Λεξιλόγιο

IBL, HID, και άλλα περίεργα… τι να σημαίνουν; Έχουμε και λέμε

CFM = Cubic Feet per Minute. Τρόπος μέτρησης εξαερισμού, συγκεκριμένα πόσα κυβικά πόδια ανά λεπτό ρουφάει ο εξαεριστήρας.

CMH = Cubic Metres per Hour. Τρόπος μέτρησης εξαερισμού, συγκεκριμένα πόσα κυβικά μέτρα ανά ώρα ρουφάει ο εξαεριστήρας.

DWC = Deep Water Culture. Ένα βασικό σύστημα υδροπονικής καλλιέργειας όπου οι ρίζες του φυτού βρίσκονται μόνιμα μέσα σε νερό το οποίο οξυγονώνεται μέσω μιας αεραντλίας και αερόπετρας (και όχι μέσω ανακύκλωσης)

pH = η μέτρηση της οξύτητας ή αλκαλικότητας μιας χημικής ουσίας ή ενός διαλύματος. Η κλίμακα κυμαίνεται από 0 εώς 14 με την ουδέτερη τιμή να είναι στο 7.

ec = electric conductivity. Ηλεκτρική αγωγιμότητα του νερού που χρησιμοποιούμε. Μετράει πόσα στοιχεία περιέχονται στο νερό μας, μας δίνει δηλαδή μια μέτρηση του λιπάσματος που χρησιμοποιούμε. Η μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται είναι μS/cm (microSiemens/cm)

tds = Total Dissolved Solids. Σύνολο διαλυμένων στερεών. Άλλο είδος μέτρησης των στοιχείων που περιέχονται στο νερό μας. Η μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται είναι ppm (parts per million, μέρη ανά εκατομμύριο)

NFT = Nutrient Feed Technology. Υδροπονικό σύστημα όπου το νερό βρίσκεται σε διαρκή κίνηση σε σωλήνα πάνω στον οποίο βρίσκονται τα φυτά και οι ρίζες του μέσα σε αυτόν. Το νερό ανακυκλώνεται συνέχεια μέσω υδαταντλίας και βαρύτητας και έτσι επιτυγχάνεται και η οξυγόνωσή του.

NPK = Άζωτο, φώσφορος και κάλιο. Τα τρία πρωτεύοντα στοιχεία λίπανσης.

HID = High Intensity Discharge. Αναφέρεται σε λάμπες υψηλής εκκένωσης, δηλαδή λάμπες αερίου που λειτουργούν καθώς ρεύμα περνάει από έναν θάλαμο αερίου και έτσι δίνουν φώς.

CFL = Compact Fluorescent Lamp. Oι λεγόμενες λάμπες “οικονομίας” διαθέσιμες σε οποιοδήποτε super market.

LED = Light Emmiting Diodes. Tα λεντάκια που λέμε, φώτα χαμηλής κατανάλωσης.

HST = High Stress Training. Συγκαταλέγονται τα : topping, supercropping, fimming.

IBL = Inbred Backcross Line. Αναδιασταύρωση το φυτού, δηλαδή η διασταύρωση ενός υβριδίου με έναν από τους γονείς με στόχο την απόκτηση περισσότερων χαρακτηριστικών του γονέα.

PPM = Parts per Million. Μέρη ανά εκατομμύριο, και αναφέρεται σε πόσα στοιχεία υπάρχουν μέσα στο διάλυμά μας. Γενικώς ένας τρόπος μέτρησης λιπάσματος αντίστοιχος του ec.

SCROG = Screen of Green. Τεχνική καλλιέργειας φυτού σε εσωτερικό χώρο με τη βοήθεια ενός διχτιού. Έτσι με λίγα φυτά επιτυγχάνεται η αξιοποίηση όλου του χώρου.

SOG = See of Green. Τεχνική καλλιέργειας φυτών όπου ο καλλιεργητής φυτεύει πολλά φυτά μαζί σε ένα μικρό χώρο δημιουργόντας μια ‘θάλλασα’ πρασσίνου.

LST = Low Stress Training. Τεχνική καλλιέργειας όπου ο καλλιεργητής ‘εκπαιδεύει’ το φυτό αντί να ψηλώσει να απλώσει. Έτσι επιτυγχάνει τη δημιουργία ενός θάμνου.

Topping = Κορφολόγημα, το κόψιμο της κεντρικής κορυφής για τη δημιουργία 2 ή περισσότερων κυρίως κορυφών, ή/και για τον έλεγχο του ύψους του φυτού.

Περισσότερα θα προστεθούν. Στείλτε μας τα δικά σας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Τα πάντα για την κάνναβη. Στο gr420 μπορείτε να ενημερωθείτε απο το blog μας για νέα γύρω απο το χώρο της κάνναβης, να συζητήσετε στο φορουμ για θέματα που αφορούν την καλλιέργεια και οχι μόνο του αγαπημένου φυτού.