιουργήσει τους οφέλιμους μικροοργανισμούς . Σκοπός η δημιουργία του τροφικού ιστού - food web in soil - μεσα στο χώμα. 

Οφέλιμα βακτήρια και μυκόρριζες παίζουν σημαντικό ρόλο στην δημιουργία ενός υγιές χώματος το οποίο θα είναι σε θέση να δώσει στο φυτό τα θρεπτικά συστατικα που χρειάζεται οποιαδήποτε στιγμή.

Για να δημιουργήσεις ζωντανό χώμα θα χρειαστεί να έχει μέσα του ζωή <ντα ντααά.. δηλαδή βακτήρια όλων των ειδών, εκατομμύρια!

Μυκόριζα .. μετάφραση fungi !! 'Ενα τέραστιο δίκτυο θρεπτικών συστατικών και επικοινωνίας με το ριζικό συστημα του φυτού.

Ξεκινόντας την διαδικασία..

Το ριζικό συστημα του φυτού έχει πλέον καταληφθεί απο οφέλιμα βακτήρια-μικροοργανισμους όπου το προστατεύουν απο τα παθογόνα!

Το φυτό με την διαδικασία της φωτοσύνθεσης θα συγκρατήσει την ενέργεια του φωτός  και θα την μετατρέψει σε σάκχαρα , όπου μέσω των εξιδρώσεων των ριζών θα τα χρησιμοποιήσει για να ταίσει τα βακτήρια. Τρελο!!


Ο Πληθυσμός των βακτηρίων θα πολλαπλασιαστεί απο το φαγητό και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να προσελκήσει τους ''θηρευτές'' . Νηματώδη , μικρά, με την μορφή σκουληκιού , αόρατα στο γυμνό μάτι. Τα λεγόμενα ''πρωτόζωα'' όπου θα κατασπαράξουν τα βακτήρια με την σειρά τους.

Επόμενα στην κατηγορία , μικροαρθρόποδα τα οποία με την σειρά τους θα ταιστούν με τα νηματώδη.

   


Και η μηχανή έχει πάρει μπροστά! Το τροφικό δίκτυο έχει ξεκινήσει!

Ωραιά μεχρι εδώ θα μου πείς , παρακάτω τί γίνεται? Το φυτό πώς ταίζεται?

Μου είπες μέχρι στιγμής ότι  το φυτό στέλνει σάκχαρα <κουλουράκια> μέσω της ρίζας  για να προσελκύσει τα βακτήρια .

Έχουμε προσθέσει στο χώμα τα λεγόμενα nutrients - θρεπτικά συστατικά  και τα λεγόμενα minerals - ορυκτά τα οποία περιλαμβάνουν όλο το εύρος απο στοιχεία του περιοδικού πίνακα . Πέρα απο τα μάκρο - αζωτο , φωσφορο , καλιο ασβεστιο μαγνησιο κλπ και όλα τα μίκροστοιχεια..σιδηρο ψευδαργηρο κλπ κλπ .

Εχουμε δημιουργήσει λοιπόν ένα τεραστιο μπουφέ απο τα στοιχεία που χρειάζεται το φυτό.

Απο εδώ και πέρα το φυτό απο μόνο του θα αποφασίζει ποιά θρεπτικά συστατικά χρειάζεται για κάθε φάση στην πορεία της ζωής του.Και μέσω αυτού θα αναδείξει τον φαινότυπό του στο έπακρο.

Ας σκεφτούμε το χώμα σαν ένα 3D  εκτυπωτή. Εχουμε στα χέρια μας τον γενετικό κώδικα , τον σπόρο στην ουσία, και θέλουμε να τον προβάλλουμε στην πραγματικότητά μας.
Εάν χρησιμοποιήσουμε έναν εκτυπωτή που περιέχει μόνο 5-6 στοιχεια για παράδειγμα , μόνο τα μάκρο στοιχεία που αναφέραμε πιο πάνω, θα έχουμε σαν αποτέλεσμα μια ελλειπή έκδοση της εκφρασης του φυτού.

Σκεφτείτε τώρα να έχουμε στα χέρια μας έναν εκτυπωτή όπου θα είναι σε θέση να εκτυπώσει ολόκληρο το φάσμα του φυτου! Ενα φυτό πλήρες σε θρεπτικά συστατικα και ιχνοστοιχεια .

Μιλάμε για ένα φυτό το οποίο είναι θρεπτικά πυκνό! Να τρως την ντομάτα και να είναι γεμάτη απο θρεπτικά συστατικα και όχι αυτά τα γεμάτα νερό και χωρίς γεύση προιόντα που μας πουλάνε τα οποία ειναι καλλιεργημένα με τον συμβατικό τρόπο με λιπάσματα συνθετικά ή μή!

Στο τροφικό δίκτυο που βλέπουμε στην φωτογραφια , ο κάθε οργανισμός αφού ταιστεί απο τον προηγούμενο θα πρέπει να κάνει τα κακάκια του. Τα νηματώδη και τα πρωτόζωα μέσω χημικων ενώσεων απο δω και πέρα και με τα κατάλληλα ένζυμα , είναι σε θέση να ξεκλειδώσουν απο τα ορυκτά , αυτά τα στοιχεία που χρειάζεται το φυτό . 
Φανταστειτε το σαν τους εργάτες που κάνουν την εξόρυξη των στοιχείων ,  τρώγοντάς τα και καθώς τα αποβάλλουν απο τον οργανισμό τους , το φυτό είναι πλέον σε θέση σε αυτή την μορφή να τα απορροφήσει!

Αποτέλεσμα να έχουμε δημιουργήσει μια κλειστή λούπα τροφοδοσίας.

Ενα φυτό υγιές με προστατευμένο ριζικό σύστημα απο τα οφέλιμα βακτήρια και έτοιμο να παραλάβει τα θρεπτικα συστατικά που χρειάζεται .

Αυτή είναι η φιλοσοφία της καλλιέργειας  living soil - no till . no till δηλαδή χωρίς όργωμα .'οπου κρατάς το ίδιο χώμα συνεχώς χωρίς να διαταράζεις το οικοσυστημα που έχεις δημιουργήσει.

Ζωντανό χώμα - ζωντανό φυτό - ζωντανή τροφή για τον άνθρωπο.
If the doors of perception were cleansed every thing would appear to man as it is, Infinite. 
Smoke17
Απάντηση
#2
Ακολουθούμε την συνταγή χώματος του Clackamas Coot recipe.

Το σκεφτόμαστε σαν μαγειρική συνταγή..έχουμε την βάση όπου θα στήσουμε και έπειτα θα προσθέσουμε τα υλικά μας.

Clackamas Coot recipe :

ΒΑΣΗ

- 1/3 τύρφη

- 1/3 αερισμό,  χρησιμοποιώ ελαφρόπετρα

- 1/3 οργανική ύλη  βιολογικό κομπόστ ή worm castings

Παράδειγμα , εάν έχουμε μια γλάστρα 100 λίτρων θα πρέπει να προσθέσουμε  33,3 λιτρα τύρφη , 33,3 λιτ ελαφρόπετρα , 33,3λιτ κόμποστ.

ΥΛΙΚΑ

Για κάθε κυβικό πόδι χώματος ( 28.3 λίτρα ) προσθέτω και τα εξής

NUTRIENTS

- 125 γρ kelp meal ( δηλαδή σκόνη απο φύκια )

- 125 γρ τα λεγόμενα καρκινοειδή (Crustacea) ή εναλλακτικά insect frass το οποίο περιέχει κ αυτό χιτίνη

- 125 γρ neam cake


MINERALS

- 250 γρ γύψο

- 250 γρ ανθρακικό ασβέστιο

- 500 γρ volcanic ash - azomite

- 500 γρ ζεόλιθο



Οπότε

έχουμε την τύρφη όπου θα είναι το σπίτι για τους μικροοργανισμούς.

έχουμε το κομπόστ ή τα worm castings τα οποία σαν οργανική ύλη , είναι πλούσια σε βακτήρια και  μικροοργανισμούς   ετοιμα να εμπλουτίσουν το χώμα . Καλής ποιότητας οργανική ύλη είναι πλούσια σε βακτήρια , πρωτόζωα , νηματώδης.

Αναμιγνύουμε τα υλικά στη γλάστρα. Θα ήτανε καλό να ξεκινήσουμε με την τύρφη πρώτα και να της δώσουμε λίγη υγρασία αρχικά με τον ψεκαστήρα καθώς είναι υδρόφοβη. Ενας διαβρεχτικός παράγοντας θα βοηθούσε την διαδικασία , καθότι θα έκανε την διαδικασία της απορροφησης πιο εύκολη.

Αφού έχουμε προσθέσει όλα τα υλικά στην γλάστρα μας , ανακατεύουμε το χώμα πολύ καλα απο μέσα προς τα έξω

Το νερό που ποτίζουμε στο ζωντανό χώμα , θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί το χλώριο , διότι θα σκοτώσει τα βακτήρια που με τόσο κόπο παλεύουμε να φτιάξουμε.

Αναλογία νερού σε κάθε πότισμα
 
5-10% του όγκου του χώματος.

Για παραδειγμα ,εάν έχουμε 100 λίτρα χώματος θα ποτίζουμε με 5 λίτρα κάθε φορά . Δηλαδή θα ποτίζουμε με το 5% του όγκου του χώματος για 3 φορές και την τέταρτη να ποτίσουμε με το 10% για ένα καλό βαθύ πότισμα.Προσοχή δεν θέλουμε απόνερα στο ζωντανό χώμα.

Ο όγκος του νερού που θα δώσουμε στο αρχικό ανακάτεμα είναι 10%. Αργά και σταθερά με τον ψεκαστήρα (φοβόμαστε την υδρόφοβη τύρφη )

Στο νερό που θα ποτίσουμε έχουμε προσθέσει μυκόρριζα . Με αυτόν τον τρόπο εμβολιάζουμε το χώμα με μυκόρριζα και βακτήρια που περιέχει το σκεύασμα.

Συνεχίζεται...
If the doors of perception were cleansed every thing would appear to man as it is, Infinite. 
Smoke17
Απάντηση
#3
           
If the doors of perception were cleansed every thing would appear to man as it is, Infinite. 
Smoke17
Απάντηση
#4
Γεια σου @prasinos ελπίζω όλα στη ζωή σου να κυλάνε έστω όσο ειναι δυνατόν, οσο πιο κανονικά γίνεται

Πιο πολύ για το αρχείο ειναι το φόρουμ πλέον, αλλα πάντα καλοδεχούμενη μια νέα ανάρτηση

Ωραία η θεματική σου Smile Καλή πορεία!

I ll be around
Τα μόνα κύτταρα που καίει η κάνναβη, είναι τα καρκινικά.
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)