Ιατρική κάνναβη στην Ελλάδα: Ναι μεν, αλλά…

Τα θεραπευτικά οφέλη της κάνναβης έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον του κόσμου και είναι λογικό. Όλο και αυξάνονται τα άτομα που ψάχνουν σοβαρές απαντήσεις για ένα θέμα (Υγεία) που δεν σηκώνει ψεύτικες ελπίδες, ημίμετρα και απατεώνες. Κάθε ασθενής που ταλαιπωρείται από κάποια πάθηση θέλει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής που βιώνει στην καθημερινότητά του. Στην Ελλάδα, μετά τη ψήφιση του σχετικού νόμου, πολλοί πίστεψαν ότι θα επιτρέπεται η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους. Μεγάλο λάθος. Ο νόμος που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το νομικό πλαίσιο που χαρακτηρίστηκε σαν ένα πρώτο βήμα από πολλούς, δεν άλλαξε τίποτα ουσιαστικό, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο, η κάνναβη στην Ελλάδα δεν χορηγείται στη φυσική της μορφή. Μπορεί να επιτρέπεται η εισαγωγή πιστοποιημένων σκευασμάτων κάνναβης όπως σταγόνες, λάδι και χάπια, αλλά δεν επιτρέπεται η κάνναβη! Δεν μιλάμε απλά για ένα νόμο με τις κλασικές ελληνικές ασάφειες, μιλάμε για μια νομική παράνοια που από τη μία μεριά προσπαθεί να δείξει ότι το κράτος ενδιαφέρεται για τους ασθενείς και από την άλλη μεριά εξακολουθεί να απαγορεύει την κάνναβη για να ικανοποιήσει τα πιο συντηρητικά στρώματα της αφόρητα συντηρητικής ελληνικής κοινωνίας. Σα να επιτρέπεται η πορτοκαλάδα, αλλά να απαγορεύονται τα πορτοκάλια! Ο αρμόδιος φορέας, δηλαδή το υπουργείο Υγείας, παρά τις πιέσεις που έχει δεχτεί, δεν έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι ασθενείς να αποκτούν ελεύθερα τα φάρμακά τους.

Σήμερα, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει αμφιβολίες για τις θεραπευτικές και υποστηρικτικές ιδιότητες της THC και της CBD. Τις ξέρει, τις προτείνει και τις ερευνά με προσοχή και με τα κατάλληλα μέσα. Βλέπει στη μορφή του φυτού και των ουσιών που περιέχει μία νέα μέθοδο ιατρικής με πλούσιες και ανεξερεύνητες ιδιότητες. Πειραματίζεται πάνω σε αυτές καθημερινά και κάθε χρόνο παρουσιάζει καινούργιες εφαρμογές που θα βοηθήσουν την ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει επαρκώς τις ασθένειες και τους πόνους. Για παράδειγμα, η κάνναβη στην Ολλανδία είναι ενταγμένη με κάθε επισημότητα στο πρόγραμμα της δημόσιας περίθαλψης και οι γιατροί του αντίστοιχου ολλανδικού ΕΣΥ το χορηγούν κανονικά σε ασθενείς.

Κάπως έτσι, τα μέλη του συλλόγου “Ασθενείς Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης” ανέλαβαν δράση, ενεργοποιήθηκαν και απαιτούν τα αυτονόητα. Με πρόσφατη επιστολή τους στον Τσίπρα, ζητάνε να επιτραπεί η αυτοκαλλιέργεια για ιατρικούς λόγους και να μπορούν οι εγγεγραμμένοι σε ειδικό μητρώο ασθενών να καλλιεργούν κάνναβη για την αντιμετώπιση της νόσου τους. Όσο για αυτούς που δεν είναι σε θέση να καλλιεργούν να μπορούν να προμηθεύονται χόρτο από συλλόγους και λέσχες. Να πάψει η αυτοκαλλιέργεια να αποτελεί αδίκημα για όσους το κάνουν για ιατρικούς λόγους (πχ σκλήρυνση κατά πλάκας και σύνδρομο ανοσοποιητικής ανεπάρκειας).

Από ότι φαίνεται, η ιατρική χρήση της κάνναβης θα συνεχίσει να μας απασχολεί στο μέλλον. Τη σκυτάλη από το σύλλογο “Ασθενείς Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης” πήρε η Πρώτη Κοινωνική Λέσχη Κάνναβης που κρατάει το θέμα στην επικαιρότητα και δραστηριοποιείται στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στις 9/12/2018 διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση αποκλειστικά για την ιατρική χρήση της κάνναβης στο Μικρόπολις (Βενιζέλου και Βασ. Ηρακλείου 18) . Προσκεκλημένοι είναι γιατροί, ασθενείς και κάθε άτομο που θέλει να μάθει κάποια πράγματα παραπάνω για ένα ζήτημα που μας ενδιαφέρει όλους, γιατί όπως λέει και μία φράση η Υγεία είναι πάνω από όλα…