Φτιάξε το δικό σου υδροπονικό σύστημα

Όταν άρχισα να καλλιεργώ κάνναβη είχα κατενθουσιαστεί με την υδροπονία και συγκεκριμένα με το μοντέλο waterfarm της General Hydroponic. Τότε όμως έκανε γύρω στα 70€ που δεν παίζαν με τίποτα οπότε πιάστηκα και έκανα το δικό μου. Και δεν μιλάμε για ένα απλό DWC που είναι απλά ένας κουβάς με μια αερόπετρα μέσα και ένα γλαστράκι από πάνω, εδώ θα κάνουμε ένα σύστημα με δακτύλιο που ανακυκλώνει το νερό ενώ ταυτόχρονα βγάζει και μπουρμπουλήθρες για την οξυγόνωση του νερού.

Προσοχή! Καθώς θα χειριστούμε τρυπάνια και άλλα εργαλεία, αυτός ο οδηγός δεν είναι για ηλίθιους. Ηλίθιος είναι και αυτός που θα γίνει κομμάτια και θα πιάσει τρυπάνι. Αν δεν το έχετε, κρίμα είναι να τρυπήσετε κάνα χέρι. Κοινώς του νού!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι τα εξής:

Ένας κουβάς που θα γίνει το κεντρικό μας ντεπόζιτο.

Μία λεκάνη που θα κάθεται μέσα στον κουβά και θα είναι η γλάστρα μας. Υπ’ όψιν όταν τα αγοράζετε να δείτε ότι η λεκάνη κάθεται καλά μέσα στον κουβά.

Μία pvc σωλήνα Φ16 γύρω στα 60 εκατοστά.

Περίπου ενάμιση μέτρο ημι-εύκαμπτου πλαστικού μαύρου σωλήνα Φ10 εξωτερικής διαμέτρου (Φ8 εσωτερικής)

Δύο “Ταυ” Φ10

Ένα λαστιχάκι διέλευσης Φ10

Μια αεραντλία μαζί με το σωληνάκι της (Φ6 διάμετρο, γύρω στο ενάμιση μέτρο μήκος)

Αρκετή Φ10 διάφανη ή ημι-διάφανη σωλήνα.

Ένα βρυσάκι Φ10 (λείπει από τη φωτογραφία)

1

Τα εργαλεία που θα χρειαστούμε επίσης είναι τα εξής:

Ένα επαναφορτιζόμενο δράπανο με ένα 2άρι τρυπανάκι και ποτηροτρύπανα. Καλύτερο από το ηλεκτρικό καθώς είναι μικρότερης δύναμης και πιο ελεγχόμενο.

Ένα μικρό σιδεροπρίονο

Ένα κολλητήρι.

Ένας μεταλλικός Φ10 (εξωτερικής διαμέτρου) σωλήνας.

Ένα γκαζάκι

2

2a

Αρχίζουμε με τα εύκολα και ανοίγουμε πολλές τρύπες στον πάτο της λεκάνης. Από αυτές τις τρύπες θα περάσουν αργότερα οι ρίζες μας μέσα στον κουβά. Κάντε όσες περισσότερες γίνεται με προσοχή μη σπάσετε τον κουβά. Αν έχετε καλό εξαερισμό μπορείτε αντί να τις κάνετε με το δράπανο, να τις κάνετε με το κολλητήρι αλλά το πλαστικό θα βρομάει τρελά και δεν το συστήνω.

3

Ακολούθως, με το μικρό ποτηροτρύπανο ανοίγουμε μια τρύπα από όπου θα περάσει ο pvc σωλήνας (το μικρότερο θα είναι γύρω στο Φ20).

4

6

Στην άκρη του σωλήνα με το σιδεροπρίονο κάνουμε μια μύτη όπως βλέπουμε στη φωτογραφία.

7

Μετά παίρνουμε ένα κομμάτι από το μαύρο Φ8 σωλήνα στο ίδιο μάκρος με τον pvc σωλήνα και στην κορυφή του εφαρμόζουμε το ένα Ταυ στο οποίο έχουμε πρώτα κόψει τις άκρες του.

8

9

Παίρνουμε το σωληνάκι που έρχεται από την αεραντλία και αφού το κόβουμε λίγο την άκρη για να δημιουργήσει μια μύτη, με λίγο ζέσταμα με έναν αναπτήρα το λυγίζουμε στη θέση που βλέπετε.

10

Στο μαύρο σωλήνα που είχαμε βάλει το Ταυ, στην άλλη του άκρη ανοίγουμε μια τρύπα με το κολλητήρι όπου θα μπει το σωληνάκι από την αεραντλία.

11

12

Ο σκοπός αυτού του σωλήνα είναι να έρχεται αέρας από την αεραντλία και με τις μπουρμπουλήθρες που θα κάνει θα ανεβαίνει νερό πάνω μέσα από το μαύρο σωλήνα και θα πέφτει από το δακτύλιο που θα βάλουμε.

Τα κολλάμε μαζί με λίγη μονωτική ταινία και μετά τα βάζουμε μέσα στο pvc σωλήνα.

13

14

Και έτοιμα κάθονται μέσα στον κουβά.

15

Υπολογίζοντας την επιφάνεια που θέλουμε να καλύψουμε με το δακτύλιο, χρησιμοποιούμε πάλι από το μαύρο Φ8 σωλήνα ένα κομμάτι στο οποίο ανοίγουμε τρύπες με το κολλητήρι.

16

Και με το δράπανο θα γινόταν η δουλειά αλλά πολύ προσεκτικά γιατί μπορεί να κάνετε το τρύπημα διαμπερές και μετά να φτύνει το νερό από πάνω και να τα κάνει όλα χάλια. Έχοντας τελειώσει, το εφαρμόζετε στο Ταυ.

17

Πάμε τώρα να ανοίξουμε την τρύπα της εξαγωγής από όπου θα βλέπουμε και τη στάθμη του νερού. Δεν θα την ανοίξουμε με τρυπάνι, η δουλειά που θα γίνει δε θα είναι καλή και θα μας χαλάσει το λαστιχάκι διέλευσης και τελικώς θα καταλήξουμε με διαρροές. Θα χρησιμοποιούμε τον μεταλλικό σωλήνα Φ10 (εξωτερικής διαμέτρου) που θα τον ζεστάνουμε στο γκαζάκι και με αυτόν θα ανοίξουμε την τρύπα στο πλαστικό.

18

Ακολούθως βάζουμε το λαστιχάκι διέλευσης και το Ταυ, στις άκρες του οποίου προσαρμόζουμε δύο κομμάτια από το διάφανο Φ10 σωλήνα.

19

21

20

Η κάθετη άκρη του σωλήνα θα είναι ο δοσομετρητής μας, ενώ η άλλη άκρη θα συνδεθεί με ένα βρυσάκι το οποίο θα ανοίγουμε για να αδειάσουμε τον κουβά.

Έτοιμο το σύστημα.

22

Δεν είχα βρυσάκι πρόχειρο όταν το έκανα απλά βάλτε το στην άκρη του σωλήνα. Αν τα έχετε κάνει όλα σωστά θα βλέπετε το νερό να βγαίνει από το λάστιχο και να πέφτει πάνω στα χαλίκια αργύλου.

23

Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και εξτρά αεραντλία με μια αερόπετρα στον κουβά για περισσότερο οξυγόνο στο νερό, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν είναι απαραίτητο, η αντλία που υπάρχει θα βγάλει αρκετό αέρα για να οξυγονώσει το νερό, το οποίο μην ξεχνάμε ότι οξυγονώνεται και με την ανακύκλωση που γίνεται.

Καλή διασκέδαση και καλές καλλιέργειες.

Blues