Γκρεμίζοντας τα στερεότυπα

Διανύουμε πλέον το σωτήριο έτος 2019 και θέλω να ευχηθώ, μέσα από αυτό το site, σε όλους τους αναγνώστες μας καλή χρονιά με υγεία. Ίσως η έλευση ενός νέου χρόνου να είναι η καλύτερη αφορμή για να αλλάξει η επικρατούσα αντίληψη για την κάνναβη και όσες/όσους τη χρησιμοποιούν για διάφορους λόγους. Είναι κάπως σπαστικό να αναπαράγουμε τις αντιλήψεις περασμένων δεκαετιών, αντί να αφεθούμε στη ροή των σημερινών εξελίξεων και να κοιτάξουμε να επωφεληθούμε από αυτό το μαγικό βοτάνι.

Η πρώτη και κύρια αλλαγή που πρέπει να γίνει είναι μέσα στα μυαλά των ανθρώπων. Να γυρίσει ο διακόπτης, να γίνει το προοδευτικό κλικ, να ψάξουν να ενημερωθούν, να διαβάσουν, να ακούσουν και να δουν τι γίνεται στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Ουρουγουάη και πολλές άλλες χώρες του πλανήτη. Μόνο τότε, θα έχουμε βάσιμους λόγους να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και εντός της ελληνικής επικράτειας και όχι απλά σαν παρατηρητές που εγκωμιάζουν μακρινά μέρη. Είναι συμπαθητικά τα αστειάκια για την κουλτούρα της κάνναβης, αρκετά εκ των οποίων αναπαρήγαγα και εγώ στο χιουμοριστικό καζαμία του 2019, αλλά όλα αυτά ανήκουν σε μία άλλη ξεπερασμένη εποχή.

Οι ερευνητές πειραματίζονται καθημερινά πάνω στις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού, το χόρτο είναι εδώ και δεκαετίες ένα πολύτιμο, και ταυτόχρονα ιδιαίτερο, οικολογικό φάρμακο για εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς, οι γιατροί που συνιστούν τη χρήση κάνναβης για διάφορες παθήσεις ολοένα και αυξάνονται και οι πολιτικοί αναγκάζονται να ακολουθήσουν τις επιθυμίες του κόσμου και να βγάλουν τις παρωπίδες. Μπορεί στις αρχές της δεκαετίας του 1920 και του 1930, η χασισοποτεία να ήταν απλά μία αντισυμβατική στάση ζωής που επέλεγαν οι προλετάριοι, οι πρόσφυγες που μόλις είχαν έρθει από την Τουρκία, οι παραβατικοί και οι μάγκες. Μπορεί, τότε, να είχε σκοπό να “γλυκάνει” το χρήστη και να τον κάνει να ξεχάσει τα προβλήματα της φτώχειας και της μηδενικής προοπτικής.

Στις επόμενες δεκαετίες, η χρήση της κάνναβης συνδέθηκε με τους μουσικούς, τους ζωγράφους, τους συγγραφείς και τους ηθοποιούς. Λίγο αργότερα, ήρθαν οι χίπηδες και οι εναλλακτικοί τύποι που έβλεπαν στα γεμιστά τσιγάρα τους ένα μαγικό χαλί που θα σε μεταφέρει από το κέντρο των μεγάλων πόλεων σε ένα παραδεισένιο κόσμο ειρήνης, αγάπης, αδελφοσύνης και ελεύθερου έρωτα. Σήμερα, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Η κάνναβη είναι ένα διαταξικό φυτό που χρησιμοποιούν όλες οι κοινωνικές και οικονομικές τάξεις. Δεν είναι μόνο για τους φτωχούς και τους περιθωριακούς, τους καλλιτέχνες και τους φοιτητές, ή τους τουρίστες με τα ιδιαίτερα γούστα.

Είναι και για τους εργαζόμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις νοικοκυρές, τις μαμάδες, τους ασθενείς που πάσχουν από επιληψία και σκλήρυνση κατά πλάκας. Είναι για όσους προτιμούν να κάνουν ένα τσιγάρο παρά να βγουν έξω και να πιουν μια μπύρα.

Ούτε αδιαφορία προκαλεί η χρήση της, ούτε επιθετικότητα, ούτε αντικοινωνική συμπεριφορά, όπως έλεγε τόσα χρόνια η ψεύτικη κυβερνητική αφήγηση για να διαμορφώσει μια αρνητική δημόσια εικόνα για την κάνναβη και τους χρήστες της. Και βέβαια, είναι εξοργιστικό και συνάμα προκλητικό για την ανθρώπινη νοημοσύνη, να θεωρείται εγκληματίας όποιος και όποια καπνίζει τη φούντα ενός φυτού χωρίς να προκαλεί κακό σε κανέναν! Δεν χρειάζεται να αναφερθώ για πολλοστή φορά στα ατράνταχτα επιχειρήματα που είναι γνωστά σε όλη την ανθρωπότητα και μας λένε ότι κανένας δεν έχει πεθάνει από κάπνισμα χόρτου, ή πως η κάνναβη είναι λιγότερη τοξική από το αλκοόλ.

Θα αρκεστώ να επαναλάβω πως ήρθε η ώρα να ελευθερωθεί η κάνναβη και στην Ελλάδα. Ας είναι το 2019 το έτος της ελεύθερης κάνναβης…