Καναδάς: Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας

Μέσα στο καλοκαίρι του 2018 οι φίλοι της κάνναβης ανά τον πλανήτη θα αποκτήσουν ακόμη μία χώρα που δεν φοβάται να κάνει το αυτονόητο και να σταματήσει τον παραλογισμό που θέλει τους χρήστες ενός φυτού να διώκονται ποινικά. Η κυβέρνηση του Καναδά έχει μπει στην τελική ευθεία για τη νομιμοποίηση της κάνναβης.

Ας μην ξεχνάμε ότι το 2015 ο Justin Trudeau, εξελέγη υποσχόμενος την πλήρη νομιμοποίηση της κάνναβης και φαίνεται ότι μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες θα κάνει πράξη την υπόσχεσή του. Με αφορμή αυτό το γεγονός, έχει ανοίξει μία δημόσια κουβέντα για τις παρενέργειες της επικείμενης νομιμοποίησης. Το ένα ζήτημα αφορά το αν και το πότε θα είναι έτοιμη η χώρα για μία τόσο σημαντική μεταρρύθμιση και το οριστικό χρονοδιάγραμμα.

Η υπουργός Υγείας Ginette Petitpas Taylor δήλωσε ότι η νόμιμη κάνναβη θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα σε όλες τις επαρχίες και τις περιοχές του Καναδά και δεν θα γίνουν εξαιρέσεις για κανένα. Κάτι που σημαίνει ότι το υφιστάμενο πλάνο θα τηρηθεί, ακόμη και αν πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να περιμένουν (κυβέρνηση, δικαστικά συμβούλια, επιχειρηματίες, υπηρεσίες επιβολής του νόμου) μέχρι να ρυθμιστεί και η τελευταία λεπτομέρεια. Μετά την ανάγνωση του νομοσχεδίου, αυτό θα σταλεί σε πέντε διαφορετικές επιτροπές της Γερουσίας για να εξετάσει διάφορες πτυχές της νομοθεσίας πριν επιστρέψει στη Γερουσία για τελική συζήτηση και ψηφοφορία μέχρι τις 7 Ιουνίου.

Το δεύτερο ζήτημα είναι πολύ πιο ουσιαστικό με χειροπιαστές προεκτάσεις στην καναδική κοινωνία και ειδικότερα στα πιο χαμηλά στρώματά της. Τα τελευταία τρία χρόνια 15 χιλιάδες Καναδοί κατηγορήθηκαν για αδικήματα που σχετίζονται με την κάνναβη. Συνολικά, υπολογίζεται πως περίπου 500 χιλιάδες Καναδοί έχουν καταδίκες και ποινικό μητρώο εξαιτίας της κατασταλτικής πολιτικής που έβαζε το φυτό στο στόχαστρο του νόμου. Το αίτημα των ακτιβιστών που έχουν αναδείξει αυτό το ζήτημα και έχουν ξεκινήσει μία ολόκληρη εκστρατεία είναι λογικό: Να δοθεί αμνηστία σε όσους έχουν καταδικαστεί για κατοχή και χρήση κάνναβης στο παρελθόν.

Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι χωρίς αμνηστία, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα συνεχίσουν να αισθάνονται τα αποτελέσματα ξεπερασμένων νόμων, η επιβολή των οποίων είχε δυσανάλογο αντίκτυπο στις φυλετικές μειονότητες και τους φτωχούς. Οι πολιτικοί του Καναδά δέχονται καθημερινά αιτήματα για χορήγηση γενικής αμνηστίας σε άτομα που έχουν καταδικαστεί βάσει των υφιστάμενων νόμων περί ναρκωτικών. Αρκετά από αυτά τα άτομα ανήκουν σε περιθωριακές ομάδες.

Η Annamaria Enenajor, δικηγόρος με έδρα το Τορόντο, δήλωσε ότι η εκτεταμένη νομοθεσία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση δεν αναφέρεται σε υπάρχουσες καταδικαστικές αποφάσεις για μαριχουάνα, οι οποίες μπορούν να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων. Οι επιδράσεις αυτής της αβλεψίας μπορούν να εμφανιστούν στις αιτήσεις εργασίας, την έγκριση για κρατική στέγαση, τις εθελοντικές ευκαιρίες ή και τις υποτροφίες.

Εν τω μεταξύ, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ισχύοντες νόμοι του Καναδά σχετικά με την κατοχή ναρκωτικών δεν εφαρμόζονται ισότιμα και όχι δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. “Οι νόμοι περί ναρκωτικών επιβάλλονται από την αστυνομία – και γνωρίζουμε ότι η αστυνομία δεν είναι άτρωτη από τον ρατσισμό και τις διακρίσεις”, σύμφωνα με τον Akwasi Owusu-Bempah του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Η Robin Maynard, ακτιβίστρια και συγγραφέας του Policing Black Lives, δήλωσε: “Οι λευκές και μαύρες κοινότητες χρησιμοποιούν κάνναβη και άλλα φάρμακα με παρόμοια ποσοστά, αλλά οι μαύρες κοινότητες είναι δυσανάλογα στοχοποιημένες από την αστυνομία, κάτι που φαίνεται στα νούμερα των συλλήψεων και των φυλακίσεων”.

Σίγουρα δεν μπορώ να προβλέψω την ακριβή εξέλιξη των πραγμάτων. Μπορώ, και θέλω, όμως να πιστεύω ότι τα αιτήματα των ακτιβιστών θα γίνουν δεκτά από την κυβέρνηση του Καναδά γιατί, όσο και αν κάποιοι αρνούνται να το αποδεκτούν, η ιστορία είναι καταδικασμένη να ρέει προς την κατάκτηση όλο και περισσότερης ελευθερίας…