Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Απορίες για τα led!
#1
Photo 
Καλημέρα σας
Έχω 1 grow room 60×60×1.60! Για φως έχω βάλει 2 κινέζικα πάνελ 1με 80w και 1 με 45w και τα 2 είναι dual spectrum και έχω ακόμα 3 led 20w 6500k 1800lm και 3 led 20w 3000k 1600lm! Είμαι οκ για τον χώρο που έχω?

Απάντηση

ads by gr420info

#2
Γεια χαρά,

Δεν μου φαίνονται και λίγα αλλά εξαρτάται τι θες να πετύχεις.
Εγώ σε 60x60x1,40 έχω βάλει ένα QB 288 (250w).
Τα lumen πάντως δεν είναι πολύ κάλος οδηγός για φώτα για τα φυτά σου.  Το lumen είναι μια για μας τους ανθρώπους μιας και αγνοεί τελείως τα κόκκινα και τα μπλε και επικεντρώνεται στα 550 nm.

Αυτό που θες να μάθεις είναι πόσο φωτοσυνθετικα ενεργό φως παίρνεις από τα lumen σου.  Η μονάδα μέτρησης είναι η PAR.

Το PPF μετρά την φωτοσυνθετική ροή φωτονίων. Ένα φωτόνιο μπορεί να θεωρηθεί ως μία μοναδική μονάδα φωτός , οπότε το PPF είναι η ποσότητα των μορίων φωτός PAR που χτυπά μια συγκεκριμένη περιοχή ανά δευτερόλεπτο. Αυτό μετράται τυπικά σε μικρομοριακά μόρια, μmols-1 (μια μονάδα ποσότητας που αντιπροσωπεύει πολλά τρισεκατομμύρια φωτεινών φωτονίων που κινούνται ανά δευτερόλεπτο),

Σε μια στάνταρντ περιοχή ανάπτυξης 1 m2 χρειάζονται μεταξύ 300 και 1000 μmol ανά δευτερόλεπτο για ισχυρή ανάπτυξη φυτών, στην καλλιέργεια.
πηγή
Απάντηση
#3
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!
Σε αυτόν τον χώρο έχω 2 αυτόματα ! Με αυτό το φωτισμό θα έχω σωστή ανάπτυξη στα φυτά μου?
Το set up ειναι ετσι   
[Εικόνα: kIQYMURm.jpg]

[Εικόνα: VPC9HAam.jpg]

[Εικόνα: mLGoxThm.jpg]
Απάντηση
#4
Καλά είσαι
Και τα μισα από οτι λένε ναβγαζουν οι Σινες πάλι καλα είσαι
Βάλε αλλα 2 φυτά
Τουλάχιστον
Εκτός αν σε αγαπανε τα φυτα και βγάλει 75γρ εκαστο
Απάντηση
#5
Σιγουρα θα πάρεις καποια καλα g πόσα δεν ξέρω ισως καποιος άλλος να μπορεί να σε βοηθήσει παραπάνω.

Θα εστιάζα στο να τα ανοιξω/δεσω σωστα τα φυτά για τον χωρο ωστε να υπαρχει ενα επιπεδο κομοστέγης.
Απάντηση
#6
Χαίρεται. Αν οι πηγές φωτός είναι παρόμοιας τεχνολογίας, τότε τα lumens είναι αξιόπιστο μέτρο σύγκρισης. Εόλιαν σεζ.
Τονίζω, μέτρο σύγκρισης, όχι απόδοσης. Η απόδοση που μας ενδιαφέρει όντως μετριέται σε μmol, απλά οι περισσότεροι δεν έχουμε τέτοιο όργανο μέτρησης PAR ούτε μας λένε οι κατασκευαστές. Είναι όμως ασφαλές να θεωρήσουμε πως μια λάμπα που βγάζει τα μισά lumens/w θα έχει χοντρικά και τα μισά μmol/sec.
Επειδή λοιπόν οι γλόμποι χρησιμοποιούν πλακέτα με τσιπάκια, είναι άμεσα συγκρίσιμοι με τα QBs. Ο tzorge αναφέρει ένα top QB για το οποίο βρίσκουμε:
Lamp Efficacy with S6 Flux bin 2.44 µmol/J , 162Lm/W
Board Level Efficacy with S6 Flux bin 2.61 µmol/J , 173Lm/W
Οι γλόμποι δίνουν 90 lumens/w.
Για να πάρεις λοιπόν τα μmol/s του tzorge από γλόμπους θες σχεδόν διπλή ισχύ...

Κατά τη γνώμη μου, η λύση με τα περισσότερα πλεονεκτήματα στην 60αρα είναι το 135αρι πάνελ της Samsung, ειδικά αν το βρίσκεις με σωστή ψύκτρα.
Αφού έχεις ξεκινήσει έτσι όμως, προτείνω να συνεχίσεις όπως είσαι για όσο την παλεύουν τα κινέζικα. Εντωμεταξύ σχεδιάζεις το μέλλον σου συμπληρώνοντας το αυτοσχέδιο πάνελ. Σε αυτό σου προτείνω να κατεβάσεις την ισχύ των γλόμπων. Μπορείς να βρεις 10άβατες με περισσότερα από 120 lumens/w που σίγουρα θα θέλουν αραιότερα αντικατάσταση. Παίζουν ακόμα και μίνι cobs, που σου δίνουν τα 1800 lumens από 12w. Ή έτσι λένε τουλάχιστον, δε ξέρω πόσο ποιοτικό προϊόν είναι.
Με τις 10αρες πάντως, δε βρίσκω κανέναν λόγο να φορτώσεις την 60αρα με πάνω από 180w. Στα 25εκ. υπολογίζω μια ροή το λιγότερο 750 μmol/sec, που είναι τέλειο νούμερο. Ναι φυσικά, μπορείς να πας μέχρι τα διπλά, 1500μmol. Απλά θα χρειαστείς διπλάσια ισχύ (και κατανάλωση) για να πάρεις ένα +20% περισσότερο προϊόν. Κι αυτό αν έχεις κάνει όλα τα υπόλοιπα σωστά!
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)