Αξιολόγηση Θέματος:
  • 17 Ψήφοι - 4.41 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Στρες λειψυδρίας αντί για flushing
#1
Information 
Έρευνα δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2019 από το Πανεπιστήμιο του Γκελφ, Καναδάς με τίτλο: Increasing Inflorescence Dry Weight and Cannabinoid Content in Medical Cannabis Using Controlled Drought Stress. Παρακάτω κάνω μια περίληψη του πειράματος και των αποτελεσμάτων τους εστιάζοντας στα σημεία που πιστεύω ότι μας ενδιαφέρουν περισσότερο. Ωστόσο, αν θέλετε παραπάνω πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε οι ίδιοι στη συγκεκριμένη έρευνα.

Πήραν 8 κλώνους από το ίδιο θηλυκό φυτό κάνναβης, τους οποίους μεγάλωσαν σε γλάστρες με οργανικό υπόστρωμα με την ακόλουθη σύσταση: 40% με 45% (vol/vol) sphagnum peatmoss, 20% με 25% chunk coconut coir, 20% με 25% περλίτης, και 5% με 10% worm casings. Οι τελικές γλάστρες των κλώνων ήταν 11 λίτρα. Τα φυτά τα πότιζαν με νερό ρυθμισμένου pH που είχε μέσα διαλυμένο υγρό οργανικό λίπασμα, ενώ σε κάποια φάση άρχισαν να τους ρίχνουν επιπλέον Cal/Mg και οργανικά ιχνοστοιχεία. Στη συνέχεια, την 39η μέρα ανθοφορίας τα χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες (4 και 4). Τα φυτά της μίας ομάδας συνέχισαν να τα ποτίζουν κανονικά χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα τα υγρά λιπάσματα όπως πριν, ενώ στα φυτά της άλλης ομάδας διέκοψαν τελείως το πότισμα. Τα απότιστα φυτά άρχισαν να έχουν συμπτώματα την 9η μέρα λειψυδρίας (48η μέρα ανθοφορίας) παρουσιάζοντας στα φύλλα τους τα πρώτα σημάδια veinal chlorosis (δεν ξέρω να το μεταφράσω). Την 11η μέρα λειψυδρίας (50η μέρα ανθοφορίας) παρατηρήθηκε ότι τα φύλλα των φυτών ήταν μαραμένα. Τότε πότισαν και τα φυτά της συγκεκριμένης ομάδας (βάσει της μελέτης τους υποθέτω ότι πότισαν μόνο και μόνο για να ελέγξουν την ικανότητα των φυτών να επανέλθουν και πάλι στη φυσιολογική τους κατάσταση). Την 54η μέρα ανθοφορίας έκαναν τη συγκομιδή των φυτών και από τις δύο ομάδες. Έκοψαν τα φυτά απ’ τις βάσεις τους, έκοψαν τα μεγάλα φύλλα από τους βλαστούς, και τα κρέμασαν να αποξηρανθούν στους 18°C με 45% σχετική υγρασία για 2 μέρες. Μετά τους έκαναν curing στους 18°C με 57% σχετική υγρασία για 12 μέρες.

Το αποτέλεσμα: Τα φυτά της ομάδας που δεν ποτίζονταν όχι μόνο δεν είχαν διαφορά στο τελικό ξηρό βάρος των ανθών σε σχέση με την άλλη ομάδα που ποτιζόταν μέχρι τέλους κανονικά, αλλά παρουσίασαν μάλιστα πιο αυξημένες συγκεντρώσεις THCA και CBDA κατά 12% και 13% αντίστοιχα. Επίσης, αν εκφράσουμε τη «συγκομιδή κανναβινοειδών» ως γραμμάριο κανναβινοειδούς από άνθη ανά μονάδα καλλιεργήσιμης επιφάνειας (g/m2) τότε στην ομάδα της λειψυδρίας η συγκομιδή THC ήταν 50% υψηλότερη, η συγκομιδή THCA ήταν 43% υψηλότερη, η συγκομιδή CBD ήταν 67% υψηλότερη, και η συγκομιδή CBDA ήταν 47% υψηλότερη από την ομάδα που ποτιζόταν κανονικά.

Όλο αυτό μου θύμισε τα ιστορικά γεγονότα που περιέγραφα για τους παραδοσιακούς καλλιεργητές κάνναβης της Ελλάδας (https://gr420.info/forum/showthread.php?...#pid137642) και που ανέφερα συγκεκριμένα: «Βασικές προϋποθέσεις για την έναρξη της συγκομιδής ήταν να έχει προηγηθεί διακοπή του ποτίσματος για 20 μέρες, ενώ πριν αρχίσει η φάση διακοπής του ποτίσματος θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το ξεφύλλισμα. Σε περίπτωση απρόοπτης βροχής εντός αυτών των 20 ημερών η διαδικασία συλλογής γινόταν πρόωρα.».

Ιστορία και επιστήμη μιλούν. Το στρες λειψυδρίας ενδέχεται να είναι αυτό που δεν θέλουν να ξέρει ο κόσμος για να μη χάσουν ούτε € από τις πωλήσεις λιπασμάτων/θρεπτικών και ειδικών υγρών για flushing.
Απάντηση

ads by gr420info

#2
Tο δοκιμαζω στο επομενο harvest
Τα μόνα κύτταρα που καίει η κάνναβη, είναι τα καρκινικά.
Απάντηση
#3
Πολύ ωραία τα μάζεψες και καλό θέμα για περαιτερω συζήτηση.
Απόσο καταλαβαίνω η έρευνα έχει να κάνει με την λειψυδρία και κυρίως για τα αποτελέσματα που έχει στην παραγωγή κανναβινοειδών. Δεν το σχετίζει με το leaching όμως.
Βγάζει νόημα, οποιαδήποτε μορφή στρές μπορεί να το κάνει αυτό, όπως και με τα έντομα...

Κάποτε είχα ακριβώς τον ίδιο προβληματισμό. Σκέφτηκα πως από την στιγμή που κόβεται η παροχή νερού θα κόβεται και του φάγητού. Το φυτό θα κάψει ό,τι υπάρχει μέσα του και βουαλά. Έχω καθαρή φούντα.
Όταν ήρθε η ώρα να το μοιραστώ με άλλους καλλιεργητές ήταν αρνητικοί. Μου είχαν πεί ότι εφόσον τα φυτά διακινούν θρεπτικά στους ιστούς τους, αν δεν φρεναριστούν αυτά τα θρεπτικά και αφυδατωθούν, ενδέχεται να παραμείνουν σαν κατάλοιπα που δεν εχουν μεταβολιστεί.

Εκει επιστρέφουμε στην συζήτηση κατά πόσο έχει νόημα να ξεπλύνουμε, αλλά έχω την αίσθηση πως μας λείπουν οι λεπτομέριειες του ακριβούς μηχανισμου του φυτού και δεν είναι εύκολη η απάντηση.
SkullnBones
Απάντηση
#4
@guest19, ωραία έρευνα, ευχαριστούμε!!!!
Αυτό το πανεπιστήμιο στον Καναδά τελικά , κάνει ουσιαστική δουλειά έρευνας πάνω στην κάνναβη.
Από αυτούς πήρα την έρευνα , όπου αποδεικνύουν ότι το flush είναι μύθος , στο αντίστοιχο νήμα της οργανικής.
Αλλά φαίνεται δεν έμειναν μόνο εκεί , προχώρησαν και βουαλά να και το controlled drought stress....

Ουτε να φανταστώ δεν μπορώ , να διεξάγουν τα δικά μας τέτοια έρευνα...

Cheers
Απάντηση
#5
(10-05-2019, 11:22 PM)Dacapo Έγραψε: @guest19, ωραία έρευνα, ευχαριστούμε!!!!
Αυτό το πανεπιστήμιο στον Καναδά τελικά , κάνει ουσιαστική δουλειά έρευνας πάνω στην κάνναβη.
Από αυτούς πήρα την έρευνα , όπου αποδεικνύουν ότι το flush είναι μύθος , στο αντίστοιχο νήμα της οργανικής.
Αλλά φαίνεται δεν έμειναν μόνο εκεί , προχώρησαν και βουαλά να και το controlled drought stress....

Ουτε να φανταστώ δεν μπορώ , να διεξάγουν τα δικά μας τέτοια έρευνα...

Cheers
@Dacapo οταν λεσ τα δικα μασ ενωεισ πανεπηστημια?
Γιατι αν ενωεισ οντωσ πανεπηστημια εχουν να λυσουν πιο σοβαρα προβληματα
@BluWG συνχαρητηρια για το θεμα
Απάντηση
#6
@Roukouna, σίγουρα υπάρχουν πολλά προβλήματα στα πανεπιστήμια μας, το πιο σοβαρό ίσως είναι η εξίσωση με το 
οτιναναικαραγκιοζης college abcde.
'Ερευνητικά προγράμματα τρέχουν όμως , χρηματοδοτούνται από ΕΕ και Ελληνικό Δημόσιο , δεν είναι αυτό το θέμα.

Το θέμα είναι εαν και πότε η κάνναβη θα είναι μέρος αυτών των προγραμμάτων.

Cheers Smile
Απάντηση
#7
(10-05-2019, 11:39 PM)Dacapo Έγραψε:
@Roukouna, σίγουρα υπάρχουν πολλά προβλήματα στα πανεπιστήμια μας, το πιο σοβαρό ίσως είναι η εξίσωση με το 
οτιναναικαραγκιοζης college abcde.
'Ερευνητικά προγράμματα τρέχουν όμως , χρηματοδοτούνται από ΕΕ και Ελληνικό Δημόσιο , δεν είναι αυτό το θέμα.

Το θέμα είναι εαν και πότε η κάνναβη θα είναι μέρος αυτών των προγραμμάτων.

Cheers Smile
Οταν οι αλλοι θα την καλλιεργουν στο διαστημα
Εβιβα Wink
Απάντηση
#8
Ωραίο πείραμα ευχαριστούμε για το άρθρο τσακάλι
Απάντηση
#9
Καλησπέρα !

Πολύ καλό θέμα .
 Εγώ ποτέ δεν έχω  ξεπλύνει στο τέλος και τα άνθη μου ήταν μια χαρά  .
 Ενδιαφέρουσα ιδέα η στέρηση νερού πριν κόψουμε ,θα το κάνω  σε 2 φυτά που θα κόψω σε ένα μήνα περίπου .
 
  Εφαρμόζω  την τεχνική της ''ξηρασίας''  στα φυτά μου , 2-3 φορές κατά την διάρκεια της ζωής τους . Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο μετρήσιμο όφελος από αυτό . Επίσης κάνω αποφύλλωση  πριν κόψω ,αφήνω μόνο τα  μικράκια .

  [Εικόνα: J99jmIWm.jpg]
Σπείρτε χόρτα !
Απάντηση
#10
Εδώ και 7-8 .μέρες συμπτώματικα έχω αποτιστο το ένα από τα 2 εξωτερικά. Το άλλο πιν εί κάθε 4 μέρες. Έχω πρόβλημα μούχλας και μπλοκάρισμα στη ρίζα σαν να πίνει πολύ αργά. Τελευταία φορά αποφάσισα να το αφήσω να διψασει με ρισκο, μιας και δεν το έχω κάνει. Διαβάζοντας εδώ μιας και επίσης έχει πολύ πικνίκ φύλλωμα, θα ρισκάρω να το μαδισω λίγο και θα ήθελα και τη γνώμη σας. Θα βοηθούσε δλδ να κόψω λιπάσματα από τώρα 3 εβδομάδες σχεδόν πριν το χαρβεστ? Ανόργανα δουλεύω κυρίως. Ευχαριστώ!
Leaf "I'm gonna make him an offer he can't refuse." Leaf
Απάντηση
#11
@guest19 ευχαριστούμε πολύ για την έρευνα, είναι πολύ ενδιαφέρουσα

Ερώτηση προς όλους
Γιατί να σχετίζεται με flush? Το αποτέλεσμα το  φλασαρίσματος δεν υποτίθεται πως είναι να καθαρίσει η φούντα?
Εδώ δεν καθαρίστηκε κάτι... το  THC αυξήθηκε.

Τα υποτιθέμενα οφέλη του  φλασάρισματος δεν προκύπτουν με την ακριβώς αντίθετη διαδικασία από το στρες λειψυδρίας? Ένα στρες πλημμύρας?
Πάω να διαβάσω το paper μήπως και δεν κατάλαβα κάτι.

Εβίβα

 Offtopic Dude

O λακαμας που βάζει 1 αστράκι σε τέτοια νήματα ζημιώνει την κοινότητα μας, βλέποντας κάποιος χαμηλή βαθμολογηση μπορεί καλλιστα να μην το ανοίξει καν, κι αν ισχύει ότι λέει η έρευνα θα χει χειρότερη φούντα.
Φίλε αν διαφωνείς τότε να χεις το θάρρος να πεις την άποψη σου ή βάλε κανα -1 το να κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία που σου προσφέρεται εδώ είναι πολύ δήλο εκ μέρους σου.

Δεν μας λέει τι chemvar είχαν, ενώ δεν παραλείπει να προειδοποιησει ότι σε αλλα chemvar κάτι άλλο μπορεί να ισχύει.

Αν ξέραμε από που κρατάει η σκούφια του τότε θα εμπαινε ένα καλύτερο πλαίσιο.

Μου αρέσει που δίνει το στρες 11 μέρες και σαν ένδειξη να εχουν πέσει τα φυλά στο 50% του αρχικού ύψους τους, κι όχι την υγρασια εδάφους.

Αναρωτιέμαι τι συμβαίνει στο μικροβιωμα σε ένα τέτοιο 11ήμερο.
Απάντηση
#12
Αυτά πρέπει να είναι τα όρια του φυτού μάλλον φιλε. Εγώ είμαι στην 8η μέρα και ειμαι να το κρατήσω άλλο λίγο μιας και δε ζητάει. Η μουχλα μου τα ρήμαξε και τα έχω μαδησει . Τα φυτά βγάζουν περισσότερο κρύσταλλο για να προστατευτούν, όπως πχ με τις χαμηλές βραδυνές.
Leaf "I'm gonna make him an offer he can't refuse." Leaf
Απάντηση
#13
Χαχαχαχαχ
Ίλεως Τζορτζ
Αφού δεν είχε κανενα και έβαλα
Μονο ενα ανα άτομο παίρνει,κι αγω τωρα τα καταλαβα
Απάντηση
#14
Tgorge το ότι πάτησες εσύ 5 αστέρια και μετά με ένα ρελοουντ την σελίδα ξανά γίνετε 1 είναι ότι δεν έχουν ψηφίσει πολλοί για να φτάσει 5. Έτσι το έχω καταλάβει ότι δουλεύουν τα αστερια

Ήταν 4 πάτησα και εγώ στα 5 αναβοσβησε το 5 και ξανά έγινε 4 μάλλον θα θέλει και άλλους ψήφους για το 5. Και ένας τώρα να βρεθεί να πατήσει 1 δεν πάει κατευθείαν 1
Απάντηση
#15
Δεν ξέρω ποιο το όριο ακριβώς @Goddather, αλλά ένα ακόμα που τώρα πηρε το μάτι μου είναι ότι το λίπανση ητανε συνεχείς με fertigation.
Όποτε λιγότερο νερό σημαίνει και λιγότερη λίπανση.
Παρ' όλα αυτα δεν έχασαν βάρος, ενώ είχαν πιο πολύ THC/CBD

lol για να εξηγουμε.
Το είδα στο 1 και αφού έβαλα 5 πήγε στο 3.
Απάντηση
#16
Εγώ το βρήκα τέσσερα και παρέμεινε 4. Θα μας εξηγήσουν οι admin τι παίζει. Αλλά και εσύ να μην εγχωνεσαι και να υπάρχει αυτός που κρύβεται πίσω από την οθόνη και πατάει 1 αν εμείς το έχουμε πάει 5 δεν το επηρεάζει
Απάντηση
#17
(10-06-2019, 11:34 AM)tzorge Έγραψε: Δεν ξέρω ποιο το όριο ακριβώς @Goddather, αλλά ένα ακόμα που τώρα πηρε το μάτι μου είναι ότι το λίπανση ητανε συνεχείς με fertigation.
Όποτε λιγότερο νερό σημαίνει και λιγότερη λίπανση.
Παρ' όλα αυτα δεν έχασαν βάρος, ενώ είχαν πιο πολύ THC/CBD

lol για να εξηγουμε.
Το είδα στο 1 και αφού έβαλα 5 πήγε στο 3.

Τυχαία ρε tzorge,
Εγώ έδωσα ενα από τα τρία.
Είπαμε δεν μπορείς να δώσεις πέντε αστέρια, προς στιγμή έτσι φαίνεται, αν κάνεις refresh θα καταλάβεις.
Η καλύτερα αν προσπαθείς να δώσεις συνεχόμενα κι άλλα , θα δείς τι μηνυμα θα σου εμφανίσει το σύστημα.
Απάντηση
#18
Ωραίο άρθρο.....εύγε guest19
Συμπτωματικά και εγώ τα αφήνω να στεγνώσουν στο τέλος...(οχι τόσο πολλές μέρες)..και ποτίζω 2 μέρες πριν κοπούν με florakleen

veinal chlorosis..... σημαίνει  οτι τα φύλλα παράγουν ανεπαρκή χλωροφύλλη (αυτό εχει μια σχέση με το flush)

Και το πότισμα πριν τα κόψουν.... νομίζω έγινε για να αναπληρώσουν τα επίπεδα υγρασίας... στο επίπεδο της άλλης ομάδας...για το curing
  Loveleaf  Plant that saves the Planet   Volcanodude
Απάντηση
#19
(10-05-2019, 10:51 PM)Luke Shapiro Έγραψε: Εκει επιστρέφουμε στην συζήτηση κατά πόσο έχει νόημα να ξεπλύνουμε, αλλά έχω την αίσθηση πως μας λείπουν οι λεπτομέριειες του ακριβούς μηχανισμου του φυτού και δεν είναι εύκολη η απάντηση.

Δεν καταλαβαίνω γιατί προβληματιζόμαστε με αυτό..
Δεν υπάρχει ένας με δύο φυτά ίδια μες την τέντα να κάνει το τεστ;
Απάντηση
#20
Υπόψιν σε αρχάριους καλλιεργητές που θα ήθελαν να δοκιμάσουν κάτι τέτοιο θα πρέπει τα φυτά μας να είναι υγιέστατα!
Βιβες με ήδη ένα μήνα αποχή!
μέτρον ἄριστον
Απάντηση
#21
(10-06-2019, 09:46 AM)tzorge Έγραψε: @guest19 ευχαριστούμε πολύ για την έρευνα, είναι πολύ ενδιαφέρουσα

Ερώτηση προς όλους
Γιατί να σχετίζεται με flush? Το αποτέλεσμα το  φλασαρίσματος δεν υποτίθεται πως είναι να καθαρίσει η φούντα?
Εδώ δεν καθαρίστηκε το thc αυξήθηκε

Γιατί το αποτέλεσμα είναι το ίδιο εν μέρει, δλδ κόβεις την πρόσβαση του φυτού σε θρεπτικά. Με διαφορετικό τρόπο βέβαια.
Το αποτέλεσμα του φλασαρίσματος είναι να καθαρίσει το υπόστρωμα. Το φυτό αυτό καθ' αυτό δε μπορούμε να το ξεπλένουμε.. Με τον τρόπο αυτό ότι θρεπτικά έχει αποθηκευμένα θα τα κάνει λουλούδι, χωρίς να τα αντικαταστήσει. Αν δεν φλασάρεις θα συνεχίσει να αποθηκεύει, αλλά δεν ξέρω αν όντως υπάρχει όφελος αφού έτσι κι αλλιώς τις "αποθήκες" (φύλα κορμούς κτλπ )τα πετάμε, δε τα καταναλώνουμε. 
Σίγουρα δε μας ενδιαφέρει να καθαρίσει από τχτσ. Το ότι αυτό αυξήθηκε είναι άσχετο με τον "καθαρισμο". Τελικά η έρευνα δε μας βοηθάει ιδιαίτερα όσο αφορά το όφελος του φλας, γιατί δεν μας δίνει τα δεδομένα που μας ενδιαφέρουν. Μας λέει πως η λειψυδρία αύξησε το τχτσ, δε μας λέει τπτ για την γεύση αυτών που δεν την υπέστησαν.

(10-06-2019, 12:18 PM)sig-p420 Έγραψε: Και το πότισμα πριν τα κόψουν.... νομίζω έγινε για να αναπληρώσουν τα επίπεδα υγρασίας... στο επίπεδο της άλλης ομάδας...για το curing

Αυτό μας ενδιαφέρει εμάς φίλε;
Εμείς δλδ τι προτιμάμε να κουράρουμε, φυσιολογικούς καρπούς ποτισμένους 2-3 μέρες πριν ή ξεραμένους καρπούς απότιστους μια βδομάδα και;
Απάντηση
#22
@Κροκόδειλας καλό μεσημέρι,

Το ίδιο πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα ο ίδιος (ο ένας από τους δύο καθηγητές), ο Dixon, πραγματοποίησε μια έρευνα σχετικά με το φλάς πριν από δύο χρόνια, την οποία πόσταρα στο αντίστοιχο νήμα στην οργανική, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι :
Flushing was found to be ineffective in removig any significant amount of nutrient from the bud.
To φλας αποδείχθηκε αναποτελεσματικό στο να αφαιρέσει σημαντικό ποσό λιπασμάτων από τον παπά.

Διαβάζοντας την βιβλιογραφία και των δύο ερευνών, ανακάλυψα ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής ασχολείται , απλοικά να το πώ , πότισμα και κάνναβη με πάνω από δεκατρία χρόνια δημοσιευμένες έρευνες.

Νομίζω και διορθώστε με αν κάνω λάθος , ότι σκευάσματα τερπενίων , "διορθώνουν", αλλάζουν η και εντείνουν την γεύση και όσφρηση.
Απάντηση
#23
Γειά σου,
ναι έχω διαβάσει το νήμα, νομίζω δε χρειαζόταν έρευνα πανεπιστημίου, ψιλοαυτονόητο το βρίσκω πως με ένα φλας θα ξεπλύνει κανείς το υπόστρωμα και όχι τον παπά. Δε μπορώ να πω πως βρίσκω χρησιμότητα στο φλασαρισμα, τουλάχιστον για το χώμα και τα βιοβιζζ που χρησιμοποιώ. Βρίσκω σαφώς λογικότερο το πότισμα με σκέτο νερό στα τελειώματα.
Σε κάθε περίπτωση, από τις 2 αυτές έρευνες εμείς κρατάμε 2 συμπεράσματα, όπως το έχω καταλάβει εγώ:
α) είτε φλασάρεις είτε όχι, πάνω κάτω το ίδιο μαύρο θα πάρεις
β) μια ξηρασία στα τελειώματα θα του αυξήσει το τχτσ.

Σωστά;
Απάντηση
#24
guest19 πολυ ωραιο θεμα μπραβο !
Απάντηση
#25
(10-06-2019, 04:36 PM)Κροκόδειλας Έγραψε: Γειά σου,
ναι έχω διαβάσει το νήμα, νομίζω δε χρειαζόταν έρευνα πανεπιστημίου, ψιλοαυτονόητο το βρίσκω πως με ένα φλας θα ξεπλύνει κανείς το υπόστρωμα και όχι τον παπά. Δε μπορώ να πω πως βρίσκω χρησιμότητα στο φλασαρισμα, τουλάχιστον για το χώμα και τα βιοβιζζ που χρησιμοποιώ. Βρίσκω σαφώς λογικότερο το πότισμα με σκέτο νερό στα τελειώματα.
Σε κάθε περίπτωση, από τις 2 αυτές έρευνες εμείς κρατάμε 2 συμπεράσματα, όπως το έχω καταλάβει εγώ:
α) είτε φλασάρεις είτε όχι, πάνω κάτω το ίδιο μαύρο θα πάρεις
β) μια ξηρασία στα τελειώματα θα του αυξήσει το τχτσ.

Σωστά;

Ναι, εάν ο το φυτό σου είναι κοντά γενετικά με την φούντα που βάλανε. 
Αυτοί κάνανε 11 μέρες χωρίς νερό από  την μέρα 39 και εκόψαν 54.
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)