Μέθοδος PourThru
#1
Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται από διάφορα πανεπιστήμια για να μπορούν να μετράνε με μεγαλύτερη ακρίβεια το PH και EC σε διάφορα υποστρώματα φυτών

https://projects.ncsu.edu/project/hortsu...er_HIL.pdf

 Ανάλογα το φυτό, το μέγεθος της ριζας, της γλάστρας και την σύσταση του υποστρώματος υπάρχουν διαφορές στην μέθοδο, αν θέλει κάποιος τα βλέπει πάνω στο pdf με λεπτομέρειες.

 Περιληπτικά στα ελληνικά:

 Ποτίζουν το χώμα με απιονισμένο νερό χωρίς λιπάσματα καμιά ώρα πριν της μετρήσεις ώστε να είναι υγρό
Μετά από αυτήν την ώρα η γενικά αφού δεν στάζει κάτι από κάτω και έχει στεγνώσει ο πάτος, τοποθετούν ένα πιατάκι καθαρό για να συλλέξουν τα απόνερα.
Ποτίζουν με απιονισμένο νερό πάλι χωρίς λιπάσματα, τόσο ώστε να βγει από κάτω περίπου 50ml. Αν είναι πάνω από 60ml τότε η EC θα δείχνει μειωμένη επειδή αρεώνεται το δείγμα.

 Μετράνε όσο το δυνατόν συντομότερα διότι το PH αλλάζει μετά από 2 ώρες όπως αναφέρουν.


***Αν θυμάμαι κάλα για το πεχά, μου είχε πει ένας φίλος χημικός ότι αν πάρεις 3-5 δείγματα από την ίδια γλάστρα των ~50ml και βγάλεις μέσο όρο,  τα αποτελέσματα θα είναι με μεγαλύτερη ακρίβεια αλλά κλάιν. Και με ένα κάνεις δουλιά Πιστεύω για άνθηση είναι απαραίτητο να ξέρεις τι παίζει στο υπόστρωμα ακόμα και για σπιτικούς καλλιεργητές σαν και μένα, είτε για το πεχά (ειδικά σε μεγάλης διάρκειας ανάπτυξης) είτε για της ουσίες που μαζεύονται(ειδικά σε μεγαλύτερες από την ριζά γλάστρες).


Τα καλά πεχάμετρα για τα υποστρώματα(χωμα, τυρφη, κόκο κ.α.) είναι λίγο πανάκριβα, με ένα φθηνό καλιμπραρισμένο και την πoυρθρού μέθοδο έχεις ισάξιες μετρήσεις απλά κουράζεσαι λίγο παραπάνω.
Απάντηση
#2
Θα εξηγηθεί βήμα βήμα
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)