Αξιολόγηση Θέματος:
  • 4 Ψήφοι - 4 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vapor Pressure Deficit
#1
Star 
Το'χει δοκιμάσει κανείς ?

Vapor Pressure Deficit - The Hidden Force on your Plants

[Εικόνα: vapor_pressure_deficit_relative_humidity..._small.jpg]

Με πορτοκαλί είναι υποτίθεται οι ιδανική υγρασία σε σχέση με την θερμοκρασία.
Φαντάζομαι για ανάπτυξη ...γιατί 70 και 80% υγρασία σε ανθοφορία θα μυρίσει μούχλα.
Πάντως αν εχω καταλάβει καλά με αυτές τις συνθήκες είναι που επιταχύνεται ο μεταβολισμός
του φυτού και συμπληρώνεις μετά με co2 και γίνεται της ..το καγκελο  Big Grin  Big Grin

[Εικόνα: 80815882.jpg]
Απάντηση

ads by gr420info

#2
χαχαχαχα της επί χρημασι εκδηδωμενης το σιδηρουν κιγκλίδωμα
Το χασίς δεν με πρόδωσε ποτέ. Σε αντίθεση με το αλκοόλ (η κάνναβη) δεν με έκανε ποτέ κακό ή βίαιο.
- Willie Nelson
  Peace-and-love-033  
Απάντηση
#3
χεχε ..τώρα το σκέφτηκα...θα μπορούσε να'ναι και μια μάντρα @@δια ! Big Grin
Απάντηση
#4
Λοιπόν πέραν πλάκας θα σας πω τι συνειδητοποίησα αυτή τη στιγμή.
Εδω που κάθομαι στο PC και ψωλάρω ακούω την ηλεκτροβάνα του Co2 να βαράει με μεγαλύτερη συχνότητα απ οτι συνήθως και πάω μέσα να δω τι παίζει. Έχω λοιπόν θερμοκρασία να κυμαίνεται λίγο πιο χαμηλά απ οτι συνήθως, 22-23 βαθμούς και υγρασία λιγο πιο ψηλά απ οτι συνήθως, 60-65%. Η κατανάλωση του co2 απ το φυτό είχε αυξηθεί, που είναι μάλλον αποτέλεσμα μεγαλύτερου μεταβολισμού, γιαυτό και άνοιγε η βάνα με μεγαλύτερη συχνότητα. Κοιτάω λιγο στον πίνακα του VPD και βλέπω οτι έχω πιάσει sweet spot (22c - 65%) ... Ίσως να μην είναι και μούφα τελικά αυτή η θεωρία.
Απάντηση
#5
Μετά απο λίγο ψάξιμο και βλέποντας το παρακάτω βιντεάκι κατάλαβα λιγα περισσότερα για το VPD και πόσο σημαντικό είναι! Όσοι δε το έχετε πολύ με τα αγγλικά θα κάνω ενα ρεζουμέ γραπτό.

Τα στόματα στο φύλλο μάλλον όλοι τα έχετε ακουστά, είναι σημεία απ την κάτω μεριά του φύλλου που ανοίγουν (σα στόματα) για να πάρουν διοξείδιο του άνθρακα το οποίο χρησιμοποιούν μαζί με το φως για την φωτοσύνθεση, και για να αποβάλουν νερό στο περιβάλλον (αναπνοή και διαπνοή).

Τα στόματα ιδανικά θέλουμε να είναι ανοιχτά σα του Steven Tyler καθ όλη τη διάρκεια της μέρας για να αξιοποιείται το φως και το διοξείδιο στο έπακρο, ώστε να πετυχαίνουμε καλό μεταβολισμό και πιο γρήγορη ανάπτυξη. Εκτός απο τη φωτοσύνθεση, η διαπνοή έχει και τη λειτουργία της ανανέωσης του νερού στο φυτό απο τις ρίζες μαζί με τις θρεπτικές ουσίες.

Τα στόματα όμως για να είναι ανοιχτά πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη υγρασία (πάντα σε σχέση με την θερμοκρασία). Επειδή όταν ανοίγουν τα στόματα το φυτό αναπνέει και διαπνέει, χάνει δηλαδή νερό που εξατμίζεται, εάν η υγρασία είναι χαμηλή στο χώρο τα στόματα δεν ανοίγουν για να μην χάσει το φυτό το νερό του! Αυτό σημαίνει οτι μειώνεται η σταματάει και ο μεταβολισμός του φυτού (φωτοσύνθεση - ανανέωση νερού/θρεπτικές ουσίες).

Εγώ αυτή την αλλαγή στο μεταβολισμό την κατάλαβα πριν μερικές μέρες γιατί το φυτό κατανάλωνε περισσότερο διοξείδιο ... δυστυχώς δεν έχω βάλει ακόμα δυνατότητα data logging τις τιμές του controller μου γιατί θα είχε πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε σε γράφημα την κατανάλωση του διοξειδίου (τον μεταβολισμό του φυτού) σε σχέση με το VPD.
Απάντηση
#6
και κανα δυο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες που βρήκα:

Control of vapor pressure deficit (VPD) in greenhouse enhanced tomato growth and productivity during the winter season

Regulation of Vapor Pressure Deficit by Greenhouse Micro-Fog Systems Improved Growth and Productivity of Tomato via Enhancing Photosynthesis during Summer Season


και αυτό εδώ το άρθρο εξηγεί το VPD διεξοδικά.

[Εικόνα: download.png]

"So, in terms of growing plants, the VPD can be thought of as the shortage of vapor pressure in the air compared to within the leaf itself. The main plant mechanism for coping with humidity is the adjustment of the leaf stomata. Stomata open and close in response to vapour pressure deficit, opening wider as humidity increases. When humidity levels drop to about 8 grams/m3 (12 mb VPD) the stomata apertures on most plants close to about 50% to help guard against wilting. This also reduces the exchange of CO2, thereby affecting photosynthesis. The air/water vapour mixture leaving the leaf stomata is always assumed to be at saturation. Consequently, it is the VPD of the surrounding greenhouse air compared to the leaf surface that causes water to evaporate. The greater the VPD, the greater the evaporative demand."
Απάντηση
#7
λοιπόν βρήκα κάποιες πανεπιστημιακές σημειώσεις στα Ελληνικά, το Vapor Pressure Deficit (VPD) μεταφράζεται ως Έλλειμμα κορεσμού υδρατμών. Ακολουθεί κειμενάκι για την εξάτμιση και διαπνοή:

Η φυσική διεργασία της εξάτμισης είναι η ίδια άσχετα με το αν παρατηρείται σε επιφάνειες ελεύθερου νερού,
στην επιφάνεια του εδάφους ή σε φυτικές επιφάνειες εκτεθειμένες στην ατμόσφαιρα. Παρά ταύτα η εξάτμιση νερού που παρατηρείται στις φυτικές επιφάνειες και που προϋποθέτει μεταφορά εδαφικού νερού στις επιφάνειες αυτές διαμέσου του φυτού ονομάζεται διαπνοή (transpiration). Τα φυτά κατά κύριο λόγο χάνουν το νερό δια μέσου των στοματίων (stomata) του φυλλώματος. Τα στομάτια είναι μικρά ανοίγματα στην επιφάνεια του φύλλου αποτελούμενα από ένα μεσοκυττάριο χώρο (intercellular space), οριοθετούμενο από επιδερμικά κύτταρα (epidermal cells) και μεσoφυλλικά κύτταρα (mesophyll cells), μέσω των οποίων διέρχονται τα αέρια και οι υδρατμοί (Εικόνα 1).

[Εικόνα: eikona1.jpg]

Το νερό μαζί με ορισμένα θρεπτικά στοιχεία προσλαμβάνονται από το έδαφος μέσω του ριζικού συστήματος,
και μεταφέρονται δια μέσου των ιστών του φυτού. Η εξάτμιση συμβαίνει μέσα στον μεσοκυττάριο χώρο και ο ρυθμός απώλειας των υδρατμών ελέγχεται από το μεταβαλλόμενο άνοιγμα των στοματίων. Σχεδόν όλη η ποσότητα του προσλαμβανόμενου νερού χάνεται μέσω του μηχανισμού της διαπνοής και μόνο ένα μικρό κλάσμα χρησιμοποιείται εσωτερικά στο φυτό. Η διαπνοή σαν άμεση εξάτμιση, εξαρτάται από την διαθέσιμη ενέργεια, την κλίση των υδρατμών και τον άνεμο. Συνεπώς η ακτινοβολία, η θερμοκρασία, η σχετική υγρασία και η ταχύτητα του ανέμου θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες για το ρυθμό της διαπνοής. Αφ’ ετέρου η ποσότητα του εδαφικού νερού, η συγκέντρωση αλάτων καθώς και η εδαφική επαφή με το ριζόστρωμα επιδρούν επίσης στο ρυθμό διαπνοής. Τα χαρακτηριστικά των φυτών, η καλλιεργητική πρακτική, και τα στάδια ανάπτυξης μίας συγκεκριμένης καλλιέργειας είναι επιπρόσθετοι παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν διαφορετικούς ρυθμούς διαπνοής. Εκτός από την διαθεσιμότητα του νερού στην ανώτερη στρώση του εδάφους, η εξάτμιση από ένα καλλιεργούμενο έδαφος κατά ένα μεγάλο μέρος προσδιορίζεται από το κλάσμα της ολικής προσπίπτουσας ακτινοβολίας που φθάνει στην εδαφική επιφάνεια. Αυτό το κλάσμα ελαττώνεται συνεχώς κατά την διάρκεια της αύξησης του φυτού, από την αυξανόμενη φυλλική επιφάνεια που σκιάζει το έδαφος. Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας τον κυρίαρχο λόγο στην εξάτμιση κατέχει το έδαφος, αλλά καθώς τα φυτά αναπτύσσονται καλύπτοντας όλο και περισσότερο την επιφάνεια του εδάφους, η διαπνοή γίνεται η κύρια διαδικασία απώλειας νερού.

Η συνέχεια εδώ : http://www.aua.gr/stalex/EDU/PDF/Evapotr...on_doc.pdf
Απάντηση
#8
Πολύ καλό αλλά δεν εχω την γνωση να τα πιασω ολα , κανε το λιγο πιο λιανα να καταλαβουμε και εμεις !
NightWolf  Offtopic Dude
Απάντηση
#9
Παναγιώτη διάβασε το #5 !

edit: Ξαναβάζω τον πίνακα σχέσης θερμοκρασίας / υγρασίας :
Για καλό μεταβολισμό είπαμε θέλουμε να είμαστε στα πορτοκαλί κουτάκια,
δηλαδή για θερμοκρασία 22c θέλουμε 60-70% υγρασία, η π.χ για 26c θέλουμε 70-75%.
*Προσοχή*, το 60% και 70% ακούγεται παράδοξο για άνθιση λόγω μούχλας και ίσως να μην είναι
κατάλληλο για μας, και στο RIU που παρακολουθώ το θέμα οι περισσότεροι αποφεύγουν να ακολουθούν
το VPD σε άνθιση και μένουν στα γνωστά 40-50%. Στην ανάπτυξη πάντως τα αποτελέσματα είναι αισθητά.

[Εικόνα: vapor_pressure_deficit_relative_humidity..._small.jpg]
Απάντηση
#10
Απ οτι κατάλαβα αρκετοί δυσκολεύονται με τον πίνακα απο πάνω .. έφτιαξα έναν πιο απλό.
Αυτές είναι οι ιδανικές σχέσεις θερμοκρασίας/υγρασίας για πιο γρήγορο μεταβολισμό του φυτού.
Κάντε μια δοκιμή και φροντίστε να ανανεώνεται ο αέρας για να εμπλουτίζεται με διοξείδιο που
θα καταναλώνεται απο το φυτό.

[Εικόνα: VPD.jpg]
Απάντηση
#11
δηλαδη αν εχουμε 34 θερμοκρασια πρεπει η υγρασια να ειναι 85 και θα ναι κομπλε;
Ο Θεος μου εδωσε ελευθερια.. Leaf
Ο ανθρωπος μου την στερει..
Απάντηση
#12
αν έχεις θερμοκρασία 34 και υγρασία 85% ο μεταβολισμός του φυτού θα είναι στα μέγιστα, δηλαδή θα αποβάλει νερό (διαπνοή), θα ρουφάει διοξείδιο για φωτοσύνθεση και θα ανεβαίνουν τα ζουμιά απ τις ρίζες με άλλους ρυθμούς. Το ίδιο πετυχαίνεις όμως και στους 23 βαθμούς με υγρασία 65-70%. Αυτά τα νούμερα είναι μόνο για μέρα, όχι για βράδυ.

Υπόψιν ότι στα μέσα με τέλη ανθοφορίας καλό είναι να ανανεώνεται ο αέρας πολύ καλά, και το βράδυ να πέφτει η υγρασία στο 40-50. Εγώ έχω βγάλει ανθοφορία με 65% υγρασία (μέρα) χωρίς προβλήματα.
Απάντηση
#13
σε ευχαριστω απλα ηθελα να δω αν καταλαβα καλα γιατι ψιλομπερδευτηκα.. Rolleyes
οποτε αν φτασεις στην θερμοκρασια που συζηταμε θα πρεπει
να εχεις ανεβασμενη υγρασια για να συνεχισει να μεγαλωνει φυσιολογικα;
αυτο αναρωτιεμαι αλλα μου το απαντησες..
αυτο το εχεις δοκιμασει να δουμε αν γινετε οντως η το εχεις διαβασει καπου;


κι εγω εβγαλα με τετοια νουμερα.. Smile
πριν λιγο το συζητουσα..
με καλη ανανεωση αερα ομως! Wink
Ο Θεος μου εδωσε ελευθερια.. Leaf
Ο ανθρωπος μου την στερει..
Απάντηση
#14
Το έχω δοκιμάσει, το έχει δοκιμάσει και ο deefun και γέμισε η τέντα του μπαμ μπαμ.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγραντήρα υπερήχων πάνω σε χρονοδιακόπτη και να γίνουν δοκιμές και κατάλληλες ρυθμίσεις. Ιδανικά είναι να παίζεις στους 24-28 βαθμούς (60-80%) ανάπτυξη και στην ανθοφορία αμα τη ρίξεις και λίγο στους 60-65% για λιγότερο ρίσκο. Μούχλα θα βγάλει ο παπάς αν έχει υγρή πληγή η δεν αερίζεται καλά το φυτό και ο χώρος.
Απάντηση
#15
Casa τον αισθητήρα διοξειδίου επάνω στο Arduino δεν τον έχεις; Ο MQ135 είναι ή κάποιος διαφορετικός;
Υπάρχει κάπου το source code, έστω και τμηματικά;

Επίσης, οι τιμές μέσα στα κουτάκια, είναι PPM;
Απάντηση
#16
οχι τον MH-Z16 χρησιμοποίησα : https://raw.githubusercontent.com/SeeedD...eet_EN.pdf

Οι τιμές μέσα στους πίνακες του VPD είναι διαφορά πίεσης, καμία σχέση με CO2. Υποτίθεται ότι κοντά στο 8-10 είναι η σωστή πίεση για να ανοίξουν τα στόματα στα φύλλα κλπ κλπ.

Για CO2 μίλησα γιατί ήταν ενδεικτική η αλλαγή στο ρυθμό ψεκάσματος οταν φτάνει σε σωστό VPD. Αυξάνεται ο μεταβολισμός και καταναλώνει περισσότερο CO2 το φυτό. Ρίχνει τα επίπεδα CO2 το φυτό στην τέντα αφού τα τρώει και το arduino ξανα-ψεκάζει για να τα ανεβάσει.
Απάντηση
#17
Άρα στην φάση ανάπτυξης του φυτού μπορούμε να ρυθμίζουμε μόνο θερμοκρασία ας πούμε (ανάλογα με την υγρασίας μας) ή και το αντίστροφο ? Ή δεν κατάλαβα καλα ?
Vegeterian  Smoke23 
Απάντηση
#18
καλά κατάλαβες
Απάντηση
#19
τρομερη σκεψη casa προχωρα το θεμα και γω μαζι σου !!!!
Απάντηση
#20
χα ελα ρε αγόρι καλημέρα ...δεν είναι δικιά μου ρε, βοτανική είναι...υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες/θεωρίες απλά τώρα αρχίζουν σιγά σιγά να αξιοποιούνται από τους growers κάνναβης.
Απάντηση
#21
εννοειται οτι παρθενογενησση δεν υπαρχει ετσι ευκολα στις μερες μας!!! Αλλα και παλι αν μπορεσεις να το διαχειριστεις το ολο ζητημα θα ηταν καλο να το δουμε οτι δουλευει και απο εκει και περα να πειραματιστουμε και με αλλους τροπους!!!!!
Απάντηση
#22
Καινούργιοι πιο αναλυτικοί πίνακες VPD που βρήκε ο deefun.
Ο πρώτος είναι για διαφορά θερμοκρασίας αέρα και φυλλώματος 2 βαθμών και ο δεύτερος για 1 βαθμό διαφορά.
Αν δεν έχετε πιστόλι laser θερμόμετρο χρησιμοποιήστε του 1ος βαθμού ...αν θυμάμαι καλά δεν υπήρχε ιδιαίτερη διαφορά.
Η γαλάζια περιοχή είναι για φυτά σε ανάπτυξη, η πράσινη περιοχή για ανάπτυξη/αρχές άνθισης και η κίτρινη για άνθιση.

Για παράδειγμα (απο πίνακα με 1c διαφορά), σε ένα φυτό σε ανάπτυξη/αρχές άνθισης με θερμοκρασία 28 βαθμών θέλει υγρασία 65%-72.5%.

[Εικόνα: vpd_2degree.gif]

[Εικόνα: vpd_1degree.gif]
Απάντηση
#23
ωραιοι
Απάντηση
#24
Με εναν τετοιο πινακα φτιαχνεις αυτοματισμο στο grow σου με τη βοηθεια ενος arduino, ειναι νωρις να παρουσιασω κατι αλλα ερχεται...ακομα γραφουμε τον κωδικα απο το software με εναν φιλο προγραματιστη οπως και να χει ομως, σε λιγο καιρο θα σας παρουσιασω diy συστημα για την τεντα αυτοματοποιημενο πληρως με controllers για τους ανεμιστηρες αισθητηρες υγρασιας - αγωγιμοτητας (και αλλα πολλα) το οποιο φυσικα ειναι διαχειρισιμο μεσα απο το κινητο το tablet η το pc αλλα πολλα ειπα ενω δεν ειναι η ωρα και σας πηγα και offtopic ,


Για μενα ο πινακας VPD πρεπει να ειναι τυφλοσουρτης για ολους!! Να τον εκτυπωσετε και να τον εχετε καρφιτσωμενο διπλα απο την τεντα σας,η ο,τι εχετε τελωσπαντων, θα μαθετε πολλα
Τα μόνα κύτταρα που καίει η κάνναβη, είναι τα καρκινικά.
Απάντηση
#25
αξιοτιμοι κυριοι συμποτεσ πωσ επικοινωνουμε σε αυτο το σαιτ εχω μπει καμια 10αρια φορεσ και παντα δεν ευρισκα τροπο τωρα νομιζω οτι βρηκα.Για να δουμε
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)