Είμαστε γενικά της υπερβολής στην Ελλάδα και από αυτό φυσικά δε θα γλιτώσει ο τομέας της κάνναβης. Έτσι όπως πρέπει επίσης να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν γιατρεύει τα πάντα, έτσι λοιπόν να σκεφτόμαστε ότι δεν θα φέρει κάποιο οικονομικό θαύμα. Έχουμε γράψει για την κάνναβη και την οικονομία αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα σωθεί η χώρα από την κάνναβη και άλλες υπερβολές που ακούγονται.
Πόσο όμως αξίζει η κάνναβη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; Κατά το Protestival ακούστηκαν κάτι γελοία ποσά από τα γελοία ΜΜΕ και καλώς σατιρίστηκαν υπέροχα από τον Jo-Di. Για να κάνουμε μια αποτίμηση της οικονομίας πρέπει να σκεφτούμε τι κατανάλωση υπάρχει.
Με συντηρητικούς υπολογισμούς στην Ελλάδα καταναλώνονται περίπου στα 50 κιλά ημερησίως. Η κατανάλωση είναι κάτω από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών κρατών, αυτό δε θέλει και πολύ σκέψη γιατί γίνεται. Είμαστε η μοναδική χώρα που πολεμάει την κάνναβη ακόμα και στον τομέα της πληροφορίας έτσι ώστε να παραμένει ταμπού η οποιαδήποτε συζήτηση και να κυριαρχεί η δαιμονοποίησή της.
50 κιλά λοιπον τη μέρα (182,5 τόνοι το χρόνο) σημαίνει γύρω στα 150.000 χοντρική αναλογιζόμενοι μια τιμή 3 ευρώ το γραμμάριο, που καταλήγει σε μια χοντρική των 10 ευρώ το γραμμάριο, ήτοι 500.000 ευρώ. Αυτές είναι οι κατά προσέγγιση ημερήσιες συναλλαγές που γίνονται τώρα στην Ελλάδα με βάση την κάνναβη. Δηλαδή μιλάμε για μια πραγματική οικονομία της τάξης των 237.250.000 ευρώ η οποία είναι και υπό καθεστώς πλήρης καταστολής.
Τα νούμερα όντως φαίνονται να ταυτίζονται με την πραγματικότητα όταν το συγκρίνουμε με άλλες χώρες. Για το Λονδίνο με πληθυσμό στα 8,6 εκατομμύρια, η κατανάλωση υπολογίζεται περί των 400 με 900 κιλών την ημέρα, δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στατιστικά, στο Κολοράντο επίσης βλέπουμε ότι την πρώτη χρονιά πωλήσεων ψυχαγωγικής κάνναβης, το 2014 δηλαδή, οι πωλήσεις (λιανικής) έφτασαν τα 700 εκατομμύρια δολάρια.
Βέβαια αν νομιμοποιούταν η κάνναβη στην Ελλάδα θα είχαμε τουλάχιστο ένα τετραπλασιασμό στην κατανάλωση, και αυτό δεν είναι υπερβολή, είναι η επαναφορά της αγοράς στην ισορροπία που θα έπρεπε να υπήρχε αν δεν υπήρχε η καταστολή. Οπότε μπορούμε να πούμε ότι έχει τη δυνατότητα η κάνναβη να φτάσει και να περάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ από πωλήσεις. Και φυσικά θα υπάρξει και ένα ντόμινο εφέ όσο αφορά τις υποστηρικτικές βιομηχανίες, από αγροτικά μηχανήματα μέχρι φυσικά την αύξηση του τουρισμού. Εκεί μόνο ανυπόστατες υποθέσεις μπορούνε να γίνουν για το πόσο θα ανέβουν αλλά μια άνοδος σίγουρα θα υπάρξει.
Είναι καιρός λοιπόν να αρχίσει να ανοίγει η συζήτηση όχι απλά για την αποποινικοποίηση το οποίο είναι ανθρώπινο δικαίωμα και η καταστολή του συνιστά έγκλημα, αλλά για την πλήρη νομιμοποίηση της κάνναβης και της αγοράς της. Το κράτος δεν είναι για να μας προστατεύει από τα πάθη μας, τα πάθη μας είναι δικά μας και από τη στιγμή που δεν αποτελούν δημόσιο κίνδυνο, δεν είναι και δουλειά του κράτους να ασχολείται με το τι κάνουμε. Είναι καιρός το κράτος να κάνει ένα βήμα πίσω, να γλιτώσει ένα κάρο λεφτά από την καταστολή, και ταυτόχρονα να ελευθερώσει αυτό το οικονομικό δυναμικό που μόνο καλό μπορεί να προσφέρει.
Blues