Αξιολόγηση Θέματος:
  • 1 Ψήφοι - 5 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DIY Compost (κομπόστα)
#1
Γεια χαρά,

Το compost, αποτελεί το πιο σημαντικό και καίριο συστατικό μιας οργανικής καλλιέργειας,(ή έτσι πιστεύω... )

Ανοίγω την συζήτηση με μια επισκόπηση του τι κάνω. 
(Σημείωση, δεν θεωρω ότι πρεπει να υπάρχουν κανόνες στην κομποστοποίηση όχι εκείνο κι όχι τ'άλλο)

Μιας και βρηκα φρέσκο-κομμενο γκαζόν είπα να δοκιμάσω την τύχη μου. (κι αυτό γιατί πάντα υπάρχει η πιθανότητα ανεπιθύμητων προσμίξεων όταν δεν ξέρουμε την προέλευση της πρώτης ύλης).

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, βάζω εναλλάξ πρασινάδα και φύλλα ή φύκια, φροντίζοντας κάθε στρώμα να είναι σχετικά υγρό. 

Αρχικά θέλουμε έναν κάπως προστατευμένο χώρο.           Καλό είναι να ακουμπάει η σωρός σε χώμα. Ξεκίνησα                                                                                                                        βάζοντας μερικά ξερά κάτω κι από πάνω φύκια
[Εικόνα: jbP53hLm.jpg]    [Εικόνα: g1i9k9cm.jpg]

Μετά γκαζόν... 
[Εικόνα: J6U5VBzm.jpg]
και ξανά, ξερά - χλωρά...

Αποφάσισα να βάλω δυο εξτραδάκια
1) IMO 2                                                       2) Αντί για νερό να υγράνω με LAB και και  ότι KNF ξέρω να φτιάχνω  Big Grin 


[Εικόνα: cwhWg6hm.jpg]  [Εικόνα: P4RL0Yom.jpg]

Σε έξι μήνες θα είναι έτοιμο...
[Εικόνα: W5mrjUt.jpg]

Τα μικρόβια που θα αναπτύξουμε στο δικό μας compost είναι κλάσης ανώτερα από ότι κι αν αγοράσουμε σε πλαστικό σακί που έχει εκτεθεί στον ήλιο και γω δεν ξέρω πόσο...

Όταν πια είναι έτοιμο θα φυτέψω πρώτα καμιά δυο ντομάτες αν δεν καούν, το γκαζόν δεν είχε χημικά.
(πιο δύσκολο να χει, γιατί τα χημικά κοστίζουν)

Εβίβα.
Απάντηση

ads by gr420info

#2
Καλημερα απο μενα.
Υπαρχουν καποιοι κανονες στην κομποστοποιηση φιλε τζωρτζ, που καλο ειναι να τους ακολουθουμε, μιας και καποια στοιχεια οπως ολα τα εσπεριδοειδη, αλλα και το γκαζον (ολα τα σπαθοφυλλα), τα οποια μας δημιουργουν οξινο περιβαλλον, κατι το οποιο δεν θελουμε για κανεναν λογο.
Θελει προσοχη
Απάντηση
#3
Καλημέρα κι από μένα!

Ευχαριστώ για την προειδοποίηση αλλά δεν με πείθει η περίπτωση ότι όχι λεμόνια κλπ. Αν βάλεις μόνο λεμόνια θα έχεις θέμα, αλλά επίσης δεν θα κάνεις και κομπόστα...
τώρα για το γκαζόν πρώτη φορά το ακούω... Πάντως δεν πείθομαι κυρίως γιατί  από προσωπική εμπειρία δεν είχα θέμα με το compost μου στο οποίο έβαζα πολλές πολλές φλούδες από πορτοκάλια.  
Δες και την καλούδια έχω πάρει από το χώμα μου.
(επίσης τι είναι η κοπριά αγελάδας 
Τέλος το compost πάει για pH 6.5, αλλιώς δεν είναι έτοιμο..

Αν δεν το αφήσεις αρκετό χρόνο..( κι όχι "για να χωνευτεί" αυτά είναι παραμυθία).. αλλα για να αποικίθει από τους κατάλληλους μυκητες δεν θα είναι εξισοροπημενο.

Η πευκοβελόνα, οι διάφοροι σπόροι, ο ευκάλυπτος και πολλά πολλά άλλα χρίζουν ειδικης μεταχείρισης ώστε να διασπαστούν τα φυτοχημικά και να ενσωματωθούν κι αυτα στον χούμο.

Όλα όμως διασπώνται....

Αυτό που κάνω εγώ είναι αφού γίνει το θερμικό compost απλά αφήνω τα σκουλήκια να κάνουν την δουλειά τους.
Δηλαδή το τελικό προϊόν δεν είναι compost αλλα τελικά vermicompost.

Ελπίζω σύντομα να μπορέσω να βάλω και τα σκατά μου!!
(σίγουρα καθαρότατη από χημικά κοπριά μιας και τρώω μόνο βιολογικά)
Εκεί να δεις πανηγύρια.
Απάντηση
#4
Εχω δυο φρουτοδεντρα στον βόθρο
Τέτοια νοστιμιά πουθενά
Απάντηση
#5
Εκεί θέλει προσοχή για Escherichia coli...

Στο compost όχι και τόσο.
Στο δε vermicompost σχεδόν καθόλου.
Απάντηση
#6
Ελπίζω μονο να μην δουμε κανένα μυστήριο θέμα "πως να κάνετε compost με τα κακακια σας" αχαχαχαχα
Απάντηση
#7
σύντομα...
χεχεχε...

Πάντως για όποιον τον ενδιαφέρει το πρόβλημα της αποχέτευσης και η λίπανση με κακάκια... εδώ.
Απάντηση
#8
εχω που πεταω σε ενα σιδερενιο βαρελι εδω και καποιους μηνες , απο τσουκνιδες , μεχρι λεμονοκουπες , κατακαθια καφε , φλουδες απο μπανανες , φλουδες απο πατατες , τσοφλια αυγων και αλλα παρομοια οργανικα απορριμματα .

ριχνω και νερο με ενα λαστιχο που και που και τρεχουν ζουμια απο κατι τρυπες (τρεις στον αριθμο , και πλατος σαν του μικρου δακτυλου ) που εχουν ανοιξει απο την πολυκαιρια .

μεχρι πριν κανα μηνα , οποτε ανοιγα το βαρελι (εχει ενα καπακι οσο ειναι το βαρελι , το οποιο δεν κλεινει και παρα πολυ ) εβγαινε σμηνος απο εντομα ,
τις τελευταιες 2-3 εβδομαδες ,μαυρισαν ολα τα απορριμματα μεσα στο βαρελι και εχει αρχισει ελαφρα να σκουλικιαζει .

δεν ξερω τι κανω ,εκτος απο το οτι συνηγορω στην σηψη .
ελεγα οτι αυτο το πραγμα , και κυριως τα ζουμια που τρεχουν οταν ριχνω νερο με το λαστιχο , θα ειναι μειγμα "μπαρουτι" .

δεν ξερω ομως τιποτα Big Grin
Απάντηση
#9
Γεια σου badweed.

Κανά δυο θεματάκια βλέπω....
Το πρόβλημα με το να βάζεις συνέχεια σε ένα κουβά είναι ότι δεν τελειώνει το μείγμα σου ποτέ.
Η κομποστοποίηση έχει 3 στάδιά, το ψυχροφιλικό (<13°C), το μεσοφίλικό (21-32°C) και το θερμοφιλικό (32-93°C), με μικροβια που γουστάρουν, κρύο, μέση θερμοκρασία, και υψηλή θερμοκρασία. Και τα τρία στάδια είναι απαραίτητα, αλλά βάζοντας καινουργια οργανική ύλη ξαναξεκινάς από το ψυχροφιλικό στάδιο, είναι καλύτερο να φτιάχνεις τον σωρό σου άπαξ.

Επίσης, αν και δεν μου αρέσουν οι κανόνες, η ζύμωση έχει κάποιους, για να αποφευχθεί η σήψη δηλαδή, γιατί κατά τα άλλα, όλα αποσυντίθενται.

Θες λοιπόν καλή αναλογία ξερά χλωρά, η αλλιώς άνθρακα C και άζωτο N, η βιβλιογραφία μιλάει για 30-1 (C-Ν).
Επίσης, δεν θες να το πνίξεις στο νερό, θες να είναι υγρό, αν το πνίξεις πας για αναερόβια μικροβια... και μυρωδιές ψοφιμιού ξερατού, θανατίλας και εν τέλει σήψη όχι κομποστοποίηση.

Χτες που κοίταξα η σωρός είχε φτάσει 50°C. Είχε περάσει στο τρίτο στάδιο.

Σε 3-5 μέρες θα πρέπει να σταθεροποιηθει κοντά στους 60°C.
Απάντηση
#10
σκεφτομουν tzorge οτι ουτως η αλλως κατι θα βγει, δηλαδη αν δεν πετυχει η κομποστοποιηση , τα σκουλικια θα αφησουν τα κοπρανα τους .
πολυ ενδιαφερουσες οι πληροφοριες που μεταφερεις , μακαρι να ημουν σε σταδιο που να μπορω να τις αξιοποιησω (εφοσων ομως τα γραφεις , μενουν για οταν και οποιον φτασει σε αυτο το σταδιο )
δεν το κανω για να παραξω κατι , ετσι για να εχω κατι να παρατηρω και να πειραματιζομαι , με προοπτικη και την αποτυχια .
δεν εχω δηλαδη απαιτησεις απο αυτην την διαδικασια περα απο το να δω τι γινεται σε ατεχνη περιπτωση .
Απάντηση
#11
Φίλε badweed,
Πολύ καλά κάνεις, και σίγουρα προτιμότερο αυτό παρά το θάψιμο σε ΧΥΤΑ...

Πάντως άμα μαζέψεις λίγο κοπριά, κανε ένα 36ωρο αεριζόμενο τσάι και τάισε τα φυτά σου.

The power of organics.
Απάντηση
#12
είχαμε φτάσει 50°c+, κι έπεσε στους 30 °c+
[Εικόνα: dD1sbdn.jpg]
Κανονικά πρέπει να το γυρίσω μέσα έξω και να βάλω ίσως νερό.

Να δω πότε θα το κάνω.

Όχι ότι κάτι θα γίνει αν δεν το γυρίσω, απλά θα αργήσει.
Απάντηση
#13
Εσύ βάζεις στο κομπόστ σου, ολοκληρωμένο σύστημα ενεργών μικροοργανισμων all inclusive.
Άρα απλό το μιγμα για να γίνει γρήγορα
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)