Συνέντευξη από έναν grower της ντουλάπας
#1
δημοσίευση στο vice




[size=medium]μιλήσαμε με έναν αυτοδίδακτο γεωπόνο που έχει γλάστρες με χασίς στην ντουλάπα του «αξίζει τον κόπο και το ρίσκο cocco;»[/size]


[Εικόνα: kathimerinoi-anthrwpoi-ginontai-mikroi-e...ize=1680:*]


«μια φορά η αστυνομία μπούκαρε εκεί που αράζαμε γιατί οι γείτονες είδαν κίνηση στην ταράτσα. δεν ξέρω πώς τη γλιτώσαμε. τους είδαμε με το τρίτο μας μάτι και το σκάσαμε από την πίσω πόρτα» μου λέει ο cocco ενώ μόλις έχει περάσει την πύλη των φυλακών. εκεί εργάζεται εδώ και μερικά χρόνια ενώ το πάθος του είναι η βοτανοθεραπεία. είναι γυμνασμένος, 35 χρονών και τον συναντώ μια καλοκαιρινή μέρα στην ευρωπαϊκή χώρα όπου ζει. cocco τον φωνάζουν μόνο αυτοί που τον ξέρουν καλά.

αφού αφήσαμε τα ποδήλατά μας, περάσαμε μια στενόμακρη καμάρα και ανεβήκαμε στον πρώτο όροφο ενός παλιού κτιρίου όπου συγκατοικεί με τη φίλη του. τη στιγμή που γύρισε το σκουριασμένο πόμολο, μια έντονη μυρωδιά σαν κάτι από χώμα και μαστούρα με αποσβόλωσε για μερικά δευτερόλεπτα. «έλα, θα δεις» μου είπε. «πώς τα καταφέρνεις να το κάνεις αυτό;» τον ρώτησα έκθαμβη όταν άνοιξε την ψηλή τρίφυλλη ντουλάπα τού δωματίου του και αντί για ακαταστασία και ρούχα είδα μπροστά μου τις γλάστρες κάνναβής του. όλα προσεγμένα, μελετημένα με «χειρουργική» ακρίβεια. χαμογέλασε και μου 'κοψε ένα φυλλαράκι να το μυρίσω.

φτιάξαμε καφέ και ενώ εκείνος έστριβε ένα τσιγάρο, εγώ άρχισα να τον ρωτάω την ιστορία της ζωής του για να μάθω πώς φτάνεις να γίνεις ένας μικρός επιστήμονας προκειμένου να έχεις τη δική σου σπιτική κάνναβη. «δοκίμασα πρώτη φορά 'μαύρο' στα 16 μου. το έψαξα και είδα ότι αυτό που κάπνιζα προερχόταν από ένα φυτό που μπορούσα εύκολα να το καλλιεργήσω κι εγώ. στην αρχή ξεκίνησα με τύπου 'guerilla καλλιέργειες'. φύτευα σε κρυμμένα μέρη, ταράτσες εργοστασίων, κήπους εγκαταλελειμμένων σπιτιών και μέσα στο δάσος. όσο το έκανα έτσι όμως, κινδύνευα να με πιάσουν. τότε ήταν που παραλίγο να μας συλλάβει η αστυνομία αλλά ευτυχώς μας γλίτωσε το τρίτο μας μάτι όπως σου έλεγα νωρίτερα» ξεκίνησε ο cocco. «στα 21 μου με έπιασαν σε μια συναυλία, αν και πάλι στάθηκα τυχερός και κατηγορήθηκα μόνο για κατοχή. με ανάγκασαν να πάω σε ψυχολόγο. πριν την πρώτη μου επίσκεψη έκοψα τα ράστα μου» δυσανασχετεί ενώ μου θυμίζει ότι κινήματα όπως αυτό των rastafarians που αναπτύχθηκε στη τζαμάικα τη δεκατία του '30, λάτρεψαν την κάνναβη ως ιερό χόρτο θρησκευτικής σημασίας και ως σύμβολο ελευθερίας κατά της καταπίεσης των μαύρων.

[Εικόνα: kathimerinoi-anthrwpoi-ginontai-mikroi-e...ize=1000:*]

«δε φοβάσαι;» τον ρωτάω. «δουλεύω σε φυλακές και βλέπω πολύ κόσμο να μπαίνει μέσα για καλλιέργεια. είναι σίγουρα μεγάλη ταλαιπωρία. εγώ θα έχανα τη δουλειά μου οριστικά γιατί πρέπει να έχεις καθαρό ποινικό μητρώο για να εργάζεσαι εκεί και ενδεχομένως να έχανα και την άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματός μου» μου απάντησε ψύχραιμα ο cocco.

«τώρα καλλιεργώ μόνο στο σπίτι και συνήθως, όπως είδες, κρατάω τα φυτά μες στη ντουλάπα οπότε δεν είμαι τόσο εκτεθειμένος όσο παλιά. αν είναι να έρθει κάποιος στο σπίτι που δεν του έχω ακόμα πολλή εμπιστοσύνη, θα σβήσω τα φώτα που είναι για τα φυτά και θα ανάψω ένα στικάκι για τη μυρωδιά. ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν πάντως τι κάνω. όταν πρέπει να λείψω από το σπίτι για καμιά βδομάδα, έχω φτιάξει ένα ειδικό σύστημα ποτίσματος. αν πρέπει να φύγω για πολύ καιρό, τότε δίνω το κλειδί σε κάποιον που εμπιστεύομαι για να μου ποτίζει τα φυτά» μου λέει σχετικά με τις πρακτικές δυσκολίες της καθημερινότητας του παράνομου καλλιεργητή. ούτε η μετακόμιση, φυσικά, είναι εύκολη υπόθεση. «κάθε φορά που μετακομίζω, φροντίζω να σταματάω την καλλιέργεια μερικούς μήνες νωρίτερα. παίρνω μαζί μου μόνο το τελικό προϊόν και ξεκινώ από την αρχή στο καινούριο μου σπίτι. ούτως ή άλλως η κάνναβη είναι ετήσιο ανθοφόρο» μου διευκρινίζει.

«όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, έτσι και τα φυτά χρειάζονται φροντίδα και θα σε ανταμείψουν. είναι δυνατό φυτό η κάνναβη, δύσκολο να το "σκοτώσεις" αλλά απαιτεί γνώση και λίγη τύχη για να μεγαλώσει σωστά και να σου δώσει τα καλύτερα» λέει ο cocco πριν να μου εκθέσει το απόσταγμα γνώσης του σε χημεία και γεωπονία.

[Εικόνα: kathimerinoi-anthrwpoi-ginontai-mikroi-e...ize=1000:*]

«πρώτα αποφασίζω σε τι χώρο θα καλλιεργήσω και στη συνέχεια αγοράζω τους καταλληλότερους σπόρους. υπάρχουν πολλές τράπεζες σπόρων καλής ποιότητας. οι περισσότερες είναι ολλανδικές.

«μετά διαλέγω το σωστό φωτισμό γιατί υπάρχουν διάφοροι τύποι (hps, cfl, neon, led κ.ά.). συνήθως τα φυτά χρειάζονται δύο διαφορετικά φάσματα φωτός: ένα μπλε για να μεγαλώσουν και ένα μωβ-κόκκινο για να ανθίσουν. από την άλλη, όσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνει η λάμπα, τόσο περισσότερη η θερμότητα και αυτό μπορεί να κάψει το φυτό μου αν δε φροντίσω να δροσίζεται ο χώρος» μου λέει με ύφος ειδήμονα.

«περιμένω το καινούριο φεγγάρι και φυτεύω το σπόρο σε νωπό έδαφος, φροντίζοντας να μην ξεραθεί. σε δυο-τρεις μέρες ο σπόρος ξεπετάγεται».

[Εικόνα: kathimerinoi-anthrwpoi-ginontai-mikroi-e...size=594:*]

«στο τέλος έρχεται η ώρα της συγκομιδής μου. αν την κάνω νωρίς, το φυτό θα περιέχει υψηλότερα ποσοστά thc, δηλαδή πιο βραχύ effect ευφορίας, ενώ αν καθυστερήσω, αρχίζει να παράγει τερπενοειδή και έχει πιο μακράς διάρκειας effect.»

και ενώ ο cocco μού μιλάει για το πότισμα, το πώς πετυχαίνεις το σωστό άρωμα του φυτού -συγκρίνοντας με τις τεχνικές που χρησιμοποιούν στα θερμοκήπια ώστε να κάνουν τις φράουλες και άλλα φρούτα πιο μυρωδάτα και θελκτικά στους καταναλωτές- και για τα καλύτερα λιπάσματα, όπως το αίμα αγελάδας και τα περιττώματα πτηνών (guano), η περιέργειά μου να μάθω πώς «μορφώθηκε» εντείνεται.

«οι γνώσεις μου συμπυκνώνουν την εμπειρία πολλών χρόνων. δε θυμάμαι να διάβασα ποτέ κάποιο βιβλίο αλλά με βοήθησε το ίντερνετ και οδηγοί σε grow shops. έχω καλλιεργήσει και μανιτάρια, όπιο, πεγιότ και θα ήθελα μια μέρα να φτιάξω το δικό μου εθνοβοτανικό ψυχεδελικό κήπο.»

[Εικόνα: kathimerinoi-anthrwpoi-ginontai-mikroi-e...ize=1000:*]

«δεν είναι και μεγάλη επιστήμη το να καλλιεργείς κάνναβη εδώ που τα λέμε. σκέψου ότι έτσι ακριβώς την καλλιεργούν και στα πιο "αφιλόξενα" μέρη όπως το μαρόκο και τα βουνά του αφγανιστάν» μου λέει ενώ φυσάει μακριά τον καπνό του.

«μπορεί ένα λάθος να σου χαλάσει μια καλή σοδειά;» συνεχίζω. «μπορεί, για παράδειγμα, να στεγνώσεις με λάθος τρόπο τους 'παπάδες' και να χαλάσεις όλο τον κόπο σου. ο εχθρός σου είναι η μούχλα. και αφού στεγνώσουν, έχω άλλον ένα μήνα υπομονής γιατί τα βάζω στα γυάλινα βαζάκια μου. ό,τι καπνίσεις νωρίτερα, είναι ουσιαστικά χάλια. όσο πιο πολύ περιμένω, τόσο καλύτερο το άρωμα και το effect. τρεις μήνες είναι το ιδανικό αλλά πώς να περιμένω τόσο;» μου λέει γελώντας.

«αξίζει τον κόπο και το ρίσκο cocco;». «μ 'αρέσει ως χόμπι. σίγουρα, πάντως, το βρίσκω πιο ασφαλές από το να αγοράζω stuff χύμα στο δρόμο. φτιάχνω κάτι που μου κοστίζει πολύ πιο φτηνά και είναι καλύτερης ποιότητας. και αν το καλοσκεφτείς, δε δίνω ούτε ένα ευρώ στη μαύρη αγορά» μου απάντησε αβίαστα λίγο πριν να τον αποχαιρετήσω.

[Εικόνα: kathimerinoi-anthrwpoi-ginontai-mikroi-e...ize=1000:*]

παρ'όλο που στην ευρώπη υφίστανται διάφορα μοντέλα νομιμοποίησης της κάνναβης ιδιαίτερα για ιατρική χρήση, στην ελλάδα η καλλιέργεια και η χρήση της κάνναβης για θεραπευτικό ή ψυχαγωγικό σκοπό παραμένει «κλειδωμένη» ως ποινικό αδίκημα ενώ πρόσφατα νομιμοποιήθηκε η καλλιέργειά της για βιομηχανική χρήση. ταυτόχρονα, οι τιμές του «χόρτου» στη μαύρη αγορά αυξήθηκαν από το 2014 μέχρι σήμερα και επιπλέον, τα συνθετικά ναρκωτικά που επιδιώκουν να «μιμηθούν» την κάνναβη και κυκλοφορούν νόμιμα ως αρωματικά χώρου κρίνονται από τους επιστήμονες ως πολύ επικίνδυνα και υπεύθυνα για ψυχωτικά επεισόδια, διαταραχές πανικού και ταχυκαρδία.

αφότου επέστρεψα, έψαξα να μάθω πώς το αρχαίο αυτό φυτό πρωτοπήρε μια θέση στους ποινικούς μας κώδικες. η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα και σίγουρα εξίσου αμφιλεγόμενη με την ίδια την κάνναβη: λίγο πριν την αυγή του 18ου αιώνα, η κάνναβη γίνεται ένα από τα πιο σημαντικά γεωργικά και εμπορικά προϊόντα στην αμερική και ο george washington διακηρύττει «φυτέψτε ινδική κάνναβη παντού». τα πράγματα όμως θα πάρουν άλλη τροπή μετά τη μεξικανική επανάσταση του 1910 όταν οι νεοφερμένοι μεξικανοί μετανάστες θα κουβαλήσουν μαζί τους στις η.π.α τη «μαριχουάνα» τους για να χαλαρώνουν. η ισπανόφωνη «μαριχουάνα» μπαίνει στα λεξικά μας και συνδέεται με τους «έγχρωμους» «κατώτερους» άντρες που «χρησιμοποιούν ναρκωτικά για να διαφθείρουν λευκές γυναίκες». έτσι δαιμονοποιείται με τις ευλογίες του randolph hearst -μεγιστάνα του τύπου της εποχής και «αρχιτέκτονα» της κίτρινης δημοσιογραφίας- ο οποίος ανέλαβε ένθερμα τη ρατσιστική προπαγάνδα και με εξαίρεση την ιατρική της χρήση, η κάνναβη ποινικοποιείται.

λέγεται ακόμα ότι φαρμακευτικές εταιρίες καθώς και μεγάλη εταιρία χημικών προϊόντων που είχε την πατέντα της παραγωγής πλαστικού από κάρβουνο και λάδι στήριζαν τον hearst, ο οποίος ήθελε να προστατέψει τα οικονομικά συμφέροντα τους, τα οποία θα θίγονταν αν αναπτυσσόταν η καλλιέργεια κάνναβης.


λίγες μέρες αργότερα, ανάμεσα σε στοίβες από emails με περίμενε και ένα του cocco:

«σου στέλνω μερικές φωτογραφίες όπως μου ζήτησες. καλά όλα αυτά που είπαμε στο σπίτι αλλά να γράψεις κι ότι οι μπάφοι δεν βοηθάνε και πολύ με την παράνοια του μυαλού μας.»

«φιλιά».
Απάντηση
#2
αυτό που με  χάλασε είναι  η χειρονομία που κάνει η κοπελιά...δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα των growers. από την άλλη έμαθα πως πρέπει να περιμένεις το καινούργιο φεγγάρι για να φυτέψεις!!! :d
Απάντηση
#3
νομιζω πως καπου εχουμε μιλησει και για φεγγαρια.... Smoke20
Ο Θεος μου εδωσε ελευθερια.. Leaf
Ο ανθρωπος μου την στερει..
Απάντηση
#4
ινδιάνικες τεχνικές!
Απάντηση
#5
για οποιον θελει να δει για το φεγγαρι..

κι εδω στην γλωσσα μας..
Ο Θεος μου εδωσε ελευθερια.. Leaf
Ο ανθρωπος μου την στερει..
Απάντηση
#6
αν μιλάγαμε για εξωτερική καλλιέργεια φυσικά και το φεγγάρι θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στα πάντα!!! 

οι εξωτερικοί καλλιεργητες πάμε με γνώμονα το φεγγάρι για την σπορα για το θερισμα και άλλα καλούδια 
Cool
Απάντηση
#7
κι εγω μεσα στο σπιτι ειμαι αλλα επηρεαζομαι απο το φεγγαρι.. Wink
Ο Θεος μου εδωσε ελευθερια.. Leaf
Ο ανθρωπος μου την στερει..
Απάντηση
#8
ελπίζω να μην βγάζεις τρίχες δόντια και νύχια. :p
Απάντηση
#9
οχι εμφανισιακα.. :d Smoke5
Ο Θεος μου εδωσε ελευθερια.. Leaf
Ο ανθρωπος μου την στερει..
Απάντηση
#10
(19-02-2017, 17:44 )mummra Έγραψε: αυτό που με  χάλασε είναι  η χειρονομία που κάνει η κοπελιά...!!!  :d

μήπως ειναι η λέξη αγάπη.....(στην νοηματική γλώσσα) :p

[Εικόνα: 16807336_1225711190857620_7782973988390978893_n.jpg][/url]
Loveleaf  Plant that saves the Planet   Volcanodude
Απάντηση
#11
(20-02-2017, 12:21 )sig-p420 Έγραψε:
(19-02-2017, 17:44 )mummra Έγραψε: αυτό που με  χάλασε είναι  η χειρονομία που κάνει η κοπελιά...!!!  :d

μήπως ειναι η λέξη αγάπη.....(στην νοηματική γλώσσα)   :p

[Εικόνα: 16807336_1225711190857620_7782973988390978893_n.jpg][/url]

δεν ξέρω... βασικά το έχω συνδυάσει με σατανιστές κλπ. αν είναι έτσι όπως το λες τότε πρόκειται για μια παρεξηγημένη χειρονομία που δεν την έχω παρεξηγήσει μόνο εγώ.
Απάντηση
#12
(20-02-2017, 12:21 )sig-p420 Έγραψε: μήπως ειναι η λέξη αγάπη.....(στην νοηματική γλώσσα)   :p

[Εικόνα: 16807336_1225711190857620_7782973988390978893_n.jpg][/url]


χαχαχα αν δεν προκειται για τρολαρισμα ηθελα να ξερα ποιος διαολος το σκεφτηκε... Smoke9

δηλαδη γιατι;
γιατι αυτη η χειρομια να σημαινει αγαπη στην νοηματικη;
αλλες δεν υπηρχαν ε; Dodgy
Ο Θεος μου εδωσε ελευθερια.. Leaf
Ο ανθρωπος μου την στερει..
Απάντηση
#13
μαρεσει που απο ολη την συνεντευξη βρηκατε αυτο να σχολιασετε :d
Απάντηση
#14
(20-02-2017, 17:11 )devoner Έγραψε: μαρεσει που απο ολη την συνεντευξη βρηκατε αυτο να σχολιασετε :d
 μια κ το σχολιασατε , η διαφορα απ τα "κερατακια" .ειναι ο προτεταμενος αντιχειρας.

ωrαια μεrα κανει ε ?
Απάντηση
#15
(20-02-2017, 18:18 )team pain Έγραψε: ωrαια μεrα κανει  ε ?

1-0 αδεrφε μου Heart :d Smoke5
και κλαμααααα.... Rofl
Ο Θεος μου εδωσε ελευθερια.. Leaf
Ο ανθρωπος μου την στερει..
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 2 Επισκέπτης (ες)