Αξιολόγηση Θέματος:
  • 3 Ψήφοι - 5 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DWC - Deep Water Culture απ τον Buzz
#1
μια μέθοδος καλλιέργειας που μπορεί να βοηθήσει και να έχεις υπερβολικά κάλα αποτελέσματα από ενα φυτό για προσωπική χρήση.
μπορείς να αγγίξεις και τα 250γρ σε ενα φυτο με 30 μέρες ανάπτυξης.

λοιπόν η μέθοδος είναι υδροπονία και το σύστημα deep water culture (dwc).

σε γενικές γραμμές είναι εύκολη μέθοδος αρκεί να καταλάβεις με τι έχεις να κάνεις και να προσέξεις μερικά πράγματα που θα ειπωθούν.

σίγουρα αυτή η μέθοδος είναι η χαρά των grow shops μιας και τα περισσότερα προμηθεύεσαι από εκεί, και ναι είναι αρκετά ακριβό το σκηνικό. εναλλακτικά μπορείς να προμηθευτείς μερικά απ τα αναγκαία για το σύστημα από pet shop στο τμήμα για τα ενυδρεία, όμως δεν υπάρχουν μεγάλες διάφορες στην τιμή όσο και να το έψαξα.

η υδροπονία είναι πιο ¨καθαρη¨ να το πω έτσι, δεν έχεις να κάνεις με χώμα και κοπριές και τα λοιπά και τα λοιπά. το φυτό μεγαλώνει σχεδόν στον αέρα και οι ρίζες του είναι μέσα στο νερό που συνεχεία οξυγονωνεται. στο νερό μπορείς να προσθέσεις τα πάντα από θρεπτικά στοιχειά και έχεις άμεση ανταπόκριση από το φυτό.

για αρχή κατανοείς οτι πρέπει να υπάρχουν τα βασικά.

εννοείται πως έχεις επιλέξει πολύ προσεκτικά την ποικιλία που θα βάλεις μιας και θα έχεις ένα φυτο, θα σου πρότεινα να βάλεις μια ποικιλία που δεν θα είναι πολύ σατιβα (γιατι θα γίνει θηρίο), καλύτερα ενα υβρίδιο που να βγάζει πολύ ποσότητα και να εχει καλή μαστούρα, εαν ψάξεις καλα θα βρεις και ποικιλίες που αντιδρούν καλύτερα (σε σύγκριση με άλλες) στην υδροπονική καλλιέργεια. ίσως ενα white widow, critical.

τεντ 1χ1χ2 ειναι το ιδανικό για να μπορείς να παίζεις μπάλα για το θηρίο που θα μεγαλώσει και να απλώσει οσο περισσότερο γίνεται για να το χτυπάει οσο γίνεται περισσότερο η λάμπα(απ την κορφή έως τα νύχια!!!!).
εισαγωγή/εξαγωγή αέρα
λάμπα 600αρα dual.

τώρα πάμε στο σύστημα.
θα σου εξηγώ τι κάνει το κάθε τι απο αυτό που βλέπεις και για ποιον λόγο υπάρχει.
μπορείς να το φτιάξεις και μονός σου αλλά υπάρχουν και έτοιμα σε grow shops.

σε γενικές γραμμές είναι ένα γούβας με ένα άνοιγμα στο κέντρο.
[Εικόνα: 2mquoas.jpg]


1. όπως βλέπεις το καπάκι ειναι κλειστό, συνήθως αυτη οι γουβαδες ειναι σε σκούρο χρώμα. αυτο γίνεται γιατί δεν πρέπει να μπαίνει καθόλου φως μέσα στον γουβα με τις ρίζες, γιατί θα εχεις πρόβλημα με άλγη (κατι που δεν πρέπει να συμβεί).


2. στο πλάι υπάρχει ένας μπλε σωλήνας, δεν είναι αναγκαίος, αλλά βοηθάει πολύ για να βλέπεις την στάθμη του νερού μέσα στον γούβα αργότερα θα καταλάβεις καλύτερα την χρήση του. 

3. κάτω αριστερά υπάρχει ενα μηχανηματάκι, αυτο λέγεται τρόμπα αέρα/αεροσυμπιεστές, οπού με κατι μικρούς σωλήνες διοχετεύει με αέρα το νερο, στην άκρη αυτού του σωλήνα υπάρχουν (όπως βλέπεις στην φωτο) οι λεγόμενες αεροπετρες.
 υπάρχουν πολλές τρόμπες αέρα, άλλες κάνουν θόρυβο άλλες όχι και τόσο, άλλες έχουν 1 εξαγωγή και μπορεί να φτάσει μεχρι και 26. 
η τρόμπα ειναι πάρα πάρα πάρα πολύ σημαντική γιατί αυτή είναι που θα δώσει τα μέγιστα σε οξυγόνο στο φυτό σου, και το οξυγόνο στις ρίζες σημαίνει οτι το φυτό κολογουσταρει αναπτύσσετε ραγδαία και είναι ενας απ τους βασικούς λόγους που θα εχεις ενα θηρίο με τεράστια ανθοί και δεν αφήνει μικροοργανισμούς να αναπτύσσονται.
επίσης οι τρόμπες γράφουν πάνω στην συσκευασία τους ποσά λίτρα αέρα βγάζουν το λεπτό(αν θυμάμαι καλα).
για έναν γούβα το ιδανικό ειναι να δίνεις όσο περισσότερο γίνεται, το μαξ όμως ειναι μια τρόμπα που πιάνει τα 45-50λιτρα/λεπτο. 
οι τρόμπες κάνουν θόρυβο, δεν μπορείς να ησυχάσεις διπλά τους μιας και δουλεύουν 24/7. πρόσεχε τους γείτονες. επίσης πρόσεχε να είναι σε ενα σταθερό σημείο, εαν πέσει (και δεν είσαι στον χωρο) θα κάνει στα κομπρεσέρ.4. αυτές οι αεροπετρες υπάρχουν σε διάφορα σχήματα, εχουν μικρούς μικρούς πόρους που οταν έρχεται ο αέρας απ την τρόμπα δημιουργεί μικρές φυσαλίδες, καλύτερα πάρε κατι κεραμικές πέτρες έχουν βάρος και κάθονται στον πάτο και είναι πολύ ποιο εύκολες στην χρήση να κοιτάξεις να έχουν μεγάλη επιφάνεια.
για έναν γούβα και με μια τρόμπα που έχει 4-6 εξαγωγές. παρε 4-5 αεροπετρες, ετσι ώστε να μοιράζατε σε ολη την επιφάνεια οι φυσαλίδες. 

5. αυτό το καλαθάκι λέγετε net pot, εκει θα μεγαλώσει το φυτό για αυτό εχει και τρύπες για να περνάν οι ρίζες. συνήθως το καπάκι με το net pot είναι ενιαίο

6. διογκωμένος άργιλος. στηρίζει το φυτό και είναι αρκετά μεγάλες οι μπαλίτσες έτσι ώστε να μην περνάν απ το net pot.

7. πετροβαμβακας, εκεί μέσα θα ξεκινήσεις οταν σκάσει ο σπόρος και θα είναι το πρώτο στήριγμα για το μωρό.


αυτά με τον γούβα και το σύστημα.


κάτι πολύ σημαντικό στην υδροπονία είναι μετρητησ ph  και μετρητησ  ec.

ο μετρητής για το ph, μετράει το ph του νερού το οποίο πρέπει να είναι στα 5.5 ph.
ζουμι ph down.

ο μετρητής ec,  μετράει το ec μέσα στο νερό, οπού σε γενικές γραμμές ειναι το φαγητό που εχει μέσα στο νερο. όσο ειναι μικρό το φυτό ειναι μικρό και το ec , όσο μεγαλύτερο εινα το φυτο μεγαλώνει και το ec.

σύριγγες να μετρας τα ml


πάρε 2-3 τον 10μλ και 2-3 τον 2μλ


θερμόμετρο για να μετράς την θερμοκρασία του νερού.(βαλτο και σε καμια μπριζολα να δεις αμμα ψηθηκε)

[Εικόνα: nke5l8d.jpg]


ωραία λοιπόν με την κατανοήσει του συστήματος dwc , πάμε να δούμε στην πράξη τώρα τι γίνεται ή τουλάχιστον πως παίζει μπάλα ο buzz.όπως σε κάθε τι καινούργιο που καταπιάνεσαι θα πρέπει να είσαι από πάνω για να βγει κάτι σωστό, σίγουρα όμως αυτό το σύστημα (dwc) μπορεί να βγάλει σπουδαία αποτελέσματα και ας μην είσαι από πάνω.

στην πράξη τώρα, το σκεπτικό είναι να σκάσεις τον σπόρο, να βγάλει ριζά μέχρι να έχει την πρώτη τους επαφή με το νερό, όταν αναπτύξει αρκετή ριζά (γύρο στις 25-30μερες) το γυρίζεις σε ανθοφορία και το φυτό είναι σαν να εκτοξεύεται θέλοντας να γεμίσει όλο το χώρο. αργότερα ισορροπημένη ποσότητα σε λιπάσματα και να το τελειώσεις έχοντας πάνω απο 250γρ φούντα ανά χείρας....

μια απ τις δυσκολίες είναι στο ξεκίνημα, θα σου πω τρεις περιπτώσεις που μπορούν να προκύψουν για να ξεκινήσεις ένα σύστημα dwc.

από σπόρι, από κλώνο, από seedling σε χώμα 1-2 εβδομάδων.

στην υδροπονία όλα γίνονται γρήγορα το φυτό αντιδράει πολύ ποιο γρήγορα σε οτιδήποτε του κάνεις ή σε οτιδήποτε έλλειψη έχει, οπότε να είσαι έτοιμος να αντιδράσεις γρήγορα όταν χρειαστεί. η κάθε σου κίνηση ειναι πολύ σημαντική και κρίνει το τελικό αποτέλεσμα.
μην ξεχνάς η υδροπονία βασίζεται εξολοκλήρου στις δικές σου κινήσεις πάνω στο φυτό.από σπόρι.βήμα 1ο.


για τους χειμερινούς μήνες πάρε ένα heat mat. αν θυμάμαι κάλα υπάρχουν μερικά heat mat τα οποία έχουν θερμοστάτη, είναι ποιο ακριβά από άλλα που δεν έχουν. προτίμησα να πάρω αυτό που δεν εχει θερμοστάτη γιατι ούτως η άλλως θα έχω θερμόκρασιες* μέσα στο πιάτο, αυτή η θερμοκρασία με ενδιαφέρει να είναι σταθερή.
'ιδανικες θερμοκρασίες για να σκάσεις το σπορί ειναι 24-27 βαθμούς κελσίου.

σκας το σπόρι σε χαρτοπετσέτα: heat mat κάτω, από πάνω ένα πιάτο μέσα η χαρτοπετσέτα βρεγμένη με τα σποριά και από πάνω άλλο ένα πιάτο. το heat mat βοηθάει πολύ και σε 2-3 24ωρα θα είσαι έτοιμος να μεταφέρεις το σπόρι σε κύβους πετροβαμβακα.

εαν οι θερμοκρασίες σου είναι υψηλές, βάλε ανάμεσα απ το heat mat και το πιάτο 1-2 βιβλία αυτή η κινήσει θα είναι ο θερμοστάτης σου, για να ισορροπήσεις τις θερμοκρασίες του πιάτου.

*το θερμόμετρο στην φωτό ποιο πάνω είναι ιδανικό για να πάρεις την συγκεκριμένη θερμοκρασία, ανοίγεις το πιάτο και ακουμπάς την μύτη του θερμόμετρου πάνω στην χαρτοπετσέτα και παίρνεις θερμοκρασία.

μέχρι να σκάσει το σπόρι σου ετοιμάζεις τον πετροβαμβακα, σε ενα μικρό λεκανάκι το γεμίζεις με το νερό βρύσης και ρυθμίζεις το ph του νερού στα 5.5ph ρίχνοντας ph down**. βυθίζεις μέσα τους κύβους να ποτίσουν κάλα απ το phαρισμνεο νερό. μετά απο 15 λεπτά βγάλε τον κύβο στραγγιξε τον λιγο και αφησετο στην άκρη.
αυτό το κάνεις γιατί οι κύβοι πετροβαμβακα έχουν κάπου 8.5 ph, οπότε πρέπει να το ρυθμίσεις στο ιδανικό.

**το ph down είναι ενα όξινο υγρό που κατεβάζει το ph στο νερό που το ρίχνεις. ανακάτεψε πολύ κάλα πριν κάνεις μετρήσει.


βήμα 2ο.έσκασε ο σπόρος, έχει μια ουρίτσα γύρο στους 1-2 πόντους, είσαι στο ιδανικό σημείο, όσο είναι μικρή η μύτη μπορείς να σφηνώσεις το σπόρι μέσα στον πετροβαμβακα.

αν είναι μεγαλύτερη πρόσεχε να μην την τραυματίσεις όπως την σφηνώνεις. δεν τρέχει τίποτα και αν το σπόρι ειναι ποιο ψηλό απ την επιφάνεια του κύβου, άκρη να έχει κάτσει κάλα η ριζά.

παίρνεις το κύβο κάνεις μια τρυπά με την μύτη απ το θερμόμετρο και σφηνώνεις πολύ ευγενικά το σπόρι μέσα στην τρυπά. σκέπασε το με πετροβαμβακα.

βήμα 3ο

μίνι θερμοκήπιο. (μινι θ.)

ένα μίνι θερμοκήπιο είναι ιδανικό για να πας στην επομένη φάση.
κάτι σαν αυτό.


[Εικόνα: pnz1pno.jpg]για αρχή παίρνεις τον διογκωμένο άργιλο και τον ξεπλένεις πολύ κάλα σε κάποιο σουρωτήρι μέχρι να βγάλει καθαρό νερό.
παίρνεις και μια τρόμπα νερού με 1 αεροπετρα.

στην βάση του μινι θ. βάζεις την αεροπετρα και την τρόμπα σε λειτουργιά, γεμίζεις την βάση απ το  μινι θ. με τον άργιλο που ξέπλυνες. βάζεις από πάνω απ τον άργιλο το κύβο με το σπόρι, γεμίζεις με phαρισμενο νερό (5.5) μέχρι την επιφάνεια του αργίλου, σκεπάζεις με το καπάκι.
από κάτω βάλε το heat mat.
να παίρνεις θερμοκρασίες να βλέπεις που βρίσκεσαι. (22-25c)

αφήνεις εκεί μέχρι να βγει αρκετή ριζά και ίσως τα πρώτα φυλλαράκια. χωρίς τεχνητό φωτισμό.

σε αυτό το στάδιο όσο δουλεύει η αεροπετρα κρατάει το νερό υγιές και με τις μπουρμπουλήθρες που κάνει, βρέχει/ψεκάζει τον κύβο σου σε χαμηλό σημείο και έτσι ριζά τρέχει να φτάσει χαμηλά για να ζήσει.


μπορείς να ψεκάζεις με νερό την επιφάνεια του κύβου με phαρισμενο νερό, ποτέ όμως να μην παπαριαζει απ το νερό.

[Εικόνα: fta1a6w.jpg]


βήμα 4ο.μεταφορά του κύβου στο καπάκι του συστήματος.

όταν έχει βγάλει αρκετή ριζά +10-12 εκατοστά, παίρνεις το καπάκι απ τον γούβα σου και γεμίζεις μέχρι την μέση με τον πλυμένο δ. άργιλο, βάζεις προσεκτικά τον κύβο με την ριζά και συνεχίζεις προσεκτικά να γεμίζεις/χτιζεις με άργιλο έτσι ώστε το φυτό να είναι σε κάθετη γωνιά.

έχω βρει μια πατέντα για την πρώτη επαφή του φυτού με το νερό.
παίρνεις μια κατσαρόλα που έχει το βάθος του νάιτ ποτ ίσως και λίγο ποιο ψιλή, βάζεις μέσα τις αεροπετρες και τρόμπα στο on, 5.5ph νερό και το πρώτο του φαγάκι εννοείται πως η ποσότητες που θα βάλεις είναι ελάχιστες 0.50μλ στο λίτρο (πάρε σύριγγα 1-2 μλ).
το νερό υπολόγισε να είναι μέχρι την μέση του νετ ποτ να μην πνίγεται η ριζά.
και σε αυτό το σημείο ανοίγεις την λάμπα σου, το ιδανικό είναι 600 mh απο μακρινή απόσταση μέχρι να δυναμώσει το φυτό.
εκεί θα αφήσεις το φυτό για 2 εβδομάδες μέχρι να βγάλει ριζά έξω απ το νετ ποτ.

με αυτήν την πατέντα  βοηθάς την ριζά να αναπτυχθεί ποιο γρήγορα και είσαι ποιο οικονομικός με τα λιπάσματα.
κάτι σαν αυτό.


[Εικόνα: halv31n.jpg]συνεχίζεται....
Απάντηση

ads by gr420info

#2
πολύ ωραίος οδηγος! μπράβο! να σε ρωτήσω. σε χώρο 1χ1χ2 πόσα φυτά/κουβάδες dwc των 20 λίτρων χωράνε. σε τέτοιο χώρο με 25 λίτρες σε χώμα χωράνε 4 φυτά με μαστοριά ας πούμε.
Δαμάζοντας τα φυτά κάθησα και απόλαυσα τους εύγεστους καρπούς τως λουλουδιών~
Απάντηση
#3
shiva για πολλά φυτά μετά πας με κεντρικό τεπόζιτο και διαφορετικό στήσιμο αλλιώς θα είναι πολύ ζόρι. αν και με υδροπονία σε 1χ1 δεν είναι και για πολλά να λέμε την αλήθεια, 1-2 μαξ θα έλεγα για να ευχαριστηθείς τα θηρία.
Απάντηση
#4
η ιδέα του κεντρικού ντεπόζιτου δεν μου πολύ αρέσει. σκέφτομαι για μεμονομένους κουβάδες ώστε να δίνω σε κάθε φυτό ότι χρειάζεται ξεχωριστά. ας τελειώσει το soilless να δούμε αποδώσεις και μετά βλέπουμε Smile
Δαμάζοντας τα φυτά κάθησα και απόλαυσα τους εύγεστους καρπούς τως λουλουδιών~
Απάντηση
#5
οι κουβαδες εμενα ειναι ετοιμοι... περιμενω τον αργυλο και το πετροβαμβακα και ξεκιναω... ακολουθησα τον οδηγο του blues αλλα το νερο δε μπορεσα να το ανεβασω πανω με την αεραντλια οποτε και πηρα 4 μικρες τρομπες ννερου για καθε κουβα. εγω παλι θα παιξω στο 90χ90 με 4 κουβαδες και αυτοματα να δω τι θα βγαλω!!!
Απάντηση
#6
χανιώτη το πρόβλημά σου είναι με την εσωτερική σωλήνα. δες στις φωτογραφίες πως είναι το κόψιμο από το σωληνάκι της αεραντλίας, πρέπει να κάνει αυτή τη μύτη και να είναι μέσα στη σωλήνα που πάει πάνω το νερό με τον τρόπο που δείχνει.
Απάντηση
#7
τα εκανα ολα ρε με 15 διφορετικα μεγεθοι και σωληνες. ανεβαζε νερο πανω αλλα με ελαχιστη ροη... τεσπα με τις αντλιες εγινε δουλεια τελεια !!!
Απάντηση
#8
από τη στιγμή πάντως που δεν είναι κεντρικό σύστημα αλλά 4 κουβάδες, δεν υπάρχει λόγος για 4 νεραντλίες και όχι μια αεραντλία με 4 αερόπετρες. εκτός και αν είναι πρόβλημα ο θόρυβος της αεραντλίας. από την άλλη και οι νεραντλίες αν ρίχνουν το νερό από ψηλά θα ακούγεται όπως πέφτει το νερό. εκτός και δουλέβεις τα συστήματα γεμάτα νερό
Απάντηση
#9
σωστα τα λεει ο μπλουζ με μαξ 2 φυτα ειναι υπερ αρκετα για αυτον τον χωρο(1χ1χ2).

η ιδεα του κεντρικου ντεπόζιτου ειναι η καλυτερη για οταν καλλιεργείς ιδια φυτα, ισως και ιδια ποικιλία.
Απάντηση
#10
το θεμα το σκεφτηκα απο πολλες μεριες!!!!

αν δε βαλεις απο πανω νερο πρεπει να γεμισεις με νερο το κουβα. οπερ και μεγαλυτερη καταναλωση λιπασματων!!!

το να γεμισεις το κουβα ομως παρεχει μια προστασια σε περιπτωση που κατι παει στραβα με την αντλια εκτος αν οι ριζες εχουν κατεβει μεχρι κατω. αυτο που λετε οτι για 1 τετραγωνικο 2 φυτα.. αν δε δω δε πιστευω..
εγω με 4 υδροπονικα τι θα κανω δασος??? εκτος απο αυτα που μπαινουν σε γλαστρα!!!

ακριβο hobby η υδροπονια......
Απάντηση
#11
δάσος λέω και εγώ .
Απάντηση
#12
(02-24-2016, 03:59 PM)xaniothsgr Έγραψε: το θεμα το σκεφτηκα απο πολλες μεριες!!!!  

αν δε βαλεις απο πανω νερο πρεπει να γεμισεις με νερο το κουβα. οπερ και μεγαλυτερη καταναλωση λιπασματων!!!

το να γεμισεις το κουβα ομως παρεχει μια προστασια σε περιπτωση που κατι παει στραβα με την αντλια εκτος αν οι ριζες εχουν κατεβει μεχρι κατω. αυτο που λετε οτι για 1 τετραγωνικο 2 φυτα.. αν δε δω δε πιστευω..
εγω με 4 υδροπονικα τι θα κανω δασος??? εκτος απο αυτα που μπαινουν σε γλαστρα!!!

ακριβο hobby η υδροπονια......
τι σκεφτηκες?? απο ποιες μεριες???


δεν ειναι αν  θα βαλεις απο πανω ή απο κατω νερο, ειναι θεμα τι συστημα υδροπονίας θα παιξεις.
γραφω αυτες της μερες για την εκτελεση του συστήματος dwc, θα σου λυθούν καποιες απορίες και με τα λιπασματα.

θα μείνεις με ανοιχτο το στόμα εαν δεις την διαφορα σε φυτα που εχουν ιδια ανάπτυξη σε χωμα και υδροπονία.... :d


θα βαλεις 4 υδροπονία και καποια σε χωμα σε λιγότερο απο τετραγωνικό??? ο χώρος σου ειναι πολύ μικρος.
Απάντηση
#13
αχαχαχαχ οχι σε ενα τετραγωνικο.... περιπου 4 ειναι. για τα λιπασματα με εχει βοηθησει παρα πολυ και των ευχαριστω ο antibbnos... ειμαι σε φαση πειραματισμου και ειναι πρωτη φορα υδροπονικα... οποτε δε ξερω τι θα προκυψει... σε χωμα θα μπουν καποια γτ το χω δουλεψει και ειναι ασφαλεια οτι θα χω φου στα βαζα (ασχετα οτι χρησιμοποιω ταπερ Smile )
απλα θελει πολυ τρεξιμο μεχρι να μπορεσεις να καταλαβεις πως παει το πραγμα γτ στη θεωρια ειναι ολα καλα στη πραξη ομως....... ηδωμεν
Απάντηση
#14
το υδροπονικό θέλει οξυγόνο και πολύ νερό .
η αντλία με την κίνηση οξυγονώνει το νερό , το ίδιο κάνει και η αερόπετρα . εάν τα έχεις και τα δύο σε έναν κουβά , όποιο και να χαλάσει θα υπάρχει και το δεύτερο . εάν μείνει δυο μέρες χωρίς οξυγόνο το νερό , το φυτό ανάλογα με το μπόι του θα τα κακαρώσει .
το νερό πρέπει να είναι πολύ , όσο ποιό πολύ χωράει ο κουβάς , γιατί .
το φυτό πίνει νερό και τρώει , όταν είναι μικρό λίγο και όταν είναι μεγάλο πολύ , όταν μεγαλώσει και πίνει νερό δυό λίτρα την ημέρα ( μαζί με την εξάτμιση ) τα συστατικά που έχουν απομείνει ανεβάζουν πολύ το ec και θα καεί , όσο περισσότερο νερό τόσο και μικρότερη η διαφορά από μέρα σε μέρα ,.
εαν βάλεις λίγο νερό θα έχεις και λίγο λίπασμα , το φυτό θέλει να φάει και δεν θα του φτάνει από την μία και θα έχει πολύ από την άλλην μόλις διψάσει .
ή θα πρέπει να ελέγχεις κάθε μέρα και να συμπληρώνεις ή βάζεις περισσότερο νερό στο σύστημα .
όταν έχεις λίγο νερό και συμπληρώνεις αλλάζεις συνέχεια την σταθερότητα που πάει να βρει για να μεγαλώσει σωστά και να μην έχει το νου του στο φαγητό και στο νερό .
το να πετάξεις και 20 ευρώ λιπάσματα για να πάρεις 50 % περισσότερο παραγωγή , δεν νομίζω ότι χρειάζεται να το συζητάμε .
τα 4 φυτά είναι πολλά σε ένα τετραγωνικό υδροπονία ανάλογα με το πόσο θα τα αφήσεις στην ανάπτυξη . εάν τα βάλεις 12/12 στην 3η εβδομάδα μπορεί να είναι και μικρός ο χώρος . γενικά με τα περισσότερα φυτά δεν κερδίζουμε τίποτα άλλο παρά χρόνο στα φωτοπεριόδου ,
Απάντηση
#15
buzz sorry για την επέμβαση στο νήμα σου , πιστεύω είναι σχετικό....
χαιρετίζω την παρέα , και κάνω ευθεία ερώτηση σε όλους τους νερουλάδες !!!
θα βάλει κανείς νερουλάς νήμα για τον διαγωνισμό ?
Απάντηση
#16
xasikliks αυτοματα θα βαλω jock horror. πιστευω να θυμασαι τη φατσα μου οταν το καπνισα ... μεχρι και η κοπελια που ειχε μπει τοτε στο δωματιο το σχολιασε!!!! δε νομιζω να γινουν και πολυ τερατα!!!
Απάντηση
#17
Angel
Απάντηση
#18
buzz πολυ ωραια το παρουσιασες με απλα λογια και φωτο.χωρις να εχω σκοπο να ασχοληθω με υδροπονια με την δημοσιευση σου με τσιγκλισες..
Απάντηση
#19
εγω εχω ξεκινησει ηδη διαβασμα ειδα το αποτελεσμα ενος φιλου και εντυποσιαστηκα. με την νεα σεζον λογικα θα φτιαξω κ εγω τους δικους μου κουβαδες.
Απάντηση
#20
(02-25-2016, 01:53 PM)buzzz Έγραψε:
(02-24-2016, 03:59 PM)xaniothsgr Έγραψε: το θεμα το σκεφτηκα απο πολλες μεριες!!!!  

αν δε βαλεις απο πανω νερο πρεπει να γεμισεις με νερο το κουβα. οπερ και μεγαλυτερη καταναλωση λιπασματων!!!

το να γεμισεις το κουβα ομως παρεχει μια προστασια σε περιπτωση που κατι παει στραβα με την αντλια εκτος αν οι ριζες εχουν κατεβει μεχρι κατω. αυτο που λετε οτι για 1 τετραγωνικο 2 φυτα.. αν δε δω δε πιστευω..
εγω με 4 υδροπονικα τι θα κανω δασος??? εκτος απο αυτα που μπαινουν σε γλαστρα!!!

ακριβο hobby η υδροπονια......
τι σκεφτηκες?? απο ποιες μεριες???


δεν ειναι αν  θα βαλεις απο πανω ή απο κατω νερο, ειναι θεμα τι συστημα υδροπονίας θα παιξεις.
γραφω αυτες της μερες για την εκτελεση του συστήματος dwc, θα σου λυθούν καποιες απορίες και με τα λιπασματα.

θα μείνεις με ανοιχτο το στόμα εαν δεις την διαφορα σε φυτα που εχουν ιδια ανάπτυξη σε χωμα και υδροπονία.... :dθα βαλεις 4 υδροπονία και καποια σε χωμα σε λιγότερο απο τετραγωνικό??? ο χώρος σου ειναι πολύ μικρος.

οπως εμεινα κ εγω..... Confused Confused
Απάντηση
#21
kαλημερα ... ξερει κανεις να προτεινει κανενα value for money phμετρο??? μου την παιζει πολυ στα νευρα το καλιμπραρισμα και θα προτιμουσα να παρω ενα που να ναι και για ph και ec. και σε αυτα πρεπει να βαζω το υγρο???
Απάντηση
#22
δεν υπαρχει οργανο μετρησης που δεν θελει καλιμπραρισμα καποια στιγμη.

απλως ο,τι πληρωνεις παιρνεις, αμα επενδυσεις σε ενα καλο και σωστο μετρο ενα ειναι σιγουρο, δε θα χαλασει σε 6 μηνες οπως τα κλασσικα κινεζικα που εχουμε οι περισσοτεροι... αν και να σου πω την αληθεια μετα απο καποια grows δε θα τα χρειαζεσαι καν πιστευω καθως θα εχεις αυτοματοποιησει τις δοσολογιες σου και θα σου βγαινει εμπειρικα
Απάντηση
#23
Thumbs Up 
(02-27-2016, 01:20 PM)xaniothsgr Έγραψε: xasikliks αυτοματα θα βαλω jock horror. πιστευω να θυμασαι τη φατσα μου οταν το καπνισα ... μεχρι και η κοπελια που ειχε μπει τοτε στο δωματιο το σχολιασε!!!! δε νομιζω να γινουν και πολυ τερατα!!!

θυμαμαι που ημασταν 11 και η κοπελια ηθελε να γινει ο προπονιτης . τιποτα αλλο . ησουν και εσυ εκει ? ? 
Απάντηση
#24
kalhsperes,eπειδη ειναι παρα πολυ ελκυστικο θεμα η υδροπονια/αεροπονια ,για ολους,νομιζω, εμας που προσπαθουμε να βρουμε τους καλυτερους τροπους να επισπευσουμε τους χρονους για τα καλυτερα δυνατα αποτελεσματα,αλλα και αλλους πολλους λογους που εχει η ολη φαση,απο το συναισθημα του τρελου επιστημονα,μεχρι την τρελη δημιουργικη διαθεση που πλυμηριζει διαρκως το μυαλο με ιδεες και σχεδια και ποσα αλλα μεχρι το τελικο "δημιουργημα"!
επειδη λοιπον ολα αυτα μου τραβηξαν εξαρχης αρκετα τη προσοχη ασχοληθηκα και διαβασα και δεν αργησα επισης να το βαλω στη πραξη.πρωτου καν μπουν φωτα η' τεντες ,ειχα ηδη ξεκινησει τ0 1ο μου dwc σε ψυγειακι θαλλασης!! και ακολουθησαν μερικες παραλλαγες,οπως αυτοματο ποτισμα σε γλαστρα τοποθετημενη μεσα σε κουβα με αντλια νερου και το το θρεπτικο μειγμα μεσα στο κουβα,με τυρφη/περλιτη το υποστρωμα της γλαστρας ,και επειδη ηταν μεγαλη και ηδη στην ανθοφορια για αυτο επελεξα να μη το πειραξω με μεταφυτευσεις και απλα να το ταιζω με προγραμα συνεχως ολη μερα,και πριν καν και απο αυτο δοκιμασα την kratky μεθοδο,δε ξερω αν το γραψα σωστα ,και εμεινα και εκει πολυ εντυπωσιασμενος,γιατι ειναι η μοναδικη υδροπονικη μεθοδος που δε χρειαζεται τπτ απολυτως απο ρευμα και αντλιες.οχι μονο ειδα με τα ματια μου οτι μεγαλωνει πολυ πιο γρηγορα απο το χωμα και αρκετα γρηγορα ωστε να πλησιαζει και τις υπολοιπες υδροπονικες μεθοδους,αλλα και μονο που διαπιστωσα ολα αυτα συν το ποσο απλο ειναι και ποσο οικονομικα μπορεις να το φτιαξεις με οποια υλικα και αν διαθετεις,ποσο ησυχο φυσικα,αλλα πανω απο ολα οτι δε χρειαζεται να το ξαναποτισεις η' γενικως να σε απασχολει ιδιαιτερα ,αφου αυτη ειναι και η φιλοσοφια αυτης της μεθοδου,ακρως ελκυστικη /π
με λιγα λογια για να εξηγησω επιγραμματικα πως λειτουργει για οσους μπορει να μη ξερουν,χρησιμοποιουμε ενα οποιοδηποτε δοχειο χωρις τρυπες για διαρροη νερου και μεσα εκει φτιαχνουμε για μια και μοναδικη φορα το διαλυμα με τα θρεπτικα συστατικα που θα χρειαστουν σε σωστη αναλογια με το μεγεθος περιεκτικοτητας που θα εχει το δοχειο μας.επανω βαζουμε απλα το φυτο μας σε ενα netpot οπως στα αλλα υδροπονικα και φροντιζουμε η σταθμη του νερου με το διαλυμα να φτανει ακριβως εκει που ειναι ο πατος της γλαστρουλας και να την ακουμπα (1 εκατοστο) .....αυτο ηταν!! το αφηνεις ετσι ακριβως χωρις αντλιες αερα και ελαφροπετρες,χωρις νερο να ανεβαινει να το ποτιζει και τπτ απολυτως...,.κυριολεκτικα !!! αυτη ειναι και η μαγεια δηλαδη αυτου του συστηματο,το φυτο θα μεγαλωσει καταναλωνοντας το διαλυμα και οσο πινει νερο και η σταθμη θα κατεβαινει και οι ριζες θα μεγαλωνουν και θα βυθιζονται ολο και περισοτερο ,το κομματι των ριζων που παραμενουν στο νερο θα τραβανε ολα τα απαραιτητα θρεπτικα συστατικα ,ενω το κομματι των ριζων που θα μενουν αναμεσα στη γλαστρα και το νερο θα οξυγονωνονται (γιαυτο και δε χρειαζεται καμια αντλια για οξυγονωση,οι ριζες δεν ειναι ολοκληρες στο νερο παρα μονο ενα μερος τους)....και ειναι κομπλε! με την μηδενικη εμπειρια και γνωση και ενασχοληση που εχω παραμενω πολυ γοητευμενος με την απλοτητα και την αποδοση της μεθοδου.....φτιαξτο κ ξεχνα το σαν να λεμε. το ανεφερα γιατι εκρινα οτι αφου η συζητηση του νηματος περιστρεφεται γενικως στην υδροπονια οτι θα ηταν ενδιαφερον να πουμε και για αυτη τη μεθοδο,καθως οπως προανεφερα ειναι πολυ ευκολη και χρειαζεται ελαχιστη περιποιηση και προσοχη μετα...κατι που πιστευω οτι ειναι και σοβαρο ζητουμενο για πολυ κοσμο που διαβαζει στο φορουμ για να βρει και να σηκωσει ιδεες που ταιριαζουν στη προσωπικη περιπτωση του.ελπιζω να μην εκρινα λανθασμενα και μπηκα με ασχετο θεμα. το φυτο που θα μπει σε τετοια υδροπονια θα πρεπει να καταναλωσει ολο το θρεπτικο διαλυμα προτου το ανανεωσουμε και αυτο ενδεικτικα σας αναφερω πως μπορει να παρει και ενα και δυο μηνες....φανταστειτε ποσο βολικο και ξεανχωτικο θα ηταν να ξερετε πως το εχετε ποτισει προκαταβολικα για ενα μηνα και περα απο κανα βλεφαρο,και λιγο ψεκασμα στα φυλλα και τη βαση για να μη ξεραινεται εντελως το υποστρωμα εχετε καθαρισει,ουτε επανελενχους ph,ec,γιατι γινονται μια φορα και μονο στην αρχη ....ετσι ειναι και στη πραξη οταν το δοκιμασα. και ενα μπουκαλι 2 λιτρο αναψυκτικου κανει μια χαρα για αυτη τη δουλεια,απλα για να καταλαβουμε ποσο απλη,φθηνη,και σουπερ τζετ σε αποδοση,ευθηνη,οικονομια,και stealth, μπορει να γινει......: )))
μη σας κουρασω αλλο με τη φλυαρια μου...
σας ευχαριστω
Απάντηση
#25
ενα φυτο για να μεγαλωσει πινει εως και 100 λιτρα νερο . οι ριζες του μπορει να καλυψουν μεχφι και 3 - 4 λιτρα . αυτες που δεν περνουν οξυγονο σαπιζουν . μπορει να δουλεψει για μαρουλι αυτο που γραφεις , αλλα δεν νομιζω καποια κανναβι να γουσταριζε και να ηταν και αποδοτικια . σε μπονζαι θα κατευθινοταν .
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)