Τετραϋδροκανναβινόλη (THC) & Νευρική Ανορεξία
#1
τα αποτελέσματα από μια κλινική μελέτη διάρκειας τριών ετών επιβεβαιώνουν για πρώτη φορά ότι η thc μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με νευρική ανορεξία να κερδίσουν βάρος.

ενώ η κάνναβη είναι γνωστό ότι αυξάνει την όρεξη, η μελέτη ήταν η πρώτη που ήρθε να επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα της κύριας χημικής της ουσίας, της τετραϋδροκανναβινόλης, σε ασθενείς με διαταραχή βρώσης.

η νευρική ανορεξία πλήττει τις γυναίκες συχνότερα από τους άνδρες και προκαλείται από έναν παράλογο φόβο ότι θα παχύνεις, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της πρόσληψης τροφής και την υπερβολική απώλεια βάρους.

ερευνητές από το κέντρο διατροφικών διαταραχών στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο οντένσε στη δανία, παρακολούθησαν 24 γυναίκες με σοβαρή μακροχρόνια νευρική ανορεξία, στις οποίες δόθηκε συνθετική thc σε χάπια (δροναβινόλη), ως μέρος μιας τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής.

τα ευρήματα παρουσιάστηκαν τον περασμένο μήνα στο περιοδικό international journal of eating disorders.

η θεραπεία με δροναβινόλη ήταν καλά ανεκτή. κατά τη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων έκθεσης, προκάλεσε μια μικρή αλλά σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους, χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες.

οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και έλαβαν 4 εβδομάδες καθημερινά και διαδοχικά δροναβινόλη και εικονικό φάρμακο, με ένα διάλειμμα τεσσάρων εβδομάδων στο ενδιάμεσο για έκπλυση.

κατά μέσο όρο, οι ασθενείς απέκτησαν 0,73 κιλά περισσότερο βάρος κατά τη διάρκεια των 4 εβδομάδων θεραπείας με δροναβινόλη σε σύγκριση με τις 4 εβδομάδες που έπαιρναν εικονικό φάρμακο. αν και η βελτίωση ήταν μέτρια, οι συγγραφείς εισηγούνται ότι μια μεγαλύτερη περίοδος θεραπείας μπορεί να παράγει πιο σημαντικά οφέλη.

παρενέργειες δεν μετρήθηκαν επίσημα, αλλά οι συγγραφείς παρατήρησαν ελάχιστες δυσμενείς αναφορές. τα αποτελέσματα από την παρακολούθηση που ακολούθησε για έναν χρόνο επιβεβαίωσαν επίσης την ασφάλεια της θεραπείας με τετραϋδροκανναβινόλη.

αρχεία σωματικού βάρους που συλλέχτηκαν έως και ένα χρόνο μετά το τέλος της μελέτης, έδειξαν ότι η διατροφική κατάσταση των συμμετεχόντων συνέχισε να βελτιώνεται χωρίς να αναπτύξουν εθισμό ή συμπτώματα υπαναχώρησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η δροναβινόλη ήταν ασφαλής σ' αυτούς τους ασθενείς με μακροχρόνια νευρική ανορεξία.

σύμφωνα με τους συγγραφείς, αυτή η μελέτη ήταν η πρώτη που έγινε τα τελευταία 30 χρόνια για να διερευνήσει τις πιθανές επιδράσεις της thc στη νευρική ανορεξία. προηγούμενες μελέτες πάνω στην thc και την αύξηση του σωματικού βάρους έχουν γίνει μόνο όσον αφορά ασθενείς που πάσχουν από ανορεξία που προκαλείται από ασθένειες όπως ο καρκίνος και το aids.

ωστόσο, λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος της μελέτης, οι συγγραφείς λένε ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες πριν η thc μπορέσει να συστηθεί ευρέως ως θεραπεία για την νευρική ανορεξία.

η μελέτη δημοσιεύθηκε πριν από την εκτύπωση και υποστηρίχτηκε ανεξάρτητα από το κέντρο διατροφικών διαταραχών, τμήμα ενδοκρινολογίας, του πανεπιστημιακού νοσοκομείου οντένσε.

πηγή: http://www.leafscience.com/2013/10/15/cl...a-nervosa/
μετάφραση: βασιλιάς της μοναξιάς
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)