Αξιολόγηση Θέματος:
  • 3 Ψήφοι - 5 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
αρωματισμος-ωριμανση
#26
ναι γνωριζω πως λειτουργει απλα ηλπιζα να μην απεβαλε τοσο γρηγορα υγρασια :ρ μια ελαχιστη εμπειρια απο ριγανη κλπ αλλα ειχε δειξει ... τεσπα μαλλον αποτυχαμε αλλα ετσι μαθαινεις ! Wink
Smoke16    legal-illegal-scheißegal  Cool
Απάντηση

ads by gr420info

#27
επισης το ποσο γρηγορα θα αποβαλει την υγρασια,εχει να κανει και με τη θερμοκρασια.
με τις ζεστες που εχει τωρα σε 3 μερες το βαζεις στα βαζα.
Δε φτάνει ο ήλιος μοναχά,άνθη το φου να δώσει.Χρειάζονται κι άλλα πολλά και προπαντώς η γνώση.
Απάντηση
#28
luke δεν ειναι δικές μου οι foto ειναι απο ξένο forum που ειμαι μέλος , δεν έχω δοκιμάσει την μέθοδο ακόμα.
Απάντηση
#29
[Εικόνα: papas%20009_zpshindgq76.jpg]

αυτα ειναι τα κοματια που εκοψα και καθαρισα απο ιχνη μουχλας που ειχαν επανω.
τα εκοψα στις 8 βδομαδες ανθοφοριας δυστηχως...
τα εβαλα σε μια κουτα στο υπογειο διπλα σε ενα παραθυρακι,ομως στεγνωσαν σε 4 μερες.
για να κερδισω λιγο απο τη χαμενη υγρασια,αλλα και για να προσθεσω λιγο αρωμα λεμονιου,εκανα την εξης πατεντα (ή μαλακια?).
τι λετε καλη ιδεα? να το αφησω κανα 2 μερες εκει και μετα να το βαλω σε βαζακι μονο του? ηνα ριξω και μια φλουδα σκετη μεσα?
Δε φτάνει ο ήλιος μοναχά,άνθη το φου να δώσει.Χρειάζονται κι άλλα πολλά και προπαντώς η γνώση.
Απάντηση
#30
με τοσο λεμονι παιζει και να ξαναβγαλουν μουχλα καλυτερα βαλε μια φλουδα στο βαζο και αφτην αποξηρανε την λιγο αλλιως δεν πρεπει να ακουμπαει καθολου τα παπαδια
Απάντηση
#31
tα αφησα ετσι μια μερα,ωστε να αποκτησουν λιγο απο τη χαμενη υγρασια,γιατι στην κουτα σε 4 μερες ειχαν ξεραθει αρκετα.
μετα απο μια μερα και αφου αποκτησανε λιγο υγρασια τα εβαλα στο βαζο το οποιο ανοιγω καθε μερα για κανα τεταρτο,
Δε φτάνει ο ήλιος μοναχά,άνθη το φου να δώσει.Χρειάζονται κι άλλα πολλά και προπαντώς η γνώση.
Απάντηση
#32
(05-18-2015, 02:04 AM)maslati Έγραψε: και τα τιπς του βουνισιου γερου χαχαχα


λοιπόν, ο αρωματισμός (curing) με φρούτα γίνετε αφότου στεγνώσουμε καλά τους παπάδες μας. καλό αλλά όχι απαραίτητο θα ήταν να στεγνώσουμε τους παπάδες μας λίγο παραπάνω από ότι συνηθισμένο για να μειώσουμε τον κίνδυνο της μούχλας. προτείνω πάντα το σκεύος που χρησιμοποιείτε να είναι γυάλινο, πεντακάθαρο και με ερμητικό κλείσιμο για αποφυγή δυσάρεστων οσμών.
αφού τοποθετήσουμε τις φούντες στο σκεύος μας, κάνουμε κανονικό curing για περίπου 4 ή 5 μέρες ανοιγοντας τα καπάκια και αερίζοντας το πράσινο χρυσό μας 3 με 4 φορές την ημέρα για 20 λεπτά περίπου. όταν φύγει η περισσότερη υγρασία είμαστε έτοιμοι να βάλουμε φλούδες από το άρωμα της αρεσκείας.
οι φλούδες που μπορούμε να βάλουμε είναι από πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, μανταρίνι, λεμόνι και γενικότερα από όλα τα εσπεριδοειδή. πάντα φροντίζουμε να διαλέγουμε καρπούς με όσο το δυνατόν γίνετε καλύτερο/δυνατότερο άρωμα. για 150g/250g χόρτου φλούδα από μισό μέτριο φρούτο αρκεί. κόψτε τη φλούδα σε μακριές -όχι πολύ- λεπτές λωρίδες και τοποθετήστε τις μέσα στο δοχείο σας. η συνολική διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 8 με 12 ώρες. αερίζουμε κάθε 3 με 4 ώρες για 5 με 10 λεπτά. δίνουμε μεγάλη προσοχή στο να μη μαζεύετε υγρασία σε συγκεκριμένα σημεία, αν χρειαστεί αδειάζουμε τη φούντα, σκουπίζουμε με ένα στεγνό πανί και συνεχίζουμε.
μετά από την απαραίτητη πάροδο του χρόνου αφαιρούμε τις λωρίδες και απολαμβάνουμε. στην περίπτωση που έχει συσσωρευτεί πολύ υγρασία κάνουμε κανονικό curing για μία με δύο ημέρες. αν η μυρωδιά δεν μας είναι αρκετή σε δύναμη επαναλαμβάνουμε. από προσωπική εμπειρία μπορώ να σας πω με σιγουριά πως μία εντελώς αποξηραμένη φούντα τραβάει περισσότερη μυρωδιά.








tips του βουνίσιου γέρου:


♥ σαφώς μπορούμε να κάνουμε curing με μπαχαρικά όπως μοσχοκάρυδο, κανέλα, δενδρολίβανο, μέντα και άλλα.

♥ προσέχουμε την υγρασία είναι εχθρός και συνάμα φίλος.

♥ οι παραπάνω χρόνοι για το curing είναι σχετικοί και μπορούν να διαφοροποιούνται από τον παράγοντα της υγρασίας και τον παράγοντα της θερμότητας.

♥ προτιμούμε σκεύη όχι μεγάλα σε ύψος για πρακτικούς λόγους.

♥ έχω πειραματιστεί με φλούδες από ανανά μάνγκο και κομμάτια μπανάνας τυλιγμένα σε φύλλα αλουμινόχαρτου γεμάτα μικρές τρύπες. τα αποτελέσματα μέτρια.

♥ κατά προτίμηση να αρωματίζετε το χόρτο σας αναλόγως με το είδος του και το προσωπικό του άρωμα, τα ταιριαστά αρώματα δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα.

♥ υπάρχει δυνατότητα curing φρούτων και μπαχαρικών ταυτόχρονα.

♥ με τα φρούτα το χόρτο αποκτάει ευχάριστο άρωμα και το κάπνισμα γίνετε πολύ πιο μαλακό.

♥ υπάρχει το curing σε κουτιά από συγκεκριμένο ξύλο, λόγου χάρη δρύινα, πεύκο, κέδρος και άλλα. με αυτόν τον τρόπο παλιοί ολλανδοί χασικλήδες αρωμάτιζαν το χόρτο τους.

♥ σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήστε χημικά αρώματα.

♥ μην το παρακάνετε με το curing μπαχαρικών, σε ορισμένες υπερβολικές περιπτώσεις το χόρτο δεν πίνετε.

♥ μην ξεχνάτε την αξία της αγνής καλής φούντας από μοσχαναθρεμμένο φυτό.

καλησπέρα σε όλους!
αυτό με τα φλούδια από φρούτα μέσα στο βαζάκι το σκεφτόμουν κι εγώ κ αναρωτιόμουν πόσο προσεκτικά πρέπει να γίνει για να μην το παρακάνω με την υγρασία.
συνήθιζα να βάζω μέσα στον καπνό διάφορα φλούδια και δεν ηταν λιγες οι φορες που τα είχα κάνει "μούσκεμα"....
αν και είμαι εντελώς άσχετη με την καλλιέργεια - σήμερα θα παραλάβω τα πρώτα μου σπόρια!!!!- είναι θησαυρός οι γνώσεις σας παιδιά, ευχαριστώ!!!
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 2 Επισκέπτης (ες)