USA goes green

Είναι κοινό μυστικό στις τάξεις των φίλων της κάνναβης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κινούνται υπέρ της ελεύθερης χρήσης του φυτού με γοργούς ρυθμούς για μία σειρά από λόγους. Όπως διάβασα πρόσφατα σε ένα άρθρο, οι ΗΠΑ γίνονται σταδιακά η χώρα του κόκκινου, του λευκού και του πράσινου.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ήδη 9 πολιτείες και η Ουάσινγκτον επιτρέπουν την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης – χωρίς να απαιτείται ιατρική έγκριση – για ενήλικες άνω των 21 ετών. Η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι νόμιμη σε άλλες 29 πολιτείες.

Κατά την άποψή μου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε 2-3 χρόνια από τώρα η νέα προοδευτική πολιτική θα έχει επικυρωθεί σχεδόν σε κάθε σπιθαμή του αμερικανικού εδάφους. Η ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά που σχετίζεται με το χόρτο, η εμμονή των Αμερικάνων για νέες και κερδοφόρες business και η τρομερή δυναμική που προσφέρει το συγκεκριμένο προϊόν, μετά από δεκαετίες σκληρής κρατικής καταστολής είναι σοβαροί λόγοι που υποστηρίζουν την παραπάνω εκτίμησή μου. Τελευταία όμως, είχαμε και κάτι νέο, ένα παράγοντα που είναι ικανός να τρέξει τις εξελίξεις πολύ πιο γρήγορα από ότι φανταζόμασταν.

Το 2017, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση του Gallup, η στήριξη του αμερικανικού λαού προς την κάνναβη έφθασε σε υψηλά επίπεδα. Τα νούμερα έλεγαν ότι το 64% των Αμερικανών ευνοεί τη νομιμοποίηση και ακόμη και η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων είναι υπέρ της! Το 2018, οι αριθμοί ήταν πραγματικά εντυπωσιακοί. Στα τέλη Απριλίου και στις αρχές Μαΐου έγινε μια ηλεκτρονική έρευνα με χίλιους εγγεγραμμένους Αμερικανούς ψηφοφόρους από το προοδευτικό Κέντρο Αμερικανικής Προόδου και την εταιρεία δημοσκοπήσεων GBA Strategies.

Σύμφωνα με αυτή την εθνική δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των πολιτών, των φύλων και των φυλετικών ομάδων στις ΗΠΑ υποστηρίζει τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Συγκεκριμένα, το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι υπέρ της νομιμοποίησης, ενώ το 40% δηλώνει ότι την «υποστηρίζει έντονα». Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, έγινε κατανοητό ακόμη και από άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως συντηρητικά ότι η κάνναβη αντιμετωπίζεται πλέον ξεκάθαρα θετικά από όλους τους ψηφοφόρους. Οι παραδοσιακά ειλικρινείς Αμερικάνοι φαίνεται να έκαναν το απαραίτητο κλικ στον εγκέφαλό τους και αντιμετωπίζουν το θέμα με σύνεση και σοβαρότητα.

Στη σημερινή εποχή, η δημόσια υποστήριξη για την κατάπαυση της ποινικοποίησης της κάνναβης είναι ένα ζήτημα που διασχίζει τις κομματικές γραμμές”, ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής της NORML, Πωλ Αρμέναντο, σε μια δήλωση για το θέμα. Το επόμενο κομμάτι των δηλώσεών του θα μας φαινόταν σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας μέχρι πριν από λίγα χρόνια. “Όλο και περισσότερο, οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι – και όσοι επιθυμούν να εκλεγούν – πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η υποστήριξη υπέρ της μεταρρύθμισης της πολιτικής για την κάνναβη είναι μια πολιτική ευκαιρία και όχι μια πολιτική ευθύνη”.

Η ανοιχτόμυαλη προσέγγιση για αυτό το ζήτημα αναπόφευκτα επηρεάζει και άλλους τομείς της καθημερινότητας. Οι πολιτικές της καταστολής δεν έφεραν ποτέ τα επιθυμητά αποτελέσματα, απλά ικανοποιούσαν τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά των πολιτών και καλλιεργούσαν το αίσθημα του φόβου. Η εθνική δημοσκόπηση που κατέληξε στη στήριξη των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων για τη νομιμοποίηση της κάνναβης υποστήριξε ταυτόχρονα και τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του αντίκτυπου των μη βίαιων ποινικών καταδίκων.

Μία ισχυρή πλειοψηφία (περίπου το 70%) υποστηρίζει τη σφράγιση ποινικών μητρώων μη βίαιων κακουργημάτων ή παραπτωμάτων για άτομα που συμπληρώνουν τις ποινές τους και δεν έχουν διαπράξει άλλα εγκλήματα. Αυτό δεν σταματάει να καταγράφει το ποινικό μητρώο ενός ατόμου, αλλά σημαίνει ότι τα άτομα αυτά δεν θα υποχρεούνται να αποκαλύπτουν το ποινικό τους μητρώο όταν υποβάλλουν αίτηση για εργασία, στέγαση ή περαιτέρω εκπαίδευση.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας θεωρούν ότι οι Αμερικάνοι ψηφοφόροι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν με αυτή τη σημαντική νομοθεσία. Για ποιο λόγο; “Οι πολιτικοί θα πρέπει να βοηθήσουν τους μη βίαιους παραβάτες να προχωρήσουν στη ζωή τους και να επανενταχθούν επιτυχώς στην αμερικανική ζωή”. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ είμαι πεπεισμένος ότι η ελεύθερη κάνναβη θα συμβάλει με τον τρόπο της στην κατάκτηση ολοένα και περισσότερης ελευθερίας σε θέματα που ούτε έχουμε φανταστεί..