Πέρα από το φως

Σε παλιότερα άρθρα η συζήτηση έχει επικεντρωθεί πάνω στο φως που μπορεί ένας καλλιεργητής να βάλει στο σύστημά του. Το φως είναι μεν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες σε μια καλλιέργεια αλλά υπάρχουν και άλλοι που απαιτούνται ώστε να πετύχουμε υγιεί φυτά και καλές σοδειές. Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στον εξοπλισμό που χρειάζεται μια εσωτερική καλλιέργεια.

Εξαερισμός

Τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί και απαιτούν αέρα. Για να έχεις καλή κυκλοφορία στο χώρο σου, ο αέρας πρέπει να αλλάζει τουλάχιστο μια φορά κάθε δύο-τρία λεπτά, ιδανικά κάθε λεπτό. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Για μια τέντα πχ ενός τετραγωνικού μέτρου και ύψος δύο μέτρα (1Χ1Χ2) πρέπει να έχεις εξαερισμό που να τραβάει τουλάχιστον 120 κυβικά μέτρα την ώρα.

Εξαερισμός, σωλήνες, φίλτρο άνθρακα και μέρη σύνδεσης
Εξαερισμός, σωλήνες, φίλτρο άνθρακα και μέρη σύνδεσης

Αν καλλιεργείς σε ένα μικρότερο χώρο όπως ένα ντουλάπι η μικρή τέντα, μπορείς να πας και φθηνότερα χρησιμοποιώντας ανεμιστηράκια για pc. Θα κάνουν την ίδια δουλειά και βγαίνουν πολύ φθηνά, αλλά υπ όψιν θέλει να γίνουν και μερικές ηλεκτρικές συνδέσεις για να δουλέψουν, δεν είναι του κουτιού, άρα χρειάζεται να πιάνουν τα χέρια σου.

Ένα pc-fan είναι αρκετό για μικρούς χώρους
Ένα pc-fan είναι αρκετό για μικρούς χώρους

Εκτός αν έχεις μεγάλο χώρο καλλιέργειας, δε χρειάζεται να ανησυχείς για την εισαγωγή σου, ο εξαερισμός στην εξαγωγή θα δημιουργεί κενό αέρα και θα τραβάει από την παθητική εισαγωγή. Το μόνο που χρειάζεται δηλαδή είναι να έχεις την εξαγωγή στην κορυφή του χώρου σου και την παθητική εισαγωγή στο κάτω μέρος. Οι περισσότερες τέντες του εμπορίου έχουν όλες τις απαραίτητες τρύπες, αν έχεις ένα διαφορετικό χώρο φρόντισε να τις ανοίξεις ανάλογα. Έτσι θα μπορείς να κυκλοφορείς τον αέρα σου με τέτοιο τρόπο που θα τραβάει τη ζέστη μακρυά από τα φυτά καθώς ταυτόχρονα τους προσφέρει και φρέσκο αέρα. Αν όμως δουλεύεις σε χώρο μεγαλύτερο των οχτώ κυβικών μέτρων, όπως για παράδειγμα μια τέντα δύο επί δύο με δύο μέτρα ύψος (2Χ2Χ2) θα πρέπει να φροντίσεις και για ενεργητική εισαγωγή.

Κυκλοφορία αέρα

Πέρα από τον εξαερισμό που απαιτείται για να ανανεώνεται ο αέρας στο χώρο μας, πρέπει να φροντίσουμε και τα φυτά μας με κυκλοφορία αέρα μέσα στο χώρο μας. Αυτό είναι εύκολο με έναν απλό ανεμιστήρα, ανεμιστήρα σε κλιπάκι, ή ακόμα και pc-fans. Όλα εξαρτώνται από το χώρο σου.

Clip-on ανεμιστήρας
Clip-on ανεμιστήρας

Έλεγχος οσμών

Αν σε ανησυχούνε οι γείτονες ίσως θα πρέπει να δεις και το θέμα των οσμών και να επενδύσεις σε ένα φίλτρο για να μειωθούν οι οσμές από το χώρο σου. Το φίλτρο συνδέεται πριν τον εξαερισμό, είτε απευθείας σε αυτόν, ή με ένα σωλήνα. Καθώς το φίλτρο μειώνει την απόδοση του εξαερισμού θα πρέπει να το αντιμετωπίσεις βάζοντας έναν με 50% περισσότερη δύναμη από αυτή που χρειάζεσαι για το χώρο σου.

Έλεγχος κλίματος – υγρασία

Κατά κανόνα τα φυτά χρειάζονται τουλάχιστο 60% υγρασία στην ανάπτυξη και 35% στην άνθιση. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποια στιγμή θα χρειαστεί να κάνεις κάποιες διορθώσεις στο κλίμα του χώρου σου εγκαθιστώντας ένα υγραντήρα ή αφυγραντήρα, ή ακόμα και τα δύο, όλα εξαρτώντα από τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζεις, και φυσικά τον προϋπολογισμό σου. Ένας φθηνός τρόπος για αύξηση της υγρασίας σε μικρούς χώρους είναι οι βρεγμένες πετσέτες, ενώ για να απορροφήσεις την υγρασία χρησιμοποίησε φθηνούς αφυγραντήρες που υπάρχουν σε διάφορα πολυκαταστήματα, ή ακόμα και άμμο γάτας καθώς επίσης απορροφάει την υγρασία.

Έλεγχος κλίματος – θερμοκρασία

Η ιδανική θερμοκρασία για τα φυτά της κάνναβης είναι 19 με 20 βαθμούς Κελσίου με κλειστά τα φώτα, και 24-25 με τα φώτα ανοιχτά. Αν ξεφύγεις από αυτές τις θερμοκρασίες κινδυνεύεις να σοκάρεις τα φυτά σου και να σταματήσει η ανάπτυξή τους. Η επιπλέον ζέστη είναι εύκολη υπόθεση, ένα θερμαντικό σώμα στο χώρο σου θα κάνει τη δουλειά. Το τοποθετείς κοντά στην εισαγωγή σου ώστε να θερμαίνει τον φρέσκο αέρα. Επίσης μπορείς να βάλεις και τον εξαερισμό σε χρονοδιακόπτη ώστε να λειτουργεί λιγότερο και να διατηρεί τη ζέστη στο χώρο ή να του μειώσεις την ταχύτητα αν έχεις αυτή την επιλογή.

Οι περισσότεροι καλλιεργητές όμως έχουν προβλήματα με τη ζέστη, όχι με το κρύο. Ο καλύτερος τρόπος να μην έχεις θέματα με τη ζέστη, είναι να μην την παράγεις, δηλαδή να χρησιμοποιείς για φωτισμό LED πάνελ. Αν όμως για τον άλφα ή βήτα λόγο θέλεις να χρησιμοποιήσεις λάμπα υψηλής εκκένωσης, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις cool-tube. Αυτή η συσκευή θα βγάζει την περισσότερη ζέστη που παράγει η λάμπα έξω από το χώρο σου, αλλά θα χρειαστείς και έναν εξτρά εξαεριστήρα όπως και σωλήνες, ενώ ταυτόχρονα θα χάσεις και κάποιο από το φως που παράγει η λάμπα.

Η αύξηση του εξαερισμού είναι άλλος ένας τρόπος που μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τη θερμοκρασία αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι χαμηλότερη. Αν όχι θα χρειαστεί να εγκαταστήσεις ένα κλιματιστικό είτε μέσα στο χώρο καλλιέργειας, είτε στο χώρο που βρίσκεται η τέντα σου.

Εργαλεία μετρήσεων

Μια επιτυχημένη καλλιέργεια σημαίνει σωστή τροφή για τα φυτά, και για να αποφύγεις το υπερβολικό ή το λίγο τάισμα θα πρέπει να ξέρεις πόσο λίπασμα θα χρησιμοποιείς. Μπορείς να ακολουθήσεις τις οδηγίες του κατασκευαστή αλλά καθώς διαφορετικές ποικιλίες έχουν διαφορετικές ανάγκες, μάλλον καλά θα είναι να αρχίσεις να χρησιμοποιείς κάποια εργαλεία που θα σου δείχνουν πόσο λίπασμα χρησιμοποιείς.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι μέτρησης που δείχνουν πόσο λίπασμα έχεις στο νερό σου αλλά δύο είναι οι επικρατέστεροι, η μέτρηση της αγωγιμότητας (EC) και η μέτρηση μερών στο εκατομμύριο (PPM). Ότι και να χρησιμοποιήσεις, θα χρειαστείς έναν ηλεκτρονικό μετρητή που θα σου δείχνει τις ανάλογες μετρήσεις. Παρομοίως θα χρειαστείς και ένα μετρητή ph, πάλι θα προτείνω έναν ηλεκτρονικό.

Ένας ηλεκτρονικός μετρητής ph. Τα καλά μετράνε και τη θερμοκρασία νερού
Ένας ηλεκτρονικός μετρητής ph. Τα καλά μετράνε και τη θερμοκρασία νερού

Υπάρχουν και οι πιο οικονομικές επιλογές, όπως να ακολουθείς τις οδηγίες του κατασκευαστή, και αντί για μετρητή ph, χρησιμοποιείς τις σταγόνες μέτρησης που θα σου δώσουν μια ιδέα για το που βρίσκεται το ph σου, μπορεί να μην είναι ακριβής αλλά αν δεν κάνεις υδροπονία δε θα έχεις πρόβλημα

Demian Vrij, τίτλος πρωτότυπου – Beyond Light