Η χρήση κάνναβης ξεκίνησε πριν καν λιώσουν οι πάγοι
#1
Wink 
οι πρόγονοί μας, οι οποίοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν και οι «ιδρυτές» του πολιτισμού μας, είχαν ανακαλύψει το φυτό της κάνναβης πριν από τουλάχιστον 10.000 χρόνια, προτού καλα-καλά η γη βγει από την τελευταία εποχή των πάγων. σε αυτή την εκτίμηση καταλήγει μια νέα αρχαιοβοτανολογική επιστημονική έρευνα, αν και παραμένει ασαφές τι ακριβώς είδους χρήση έκαναν οι προϊστορικοί άνθρωποι.

οι ερευνητές του ελευθέρου πανεπιστημίου του βερολίνου, με επικεφαλής τον πάβελ ταράσοφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «vegetation history and archaeobotany», σύμφωνα με το new scientist, εκτιμούν ότι πριν περίπου 5.000 χρόνια η χρήση της κάνναβης εξαπλώθηκε στην ευρώπη και στην ασία, μεταφερόμενη από τις νομαδικές φυλές, στο πλαίσιο ενός αρχαϊκού διηπειρωτικού εμπορίου στη διάρκεια της εποχής του χαλκού.

οι νομάδες γιαμνάγια των στεπών της ευρασίας, μία από τις τρεις κύριες «συνιστώσες» που συνέβαλαν στη δημιουργία του σημερινού ευρωπαϊκού πληθυσμού και πολιτισμού (μαζί με τους ντόπιους κυνηγούς- τροφοσυλλέκτες και τους μετανάστες-αγρότες από την μέση ανατολή), θεωρείται ότι έπαιξαν κομβικό ρόλο στην εξάπλωση της κάνναβης.

όμως η αρχή είχε γίνει πολύ νωρίτερα, από τους ανθρώπους της παλαιολιθικής εποχής τόσο στην ευρώπη όσο και στην ασία, οι οποίοι, ανεξάρτητα οι μεν από τους δε, είχαν ανακαλύψει τη χρησιμότητα του φυτού της κάνναβης και πιθανώς των ψυχοδραστικών ουσιών του για «ταξίδια» του νου.

η κάνναβη μέχρι πρόσφατα θεωρείτο ότι αρχικά χρησιμοποιήθηκε και πιθανώς καλλιεργήθηκε στην κίνα ή στην κεντρική ασία. όμως οι γερμανοί ερευνητές, που ανασκοπούν όλα τα νεότερα ευρήματα της «αρχαιολογίας της κάνναβης», επισημαίνουν ότι το φυτό εμφανίζεται σε ανασκαφές τόσο της ανατολικής ευρώπης όσο και της ιαπωνίας σχεδόν την ίδια εποχή, πριν από 10.200 έως 11.500 χρόνια.

«το φυτό της κάνναβης φαίνεται πώς ήταν ευρέως εξαπλωμένο ήδη πριν από τουλάχιστον 10.000 χρόνια», συμπεραίνουν οι ερευνητές. το αν αυτό συνέβαινε για λόγους διατροφής, ιατρικής θεραπείας, κατασκευής υφασμάτων ή απλώς για... αναψυχή (ή και για τα τέσσερα μαζί), παραμένει ασαφές.

σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διαχρονικά συστηματικότερη χρήση κάνναβης από τους ανθρώπους, επί χιλιάδες χρόνια, είχε γίνει στη δυτική ευρασία, ώσπου πριν από 5.000 χρόνια το εμπόριο και η χρήση του φυτού διεθνοποιήθηκαν περαιτέρω, τόσο προς την ανατολή όσο και προς τη δύση. αυτό έγινε χάρη στους νομάδες ιππείς των στεπών, που μπορούσαν με τα άλογά τους να καλύπτουν τεράστιες αποστάσεις (μαζί με την κάνναβη που πουλούσαν ή μάλλον αντάλλασσαν), ακολουθώντας σχεδόν τις ίδιες διαδρομές που αργότερα θα ονομάζονταν «δρόμος του μεταξιού» - και που με λίγη φαντασία θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν «δρόμος της κάνναβης».

άλλωστε, ο ηρόδοτος, στις διηγήσεις του, κάνει λόγο για τους σκύθες, νομάδες των στεπών, οι οποίοι κατέβηκαν νοτιότερα μετά τους γιαμνάγια και δεν έχαναν την ευκαιρία να καπνίζουν κάνναβη στη χερσόνησο της κριμαίας. τελικά, οι χίπις που νόμιζαν ότι πρωτοπορούσαν, ήταν τόσο καθυστερημένοι...


http://www.newsbeast.gr/world/arthro/230...gi?ref=rel
Ο Θεος μου εδωσε ελευθερια.. Leaf
Ο ανθρωπος μου την στερει..
Απάντηση
#2
λογικό. το έχουμε παρατηρήσει άλλωστε ότι η κάνναβη λιώνει τον πάγο
Απάντηση
#3
ιστορικα στοιχεια δεν εχω να φερω για να συνδραμω στο θεμα .
απο την 20ετη εμπειρια μου ομως , ο ορος ναρκωτικα μου βγαινει στραβα ,
στα μανιταρια και την κανναβη θα εδινα το χρησμα των ενθογονων ,γενικα το ατου του ανθρωπου δεν ειναι η δυναμη του , δεν ειναι τα νυχια του , δεν ειναι τα δοντια του , δεν ειναι τα κερατα του , δεν ειναι το μεγεθος του ή η σβελταδα του . ειναι το μυαλο του , και τα φερομενα ως ναρκωτικα ( τα αυτουσια , οχι τα προιοντα ) ταιζουν το μυαλο μας ,δινουν την δυνατοτητα να αναπτυσονται συσχετισεις με εμπειριες και γνωσεις που τα ταμπου και καμια φορα η φερομενη ως κοινη γνωση , στερουν .

θελω να καταληξω πως αν κατι μας σηκωσε απο το χωμα για να γινουμε τα δαιμονια πλασματα που κατακτησαν την γη , αυτο νομιζω πως ειναι οι ενθεογενης ουσιες . αυτες που ηρεμουν την ενταση του σωματος και δινουν εκταση στο φασμα της σκεψης μας .
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)