Ένα από τα πιο λεπτά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χρήση κάνναβης αφορά τις απανταχού μαμάδες. Αυτό το θέμα που συνδυάζει την εγκυμοσύνη, τη γονική μέριμνα και την κάνναβη σπανίως εμφανίζεται στη δημόσια κουβέντα, ακόμη και από δηλωμένους υποστηρικτές της κάνναβης. Ακόμη και σήμερα που βλέπουμε συνέχεια νέες χώρες να κάνουν το τολμηρό βήμα και να πράττουν το αυτονόητο. Μέχρι που η Tokeativity, μία παγκόσμια κοινότητα μαμάδων με έδρα το Πόρτλαντ των ΗΠΑ, ξεκίνησε να ενθαρρύνει τις γυναίκες-μαμάδες να απαιτήσουν τη νομιμοποίηση και τη χρήση του χόρτου. Για αυτό, άλλωστε, ιδρύθηκε, μιλάει δημόσια για τις ιστορίες τους και προωθεί τις λεγόμενες CannaMamas.
Οι συνιδρυτές της Tokeativity Samantha Montanaro και Lisa Snyder προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα σταθερό βήμα για τις γυναίκες. «Ελπίζουμε να εκπαιδεύσουμε και να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες να κάνουν τις καλύτερες επιλογές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της μητρότητας. Καθώς επεκτείνουμε το δίκτυο μας, συνεχίζουμε να συναντάμε όλο και περισσότερες μητέρες που αισθάνονται εξίσου μόνες με μένα κατά τα πρώτα χρόνια», δήλωσε η Montanaro. Αναμφίβολα, η δουλειά που επιτελούν σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των προβλημάτων που τα κράτη έπρεπε να προβλέψουν μετά τη νομιμοποίηση. Για παράδειγμα, η δημιουργία ασφαλών χώρων κατανάλωσης και η προστασία των μητέρων που αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να χάσουν τα παιδιά τους επειδή είναι νόμιμοι καταναλωτές κάνναβης!
Γνωρίζουμε ότι οι μαμάδες είναι η πιο ευάλωτη ομάδα όταν πρόκειται για την κάνναβη, επειδή είναι νομικά υπεύθυνες για μια άλλη ζωή. Οι νόμοι όμως δεν προστατεύουν το δικαίωμα της μητέρας να επιλέγει τα φυτά και όχι τα χάπια. Εξαιτίας αυτής της αβλεψίας, το στίγμα είναι σκληρό και η υποστήριξη των μαμάδων είναι ελάχιστη. Εκτός αυτού, δεν μπορούν να έχουν ειλικρινή συνομιλία με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Τέτοιου είδους θέματα πρέπει να λυθούν από τους νομοθέτες της κάνναβης. Η Tokeativity ξέρει ότι οι μαμάδες ήδη αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση από την κοινωνία αλλά δεν χρειάζονται ντροπές. Δηλώνουν περήφανα ότι η κάνναβη τις βοηθάει να είναι καλύτερες μητέρες και στηρίζουν την επιλογή τους.
Κάτι ανάλογο μπορούμε να βρούμε και στην ελληνική επικράτεια, μόνο που εδώ δεν υπάρχει καμία νομιμοποίηση, κάτι που κάνει τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα και περίπλοκα. Μιλάω για το σύλλογο ΜΑΜΑΚΑ, τις μαμάδες που διεκδικούν επίμονα την αποποινικοποίηση για την ιατρική κάνναβη. Αντί να περιγράψω τη δράση και το πολυεπίπεδο έργο τους, θα προτιμήσω να δώσω το λόγο σε αυτές. Η επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου και η Ζακλίν Πόιτρας μας λέει ότι: “Σε όλο τον κόσμο ο αγώνας για την ελεύθερη πρόσβαση στην κάνναβη για θεραπευτική χρήση έχει ενδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια από ανθρώπους και συλλογικότητες σαν την παραπάνω. Γονείς που πιέζουν πολιτικές ηγεσίες για την υγεία του παιδιού τους, φίλοι που αναλαμβάνουν το ρόλο του φροντιστή, ασθενείς που αψηφούν το καθεστώς παρανομίας που επικρατεί εδώ και δεκαετίες, γιατροί που ενδιαφέρθηκαν, που διεύρυναν τη σκέψη τους καθώς οραματίζονταν μία καλύτερη φροντίδα για την υγεία.
Όλοι παλεύουν να αλλάξουν νόμους και κοινωνικές αντιλήψεις, συχνά έχοντας αντιμετωπίσει οι ίδιοι πρώτοι την πρόκληση να ξεπεράσουν “το στίγμα” αλλά και τις δικές τους προκαταλήψεις. Σε όλο τον πλανήτη, νόμοι και διατάξεις άλλαξαν μετά από τις πιέσεις των γονιών, των φίλων, των συγγενών των ασθενών. Στη Χιλή, στην Ουρουγουάη, στην Ισπανία, την Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, σε όλη τη γη, οι μητέρες και οι συγγενείς των ασθενών έκαναν πράξη το δικαίωμα στην ίαση.
Καιρός να αναλάβουμε και στην Ελλάδα εμείς την ευθύνη να έρθουν οι αναγκαίες αλλαγές, στην πολιτική σκέψη, στην ιατρική φροντίδα. Και πρωτίστως στον κόσμο γύρω μας που έχει ανάγκη να γνωρίζει ότι η κάνναβη είναι ένα βοτάνι θεραπευτικό”…